Karabin Tikka T3X ACE Target / Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Karabin Tikka T3X ACE Target / Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1
Witam , koledzy planuje zakup karabinu Tikka T3X ACE Target w 308 win. chcę strzelać rekraacyjnie 300 , 600 , 800m może coś dalej ewentualnie kiedys jakieś zawody . Chciałem postawić na karabinie Lunetę Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1 czy będzie to dobry wybór , czy się sprawdzi ? Jakie jest wasze zdanie na temat tej lunety ? Karabin posiada oryginalnie zamontową szynę ze skosem 20 moa , może polecilibyście jakiś dobry , sprawdzony montaż . Pozdrawiam
- bezduszny
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 107
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Karabin Tikka T3X ACE Target / Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1
Popatrz za Delta Stryker 5/50 DLS-3
Zdecydowanie lepsza do tarczy.
Zdecydowanie lepsza do tarczy.
- Co to ma być ? Facet z damską torebką ? Nie chcemy tutaj deprawacji ..
- Chłopaki, ale ja ją wyrwałem staruszce za rogiem !
- A, to przepraszamy. Uszanownako kolego.
-
- Reactions:
- Tematy: 15
Ale to chyba karabin do PRSu, nie na dalsze dystanse, lufa mniej niż 24cale, mozesz próbować
22lr, 9para, 7.62x25, 7.62x54, 8x57JS,30-06 Spr, 308Win, 7-08rem, 223rem, łuk, proca i wiatrówka.
- Crash
- Reactions:
- Tematy: 17
Raczej zdecydowanie gorsza. Jak Stryker 4,5-30x56 ma bardzo czysty obraz to wersja 5-50x56 to porażka. Obraz to mleko.
Jak przy super słonecznej pogodzie jest jeszcze spoko tak przy delikatnie pochmurnej pogodzie mleko jest tak duże że nawet zmniejszając powiększenie do 30x to Javelin bije ją na głowę.
Stryker 5-50x56 jest totalnie niewypałem nie wartym tych pieniędzy. Co ci po wielkim powiększeniu jak rozdzielczość kicha i obraz mleko.
Będzie to dobry wybór. Do rekreacji i PRSu super optyka w tym przedziale cenowym.aligathor75 pisze: ↑20 kwietnia 2025, 11:05 Chciałem postawić na karabinie Lunetę Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1 czy będzie to dobry wybór , czy się sprawdzi ?
Mam Tikke T3x A1 jak szukałem optyki do ok 10k to napaliłem się na Stryker'a 5-50x56 ale jak przetestowałem na strzelnicy na 500m to zawiodłem się okrutnie. Totalnie nie warta tych pieniędzy.
W testach wyszło że Stryker 4.5-30x56 i Javelin 4.5-30x56 wyszły identycznie. Więc jeśli jest tak samo to po co przepłacać.

Ps. Jak dla mnie Javelin ma lepiej pracujące wieże (pracują twardziej i bardziej wyczuwalnie).
Ale to moje zdanie, pewnie posiadacze innych lunet będą zachwalać swoje

Trochę tego i owego.
- bezduszny
- Reactions:
Jak się patrzy na to z czego strzelają na poważnych imprezach LR zawodnicy, to właśnie chyba najwięcej jest NF i właśnie Stryker'ów 5/50.
Ja mam i nie narzekam. Jestem jak na moje umiejętności zadowolony.
Ja mam i nie narzekam. Jestem jak na moje umiejętności zadowolony.
- Crash
- Reactions:
- Tematy: 17
To że coś jest popularne to nie znaczy że jest dobre. Rozumiem że pow. 50x , reg. 0.05mrad i cena 8k kusi ale nie oznacza to że jest to dobry sprzęt.
Po prostu w tym przedziale cenowym o podobnych parametrach nic nie kupimy (no chyba że coś ze stajni dalekiego wschodu) i ludzie zaczęli to kupować masowo co za tym idzie zrobiło się tego dużo.
Ja patrząc na inne wyroby Delty od tego modelu oczekiwałem czegoś więcej niż jakości Vector Optics czy Red Win tym bardziej że modele z mniejszym powiększeniem są naprawdę fajne i mają czysty obraz bez mleka w pełnym zakresie oferowanego powiększenia. Mam wrażenie że tylko ten model im się coś nie udał.
Za to Stryker 3,5-21x44 na np: ARa to majstersztyk kompaktowy, nie za ciężki z mega dobrą optyką.
Ale co ja tam wiem, tylko pracuję z optyką na co dzień

