Zastosowanie PPS43/52 było wręcz identyczne. Z tym, że PPS mocno odstawał od StG. A kbk AK (jako pmK) do WP weszły pod koniec lat pięćdziesiątych, więc przez kilkanaście lat PPSz-41 i PPS-43/52 były przysłowiową zapchajdziurą w WP.Co nie zmienia faktu, że zastosowania taktyczne StG-44 i PPS-43 były inne. Analogiem StG-44 jest AK.
Zawody otwarte "PM-63 Rak " 13 czerwca Starachowice
Moderator: Moderatorzy WBP
- variag
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 202
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Zawody otwarte "PM-63 Rak " 13 czerwca Starachowice
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
-
rokada

- Reactions:
- Tematy: 0
Z konieczności i dopóki nie było karabinków AK.
Ano właśnie.
- variag

- Reactions:
Ano właśnie.
W styczniu 1945 roku WP dostaje rozkaz o wycofaniu z uzbrojenia jednostek bojowych wszytkich samopowtarzalnych SWT-40.
Bezwzglednie je zdano pozostawiajac tylko w oddziałach reprezentacyjnych, choć ten zwrot nastąpił juz po wojnie.
Żołnierze do końca wojny niezbyt legalnie posługują się zdobycznymi "szturmami" - znają ich zalety w porównaniu do sowieckich i niemieckich pm.
Ale nikt z dowodzących nie wpada na to, żeby zmagazynowane zdobyczne poniemieckie uzbrojenie używać po wojnie. Ktoś powie - brak amunicji.
Skażysko Kamienna, a pod koniec wojny Krupski Młyn koło Czestochowy (bo tam przeniesiono produkcję ze Skarżyska) ja produkował.
Niestety Sowieci wykiwali nas na maksa sprzedając przestarzałe licencje, choć bałwochwalcy twierdzą, że to Rokossowski po 1949 roku rozbudował i dźwignął Wojsko Polskie z kolan.
W styczniu 1945 roku WP dostaje rozkaz o wycofaniu z uzbrojenia jednostek bojowych wszytkich samopowtarzalnych SWT-40.
Bezwzglednie je zdano pozostawiajac tylko w oddziałach reprezentacyjnych, choć ten zwrot nastąpił juz po wojnie.
Żołnierze do końca wojny niezbyt legalnie posługują się zdobycznymi "szturmami" - znają ich zalety w porównaniu do sowieckich i niemieckich pm.
Ale nikt z dowodzących nie wpada na to, żeby zmagazynowane zdobyczne poniemieckie uzbrojenie używać po wojnie. Ktoś powie - brak amunicji.
Skażysko Kamienna, a pod koniec wojny Krupski Młyn koło Czestochowy (bo tam przeniesiono produkcję ze Skarżyska) ja produkował.
Niestety Sowieci wykiwali nas na maksa sprzedając przestarzałe licencje, choć bałwochwalcy twierdzą, że to Rokossowski po 1949 roku rozbudował i dźwignął Wojsko Polskie z kolan.
-
rokada

- Reactions:
- Tematy: 0
Produkowaliśmy 7.92 Kurz? Jeśli tak, to czy w jakichś poważnych ilościach? Pytam nieironicznie, po prostu nie wiem.
Podobne pytanie dotyczy podzespołów StG-44. Bo może zakłady, które pozostały po wolnie na terenie Czechosłowacji, produkowały. Wszak pod względem uprzemysłowienia oni byli daleko przed nami. I do zachodniej części tamego kraju wojna dotarła bardzo późno, więc może tamte zakłady nie zostały tak znszczone, jak te, które były na terenue powojennej Polski.
- variag

