AA S 400 stabilność strzałów
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
- MUrsus
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- efendi_rekin
- Reactions:
- Kontakt:
- Blondiseba1
- Reactions:
Witam nie wiem czy moge prosic w tym temacie o pomoc ale jak co to prosze mnei przeniesc.
Chodzi o to ze probowalem zrobic s400 na 7,5J udalo sie to zrobic wkrecajac bardziej dlawik w tem. pokojowej mialem od 150 barow do 100 barow okolo 150 strzałów.
Doszegloem do wniosku ze mozna by zwiekszyc ilosc strzalow i zmniejszyc luske (garnek) ktory znajduje sie wew. kartusza powiedzmy ze to nie zdalo egzaminu teraz chcialem powrocic do poprzedniego ustawienia i mam problem.
na orginalnej lusce wkreconej tak samo jak bylo na poczatku z wykreconym na maxa dlawikiem od 150barow do 100 barow moge oddac moze ze 30 strzałow a co gorsze ich max predkosc to okolo 130m/s
::
nie wiem co z tym zrobic sprawdzalem uszczelki chyba wszystkie sa karabinek nigdzie nie przepuszcza bo po naładowaniu kartusza trzyma powietrze kilka dni na tym samym poziomie.
prosze o pomoc moze komus tez sie cos takiego przydazyło
Pozdrawiam
S
Chodzi o to ze probowalem zrobic s400 na 7,5J udalo sie to zrobic wkrecajac bardziej dlawik w tem. pokojowej mialem od 150 barow do 100 barow okolo 150 strzałów.
Doszegloem do wniosku ze mozna by zwiekszyc ilosc strzalow i zmniejszyc luske (garnek) ktory znajduje sie wew. kartusza powiedzmy ze to nie zdalo egzaminu teraz chcialem powrocic do poprzedniego ustawienia i mam problem.
na orginalnej lusce wkreconej tak samo jak bylo na poczatku z wykreconym na maxa dlawikiem od 150barow do 100 barow moge oddac moze ze 30 strzałow a co gorsze ich max predkosc to okolo 130m/s

nie wiem co z tym zrobic sprawdzalem uszczelki chyba wszystkie sa karabinek nigdzie nie przepuszcza bo po naładowaniu kartusza trzyma powietrze kilka dni na tym samym poziomie.
prosze o pomoc moze komus tez sie cos takiego przydazyło

Pozdrawiam
S
Sprężyna + szkiełko
PFTA
PFTA
- Grisza338
- Reactions:
- Shooter_36
- Reactions:
- Olecki75
- Reactions:
- Tematy: 14
Witam
Pytanie do kolegów, którzy rozbierali swoje S400:
Czy wymiana manometru i oringu przy nim, pociąga za sobą ingerencje w mechanizmy odpowiedzialne za regulację mocy (prędkości wylotowej) - dławik, zbijak itd?
W moim S400 uciekało powietrze przy manometrze więc w ramach naprawy gwarancyjnej wymieniono te dwie części. Niestety Moje S400 jest teraz mocniejsze, mniej stabilne ( widać różnicę na tarczy) i ma mniej strzałów. Moc i stabilność fabrycznych ustawień mi pasowała.
Pozdrawiam
Pytanie do kolegów, którzy rozbierali swoje S400:
Czy wymiana manometru i oringu przy nim, pociąga za sobą ingerencje w mechanizmy odpowiedzialne za regulację mocy (prędkości wylotowej) - dławik, zbijak itd?
W moim S400 uciekało powietrze przy manometrze więc w ramach naprawy gwarancyjnej wymieniono te dwie części. Niestety Moje S400 jest teraz mocniejsze, mniej stabilne ( widać różnicę na tarczy) i ma mniej strzałów. Moc i stabilność fabrycznych ustawień mi pasowała.
Pozdrawiam
AA S400F Classic + Vortex CrossFire II 4-12x40
Gamo Hunter 440 + Leapers Golden Image 3-9x32
-
- Reactions:
NieOlecki75 pisze:.........Czy wymiana manometru i oringu przy nim, pociąga za sobą ingerencje w mechanizmy odpowiedzialne za regulację mocy (prędkości wylotowej) - dławik, zbijak itd?...........
Do tej czynności wystarczy spuścić powietrze z kartusza i odkręcić 2 śruby -
mocującą łoże do systemu i mocującą sam manometr
Widocznie naprawa nie ograniczyła się tylko do likwidacji nieszczelności.........pewnie ktoś sobie pokręcił......
Sprawdź ile jest wykręcony wkręt/dławik w kanale powietrznym – nie powinno być to więcej jak 2 obroty od wkręcenia do oporu – ale chrono wskazane
AA s400 Classic / DOT 4-16x42
- Olecki75
- Reactions:
Tego się właśnie obawiam.Jande pisze:pewnie ktoś sobie pokręcił......
Kolega twierdzi, że to mogą smary na zbijaku powodować niestabilność (słyszałem o takich przypadkach na forum ale na tą możliwość to za duży wzrost mocy jest). Chociaż jak karabinek wrócił z serwisu ociekał wręcz oliwką tak jak by cały do oliwy z drewnem wrzucili a potem owinęli folią bąbelkową.
Nie znam budowy S400, ale wydaje mi się, że bez uporania się z tymi bezłebkowymi śrubkami do kanału powietrznego się nie dostanę a nie chcę ich rozwiercać.
Pozdrawiam
- Emhyrion
- Reactions:
- Kontakt:
-
- Reactions:
Jeśli masz zabezpieczony kanał powietrzny to pewnie w nim nie grzebali/kręcili
Wzrost energii mógł powstać wskutek dostania się oliwy do kanału powietrznego.
Natomiast zasmarowana prowadnica zbijaka powoduje jej spadek i niestabilność.
Jeśli się da, (nie ma plomb) to polecał bym odkręcenie bloku lufy i modułu spustu aby zobaczyć jak to wszystko wygląda.
Jeśli nie czujesz się na siłach i nie ma Ci kto pomóc - to postrzelaj jeszcze trochę może się unormuje.
Wzrost energii mógł powstać wskutek dostania się oliwy do kanału powietrznego.
Natomiast zasmarowana prowadnica zbijaka powoduje jej spadek i niestabilność.
Jeśli się da, (nie ma plomb) to polecał bym odkręcenie bloku lufy i modułu spustu aby zobaczyć jak to wszystko wygląda.
Jeśli nie czujesz się na siłach i nie ma Ci kto pomóc - to postrzelaj jeszcze trochę może się unormuje.
AA s400 Classic / DOT 4-16x42
- Olecki75
- Reactions:
Jest 6 śrub mocujących obudowę (chodzi mi o tę część z szyną do optyki i napisem S400) do systemu z czego 2 nie mają łebków (tak jak by były urwane)Emhyrion pisze:A GDZIE TY MASZ ŚRUBY BEZŁEBKOWE ??
Wyraźnie piszę, że nie znam budowy tego karabinka i nie rozbierałem go, ale wydaje mi się, że by dostać się do elementów odpowiedzialnych za regulację to trzeba odkręcić tą obudowę od systemu. Może wystarczy tyko drewienko odkręcić?
A w ogóle to pytałem tylko czy wymiana manometru pociąga za sobą grzebanie w elementach odpowiedzialnych za regulowanie mocy.
-
- Reactions:
- Emhyrion
- Reactions: