LPVO - Zero Tech, Delta, czy może coś innego
Moderator: Moderatorzy WBP
-
kal_800
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 28
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
LPVO - Zero Tech, Delta, czy może coś innego
Jak w temacie - rozglądam się za biegówką do ARa. Założenie jest takie, że 14.5" Faxon dostanie lunetę i będzie do zadań mid range, a na krótki dystans i do CQB pójdzie 11" MR223 z holografem, bez powiększalnika. Mam dwie pozycje na oku:
Delta Stryker HD 1-10x28 SDOG-1
Zero Tech TRACE ED 1-10×24 LPVO RMG-L
Delta ciut droższa, ale lokalna, Zero Tech mniej znany u nas, ale słyszałem bardzo pochlebne opinie. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi produktami, zwłaszcza z Zero Tech? Nie chcę zapłacić za biegówkę więcej niż 10 tys. razem z montażem, ale jak coś się da taniej w adekwatnej jakości, to oczywiście narzekać nie będę.
Delta ciut droższa, ale lokalna, Zero Tech mniej znany u nas, ale słyszałem bardzo pochlebne opinie. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi produktami, zwłaszcza z Zero Tech? Nie chcę zapłacić za biegówkę więcej niż 10 tys. razem z montażem, ale jak coś się da taniej w adekwatnej jakości, to oczywiście narzekać nie będę.
----
TC GS Trójmiasto GD03 Bravo
KSS Garda Gdynia
9x19,.223,12/70,7.62x39,.44 Magnum,.45 ACP, .38 Special, .357 Magnum
KSS Garda Gdynia
-
kal_800

- Reactions:
Re: LPVO - Zero Tech, Delta, czy może coś innego
Jeszcze mamy Eotech Vudu w podobnej cenie jak Vortex. I teraz pytanie co wybrać. Delta sporo tańsza i kwestia taka - czy jest jakiś kompromis z jakością, który skutkuje niższą ceną, czy mamy do czynienia z produktem o lepszym stosunku jakości do ceny...
----
KSS Garda Gdynia
KSS Garda Gdynia
- Precess

- Reactions:
- Tematy: 49
Jeśli rozpatrujesz tylko te dwie opcje, to luneta FFP, czyli Zero Tech, ma więcej sensu przy szybkim strzelaniu precyzyjnym. Gdy się szybko kręci powiększeniem, to łatwo o niedokladne ustawienie, a różnica między np. x3, a x5 jest trudna do stwierdzenia patrząc przez lunetę SFP. No i poprawki na krzyżu będą niewłaściwe.
Z drugiej strony, ten Zero Tech ma za bardzo rozbudowaną choinkę.
Ja strzelam z oboma oczami otwartmi nawet przy powiększeniu, dlatego szukałem LPVO x6, max x8. Przeglądałem się Delcie i kilku innym, ale wszystkie moje kryteria spełniały przeważnie droższe modele. Skończyło się na razie na VO Continental 1-6x28. Przyznaję, że wybrałem w oparciu o dane katalogowe i porównanie na żywo innych modeli Strykera i Continentala. Na razie nie mam się czego czepić.
Czasem lepiej wykopać piłkę na aut, niż sfaulować.
-
kal_800

- Reactions:
No to na ten moment jestem raczej najbliżej Vortexa - bardzo sobie cenię doskonałą jakość wykonania i właśnie ten feeling.
Będę automatycznie sprzedawał takowy - z montażem Unity - jak tylko kupię lunetę. Po pierwsze nie ma potrzeby na krótkich dystansach, a po drugie to swoje waży, co w przypadku HK stanowi zagadnienie
Jaki montaż do takiej lunety byście polecili? Klasycznie iść w Spuhra, czy coś lepszego się znajdzie do LPVO?
----
KSS Garda Gdynia
KSS Garda Gdynia
- Precess

- Reactions:
Będę właśnie zmieniał chińskiego Spuhra na chiński WestHunter. Ten drugi pozwala dalej odsunąć lunetę i mniej waży.
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 124
A dokładnie na jakiego ?
Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
-
de Fresz

- Reactions:
- Tematy: 8
Tak naprawdę tę rozmowę wypadałoby zacząć od zdefiniowania pojęcia "midrange". Czyli dokładnie jaki rodzaj strzelania, jakiej wielkości cele, jakie dystanse?
Biegówka 1-10 jest pozornie do wszystkiego, czyli de facto dobra do niczego. Sprawdza się w miarę w jednym scenariuszu - DMR i strzelanie do celów wielkości sylwetki na dystansach do ~600 m, z bakapem przejścia na x1 i walki CQB. Tylko ani to x1 nie będzie tu dobre (dystorsje, winieta), ani x10 (mydełko).
Krzyże FFP to dodatkowy problem. Nie da się fizycznie zrobić krzyża, który będzie dobrze działał przy zmianie powiększenia 10 razy. Kończy się to tak, że na x1 jest maciupki, realnie podziałek da się używać powyżej x4-5, na pośrednich tylko drażni. I właśnie działanie krzyża na x1 jest wyzwaniem, stąd dodatkowe okręgi jak w Vudu i Strykerze, które coś tam pomagają, również bardzo mocne podświetlanie, na czym wykładają się tańsze lunety.
Wszysko zależy od pytania na początku, ale gdybym miał sobie składać zestaw do midrange tak jak sobie go wyobrażam, czyli coś zbliżonego do PRS z okazjonalnym papierem (no ale gdzie do tego z 14,5"...), patrzyłbym raczej na lunety 2-12, 3-15, 3-18 itd. plus mini koli na offsecie. Ciężej, ale jednak jakościowo zdecydowanie lepiej.
Biegówka 1-10 jest pozornie do wszystkiego, czyli de facto dobra do niczego. Sprawdza się w miarę w jednym scenariuszu - DMR i strzelanie do celów wielkości sylwetki na dystansach do ~600 m, z bakapem przejścia na x1 i walki CQB. Tylko ani to x1 nie będzie tu dobre (dystorsje, winieta), ani x10 (mydełko).
Krzyże FFP to dodatkowy problem. Nie da się fizycznie zrobić krzyża, który będzie dobrze działał przy zmianie powiększenia 10 razy. Kończy się to tak, że na x1 jest maciupki, realnie podziałek da się używać powyżej x4-5, na pośrednich tylko drażni. I właśnie działanie krzyża na x1 jest wyzwaniem, stąd dodatkowe okręgi jak w Vudu i Strykerze, które coś tam pomagają, również bardzo mocne podświetlanie, na czym wykładają się tańsze lunety.
Wszysko zależy od pytania na początku, ale gdybym miał sobie składać zestaw do midrange tak jak sobie go wyobrażam, czyli coś zbliżonego do PRS z okazjonalnym papierem (no ale gdzie do tego z 14,5"...), patrzyłbym raczej na lunety 2-12, 3-15, 3-18 itd. plus mini koli na offsecie. Ciężej, ale jednak jakościowo zdecydowanie lepiej.
- Precess

- Reactions:
Zamienię ten na ten. 34mm oczywiście. Wg specyfikacji prawie połowę lżejszy. Ale zmieniam głównie dlatego, że teraz montaż siedzi okrakiem na szynie korpusu górnego i osady. Chcę, żeby siedział tylko na korpusie.
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 124
A ta różnica w wadze na znaczenie ?
Bo jest też i taki...
W zasadzie to takie same rozwiązanie jak chcesz kupić.
Bo jest też i taki...
W zasadzie to takie same rozwiązanie jak chcesz kupić.
Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
-
ko5ma

