Nagrali ciekawy filmik - To nie jest takie proste jakby się mogło wydawać!

Tematy związane z dyscypliną strzelecką Air Benchrest.

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Zasłużony dla forum
Zasłużony dla forum
Reactions:
Tematy: 49
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Kontakt:

Nagrali ciekawy filmik - To nie jest takie proste jakby się mogło wydawać!

Post autor: Kacper_Potocki »

W skrócie:

Film zatytułowany "Is Benchrest As Easy As It Looks?" to krótki dokument, który obala mit, że strzelectwo typu benchrest (strzelanie z karabinu opartego na stole/podpórkach) jest łatwe. Choć z boku może to wyglądać na proste pociąganie za język spustowy, autorzy filmu i zawodnicy wskazują na ogromną złożoność tej dyscypliny.

Oto kluczowe wnioski z analizy materiału:

1. Czytanie wiatru to "forma sztuki"

Wiatr jako kluczowy czynnik: To najtrudniejszy element strzelectwa benchrestowego. Nawet jeśli potrafisz wystrzelać maksymalny wynik (250 pkt) w zamkniętej hali, po wyjściu na zewnątrz ten wynik może drastycznie spaść (np. do 210 pkt) przez wpływ wiatru [00:51].
Złożoność warunków: Wiatr nie wieje jednostajnie. Flagi ustawione na 10, 15 i 20 metrach mogą pokazywać zupełnie inne kierunki w tym samym czasie (np. z lewej do prawej na początku toru i z północy na południe dalej) [01:32].

2. Wybór śrutu (Pellets) – "Czarna magia"

Indywidualność karabinu: Każdy karabin ma swój ulubiony rodzaj śrutu. Nawet dwa identyczne modele tego samego producenta mogą wymagać zupełnie innej amunicji [04:44].
Znaczenie numeru matrycy (Die numbers): Poważni strzelcy nie szukają tylko marki (np. JSB), ale konkretnego numeru matrycy, z której śrut został odlany. Różnica w celności między dwiema różnymi matrycami może być kolosalna [05:33].

3. Zmienne środowiskowe i techniczne

Strzelectwo precyzyjne to walka z setkami drobnych zmiennych:
Temperatura: Wpływa na ciśnienie w karabinie i zachowanie śrutu [03:27].
Ciśnienie w kartuszu: Musi być monitorowane, by utrzymać stałą prędkość początkową.
Paralaksa i postawa: Ustawienie oka względem lunety oraz kontakt policzka z baką muszą być powtarzalne co do milimetra [03:33].

4. Znaczenie strzałów próbnych (Sighters)

W zawodach kluczowe jest korzystanie z tarcz próbnych. Doświadczeni strzelcy oddają czasem więcej strzałów próbnych niż tych liczonych do wyniku, aby na bieżąco reagować na zmiany prędkości lub kąta wiatru [02:43].

5. Filozofia sportu

Fundamenty: Benchrest to dyscyplina, która do perfekcji szlifuje podstawy strzelectwa. Umiejętności tam zdobyte przekładają się na każdą inną formę strzelania (jeden z bohaterów porównuje to do swojego doświadczenia jako snajper w armii) [07:35].
Rywalizacja z samym sobą: Choć to sport turniejowy, ostatecznie chodzi o poprawianie własnych wyników. "Jeśli strzelisz lepiej niż ostatnim razem, to znaczy, że wygrywasz" [08:10].

Podsumowując: Film pokazuje, że benchrest to w dużej mierze nauka i analiza danych. Sukces zależy od umiejętności adaptacji do zmieniających się warunków oraz niemal obsesyjnej dbałości o sprzęt i jego dobór.
Weihrauch HW40 | Diana 75 | Walther LG400 | Steyr EVO10
Awatar użytkownika
slepe_oko
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 8
Kontakt:

Re: Nagrali ciekawy filmik - To nie jest takie proste jakby się mogło wydawać!

Post autor: slepe_oko »

To ostatnie sam system na protezie, to jakiś mistrz i rare sprzęt?
:512: Links Walther LGR
Diana 75 Links
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Zasłużony dla forum
Zasłużony dla forum
Reactions:
Kontakt:

Próbowałem zrobić print screena i spróbować poziomami bieli i kontrastem wyłapać to tam na kostce jest napisane, ale nie udało mi się. Wygląda na totalnego customa. Ale jeśli miałbym zgadywać, to strzelałbym, że to jest coś z firmy RAW:

https://www.airgundepot.com/pre-charged ... ifles.html
Awatar użytkownika
tommylee
Administrator
Administrator
Reactions:
Tematy: 182
Grupa: Administratorzy

Post autor: tommylee »

Ciekawy film
Ciekawe podsumowanie
W sumie cała prawda o strzelaniu z ławki

Karabin który widzisz to może być spartan lub rav

Obie konstrukcje to rozwinięcie starej wersji theobena
Theoben to było kiedyś moje marzenie
Później miałem okazję jednego serwisować i się wyleczyłem

Myślę że obecne dwie marki które u nas są popularne są wystarczające
A jak jeszcze do walther wstawisz reduktor steyra a do steyra lufę walther to masz top karabin
Kwestia gustu

Później zabawa ze śrutem, wiatrem itd.
Pozdrawiam Tomek :-)
Steyr 100 + March 48/52 | Leupold Mark4 4.5-14*40 TMR
http://forum-bron.pl/app.php/rules
Awatar użytkownika
jarni8
Reactions:
Tematy: 44

Post autor: jarni8 »

To i ja dorzucę garść swoich przemyśleń.

