Strzelnica z Leśnym Dziadkiem

Moderator: Marin205

Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 184
Grupa: Moderatorzy globalni

Re: Strzelnica z Leśnym Dziadkiem

Post autor: TZ »

No i "ukamieniowali" nam leśnego dziadka i to za ile? Ano za 290 złotych rocznie :-/ Pół baku. Mój Boże :-?
Ja tam nie mam nic i do leśnych, betonowych czy piaskowych dziadków. Wolnoć Tomku w swoim domku. Ale leśny wielokrotnie w swoich shortach, czy zwykłych klipach na YT podkreślał, że 3 tałery to nie koniec świata i możecie się zapisać i do tańszych eventów. Musicie mu to wszyscy kontemplariusze oddać. Ale jak jest w was ochota poczołgać nieobecnego za nie manie czapeczki, no OK tylko przy okazji nie rozpędzajcie się proszę w zażyłości słownej a już na pewno uważajcie na dość "kruchy lód" jakim jest podkreślanie "fejko - fikcyjności" członkostwa, byle ustawę nakarmić w zamian za wyłudzanie czerwonych książeczek (a tak to brzmi). Ciszej nad tą trumną, jak mawiają.
Pamiętajcie za rok koryto branie. Wyścig do darmowego 4 letniego paśnika na Wiejskiej zaraz się zacznie. Jak taki jeden z drugim będzie się zastanawiać co ma powiesić na sztandary, aby kolejne 4 lata za darmochę przebimbać .... i jak taki przez choćby przypadek i z nudów szusując po googlu sobie "broń" wpisze i jak mu taki iweb i temat wyskoczyłby, to tak jakbyście mu, że za wieszczem zacytuję: "cło jakieś wywąchali na bawełnę, jakby im ropa z ziemi sikła" ... .
Źle nam z tą kolekcjonerką? No sami powiedzcie? Szersze od sportu, raz w roku parę złociszy więcej/mniej, zero obligo zawodów, na cholerę dawać powód kwiczącej tłuszczy takie tematy pod rozwagę podsuwać, jak oni nie mało rozważni właśnie? Jeszcze co wymyślą i zainterpelują w naszym kierunku? Osobiście wolałbym, aby skupili się aż do bólu na takim ozesroze, walce z UE, komuną, Niemcem, albo innym kretynizmie z rozbijaniem paneli fotowoltaicznych, niż przy naszych klimatach mieliby interpelować. Pamiętamy, że w wielu krajach Europy jest gorzej niż u nas. Mają nas więc dokąd korytożercy potencjalnie w jeszcze głębszy muł katapultować. Jest jeszcze miejsce, daliby radę.
Pozdro,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
p.towski
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Post autor: p.towski »

lokomocja23 pisze: 01 kwietnia 2026, 00:25

Jest DOKŁADNIE jak piszesz.

Osobiście nic do leśnego nie mam.
No akurat masz,
przeczytałem Twoje posty na forum 3 Twierdze, które to posty potem usunąłeś wszystkie.
Nie jest "dokładnie", może być to co najwyżej Twoja opinia.
Przekopiuję tekst z innego forum, który już napisałem.

"
Nie będę nikogo ani bronił ani oceniał, ale czy w ogóle byliście kiedykolwiek na jakiejś strzelnicy LD? Ja byłem. Byłem też na jednym otwarciu (było dla wszystkich zainteresowanych a nie tylko dla stowarzyszonych). Znam też grupę z województwa pomorskiego, która głównie własnym sumptem i przy pomocy finansowej stowarzyszenia LD ogarnia strzelnicę. Ogarnia dla siebie, jest grupa kilkudziesięciu osób, które z tej strzelnicy korzystają, dokupują cele, malują ławki ostatnio stawiali ogrodzenie kupione przez stowarzyszenie. Opłaty za koparkę i niwelację terenu poniósł Leśny. Co chcę powiedzieć: w wielu miejscach są grupy strzelców, które chcą mieć własną niekomercyjną strzelnicę, Leśny pomaga im to załatwić. Oni muszą o to sami dbać i sobie radzić, ale strzelnice mają. Mają za darmo to znaczy oni tam rządzą i nie muszą się prosić komercyjnych podmiotów. Tak jak będą nią zarządzać, tak będą mieli. W lubelskim też istnieje strzelnica, którą zainteresowani obsługują, dla własnej przyjemności i rekreacji. Myślicie, że w innych klubach i stowarzyszeniach tak nie ma? Na każdej strzelnicy(także komercyjnej) gdzie są jakieś stowarzyszenia są jakieś zasady, co te stowarzyszenia mają zrobić dla wspólnego dobra i ile mają z tego korzyści ze strzelnicy."
TZ pisze: 01 kwietnia 2026, 04:52 zacytuję: "cło jakieś wywąchali na bawełnę, jakby im ropa z ziemi sikła" ... .
... i obrodziła dolarami." (Nawiasem mówiąc nafta.)
Jeden z moich ulubionych wierszy Tuwima. Trzeba być bardzo otwartym i odważnym żeby cytować to na forum broń. Ale myślę, że to jest jedno z bardziej odpowiednich miejsc. Tekst jest bardzo do przemyślenia przez nas strzelców.
Awatar użytkownika
lokomocja23
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: lokomocja23 »