Ps. co do NF to też są lepsze i gorsze modele. Nie każdy NF jest super ale jedno im trzeba przyznać nie są tanie

Trochę tego i owego.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
W ogóle ta seria jest już u kogoś w Polsce dostępna? Chociaż obejrzeć, pomacać, złożyć się?aligathor75 pisze: ↑20 kwietnia 2025, 11:05 Witam , koledzy planuje zakup karabinu Tikka T3X ACE Target w 308 win. chcę strzelać rekraacyjnie 300 , 600 , 800m może coś dalej ewentualnie kiedys jakieś zawody . Chciałem postawić na karabinie Lunetę Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1 czy będzie to dobry wybór , czy się sprawdzi ? Jakie jest wasze zdanie na temat tej lunety ? Karabin posiada oryginalnie zamontową szynę ze skosem 20 moa , może polecilibyście jakiś dobry , sprawdzony montaż . Pozdrawiam
Lufę z czasem można zmienić na dłuższą

-
- Reactions:
Z tego, co pisałem z przedstawicielem Kalibra, spodziewają się dostawy w okolicach czerwca-lipca. Na exondo.de mieli mieć dostępne Targety od kwietnia i na początku kwietnia pojawiła się informacja, że czas dostawy od zamówienia to ok. 60 dniFormaster pisze: ↑21 kwietnia 2025, 18:53W ogóle ta seria jest już u kogoś w Polsce dostępna? Chociaż obejrzeć, pomacać, złożyć się?aligathor75 pisze: ↑20 kwietnia 2025, 11:05 Witam , koledzy planuje zakup karabinu Tikka T3X ACE Target w 308 win. chcę strzelać rekraacyjnie 300 , 600 , 800m może coś dalej ewentualnie kiedys jakieś zawody . Chciałem postawić na karabinie Lunetę Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1 czy będzie to dobry wybór , czy się sprawdzi ? Jakie jest wasze zdanie na temat tej lunety ? Karabin posiada oryginalnie zamontową szynę ze skosem 20 moa , może polecilibyście jakiś dobry , sprawdzony montaż . Pozdrawiam
Lufę z czasem można zmienić na dłuższą![]()

