Witam szanowne grono i mam parę zapytań w tematyce broni pneumatycznej. Zapisałem się do klubu strzeleckiego gdzie mamy strzelnicę licencjonowaną itd.. Od kilku ładnych lat strzelałem se z wiatrówek sprężynowych w limicie, ale teraz pojawiła się okazja na FACA ( używanie broni pneumatycznej tylko na strzelnicy z licencją ) Od dwóch tygodni szukam rozwiązania problemu i dalej jestem w lesie. Mam badania lekarskie, papier o niekaralności itd.. A problem mam z zakupem PCP przekraczającym 17 j, czyli broni pneumatycznej. Nie znalazłem sklepu w Polsce, który by sprzedawał PCP po wyżej 17j a tylko do 17, że nie przekracza plus zestaw tubingowy hp. Na takiej podstawie to ja ja mogę rejterować ? Samemu dokonać tubingu i złożyć wniosek o rejestrację ?? Pisałem też do serwisu wiatrowego pl czy mogliby zakupiony karabinek ustawić na 40j i wydać zaświadczenie jako broń pneumatyczna i lipa. Odpisali co na tę chwilkę nie mają koncesji. Dzwoniłem do największych sklepów w Pl. i żaden sklep nie sprzeda mi PCP w wersji FAC.
Więc zapytanie do Was. W jakim sklepie kupiliście FAC lub jaki rusznikarz Wam poświadczył o modyfikacji broni pneumatycznej by ją było można zarejestrować ?????
A tu króciutka relacja z klubowej strzelnicy - jestem od foto film w klubie.
Pozdrawiam i czekam na info, gdzie mogę kupić FAC lub który rusznikarz zajmuje się modyfikacją PCP z limitem na FAC ?
Na Incorsie chyba kiedyś widziałem FXy w FACu. Pytanie czy dostajesz od nich kwita do rejestracji.
Ewentualnie z tego co kojarzę, chyba Stefanek z Łowicza ma papiery na przerabianie na FACa.
Rozmawiałem z Panem Sebastianem z Łowicza i nie ma takiej opcji przerobienia modyfikacji z pneumatyka na FAC . Potrzebna jest koncesja na wytwarzanie broni pneumatycznej. A w naszym kraju jest z tym problem. Rusznikarz mający koncesję na wytwarzanie broni palnej to nie to samo by wytwarzać broń pneumatyczną. Taką dostałem odpowiedz. Pozostaje rynek wtórny lub zakup za granicą
Czekam na odpowiedź z WPA odnośnie rejestracji niesprawdzonej wiatrówki. Jak tylko odpiszą, dam znać. A na marginesie, czy koniecznie musisz kupować w PL?
Tao pisze: ↑09 kwietnia 2026, 23:08
no ale jak nie będzie wyjścia to kupię w Balistas Czechy
A na jakiej podstawie zarejestrujesz u nas jako broń pneumatyczną,skoro w Czechach do kalibru 6,35 nie ma ograniczeń /chyba/.
Np. w tej specyfikacji nie ma nic o tym ,że to FAC ale przyjedzie do nas z Balistas z mocą na max. https://www.balistas.pl/wiatrowka-epic- ... arca-swiss
ONE SHOOT ONE MOMMENT NO MISS
LG 300 Weaver Tactical, HW95L SD SWFA, Diana 6M
To że ona nie ma opisu nie znaczy że nie można jej zarejestrować. Policja może skierować na badania ekspertyzę by dokładnie poznać energię karabinka na Twój koszt .
"Dzień dobry.
W odpowiedzi na Pana pytanie przesłane e-mailem dotyczące rejestracji broni pneumatycznej, informuję, że kwestie te reguluje art. 8, art. 9 ust. 4 i art. 13 ust. 7 ustawy o broni i amunicji. Przepisy te dotyczą wyłącznie broni pneumatycznej, czyli takiego urządzenia, które w wyniku działania sprężonego gazu jest zdolne do wystrzelenia pocisku z lufy lub elementu ją zastępującego i przez to zdolne do rażenia celu na odległość, a energia kinetyczna pocisku opuszczającego lufę lub element ją zastępujący przekracza 17 J. Ustawa nie przewiduje rejestracji urządzenia pneumatycznego o energii kinetycznej pocisku poniżej 17 J w tym „na wszelki wypadek”.
Podmiot wystawiający zaświadczenie, że dane urządzenie pneumatyczne nie przekracza granicy 17 J bierze za to odpowiedzialność i nie ma podstaw aby takie zaświadczenie kwestionować."
Się zaczyna jazda
Potem będzie chyba tylko iekawiej