Problem z rejestracją F.A.C prośba o kontakt
Moderatorzy: Jka, Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
Konrad1115
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Problem z rejestracją F.A.C prośba o kontakt
Witam wszytkich posiadaczy fac. zwracam się do was z prośbą o wyjaśnienia opisanie waszej przygody z rejestracją pierwszego fac'a. Planowałem zakup pierwszej wiatrówki ponad limit i przęglądnąłem internety z informacjami na ten temat. Na podstawie zebranej wiedzy aby być szczęśliwym posiadaczem broni pneumatycznej powinienem zrobić badania lekarskie i psychologiczne, zdobyć wniosek o niekaralności, skan dowodu, dwa zdjęcia, uiszczenie opłaty za wydanie karty rejestracji broni i jeśli mam zakupioną broń to do 5 dni od zakupu dostarczyć dowód zakupu. Wykonałem badania lekarskie i psychologiczne, z tym udałem się na komendę wojewódzką wydział postępowań administracyjnych, tam zostałem skierowany na komendę powiatową z informacją że oni zajmują się rejestracją broni pneumatycznej. W powiecie zrobili wielkie oczy twierdząc że oni nigdy nie rejestrowali żadnej broni i nie ma u nich osoby odpowiedzialnej za takie rzeczy i odesłali mnie do województwa, dostałem jednak na koniec telefon do Pana który przekazał mój numer dalej do innego policjanta i w koncu dostałem informacje które sprawiły z kolei że to ja zrobiłem wielkie oczy. Oprócz dokumentów które podałem wyżej muszę zdać egzamin ze znajomości ustawy o broni, muszę zapisać się do koła strzeleckiego i uiścić opłaty członkowskie, musi zostać wykonany wywiad środowiskowy i dopiero wtedy mogę kupić broń pneumatyczną. U was też tak to wyglądało ? możecie opisać swoje doświadczenia z rejestracji fac? w jakich komendach robiliście rejestracje jeśli procedura była inna chciałbym się dowiedzieć od innej komendy jak to wygląda u nich. chętnie pogadam na pw lub przez telefon.
-
Piotrek1985x
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 7
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Problem z rejestracją F.A.C prośba o kontakt
Broń pneumatyczną można posiadać na podstawie karty rejestracyjnej broni pneumatycznej wydanej przez właściwego ze względu na miejsce stałego pobytu zainteresowanej osoby lub siedzibę zainteresowanego podmiotu komendanta powiatowego Policji, a w przypadku żołnierzy zawodowych - właściwego komendanta oddziału Żandarmerii Wojskowej.
Tak mówi ustawa . Czyli temat załatwiasz w powiatowej , nie wojewódzkiej .
Tak mówi ustawa . Czyli temat załatwiasz w powiatowej , nie wojewódzkiej .
Springfield 1911 loaded , Beretta 92FS , Taurus 627
- Harikuu_39

- Reactions:
- Tematy: 5
IdiociKonrad1115 pisze: ↑27 stycznia 2026, 18:05 W powiecie zrobili wielkie oczy twierdząc że oni nigdy nie rejestrowali żadnej broni i nie ma u nich osoby odpowiedzialnej za takie rzeczy i odesłali mnie do województwa
Kolejni IDIOCIKonrad1115 pisze: ↑27 stycznia 2026, 18:05 Oprócz dokumentów które podałem wyżej muszę zdać egzamin ze znajomości ustawy o broni, muszę zapisać się do koła strzeleckiego i uiścić opłaty członkowskie, musi zostać wykonany wywiad środowiskowy i dopiero wtedy mogę kupić broń pneumatyczną.
Takie procedury przechodzisz przy okazji zdobywania pozwolenia na broń palną, a nie rejestrację pneumatycznej
- Michaus
- Moderator globalny

- Reactions:
- Tematy: 73
- Grupa: Moderatorzy globalni
Poproś na piśmie o podanie podstawy prawnej tych dodatkowych wymagań.Konrad1115 pisze: ↑27 stycznia 2026, 18:05 Oprócz dokumentów które podałem wyżej muszę zdać egzamin ze znajomości ustawy o broni, muszę zapisać się do koła strzeleckiego i uiścić opłaty członkowskie, musi zostać wykonany wywiad środowiskowy i dopiero wtedy mogę kupić broń pneumatyczną.
Wedle przepisów, gdy masz wszystko, co wypisałeś, kupujesz broń pneumatyczną i z umową kupna-sprzedaży idziesz do komendy powiatowej, by dopełnić obowiązku rejestracji.
Wtedy dostajesz kartę rejestracji broni pneumatycznej.
Miej na uwadze, że badania są ważne 3 miesiące.
"Nie muszę wyważać drzwi co już zostały wyważone."
- lokomocja23