p.towski pisze:przeczytałem Twoje posty na forum 3 Twierdze, które to posty potem usunąłeś wszystkie.
No i .... co z tego ?
Usunąłem posty, bo skoro nie jestem już członkiem stowarzyszenia, a w/w forum było w zasadzie TYLKO dla członków, to nie widzę powodu żeby tam został po mnie jakiś ślad.
Nie wiem ... uważasz że powinienem się z tego tłumaczyć ? :)

p.towski pisze:Nie jest "dokładnie", może być to co najwyżej Twoja opinia.
Odpowiadasz na posta nie Twojego autorstwa ... to po pierwsze, a po drugie tak ... to MOJA opinia + odpowiedź dla usera Zyzio2klamki.
Poza tym, forum (jakiekolwiek) z definicji jest miejscem gdzie każdy zamieszcza SWOJE opinie, więc ... co w tym złego że napisałem swoją ?
Awatar użytkownika
p.towski
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: p.towski »

Temat jest o strzelnicach LD i dalsza część mojego posta jest o strzelnicach. Nie mam nic do Ciebie przyjacielu, chciałem tylko zaznaczyć fakt jaki miał miejsce.
Awatar użytkownika
Zyzio2klamki
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: Zyzio2klamki »

Ja tam wolę wspierać lokalny biznes i jeżeli ktoś otworzy blisko strzelnice to na pewno będę go wspierał. Nie lubię molochów i korporacji które dzisiaj mówią tak a jutro siak.
Leśny chce budować w każdym powiecie i chwała mu za to. Jednak jeśli z tym Leśnym idzie też i Piaskowy i inni którzy poczuja kasę to zanim się oglądane będzie kolejny PZSS a małe strzelnice będą miały swojego franczyzodawcę i piszczeć, że ledwo żyją.
Więc pozostaje na tej którą znam, gdzie place, strzelam i cieszę się widokiem znanych twarzy.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
Awatar użytkownika
Zyzio2klamki
Reactions:

Post autor: Zyzio2klamki »

Dublet bo u mnie na wsi to internet działa inaczej niż powinien.

Poza tym strzelnice powinny mimo wszystko walczyć o klienta. Mieć konkurencyjne oferty itd. zrzeszenie wielu strzelnic w tej samej organizacji raczej tego nie gwarantuje.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
krzychu22lr
Reactions:

Post autor: krzychu22lr »

TZ pisze: 01 kwietnia 2026, 04:52 Ja tam nie mam nic i do leśnych, betonowych czy piaskowych dziadków. (...) Ale jak jest w was ochota poczołgać nieobecnego za nie manie czapeczki, no OK tylko przy okazji nie rozpędzajcie się proszę w zażyłości słownej a już na pewno uważajcie na dość "kruchy lód" jakim jest podkreślanie "fejko - fikcyjności" członkostwa, byle ustawę nakarmić w zamian za wyłudzanie czerwonych książeczek (a tak to brzmi). Ciszej nad tą trumną, jak mawiają.
Pamiętajcie za rok koryto branie. Wyścig do darmowego 4 letniego paśnika na Wiejskiej zaraz się zacznie. Jak taki jeden z drugim będzie się zastanawiać co ma powiesić na sztandary, aby kolejne 4 lata za darmochę przebimbać .... i jak taki przez choćby przypadek i z nudów szusując po googlu sobie "broń" wpisze i jak mu taki iweb i temat wyskoczyłby, to tak jakbyście mu, że za wieszczem zacytuję: "cło jakieś wywąchali na bawełnę, jakby im ropa z ziemi sikła" ... .
Leśny jest osobą publiczną, więc jego obecność, lub nie, na forum nie powinna stanowić o tym, czy wolno nam na temat jego działań rozmawiać. Szczególnie, że jego działalność dotyczy nie tylko członków jego stowarzyszenia.

