Fokat pisze: ↑03 maja 2026, 19:59
Rozumiem że Policję rozliczamy za zgloszenia. Nie ma zgloszeń, nie ma problemu.
Rozliczamy z reakcji na zgłoszenia.
Nikt nie zgłasza drobnej bandyterki to problem jest niewidoczny. Piony są od grubych spraw...
Jest zgłoszenie wielokrotne, koniec tragiczny, policjanci odchodzą, kasa z emerytury się zgadza, pytanie jaką ekwilibrystykę zastosujemy (statystyka poszła ) abyśmy bezpieczniej się poczuli :
Zyzio2klamki pisze: ↑03 maja 2026, 21:03
Raport jakiejś bliżej mi nieznanej fundacji
[...]
Ja Zyzio proszę o poważną rozmowę.
Zyzio2Klamki - to co zamieściłem to link do artykułu, który pojawił się w mediach. Jak słusznie zauważono nie jest on najwyższych lotów.
Taka informacja jest serwowana w mediach i Adresat to kupi dlatego, że podali ją "Nasi z..." (tutaj proszę wstawić sobie preferowane media).
Przekaz dot. działania prokuratury poszedł w świat, nieważne źródło - ważne, że "Nasi".
Ile osób przeczyta Twój wpis, a ile obejrzy wydanie wiadomości? Podejrzewam, że tych drugich będzie jednak więcej.
Pójdziesz z takim osobnikiem na argumenty - raczej nie przekonasz. Nawet jak zrobisz upgrade do poziomu Zyzio3Klamki to i tak usłyszysz: "a ja i tak swoje wiem".
3 dekady temu pracowałem w mediach i chociaż minęło już trochę czasu to nie sądzę, żeby w tym podejściu nastąpiła jakaś znacząca zmiana.
Dlatego stoję na stanowisku, że Policja/Prokuratura/Sądy - każde z nich na swój sposób - ciężko pracują nad uświadamianiem jak ważne jest niezgłaszanie spraw.
Nie ma sensu skupiać się na jednym drzewie (drobna bandyterka) - trzeba stanąć w pewnej odległości, żeby zobaczyć las.
PS - Nie to, żebym specjalnie zniechęcał, jak chcecie - bawcie się dalej ale już beze mnie.
Fokat pisze: ↑06 maja 2026, 10:51
Dla Twoje wiadomości, standardowa formułka to: "brak danych dostatecznie uzasadniających podejrzenie popełnienia czynu".
Nie,
W tym wypadku zawiódł najsłabszy element czyli człowiek a nie system.
Element ludzki położy każdy najlepszy system.
W każdym razie...
nawet jak odeszli ze służby to i tak konsekwencji nie unikną.
PS
Tak przypomnę...
Borys B też jest byłym mundurowym w wieku 27 lat... i co Ty na to ?
Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz proszę..."
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
bezduszny pisze: ↑06 maja 2026, 14:35Borys B też jest byłym mundurowym w wieku 27 lat... i co Ty na to ?
A my na to jak na lato. Bezduszny, czemu ty się tak odpalasz? Wszyscy już znamy twoją ocenę i co w związku sądzisz/przesądziłeś? Temat dla mnie osobiście jest już sztucznie utrzymywanym "trupem", któremu dawno obumarł mózg, ale dalej pompuje się powietrze i krew zewnątrz ustrojowo, aby nie obumarły od razu pozostałe organy i tkanki.
Choćbyś napisał zamiast tych tu 30 stron jeszcze 3 330 kolejnych nic nowego nie rozkminisz. Daj ty temu Borysu już święty spokój, przynajmniej do procesu przed niezawisłym sądem - tak z udziałem prokuratury, ale również obrony.
Pozdr,
TZ
bezduszny pisze: ↑06 maja 2026, 14:35
W każdym razie...
nawet jak odeszli ze służby to i tak konsekwencji nie unikną.
Bez urazy, nawet nie zadajesz sobie trudu, aby przeczytać artykuł:
"Postępowanie kontrolne prowadzone w Komendzie Stołecznej wobec trójki policjantów zostało umorzone - dowiedziała się WP. Funkcjonariusze wiedzieli, że prawdopodobnie zakończy się dla nich niekorzystnie, i sami odeszli ze służby.
Sprawę niedopełnienia obowiązków przez policjantów badała prokuratura na co dzień współpracująca z ich jednostką. I sprawę też umorzyła. Po pytaniach WP, rzecznik prokuratury zapowiedział, że zostanie zbadana ponownie w ramach nadzoru przez Prokuraturę Okręgową w Warszawie."
Jak dziennikarze zaczęli zadawać pytania i szambo lekko wybiło, ktoś się zainteresował i pewnie też umorzą.
W Twoich opowieściach, standartowa formułka "jednorazowy czynnik ludzki". .
I żadnej refleksji, że są to systemowe działania.
bezduszny pisze: ↑06 maja 2026, 17:25To jest pod jakąś ochroną "prawną" u nas na forum ?
Kolejny raz zapytam - po co się odpalasz? Przecież wiesz doskonale, że nasze Forum z ochrona "prawną" Borysa ma się jak ........... no właśnie jak? Chłopie, jak ci wytłumaczyć, że rzeźbisz, ale sam już nie wiesz po kiego?
Już nie tylko ja jestem zmęczony i tobą i samym tematem. Nie dasz się namówić na trochę cierpliwości do procesu sądowego? I błagam nie mieszaj w to wszystko zasad Forum.
Dziękuje za zrozumienie, bo przecież prostym językiem staram się namówić cię do bardziej rozsądnego operowania opuszkami po klawiaturze.
Bez odbioru,
Pozdr,
TZ
Nie pisałem o tym konkretnym przypadku. Nie twierdzę żę niektórzy sędziowie, prokutatorzy, policjanci itd nie są również odpowiedzialni ale to nie zmienia faktu że w Polsce cały system jest produktem postkomuszym, tworzonym przez komuchów w taki sposób aby nic nie było klarowne. Tylko tyle miałem na myśli.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2026, 17:45 przez PiffPaffRatatata, łącznie zmieniany 1 raz.
Niewinni nie odchodzą sami ze służby... a ukarał bym każdego, kto nie dopełnił swojego obowiązku służbowego.
To, że słabo płacą to nie jest uzasadnienie.
Nie pasuje służba ? Jest szereg innych zawodów "w cywilu"...
Ostatnio zmieniony 06 maja 2026, 17:50 przez bezduszny, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz proszę..."
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
No to wyjaśnij słowa jakie napisałeś.
Ja widzę tylko błędy wielu ludzi i niedopełnienia obowiązków służbowych... a nie problem systemu. Gdyby taki był, to takie rzeczy były by codziennie.. bo przemoc jest olbrzymia ale "trup nie ściele się gęsto"
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
@bezduszny - Nie jestem w stanie namówić się na twój świat bicia piany.
Powoli to wszystko zmierza pod rozważenie, czy ty jeszcze "odpalasz się", czy już trollujesz?
Masz już od wielu, wielu postów zerowy wkład w temat. Sorry, przemyśl to wszystko i tyle.
Pozdr,
TZ