- Reactions:
- Tematy: 0
Z Zero Techem nie miałem nigdy do czynienia, ale sporo strzelałem z Delty Stryker 1-10 należącej do kumpla. Przy strzelaniu na dystans na 8-10x jest ok, szło jest dość czyste a krzyż użyteczny, niestety eyebox jest bardzo mały. Nie ma problemów ze strzelaniem statyki na 300m. Osobiście bym jej jednak nie kupił, 1x jest moim zdaniem bardzo słabe, wręcz do użytku "awaryjnego" - krzyż jest ledwie widoczny bez podświetlenia (a z podświetleniem niewiele lepiej), kółko dokoła krzyża jest komicznie wielkie, szkła mają duże zniekształcenia obrazu i wielką "winietę". Do strzelania na krótkie dystanse imo ta luneta po prostu wymaga kolimatora na offsecie, a skoro tak, to równie dobrze można pójść np w jakieś kompaktowe 2-10 czy 2-12. Moją uwagę zwrócił też "dziwny" eyebox na pośrednich powiększeniach, mam wrażenie, że nie jest zmienny liniowo jak w wielu innych lunetach, tylko jakby faluje - nie wiem do końca jak to opisać, ale niektóre pośrednie powiększenia są przez to zupełnie nieprzydatne. Nie jestem pewien na ile wartością dodaną jest w niej pokrętło paralaksy - nie brakuje mi go w innych biegówkach, niby na plus przy strzelaniu dystansowym, ale czy potrzebny przy tak ciasnym eyeboksie, ograniczającym jednak wpływ paralaksy? Nie wiem.
Sam od ponad dwóch lat używam PA PLx Compact 1-8 z siatką Raptor metryczną (z perspektywy czasu chyba błąd, teraz wybrałbym Griffin z choinką). Bardzo ją lubię i polecam, choć nie jest idealna. Powiedziałbym, że stanowi przeciwieństwo Delty 1-10, ma rewelacyjne 1x, bardzo dobry zakres do ~6x i co najwyżej akceptowalne 8x (traci ostrość). Do "blaszkowej" dynamiki na różne odległości jest super, ale daje też radę w statyce na 300m, parę razy udało się skończyć zawody z wynikiem 92-94 na TS2 strzelając bez korekty na wieżyczkach, tylko na BDC.
Sam od ponad dwóch lat używam PA PLx Compact 1-8 z siatką Raptor metryczną (z perspektywy czasu chyba błąd, teraz wybrałbym Griffin z choinką). Bardzo ją lubię i polecam, choć nie jest idealna. Powiedziałbym, że stanowi przeciwieństwo Delty 1-10, ma rewelacyjne 1x, bardzo dobry zakres do ~6x i co najwyżej akceptowalne 8x (traci ostrość). Do "blaszkowej" dynamiki na różne odległości jest super, ale daje też radę w statyce na 300m, parę razy udało się skończyć zawody z wynikiem 92-94 na TS2 strzelając bez korekty na wieżyczkach, tylko na BDC.
- Precess

- Reactions:
Przyznaję, że tego nie znalazłem wcześniej. Może geometrycznie pasuje.
Każdy kilogram składa się z gramów. Jak przypakuję, to te kilkanaście deko nawet nie zauważę
-
KacperO

- Reactions:
- Tematy: 1
- sEE_JAy

- Reactions:
- Tematy: 2
Stoję przed podobnym dylematem. Ostatnio internet wypluł mi jeszcze dwie opcje:kal_800 pisze: ↑03 października 2025, 13:14 Jak w temacie - rozglądam się za biegówką do ARa. Założenie jest takie, że 14.5" Faxon dostanie lunetę i będzie do zadań mid range, a na krótki dystans i do CQB pójdzie 11" MR223 z holografem, bez powiększalnika. Mam dwie pozycje na oku:
PA PLxC 1-8 ale w wersji RDB
Leupold Mark 5HD 2-10 CMR-Mil
Ofc budżet nieco inny i PA w tej wersji RDB to jakaś nowość ale nie śpieszy mi się.
Macie jakieś doświadczenia z tymi szkiełkami? Albo natrafiliście może na jeszcze jakieś materiały ich dotyczące?
--- SIC PARVIS MAGNA ---
- sEE_JAy

- Reactions:
- Tematy: 2
Dodatkowo pewnie już niedługo dostępny będzie Stryker 1-8 i zapowiada się bardzo fajnie 
https://milmag.pl/enforcetac-2025-premi ... ej-lunety/
https://milmag.pl/enforcetac-2025-premi ... ej-lunety/
--- SIC PARVIS MAGNA ---
-
Ofis

- Reactions:
- Tematy: 1
W wielu filmikach o optyce pada, że lunety biegowe się bardzo dobrze sprzedają gdyż są uniwersalne.
Wasze wypowiedzi wskazują, że celowniki z zakresami od jeden do 10 to mają jednak wiele wad płynących z kompromisów "uniwersalności".
Doradźcie proszę czym się zainteresować zapewniając sobie dobre, wygodne celowanie w dynamicznym strzelaniu na krótkich dystansach ale żeby przyrząd dał możliwość strzelenia z 16" lufy do blachy na długim dystansie. Czy takie rozwiązanie istnieje czy może lepiej szukać dwóch wymiennych dedykowanych przyrządów?
Wasze wypowiedzi wskazują, że celowniki z zakresami od jeden do 10 to mają jednak wiele wad płynących z kompromisów "uniwersalności".
Doradźcie proszę czym się zainteresować zapewniając sobie dobre, wygodne celowanie w dynamicznym strzelaniu na krótkich dystansach ale żeby przyrząd dał możliwość strzelenia z 16" lufy do blachy na długim dystansie. Czy takie rozwiązanie istnieje czy może lepiej szukać dwóch wymiennych dedykowanych przyrządów?