Snowpeak P35X B

Wiatrówki chińskie i inny sprzęt na tym poziomie

Moderatorzy: Jka, Moderatorzy wiatrówkowi

Tao
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 4
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Snowpeak P35X B

Post autor: Tao »

Cześć wszystkim!Właśnie stałem się (mam nadzieję) szczęśliwym posiadaczem wiatrówki PCP P35xb w kalibrze 4.5mm. To mój początek przygody z tym konkretnym modelem, więc zanim oddam pierwsze strzały, chciałbym zasięgnąć rady bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.
Chciałbym podpytać osoby, które mają ten model od dłuższego czasu: jak go oceniacie z perspektywy czasu? Interesuje mnie przede wszystkim:
Co zrobiliście w swoich egzemplarzach zaraz po wyjęciu z pudełka?
Czy warto od razu myśleć o wymianie regulatora, czy może oryginalny po paczce śrutu się „układa” i trzyma stabilne wahania (maks. 3 m/s)?
Co realnie pomogło poprawić celność i kulturę pracy? Myślę o poprawie spustu, poprawie korony lufy czy smarowaniu. Czy po tych modyfikacjach karabinek stał się wyraźnie bardziej powtarzalny?
Magazynki i naciąg – jak z ich trwałością? Czy trafiały się Wam jakieś „choroby wieku dziecięcego”, które warto od razu wyeliminować?
Mój zestaw to:
P35xb + wkładka jednostrzałowa, luneta DiscoveryOpt VT-Z 6-24X50 SF FFP na odpowiednim montażu.
Docelowo: strzelanie na osi 100 m (stolik + butla), cele na dystansach 40–100 m.
Wiem, że zaraz mogą pojawić się głosy: „chłopie, to Twoje pierwsze PCP, zacznij od 30 m i nie bujaj w obłokach”.
Spokojnie – obecnie strzelam z PCA P17 i na 45 m (przy mocy 3.5J) powtarzalnie trafiam w butelkę 0.5l z podpórki. Na 25 m z pistoletu osiągam skupienie rzędu monety 5 zł przy 10 strzałach. Dlatego nie chcę ograniczać PCP do krótkich dystansów – chcę sprawdzić, gdzie leży granica tego sprzętu. Na co dzień mam do czynienia z bronią ostrą, ale mam wielką ochotę „wydusić” z tego chińczyka wszystkie jego możliwości. Będę wdzięczny za wszelkie patenty od praktyków oraz porady techniczne – np. czym i jak najlepiej wyczyścić lufę po wyjęciu z pudełka, żeby jej nie zaszkodzić. Dla zainteresowanych, tutaj filmik pokazujący moje warunki strzeleckie:

Pozdrawiam Brać Strzelecką!
Tao
lukaszd82
Reactions:
Tematy: 1

Re: Snowpeak P35X B

Post autor: lukaszd82 »

Poszło pw, odczytaj na spokojnie 🍻
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Zasłużony dla forum
Zasłużony dla forum
Reactions:
Tematy: 53
Kontakt:

Post autor: Kacper_Potocki »

W tym kalibrze bardzo ważny jest wiatr - chyba najważniejszy. On zaczyna mieszać już tak od 18-20 metra, na 35 metrze ma duże znaczenie, a na 50m kolosalne. Choćbyś miał sprzęt za 25 tysięcy zł, to jak wieje nie - będziesz trafiał. Nie trafisz bez opanowania strzelania ze wskaźnikiem wiatru (one pokazują jak mocno wieje i w którym kierunku). Na podstawie tego wskaźnika będziesz mógł robić poprawki w lunecie. Im dalszy dystans, tym tych wskaźników trzeba mieć więcej. Na 25m warto mieć dwa, a na 50m nawet 4. Oczywiście da się strzelać z mniejszą ilością wskaźników wiatru, ale wtedy trafianie będzie problematyczne. No chyba, że będziesz strzelał jak nie wieje :) Jak nie wieje inne rzeczy będą ważne. Na pierwszym miejscu spust (musi być delikatny), potem stabilny stolik, potem czy masz celną lufę, czy masz dobrany odpowiedni śrutu pod twoją lufę. Być może korona ma znaczenie, ja niestety się na tym elemencie nie znam - koledzy mówią, że ma, więc pewnie ma.

A żeby zobaczyć jaki ma potencjał karabinek, to trzeba strzelić pod dachem, bez wiatru. Będziesz wiedział wszystko już po 30-minutowej sesji z nim. W sensie - na ile go stać.

Wskaźnik wiatru polecam taki:

Ostatnio zmieniony 09 maja 2026, 22:58 przez Kacper_Potocki, łącznie zmieniany 1 raz.
FWB C20 | Diana 75 HFT | Diana 75 BR25 | Walther LG400 BR25 | Walther LG400 BR50
rokasa58
Reactions:
Tematy: 38

Post autor: rokasa58 »

Ja miałem starszego brata P35,to to samo tylko z mniejszym plenum. Fajny sprzęt,miał swoje wady,które ujawniły się jak przeszło przez niego kilka tysięcy śrutu. Widzę,że lukaszd82 wysłał p/w i w nim chyba jest to co chciałem napisać.
Pozdrawiam
ONE SHOOT ONE MOMMENT NO MISS
LG 300 Weaver Tactical, HW95L SD SWFA, Diana 6M
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „"Najlepsze, najszybsze, najtańsze"”