Kulochwyt
Moderatorzy: Moderatorzy wiatrówkowi, Moderator match
-
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Kulochwyt
Witam,
mam zamiar kupić kulochwyt 17x17 cm do strzelania tylko z pistoletu lub karabinka poniżej 7,5 J.
Chciałbym aby nie było rykoszetów i śmieci (ołowiu) na podłodze.
Prośba o podpowiedzenie czy moje wymagania spełni kulochwyt płaski? A jeśli tak to jaki model/wykonanie.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
T.
mam zamiar kupić kulochwyt 17x17 cm do strzelania tylko z pistoletu lub karabinka poniżej 7,5 J.
Chciałbym aby nie było rykoszetów i śmieci (ołowiu) na podłodze.
Prośba o podpowiedzenie czy moje wymagania spełni kulochwyt płaski? A jeśli tak to jaki model/wykonanie.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
T.
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 10
Re: Kulochwyt
Płaski nie , stożkowy najszybciej , a jeszcze szybciej zrobiony na zamówienie . Jeśli chcesz kontakt daj znać na PW.
- sirwolf78
- Reactions:
- Tematy: 5
Znajdź użytkownika Ibiza5 na alledrogo, będziesz zadowolony.
Ja też chcę do Twa. Albo nie, hipokryzja się szerzy... I cenzura.
-
- Reactions:
Ibiza ma w wymiarze 17x17 2 rodzaje kulochwytów w swojej ofercie - stożkowy i płaski.
Logistycznie lepszy jest dla mnie płaski - pytanie czy ołów z tego płaskiego będzie wyskakiwał poza kulochwyt przy małej mocy wiatrówki i dystansie 10m?
Logistycznie lepszy jest dla mnie płaski - pytanie czy ołów z tego płaskiego będzie wyskakiwał poza kulochwyt przy małej mocy wiatrówki i dystansie 10m?
- Dexter
- Reactions:
- Tematy: 7
- Yurko
- Reactions:
- Tematy: 33
A ja uważam, że to zależy od grubości blachy. W płaskich kulochwytach w których zamontowałem we własnym zakresie bardzo twarde wkładki z blachy Hardox 450 o grubości 3,2mm śrut nie wyskakuje! Podejrzewam, że fabryczny kulochwyt, nawet z normalnej blachy, ale o grubości 3mm nie powinien być gorszy. Oczywiście ścianka przyjmująca śrut nie może posiadać zbyt wystających elementów mocujących. Jak np. jest w niektórych tanich modelach, gdzie tył nie jest nachylony i ma wywiercone otwory do wieszania...
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
- Leon83
- Reactions:
- Tematy: 1
Ibiza sam je robi, kiedyś zrobił mi na zamówienie kulochwyt na arkusze A4, zamów taki jak sobie chcesz. Wg mnie stożkowy będzie lepszy. Mam taki z nierdzewki 3mm od ibizy i lepszego na rynku nie widziałem.
Leshiy I Sightron S-TAC ffp
FX Panthera Hunter Compact Stryker HD
- Ślubek
- Reactions:
- Kontakt:
- Leon83
- Reactions:
- Ślubek
- Reactions:
- Kontakt:

No to teraz na serio:
Kulochwyt (a właściwie śrutochwyt) ostrosłupowy lepiej wyłapie wszystkie śruty, które w niego trafią, a ze względu na kąty, jest też wytrzymalszy. Mam taki z blachy 3 mm i jedyne, co się zniekształca, to blaszka w otworze centralnym. W śrutochwycie, który miałem wcześniej, z cienkiej blachy, pierwsze odpadło denko pojemnika na śrut (denko słupka), a potem sam ostrosłup "wybrał wolność". Zgadzam się, że taki kształt nadaje się jedynie do strzelania w jednym, stałym, miejscu.
Do postrzelania w plenerze mam płaski, żółty śrutochwyt Gamo z dzwonkiem odsłoniętym w części centralnej:

Dzwonek jest już trochę rozklepany i słabo dzwoni, ale wykorzystuję go tylko do sprawdzenia zerowania lunety, a strzelam do zakrętek lub spinnerów. Niestety, nie ma już tego śrutochwytu w sklepach.
- Ultra3000
- Reactions:
- Tematy: 28
Mam 14x14 cm stożkowy z grubej blachy. Jest super. Wale z 16,5 J i nic. Zero syfu po srutach. Kupiony na Alledrogo jakiś czas temu. Polecam
Z pustego to i Salomon nie strzeli...
- Yurko
- Reactions:
Co do "kwadratury" stożka to taki kulochwyt z cienkiej blachy, jeśli do niego dostatecznie długo strzelać, sam dąży do stania się takim jak w nazwie handlowej.

Może tylko, to nie każdy użytkownik, zauważy, bo to zależy w dużej mierze od tego jak często nie trafia się w środek.
PS. Tylna ścianka w stożkowym kulochwycie z cienkiej blachy:

Tylna ścianka w drugim, podobnym, do którego strzelałem z odległości ok metra:

Może tylko, to nie każdy użytkownik, zauważy, bo to zależy w dużej mierze od tego jak często nie trafia się w środek.

PS. Tylna ścianka w stożkowym kulochwycie z cienkiej blachy:

Tylna ścianka w drugim, podobnym, do którego strzelałem z odległości ok metra:

Ostatnio zmieniony 10 lipca 2019, 16:50 przez Yurko, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
-
- Reactions:
Od 3 lat używam pudła kartonowego wypełnionego kartonem jako kulochwytu czy śrutochwytu sprawdza się idealne. Jest ciche i śrut z niego nie wypada a w dodatku jest za darmo. Nawet nie trzeba dokładać czy wymieniać kartonu bo kolejne partie ołowiu robią nową ochronną warstwę. Pinezkami przyczepiasz tarcze dowolnej wielkości. Polecam
...
- Yurko
- Reactions:
Dobrze zrozumiałem, zamówiłeś "stożkowy" A4 ? Nie taki: https://allegro.pl/oferta/kulochwyt-pla ... 8146993825Leon83 pisze:Ibiza sam je robi, kiedyś zrobił mi na zamówienie kulochwyt na arkusze A4, zamów taki jak sobie chcesz. Wg mnie stożkowy będzie lepszy. Mam taki z nierdzewki 3mm od ibizy i lepszego na rynku nie widziałem.

- Leon83
- Reactions:
Zamawiałem na A4 poziomy, płaski, spawany z kwadratówki, z nóżkami, zupełnie coś innego. Jakiś czas temu sprzedałem tu na forum.
Ostatnio zmieniony 12 lipca 2019, 18:23 przez Leon83, łącznie zmieniany 2 razy.
Leshiy I Sightron S-TAC ffp
FX Panthera Hunter Compact Stryker HD