Jak zaczynałem zabawę z pcp w marcu '23 i jednocześnie zacząłem bywać na tym forum, to BR wydawał mi się trochę obcy. Miałem odczucie, że ta społeczność jest wąska, dość hermetyczna a próg wejścia jest najwyższy ze wszystkich dyscyplin wiatrowych. Nie raz słyszałem opinie, że żeby liczyć się w stawce potrzeba kupić 10 karabinów, 100 luf i 1000 matryc śrutu, a potem wytestować wszystkie możliwe kombinacje i dopiero wtedy można myśleć o zawodach. Było to dość powszechne przekonanie, bo słyszałem o nim parę razy.

Sytuacja zmieniła się nieco, kiedy zakumplowałem z Lublinem. Chłopaki można powiedzieć zapłacili frycowe i od razu podpowiedzieli co ma sens, a co go nie ma. Na wejściu udało mi się wyciagnąć takie wnioski "Walther 16J, goła lufa, short". Jak się okazało to wystarczyło, by regularnie pykać komplety na 25m i mijać 240p na 50m. Bez wspomnianego wyżej schematu 10/100/1000.

Poźniej słyszałem coś przeciwnego, czyli "A co to za sztuka położyć karabin w imadle i trafić 25x dyszkę? Nuuuuda". Tak nuda...Na hali :) Co innego jak wyjdziemy na wiatr. Cel ma 2mm, to jest niecałe pół średnicy śrutu. Lekki podmuch znosi o 5mm, a większy już można liczyć przesunięcie w centymetrach. Trafić 25x pod rząd łatwizna? No nie sądzę. Dziwnym trafem Ci ,którzy mówili że to bajecznie łatwe nie wrzucili mi do dziś foty kompletu na 25m pisząc "I widzisz? Mówiłem, że to łatwe. Wpadło za pierwszym razem :D".

O ile skompletowanie sprzętu w erze shorta jest dużo łatwiejsze, bo jednak każdy ma dostęp do bdb śrutu a i znamy też pare dobrych kombinacji typu walther 16J, walther na siejerze, siejer z lufa walthera itd, to na koniec dnia trzeba jeszcze strzelić z tego. A zrobienie tego na wietrze nie jest proste. Skoro w HFT na 25m zdarza się nie raz, że wywieje nas z KZ 20mm, to o ile trudniej jest upolować kółko o średnicy 2mm? Myślę, że "deczko" trudniej :D

A na końcu co do samej nudy. No ja powiem od siebie, że bywało wręcz przeciwnie. Przykładowo pierwsza tarcza bdb, ale masz odstępy po 1 pkt albo nawet walka na Xy. Strzelasz drugą, wiesz że koledzy strzelili bardzo dobrze, Tobie już wpadły 2x 9tka i wiesz, że kolejne 2 rządki musi być na czysto, jeśli masz się w ogóle liczyć w stawce. Zegar pokazuje 8 minut do końca...w dodatku zaczyna przybierać na sile wiatr, a wiatraki sie kręcą w każdą stronę. Musisz to dowieźć, ale wiesz że będzie cholernie ciężko. Trafiasz 8x dziesiatkę, sporo z nich ledwo dotknięta, ale jest...złapana. Zostało 2 do strzelania, na zegarze 4 minuty, wiatraki szaleją. Musisz strzelić. Bierzesz 1cm w lewo i wpada X - cudownie. Został ostatni strzał, bierzesz 1.5cm w lewo, wydaje sie absurdalne ale musisz to zrobić. Naciskasz spust, te 0.1s trwa jak wieczność i....wpada szmatka shortowa na godz 7dmej ;laughing: Pomimo dobrej poprawki na wiatr niestety 9tka. Zajmujesz 4 miejsce, bo 2 osoby miały o 1 pkt więcej, a III miejsce przerżnąłeś na X'y.

Czytała Krystyna Czubówna ;laughing:
Waltheyr LG400 Competition + Falcon Endura S10i+ 1-10x24 | Weaver T36 36x40 AO

Małopolski Klub Strzelecki Dragon LOK
Awatar użytkownika
Kacper_Potocki
Zasłużony dla forum
Zasłużony dla forum
Reactions:
Kontakt:

Hehehe :) Fajnie się czytało, jakbym był na zawodach :)
Awatar użytkownika
tommylee
Administrator
Administrator
Reactions:
Tematy: 182
Grupa: Administratorzy

Post autor: tommylee »

Tak Jarek, masz rację.
Ja uważam, że benchrest uczy pokory i cierpliwości.
Pozdrawiam Tomek :-)
Steyr 100 + March 48/52 | Leupold Mark4 4.5-14*40 TMR
http://forum-bron.pl/app.php/rules
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Air Benchrest”