-
- Reactions:
- Tematy: 15
Można, ale powyżej 26" to słabo, akcja Tikki jest "delikatna"Formaster pisze: ↑21 kwietnia 2025, 18:53W ogóle ta seria jest już u kogoś w Polsce dostępna? Chociaż obejrzeć, pomacać, złożyć się?aligathor75 pisze: ↑20 kwietnia 2025, 11:05 Witam , koledzy planuje zakup karabinu Tikka T3X ACE Target w 308 win. chcę strzelać rekraacyjnie 300 , 600 , 800m może coś dalej ewentualnie kiedys jakieś zawody . Chciałem postawić na karabinie Lunetę Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1 czy będzie to dobry wybór , czy się sprawdzi ? Jakie jest wasze zdanie na temat tej lunety ? Karabin posiada oryginalnie zamontową szynę ze skosem 20 moa , może polecilibyście jakiś dobry , sprawdzony montaż . Pozdrawiam
Lufę z czasem można zmienić na dłuższą![]()
22lr, 9para, 7.62x25, 7.62x54, 8x57JS,30-06 Spr, 308Win, 7-08rem, 223rem, łuk, proca i wiatrówka.
- bezduszny
- Reactions:
Realnie kupujesz za 7k i tak, uważam, że w TYCH pieniądzach jest to dobry sprzęt SFP, który nie ma odpowiednika za taką wartość.
Powiększenia x50 się nie wykorzystuje (a przynajmniej ja nie). Realnie strzelam x30- x35 i mam wtedy bardzo dobry eye-box i wygodny skład do broni. Dobrze widzę. Strzelałem z niej na 800m z 308 i jest OK, wszystko jak należy.
Dla 95% strzelców taka luneta będzie w zupełności wystarczająca do zabaw na 800m.
Ci co idą już na grubo... inwestują również grubo w NF, MARCH, ZCO czy inne z tej półki i nie pytają na forum o lunetę.
Wadą tej lunety jak i całej marki Delta jest..... gwarancja. Jest krótka bo tylko 60mc.
Zamiast Javelina wolał bym Arken EP-5 gen2 x35.
Niedawno kupiłem taką nówkę za 3400 PLN z dostawą. Szkła ma na pewno nie gorsze no i dożywotnia gwarancja.
Niedawno miałem Vector'a Continental SFP x48.
Zwróciłem go po godzinie od odebrania z paczkomatu. To jest dopiero dramat jakościowy...
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Ja mam Javelin i jestem po pierwszych zawodach na 300, 600 i 800m. Mogę powiedzieć, że luneta się sprawdziła, wyraźnie było widać różowe zaklejki po serii próbnej, więc spokojnie można było zrobić korekty. Przybliżenie jak na 800m dla mnie wystarczające.
Najwięcej widziałem NF Competition, Strykery HD, jakieś Zeiss, March Majesta, kupa kasy.
Najwięcej widziałem NF Competition, Strykery HD, jakieś Zeiss, March Majesta, kupa kasy.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Też dzwoniłem do Kalibra powiedzieli mi że ACE Target mają dostać koniec maja początek czerwca , byłem u siebie w przydomowym sklepie Atenagun i włascicieł zadzwonił i zarezerował jedną dla mnie , drugą na sklep jak się pojawią .
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
Delta Javelin 4.5-30x56 FFP SMR-1 to solidny wybór, zwłaszcza do dystansów 300-800 m. Obraz czysty, klik wyraźny, siatka SMR-1 daje radę także na PRS. Na Twoje potrzeby spokojnie wystarczy. Co do montażu – sprawdzony zestaw to Spuhr ISMS 0 MOA albo Tier One z offsetem, jak chcesz więcej kąta.
Sam strzelam na Javelinie od pół roku i nie zamieniłbym na nic innego w tej kasie. Wieże klikają jak w sejfie, nie pływają
Sam strzelam na Javelinie od pół roku i nie zamieniłbym na nic innego w tej kasie. Wieże klikają jak w sejfie, nie pływają

- Matthius
- Reactions:
- Tematy: 6
Dobre montaże robi też Recknagel (Era-Tac), Audere i Łuszczek.
Javelina używam od ponad 5 lat. Najpierw był na T3x CTR z niskim montażem Era-Tac 20 MOA.
Odkąd Tikka poszła do łowiectwa, Javelin wylądował z montażem Audere Levitas na AR-10.
A na T3x usiadł właśnie Nocpix ACE H50R z niskim monoblokiem Łuszczka.
Javelina używam od ponad 5 lat. Najpierw był na T3x CTR z niskim montażem Era-Tac 20 MOA.
Odkąd Tikka poszła do łowiectwa, Javelin wylądował z montażem Audere Levitas na AR-10.
A na T3x usiadł właśnie Nocpix ACE H50R z niskim monoblokiem Łuszczka.
Democracies have ever been spectacles of turbulence and contention;
have ever been found incompatible with personal security, or the rights of property;
and have, in general, been as short in their lives as they have been violent in their deaths
have ever been found incompatible with personal security, or the rights of property;
and have, in general, been as short in their lives as they have been violent in their deaths