- Reactions:
My nie, ale Niemcy w latach 1944-45 (prawdopodobnie) tak. Na terenie obecnej Polski.
Po wojnie Krupski Młyn pod Częstochową znany był z amunicji sportowej bocznego zapłonu Nitron Erg.
Po wojnie Krupski Młyn pod Częstochową znany był z amunicji sportowej bocznego zapłonu Nitron Erg.
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 184
- Grupa: Moderatorzy globalni
Ja to wracając do meritum, czyli zawodów. A mianowicie jeżeli kto z Organizatorów czyta, albo mógłby im donieść taką małą prośbę. Mianowicie ja tam z kuną jadę. A mam tak, że na każdej strzelnicy jak postawię mechaniczne do pionu to punkt trafienia mam gdzie indziej (odrobinę, lecz jednak) od strzelania poprzedniego. No takie przyrządy, mało "matchowe" są.
Jak nie będzie możliwości rozgrzewki kilku - 10'cio strzałowej, bo czas i takie tam, to czy byłaby możliwość ściągnięcia tarczy po 3-5 strzałach z tych wszystkich 15'tu? Bo wtedy człek by wiedział jak się tym razem ustawiły. Co tu dużo gadać.
No bo wiadomo - taka Kuna a podejrzewam że większość PM'ów, jak nie załadujesz na szynę optyki to te przyrządy do jakiegoś strzelania precyzyjnego chyba nie powstały. Przynajmniej w moim egzemplarzu.
Z góry dziękuję ze ew. pozytywne rozpatrzenie,
Pozdr,
TZ
Jak nie będzie możliwości rozgrzewki kilku - 10'cio strzałowej, bo czas i takie tam, to czy byłaby możliwość ściągnięcia tarczy po 3-5 strzałach z tych wszystkich 15'tu? Bo wtedy człek by wiedział jak się tym razem ustawiły. Co tu dużo gadać.
No bo wiadomo - taka Kuna a podejrzewam że większość PM'ów, jak nie załadujesz na szynę optyki to te przyrządy do jakiegoś strzelania precyzyjnego chyba nie powstały. Przynajmniej w moim egzemplarzu.
Z góry dziękuję ze ew. pozytywne rozpatrzenie,
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
- variag

- Reactions:
Czyli zakończyliśmy część teoretyczną dyskusji a wracamy do strzelań czyli praktyki
Wczoraj na treningu była próba części "szybkiej" - ja i jeszcze jeden zawodnik. Broń w kalibrze 9x19 mm. Odległość 25 metrów postawa stojąc bez jakiejkolwiek podpórki.
Ja: tarcza nr 1 35 sekund - 117 punktów.
Zawodnik nr 2: 58 sekund - 119 punktów.
Mnie pogrzebały wynik te dwie nieszczęsne trójki
Zawodnik nr 2 strzelił mało dziesiątek.
Pytanie do Organizatora: czy zgłoszenia dotarły? Czy może się ktoś jeszcze dopisać?
Wczoraj na treningu była próba części "szybkiej" - ja i jeszcze jeden zawodnik. Broń w kalibrze 9x19 mm. Odległość 25 metrów postawa stojąc bez jakiejkolwiek podpórki.
Ja: tarcza nr 1 35 sekund - 117 punktów.
Zawodnik nr 2: 58 sekund - 119 punktów.
Mnie pogrzebały wynik te dwie nieszczęsne trójki
Zawodnik nr 2 strzelił mało dziesiątek.
Pytanie do Organizatora: czy zgłoszenia dotarły? Czy może się ktoś jeszcze dopisać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- TZ
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 184
- Grupa: Moderatorzy globalni
Pierwszej tarczy zazdraszczam jak z wolnej łapy i to na szybko, no no, ale łatwo swojej skóry nie oddam
Byle dali zajrzeć gdzie to lata, bo te moje Kunowe stawiane słupki otwartych to jak cię mogę, raz wstaną na prawą raz na lewą, albo w górę, lub dół
Dozo,
TZ
Byle dali zajrzeć gdzie to lata, bo te moje Kunowe stawiane słupki otwartych to jak cię mogę, raz wstaną na prawą raz na lewą, albo w górę, lub dół
Dozo,
TZ
Wiatr & Nitro
- variag

- Reactions:
Nie wiem czemu ale mi strzały uciekają w lewo. Celuję z przeniesieniem w prawo na 'trzecią". A inni strzelali "pod punkt".
Z tej broni strzelało w sumie sześciu strzelców z czego moja tarcza była ta najgorsza
Innym w dół, w lewo dół a jeden kolega co to się waha "jechać nie jechać" to z ósemki nie wyszedł
Czas miał ok 50 sekund.
W wojsku miał pm wz.63 i na pewno miałby jedną ciekawą opowieść do tej książki do dołożenia
A inny kolega zajmował sie jako rusznikarz we wojsku (w Grudziądzu i Krakowie) remontami tych "wynalazków"
Z tej broni strzelało w sumie sześciu strzelców z czego moja tarcza była ta najgorsza
Innym w dół, w lewo dół a jeden kolega co to się waha "jechać nie jechać" to z ósemki nie wyszedł
Czas miał ok 50 sekund.
W wojsku miał pm wz.63 i na pewno miałby jedną ciekawą opowieść do tej książki do dołożenia
A inny kolega zajmował sie jako rusznikarz we wojsku (w Grudziądzu i Krakowie) remontami tych "wynalazków"