Przypomnę, że Leśny jest na forum nieobecny tylko dlatego, że przy jego ostatniej wizycie nie wytrzymał krytyki pomysłów jego, i jego Piaskowego kolegi. Pomysłów, które (nawiązując do "ciszej nad tą trumną") właśnie należałoby podsumować jako wywąchanie świetnego interesu w postaci de facto monopolizacji rynku, poprzez m.in. wprowadzenie przepisów ograniczających jakie rodzaje strzelań są legalne, czy kontroli "kontrwywiadowczych strzelnic". Pomysły te Leśny z Piaskowym przedstawiają nie tylko na forum, ale też w listach do Prezydenta (ostatnio), Ministra SW, a nawet Europarlamentu (Piaskowy kilka lat temu). Nawet nie wiem czy nie doszło do "uprzejmych donosów" do prokuratury na konkurencyjną firmę (mówiło się też o pozwie o zniesławienie wytoczonym Piaskowemu).

Oczywiście rządzący nie potrzebują czytać listów Leśnego (o forum nie wspominając) by grzebać przy ustawie - takie próby, z różnymi skutkami, trwają cały czas (jak ostatnio modne zakaz amunicji ołowianej i badania okresowe). Często siedzenie cicho jak mysz pod miotłą tylko pomaga politykom, oraz domorosłym "dobroczyńcom" z tytułami prezesów stowarzyszeń, w realizacji swoich nieraz absurdalnych pomysłów. Leśny Dziadek, mimo wielu lat dobrej działalności popularyzatorskiej, stał się takim "dobroczyńcą" i dziś zdaje się głównie działać na rzecz własnego portfela. Jego prawo, tak jak inni mają prawo go krytykować.
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 184
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

Macie pełne prawo o nim pisać i gadać. Nikt tego nie broni a tym bardziej nie ja. Uwagi były tylko, abyśmy się nie zapędzali za bardzo w epitetach a jeżeli chodzi o ciszę i trumnę, to chodzi o nie wypisywanie takich nieoczywistych dla postronnych prawd ... no nie chce się powielać, wiesz o co chodzi.
Ja tam wiem kto to jeszcze czyta? Po co mi jakiś politruk szukający hasła przewodniego na swój sztandar? Zobacz ostatniego fragouta i pannę z którejś tam paryji, co podchwyciła szabelkę przeczytawszy o ostrej strzelaninie w fabryce żyletek i że właśnie dlatego broń jak Kartaginę trzeba zaorać!
Wpisz sobie w googlarkę hasło "forum o broni". Na którym miejscu wyskakujemy w wyszukiwaniu, jak sądzisz?
Potrzebne mi to, aby panienka z Wiejskiej przeczytała, że ten sport, czy kolekcja to takie tam tego, no ... ciszej nad tą trumną.
Nic mniej, nic więcej. Tyle. I się nie kłóć jak moja racja jest bardziej mojsza niż twojsza.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
lokomocja23
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: lokomocja23 »

krzychu22lr pisze: 04 kwietnia 2026, 19:49 Leśny Dziadek, mimo wielu lat dobrej działalności popularyzatorskiej, stał się takim "dobroczyńcą" i dziś zdaje się głównie działać na rzecz własnego portfela. Jego prawo, tak jak inni mają prawo go krytykować.
Bardzo ciężko jest się z tym nie zgodzić. ... jak również z całością Twojego posta.

TZ pisze: I się nie kłóć jak moja racja jest bardziej mojsza niż twojsza.
Oj tam oj tam .... przecież wiadomo że moja racja jest najmojsza :)
Awatar użytkownika
duber
Reactions:
Tematy: 59

Post autor: duber »

Taa aby tylko tak sie nie skończyło

308, 7.62x39, 7.65 Browning, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat