Great Gun Derringer

Moderator: Moderatorzy CP

Awatar użytkownika
woytec60
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Re: Great Gun Derringer

Post autor: woytec60 »

Żeby nie zakładać niepotrzebnego tematu...
Otóż u braci Czechów wyczytałem takie pytanie, dotyczące Derringera 9mm
Po delší době si dovolím otázku - zkoušel některý soudruh v devítce diabolky JSB Exact 9mm? Nekamenujte mne prosím, vycházím ze základních předpokladú: kalibr 9,02 by mohl být OK, váha lehce přes 5g je jako u kuličky, sukénka-minie jako vyšitá, mazací drážka perfektní, tvar hlavičky na nabiják v pohode pásne.
Nerad bych objevoval teplou vodu nebo šel zcela nesmyslnou cestou, ale na "terčovku" s min. navážkou kolem 0,5g.... co říkate, zkušení borci?
Obavy o trhání sukénky nemám, v dlouhých větrovkách se lze setkat s úsťovkou ke 300m/s, diabolka to ustojí.
Opravdu to rád vyzkouším, ale pokud mne někdo předběhl a již má info/zkušenosti, budu vděčný.
Translator Google przetłumaczył:
Po długim czasie pozwolę sobie zadać pytanie - czy któryś z towarzyszy dziewięciu diabłów próbował JSB Dokładnie 9 mm? Proszę, nie ukamienuj mnie, jestem oparty na podstawowych założeniach: kaliber 9,02 może być OK, waga nieco ponad 5 g jest jak piłka, spódnica minie jako haftowana, smarujący rowek idealny, kształt głowy na ładowarce dobrze pasuje.
Nie chciałbym odkrywać ciepłej wody ani podążać całkowicie pozbawioną znaczenia ścieżką, ale do „celu” z min. waży około 0,5 g .... co powiesz, doświadczeni wojownicy?
Nie martwię się o oderwanie spódnicy, w długich wiatrówkach można spotkać kaganiec do 300 m / s, diabeł wytrzyma.
Naprawdę lubię próbować, ale jeśli ktoś mnie wyprzedzi i będzie miał już informacje / doświadczenie, będę wdzięczny.
Chodzi więc o śrut Diabolo 9mm i próbie zastosowania w Derringerze.
Bo niby wszystko pasuje, średnica 9,02mm, lekki jak kula, "spódniczka" jak u Minnie, teoretycznie można by spróbować...
Tam konkretnej odpowiedzi nie było (a ja nie pytałem bo po czesku to tylko czytam w tanslatorze) ale może tu ktoś eksperymentował?
pozdrawiam, Wojtek
Awatar użytkownika
RSoldier
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 37
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Post autor: RSoldier »

Rzadko tu zaglądam ale podrzucam. W opracowniu m.in. mowa o GGD. Obecnie szykuje się nagonka na GGD. Wiem o przypadku zatrzymania takiej sztuki broni podczas legitymowania jakiegoś jegomościa i przekazaniu jej do CLKP. Znam też przypadek kontroli z KWP w jednym z miast wojewódzkich pod kątem sprzedaży GGD wraz z danymi osobowymi klientów.
Ostatnio zmieniony 03 kwietnia 2026, 21:39 przez RSoldier, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RSoldier
Reactions:

Awatar użytkownika
sas88
Reactions:
Tematy: 58

Post autor: sas88 »

No cóż, jesli mam być szczery, a ja od dzisiaj chcę być szczery :) , to proponowane zmiany mi sie podobają. Nawet bardzo. :532:
“Put your trust in God; but mind to keep your powder dry!”
Awatar użytkownika
RSoldier
Reactions:

Idąc śladem Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminalistyki... to są najczęstsze przyczyny zabójstw:
Ostre narzędzia: Nóż jest jednym z najczęściej używanych narzędzi zbrodni w zabójstwach, co potwierdzają również analizy historyczne i kryminalistyczne.
Przemoc fizyczna: Często do zabójstw dochodzi w wyniku ciężkiego pobicia, uduszenia czy zatrucia, co jest skorelowane z zabójstwami w afekcie lub w trakcie konfliktów domowych.
Broń palna: Przestępstwa z użyciem broni palnej stanowią mniejszość wszystkich zabójstw w Polsce, mimo wzrostu liczby legalnej broni w rękach obywateli (na koniec 2024 roku było to ponad 930 tys. sztuk)

Może panowie z CLKP powinni dążyć do rejestracji noży kuchennych w PL?
Awatar użytkownika
sas88
Reactions:
Tematy: 58

Post autor: sas88 »

Może panowie z CLKP powinni dążyć do rejestracji noży kuchennych w PL?
Wybieram sie akurat do Szwajcarii.
Przy sobie mozna mieć jedynie scyzoryk, bez mozliwości otwierania jedną ręką, bez blokaday. Maksymalna długość ostrza 7cm.
Pasuje?
“Put your trust in God; but mind to keep your powder dry!”
Awatar użytkownika
slepe_oko
Reactions:
Tematy: 8
Kontakt:

Post autor: slepe_oko »

To tam mają tą strzelnice long r ktorej oś biegnie przez slimak regularnie uczęszczanej drogi poniżej?
:512: Links Walther LGR
Diana 75 Links
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń - CP”