CZ 457 Range, jaka optyka?
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
jarecki13
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 5
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 120
Re: CZ 457 Range, jaka optyka?
Nie.
Ryflowaną ma LRP a MTR ma pełny walec Varmint
Ryflowaną ma LRP a MTR ma pełny walec Varmint
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz proszę..."
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
-
jarecki13

- Reactions:
Ale ja piszę o MDT nie MTR i wniosek jest taki , że w MTD i LRP bo to te same lufy kompensator pogarsza skupienie tak jest w moim egzemplarzu jak i w kilku innych które posiadają znajomi , po wymianie na nakrętkę skupienie się polepszyło . Przy kompensatorze zdążały się pojedyncze odskoki - jedyny plus jaki miał to był bardziej stłumiony dźwięk przy strzelaniu z niego .
- bezduszny

- Reactions:
To jakiś ślepy jestem, bo cały czas czytałem MTR
MDT to taka "lekka porażka" jak już zaczniemy z niej strzelać.
Wygląda fajnie ale subiektywnie jest taka "wiotka". Miałem odczucie, że osada wygina się i nie daje stabilizacji.
MDT to taka "lekka porażka" jak już zaczniemy z niej strzelać.
Wygląda fajnie ale subiektywnie jest taka "wiotka". Miałem odczucie, że osada wygina się i nie daje stabilizacji.
Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz proszę..."
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
-
jarecki13

- Reactions:
Ogólnie rzecz biorąc to szału nie ma z nią ale to tylko osada , ja ją brałem bo udało mi się ją wyrwać nową za 4.300 jeszcze przed podwyżkami kilka lat temu - teraz czaję się na inną osadę a tą sprzedam. Co do wiotkość to nie odczuwam czegoś takiego ale osobiście bym już jej nie kupił jest niewyważona i za lekka , teraz szukam czegoś dłuższego i bardziej ciężkiego co da mi większe poczucie stabilności .
-
Mateooo1402

- Reactions:
Kupiłem kompensator CZ 455/457 Varmint 1/2x20, ale z tego co piszecie to chyba nie warto zakładać, bo jednak skupienie najważniejsze. Najpierw postrzelam z nakrętką i później zobaczę. Założę i przetestuje, czy faktycznie zrywa strzały i pogarsza skupienie. Może różne są kompensatory. Niby taki sam model, ale niektóre fabrycznie mogą mieć jakieś niedociągnięcia i później przez to tak sieje
- bezduszny

- Reactions:
Warto założyć i sprawdzić jak będzie zachowywała się broń z daną amunicją i na danym dystansie z kompensatorem i bez.
Tu nie chodzi o jakieś niedociągnięcia w produkcji bo jak oglądałem to dwóch jutuberów robiło testy z kompensatorem, z tłumikiem i z gołą lufą (tylko nakrętka)... i obaj doszli do takich samych wniosków.
Warto spojrzeć na kilka innych materiałów drugiego autora, bo robi kilka ciekawych testów na 22LR, które na tzw. początku drogi z tym kalibrem trochę kierunkują i rozjaśniają kilka kwestii.
Tu nie chodzi o jakieś niedociągnięcia w produkcji bo jak oglądałem to dwóch jutuberów robiło testy z kompensatorem, z tłumikiem i z gołą lufą (tylko nakrętka)... i obaj doszli do takich samych wniosków.
Warto spojrzeć na kilka innych materiałów drugiego autora, bo robi kilka ciekawych testów na 22LR, które na tzw. początku drogi z tym kalibrem trochę kierunkują i rozjaśniają kilka kwestii.
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
-
Mateooo1402

- Reactions:
Ciekawe i przydatne filmy. Mam założoną nakrętkę, ale z ciekawości zrobię takie samo porównanie z kompensatorem na amunicji SK
-
PiffPaffRatatata

- Reactions:
- Tematy: 0
Ja mam założony ten modułowy tlumik od a tec i powiem wam że tam na skupienie to nawet ma wpływ ile komór jest przykręconych.
Zmiana liczby komór nie wpływa jednak tak samo na każdą amunicję. A raczej na niektórą wplywa a na niektórą nie.
Oczywiścię tam może oddziaływać więcej czynników ale wspomagając się chrono mogłem przynajmniej odliczyć skoki prędkości( ponad normę).
Muszę jeszcze sprawdzić samą nakrętke bo z nią nie sztelałem od 7 lat, czyli praktycznie od nowości.
Zmiana liczby komór nie wpływa jednak tak samo na każdą amunicję. A raczej na niektórą wplywa a na niektórą nie.
Oczywiścię tam może oddziaływać więcej czynników ale wspomagając się chrono mogłem przynajmniej odliczyć skoki prędkości( ponad normę).
Muszę jeszcze sprawdzić samą nakrętke bo z nią nie sztelałem od 7 lat, czyli praktycznie od nowości.
-
JMM

- Reactions:
-
PiffPaffRatatata

- Reactions:
Tak jak należy. No i lepszy od zwykłego atec wave ponieważ rozkręcasz te 6 komór i je można dokładnie wyczyścić.
- Precess

- Reactions:
- Tematy: 49
Skorzystałem z opcji zamontowania lunety bez szyny Picatinny. Montaż Sportsmatch ATP31. Lupka jest w miarę nisko, co akurat mi pasuje. Pochylenie ok. 1mm na 11cm, czyli prawie równo 30MOA. Producent zaleca dokręcenie do szyny z momentem 55 in-lbs, więc nie spodziewam się luzowania, choć dokręciłem "tylko" 45 in-lbs.
Tak to wygląda z bliska.
Tak to wygląda z bliska.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
PiffPaffRatatata

- Reactions:
Jakoś nie mam zaufania do dwuchęściowych montaży z pochyłem.
Tak pozatym co to za VO i jak się sprawuję.
Przyszły mi dwie lunetki i jedną z nich jest ep5.
Narazie tak na szybko ją porównałem do vortexa venom który siedzi na mojej cz457. Mam zachmurzone na zewnątrz , zbiera się na burzę. EP5 wydaję się jaśniejsza na x25. Obie są porównywalne, co prawda trzymana w ręce na x25 nie ma stabilności ale w weekend może uda mi się porównać więcej i w jakiś bardziej porównywalnych warunkach.
Tak pozatym co to za VO i jak się sprawuję.
Przyszły mi dwie lunetki i jedną z nich jest ep5.
Narazie tak na szybko ją porównałem do vortexa venom który siedzi na mojej cz457. Mam zachmurzone na zewnątrz , zbiera się na burzę. EP5 wydaję się jaśniejsza na x25. Obie są porównywalne, co prawda trzymana w ręce na x25 nie ma stabilności ale w weekend może uda mi się porównać więcej i w jakiś bardziej porównywalnych warunkach.