Delta Optical Titanium lub Nikko Stirling Targetmaster

Celowniki, montaże, trajektorie, ustawianie

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

mmx01
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Delta Optical Titanium lub Nikko Stirling Targetmaster

Post autor: mmx01 »

Witam,

Obecnie posiadam szkiełko poziom entry Weaver Kaspa z Ballistic-X, patrzę na szkiełka ze średniej półki do 3kPLN maks, interesuje mnie FT i strzelanie na dystansach 40m+. Pykam też dla zabawy więc regulacja powiększenia to mus podobnie i AO.

Do gustu przypadł mi cenowo i opisowo Nikko Stirling Targetmaster 10-50x60, jednak nie do dostania ani u nas ani w UK ani w DE (z wysyłką do PL) - 0 sztuk. Cena ~2kPLN. *** ma na stronie ale w opisie że brak...

Jako alternatywa patrzę na Delta Optical Titanium 4,5-30x50 SF MCZ II, tej siatki jednak nigdy nie widziałem. Jak wygląda temat błedu/paralaksy dla tego DOT'a? Cena ~2.5kPLN.

Może jeszcze coś innego? Powiększenie minimum x24, tubus 30mm, soczewka 44-60mm, siatka MD, Ballistic-X może to MCZ?

Pozdrawiam,
M
Awatar użytkownika
ravkill
Reactions:
Tematy: 136

Post autor: ravkill »

To badziewie z siatkami MCZ sobie odpuść. Interesująca jakościowo, jest natomiast delta titanium z siatką MR.P300. Najwyższa półeczka. Z tym, że zastosowania tego w FT jakoś nie widzę. Rekracyjnie, za to jak najbardziej ... Z Delta jest na tyle dobrze, że zgodnie z przepisami UE, mozna kupić i zwrócić, jak coś nie przypadnie do gustu. Może to jest najlepsze rozwiązanie, zaryzykować troszkę kasy na 10 dni i samemu popatrzeć? :idea:
mmx01
Reactions:

Przy tej kwocie za szkiełko to już spokojnie jest Big Nikko w *** :-/ jak się nie trafi nic rozsądnego to pewnie skończy się na tym, ostrzy od 10m więc nada się do wszystkiego.

A toto ktoś miał/dotykał: Nikko Nighteater 30mm 10-50x60 ?

M
mmx01
Reactions:

Cóż, zamówiłem big nikko z incorsy, może będzie miało jakąś wartość rezydualną chociaż za rok lub 2.

M
Awatar użytkownika
Engeneer
Reactions:
Tematy: 33

Post autor: Engeneer »

ravkill pisze:... Interesująca jakościowo, jest natomiast delta titanium z siatką MR.P300. Najwyższa półeczka. Z tym, że zastosowania tego w FT jakoś nie widzę. Rekracyjnie, za to jak najbardziej ...
Mógłbyś trochę bardziej rozwinąć temat, na jakim poziomie jest obraz coś na poziomie BE 4200, Leupa VX III Lub VX3?
Byłbym wdzięczny za garść informacji na jej temat
Pozdrawiam Tomek
Ślaski Klub Strzelecki "HUNTER" LOK
LG 300 Dominator + Leupold Competition
Awatar użytkownika
ravkill
Reactions:
Tematy: 136

Post autor: ravkill »

Engeneer pisze: Mógłbyś trochę bardziej rozwinąć temat, na jakim poziomie jest obraz coś na poziomie BE 4200, Leupa VX III Lub VX3?
Byłbym wdzięczny za garść informacji na jej temat
Pozdrawiam Tomek
Nie miałem okazji oglądać "koło siebie", a pamięć optyczna jest zawodna. Wydają się być jednak warte swojej ceny. Nie wiem, natomiast jak z ich mechaniką... Bywają czasami w lepszych myśliwskich, warto czasem połazić po mieście :)... Niestety nie pomogę, ferowanie wyroków z pamięci już mi przeszło.
Awatar użytkownika
mak107
Reactions:

Post autor: mak107 »

Delty wymienione w temacie przeznaczone są do posadzenia na broni palnej dla strzelców dalekodystansowych, ewentualnie myśliwych.
Aktualnie posiadam DOT z siatką MCZ I i zapewniam że nie jest to takie badziewie jak niektórzy koledzy piszą.
W podobnej cenie trudno znaleść jej odpowiednika.
Do pneumatyków szukaj optyki z siatką dedykowaną do tego typu sportu bo wydasz sporo pieniędzy i będziesz zawiedziny
mmx01
Reactions:

To może zapytam tak... czy jest jakaś rozsądna alternatywa do FT dla BN (cena/jakość)?

1. S&B 12,5-50x56 Field Target ma podobno problem z trzymaniem nastaw w funkcji temperatury

2. March... no nie ta półka cenowa

3. Jakaś inna ciekawa propozycja? (teoretycznie 5-6kPLN)

Pozdrawiam
M
BN 10-50x60 + CHALLENGE
HW40 + HK3204
Awatar użytkownika
MI-6
Reactions:
Tematy: 17

Post autor: MI-6 »

Sightron SIII 10-50x60
Walther 10-40x56 (nie wiem, czy go jeszcze produkują)

A o tym S&B to podyskutuj z Marcelem.
TX200 HC + Vortex Viper
mmx01
Reactions:

Panowie,

To szkiełko Sightron SIII 10-50x60, czy stanowi istotną różnicę przy Big Nikko Mk3? Ktoś pisał że przy nowym klikając np. 2 kliki lepiej dać 4 i o 2 cofnąć bo krzyż się może nie ruszyć, podobnie z AO.

Natomiast SIII jest jaśniejszy, ostrzejszy i lepszy do szukania dystansu... czy ktoś kto ma/miał oba może coś napisać? Patrząc na koło AO to ciągle między 40 a 50m jest tam jakiś 1cm...

Pozdrawiam,
M
BN 10-50x60 + CHALLENGE
HW40 + HK3204
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Optyka”