WPA Gdańsk - po staremu
Moderator: Moderatorzy WBP
-
Kebambuamabe
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Re: WPA Gdańsk - po staremu
W moim przypadku (w grudniu )trwało to tydzień, ale sytuacja jest dynamiczna, więc nie traktował bym tego jako wyznacznika.
-
Brelo
- Nowy użytkownik

- Reactions:
u mnie 12.01 złożona faktura + wniosek o wydanie legitymacji z odbiorem osobistym, 13.02 książeczka w skrzynce pocztowej 
- p.towski
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Coś się zmienia i działają. Przesyłka dostarczona jednego dnia a nazajutrz dzwoni miły pan, że wysyła legitymację. Pytał jeszcze czy może chcę ją odebrać osobiście.
-
oskpoz

- Reactions:
- Tematy: 1
Żona składała wczoraj moją i swoją fakturę, usłyszała, że około miesiąc czekania i że się powoli odkopują spod papierów. Ciekawe czy telefon z KGP na który miałem pośredni wpływ miał coś z tym wspólnego.

-
icemanmc
- Nowy użytkownik

- Reactions:
W poniedziałek też to usłyszałem gdy dawałem do rejestracji nową jednostkę
- p.towski

- Reactions:
Licząc pocztę, czyli dwa tygodnie, to czas około 3 tygodni wcale nie jest długi.
- Hoz85

- Reactions:
- Tematy: 12
Co ja czytam....radość z miesiąca czekania na rejestrację broni? Serio? Tu chyba rzeczywiście doszło do ugotowania żaby.
Nie akceptujmy patalogii mimo, że stała się ona codziennością. To nadal jest patologia, nie powinno być na to naszej zgody i klepania się po qtsach bo "oh oh jak super tera czekam ino miesiąc a nie dwa".
Nie akceptujmy patalogii mimo, że stała się ona codziennością. To nadal jest patologia, nie powinno być na to naszej zgody i klepania się po qtsach bo "oh oh jak super tera czekam ino miesiąc a nie dwa".
- p.towski

- Reactions:
No były już akcje, że na książeczkę się czekało trzy miesiące albo dłużej. Dlatego myślę że tydzień urzędowy (dwa tygodnie wysyłka w tą i z powrotem) daję razem około 3 tygodni i to jest całkiem zrozumiałe.
-
Vantor

- Reactions:
- Tematy: 27
Pierwszy raz rejestrowałem coś w WPA Gdańsk i mam dwa pytania:
1. Przy rejestracji przez epuap nie będzie problemu jak po jakimś czasie podejdę z książeczką osobiście po wpis? Ktoś przerabiał temat? Czy raczej oczekują wysłania pocztą?
2. Udało się komuś wysłać wniosek na ich skrzynkę? "/icq0w0t84v/wpa". Jeśli tak to będę bardzo wdzięczny za opis jak tego wyczynu dokonać.
Mnie to niestety przerosło i poszło na ogólną KWP Gdańsk. Godzinę próbowałem, ale nigdzie nie szło tego wpisać/wyszukać.
1. Przy rejestracji przez epuap nie będzie problemu jak po jakimś czasie podejdę z książeczką osobiście po wpis? Ktoś przerabiał temat? Czy raczej oczekują wysłania pocztą?
2. Udało się komuś wysłać wniosek na ich skrzynkę? "/icq0w0t84v/wpa". Jeśli tak to będę bardzo wdzięczny za opis jak tego wyczynu dokonać.
Mnie to niestety przerosło i poszło na ogólną KWP Gdańsk. Godzinę próbowałem, ale nigdzie nie szło tego wpisać/wyszukać.
-
Kebambuamabe
- Nowy użytkownik

- Reactions:
1. Rejestrowałem na początku grudnia, napisałem, że legitymację dostarczę w terminie późniejszym. Kupiłem drugą sztukę na początku stycznia i do tego wniosku o rejestrację dołączyłem legitymację, nikt nie miał z tym problemu
2. Nie próbowałem.
2. Nie próbowałem.
-
oskpoz

- Reactions:
Oczekują oryginału faktury. Ja ostatnio testowałem z racji braku czasu na dostarczenie faktury osobiście albo na pocztę metodę z wysłaniem skanu ePUAPem żeby dotrzymać terminu, i następnego dnia wysłanie pocztą faktury, żeby uzupełnić braki. Dam znać jak skontaktują się w celu dokonania wpisu.
Ten sposób już nie działa - wysyłasz na skrzynkę KWP, nie bezpośrednio do WPA.

-
Vantor

- Reactions:
- Tematy: 27
Dostali ode mnie oryginał - w formie faktury elektronicznej.oskpoz pisze: ↑03 marca 2026, 08:32Oczekują oryginału faktury. Ja ostatnio testowałem z racji braku czasu na dostarczenie faktury osobiście albo na pocztę metodę z wysłaniem skanu ePUAPem żeby dotrzymać terminu, i następnego dnia wysłanie pocztą faktury, żeby uzupełnić braki. Dam znać jak skontaktują się w celu dokonania wpisu.
Ten sposób już nie działa - wysyłasz na skrzynkę KWP, nie bezpośrednio do WPA.
Niczego nie będę musiał dosyłać poza książeczką.
Dzięki za info odnośnie skrzynki WPA.
-
oskpoz

- Reactions:
W przypadku faktury elektronicznej faktycznie już dostarczyłeś oryginał, więc teoretycznie powinno wystarczyć. Mówię teoretycznie, ponieważ mam przeczucie, że pracownicy WPA mogą potraktować tą fakturę jak skan, przez co domagać się "oryginału". Prawdopodobnie będzie trzeba im to wytłumaczyć, choć trzymam kciuki, żeby nie było takiej potrzeby.

-
Rafal_ppppppp
- Nowy użytkownik

- Reactions:
W 2024 roku rejestrowałem broń elektronicznie i wysyłałem pocztą oryginały, a po miesiącu/półtora jechałem z książeczką po wpis. W zeszłym roku jak można było dostać od ręki wpis to Pan z WPA mi powiedział że skan z moim podpisem elektronicznym wystarczy i nie musze wysyłać pocztą oryginałów. To jeszcze było w starej lokalizacji. Końcówką zeszłego roku będąc przyzwyczajony że już wszystko sprawnie idzie pojechałem zarejestrować kolejną sztukę do nowej lokalizacji i się nadziałem że już nie jest od razu i zostawiłem faktur z książeczką, na którą czekałem 1,5 miesiąca.