posiadam iżyka 38, chyba 1 wersja, mam literkę M, ale tata kupił go w latach 80tych. Wiem jedno, na pewno nigdy go nie sprzedam, bezcenny dla mnie jest. Legenda i mega sentyment. Strzelalem z niego z tatą jak jeszcze ledwo go mogłem w ręce utrzymać, po pierwszych próbach, brałem się za niego sam, tylko lufy nigdy nie miałem siły naciągnąć to sobie ją o podłogę zapierałem (wiem, masakra ). Była też historia, że dostałem niezły opieprz bo sąsiad poskarżył sie ojcu, że o mało zęba nie połamał na niedzielnym obiedzie. Oj biedne były te kurczaki jak dopadłem sie do stanowiska snajperskiego na balkonie
Teraz po latach mnie znowu wzieło na wiatrówkę i zastanawiam się na zakupem peruna 734, ale jak narazie odkopałem Iżyka i chciałbym go trochę odnowić, poprawić osiągi bo moc jego już słabiutka.
Wiem, że zostało o Iżu napisane już prawie wszystko i prawie wszystko przeczytałem
Ale może, któryś z bardziej doświadczonych szanownych kolegów, obcykanych w temacie odnowienia Iżów odpowie konkretnie w dwóch zdaniach na moje konkretne pytania, może poda jakieś linki do zakupów.
..
1) sprężyna - konkretnie jaka? od slavi 630 lub 631? czy kupić np. na allegro, piszą że do Iża, z tym że jest o grubości 2,8mm i 3,2mm (ta druga reklamowana jako "tuningowa"). Jest też zestaw uszczelka + sprężyna i najchętniej bym kupił to, ale nie ma żadnych informacji o sprężynie (napisałem już pytanie do sprzedającego o jakieś dane do sprężyny). Chciałbym aby mój Iżyk miał około tych 7J jakby się udało. Po lekturze internetu myślę że to dobra równowaga między siła a celnością (czyt. kopem)
2) uszczelka tłoka, konkretnie jaka? W starszych postach można wyczytać, że pasuje od jakiejś wiatrówki, że ma stożek przejściowy czy coś takiego, ale czy jest sens? Na allegro widzę że są normalnie dedykowane Zepto do Iża, nie lepiej taką ? (może w czsach w których pisali o tej ze stożkiem nie było Zepto dedykowanych?) Wiem też że któryś z kolegów z forum takie dorabia skórzane, ale chyba wolałbym z nowocześniejszych materiałów, chyba powinna troche poprawić osiągi i nie trzeba namaczać w oleju itd.
3) oring uszczelka, uszczelnienie pomiędzy kolbą a kostką lufy, założę chyba gumowy, pewnie łatwiej dostać będzie (nie szukałem jeszcze).
Oprócz wymienionych rzeczy nie chciałbym nic zmieniać, ewentualnie oksyde na zimno zrobić bo lufę z wierzchu lekko rdza łapie. Do tego wiadomo nasmarować balistolem czy czymś takim i tyle.
4) Lufy wewnątrz niczym nie smarować ? Na sucho wyciorem czyścić i tyle?
5) A i jeszcze gdzieś przeczytałem że można dołożyć prowadnicę z tworzywa by poprawić kulturę pracy. Nie wiem czy orginalnie mam 1 czy 2 częsciową prowadnice, obecnie Iż złożony, nie rozbierałem go jeszcze. Skąd taką prowadnicę i jaką, jakieś wymiary, ale raczej ten myk odpuszczę.
6) Przecztałem też, że można włożyć rulon z kawałka plastiku wyciętego z butelki pet, pomiedzy tłok a cylinder że poprawi to pracę, wyciszy troche, poprawi kulturę strzału.
Czy któryś z szanownych kolegów speców mógłby się wypowiedzieć? Byłbym bardzo wdzięczny. Myślę że mogło by to pomóc nie tylko mi, informacje byłyby fajnie zebrane w jednym poście, a tak trzeba szukać po całym forum i necie. Wiem że jest opcja szukaj i w kilka dni z pewnością bym znalazł wszystkie informacje w internecie i wyciągnąłbym dla siebie wnioski, ale trzeba sobie życie ułatwiać i mam nadzieje, że nie odeślecie mnie do opcji szukaj
Pozdrawiam
Piotr