- Reactions:
- Tematy: 6
Trochę obok tematu, ale ... na YT jest kanał o nazwie Audyt Obywatelski.Konrad1115 pisze: ↑27 stycznia 2026, 18:05W powiecie zrobili wielkie oczy twierdząc że oni nigdy nie rejestrowali żadnej broni i nie ma u nich osoby odpowiedzialnej za takie rzeczy i odesłali mnie do województwa, dostałem jednak na koniec telefon do Pana który przekazał mój numer dalej do innego policjanta i w koncu dostałem informacje które sprawiły z kolei że to ja zrobiłem wielkie oczy. Oprócz dokumentów które podałem wyżej muszę zdać egzamin ze znajomości ustawy o broni, muszę zapisać się do koła strzeleckiego i uiścić opłaty członkowskie, musi zostać wykonany wywiad środowiskowy i dopiero wtedy mogę kupić broń pneumatyczną.
Prowadzący ten kanał co miesiąc UDOWADNIA, że Policja NIE MA POJĘCIA o prawie.
Nie inaczej jest i w tym przypadku.
Prawdopodobnie jesteś pierwszą osobą od dekad która udała się do tej powiatowej komendy z taką rejestracją.
Wydaje mi się, że ZDECYDOWANA większość chcących postrzelać bez pozwolenia, po prostu kupuje regulaminowe 17 J i mają ŚWIĘTY SPOKÓJ z rejestracją, policją i generalnie z całym tym cyrkiem.
Użytkownik Michaus ma CAŁKOWITĄ rację.
============
Z drugiej strony, jeśli w ogóle chciało Ci się przechodzić ten cyrk z badaniami i innymi takimi, tylko po to żeby kupić mocniejszą wiatrówkę, to czy nie warto się zastanowić nad zrobieniem sobie po prostu pozwolenia kolekcjonerskiego ?
Masz wtedy PRAWDZIWĄ broń palną, a zapewniam, że nie jest to takie trudne .... trzeba tylko MOCNO poćwiczyć pistolet, cała reszta spokojnie do ogarnięcia.
- rawla

- Reactions:
- Tematy: 7
1. Zażądaj pisemnie od komendanta Powiatowego Policji, potwierdzenia tej informacji na piśmie.Konrad1115 pisze: ↑27 stycznia 2026, 18:05 dostałem jednak na koniec telefon do Pana który przekazał mój numer dalej do innego policjanta i w koncu dostałem informacje które sprawiły z kolei że to ja zrobiłem wielkie oczy. Oprócz dokumentów które podałem wyżej muszę zdać egzamin ze znajomości ustawy o broni, muszę zapisać się do koła strzeleckiego i uiścić opłaty członkowskie, musi zostać wykonany wywiad środowiskowy i dopiero wtedy mogę kupić broń pneumatyczną.
2. Zażądaj pisemnego wskazania podstawy prawnej wyrażonego w tym piśmie stanowiska.
3 Powyższe powinno wystarczyć aby KPP wycofał się z takiego stanowiska i zarejestrował broń. Jeżeli nie..
4. Złóż skargę na komendanta PP do KWP, a w załączeniu prześlij kopie pism od komendanta powiatowego.
-
colt1988

- Reactions:
- Tematy: 2
Słabo się czyta całą tą nagonkę na policję. Nawet jeśli to prawda to nie oznacza że wszyscy policjanci są idiotami jak to tutaj niektórzy twierdzą. W takim toku rozumowania skoro już nieraz dochodziło do różnych incydentów przez właścicieli wiatrówek oznaczało by że wszyscy posiadacze wiatrówek są idiotami? Być może doszło do jakiegoś nieporozumienia albo braku dostatecznej wiedzy przez policjanta. W takim wypadku trzeba jeszcze raz wytłumaczyć wskazując podstawę prawną, a nie od razu pisać skargi.
-
lupus1

- Reactions:
- Tematy: 10
Wałkowane było wiele razy. Polecam najpierw znaleźć lekarza który ma uprawnienia do wydawania orzeczeń. Da skierowania do psychiatry, psychologa , okulisty. Wszyskich zaliczyć i miec gotowe zaświaczenia. I dopiero wtedy kupic broń. Najlepiej od razu FAC zza granicy bo ceny w zasadzie takie same i zero pierdolenia z rusznikarzami. Masz 5 dni od daty odbioru broni na rejestracje . Zaświadczenie o niekaralności też czasem idzie z tydzień, dwa. Dlatego polecam wczesniej miec dopięte załączniki. Masz 5 dni od daty odbioru broni (np. od kuriera) na rejestrację! Możesz sie nie wyrobic z badaniami, więc lepiej wcześniej wsio przygotować .
proca
- mari0

- Reactions:
- Tematy: 3
Niekaralności można załatwić osobiście w ciągu 15 minut. Tak przynajmniej jest w Katowicach.
TOZ35, Anschütz 54X, Steyr EVO10, Walther GSP .22 LR + .32 S&W
Morini 162E - już w innych dobrych rękach, Pardini P10 - już w innych dobrych rękach
Morini 162E - już w innych dobrych rękach, Pardini P10 - już w innych dobrych rękach
- c-o-n

- Reactions:
- Tematy: 28
- Kontakt:
Zaświadczenie o niekaralności można załatwić już od dawna przez internet (profil zaufany).
Dla mnie problematyczny w przypadku pneumatyka jest zapis:
- orzeczenie lekarskie (płatne na koszt nabywcy broni),
- orzeczenie psychologiczne (płatne na koszt nabywcy broni)
Nie ma tam wymagań okulisty i niby jest lista orzeczników, ale próbując zrobić orzeczenie i oddzielnie testy psychologiczne
nie znalazłem takiej możliwości nigdzie. Rozmawiałem z kilkoma orzecznikami i nikt nic nie wie.
Wygląda na to, że to ta sama "ścieżka" jak w przypadku pozwolenia na broń palną.
Badania lekarskie takie same, jak na broń palną, tyle że to 700zł kosztuje :/
Dla mnie problematyczny w przypadku pneumatyka jest zapis:
- orzeczenie lekarskie (płatne na koszt nabywcy broni),
- orzeczenie psychologiczne (płatne na koszt nabywcy broni)
Nie ma tam wymagań okulisty i niby jest lista orzeczników, ale próbując zrobić orzeczenie i oddzielnie testy psychologiczne
nie znalazłem takiej możliwości nigdzie. Rozmawiałem z kilkoma orzecznikami i nikt nic nie wie.
Wygląda na to, że to ta sama "ścieżka" jak w przypadku pozwolenia na broń palną.
Badania lekarskie takie same, jak na broń palną, tyle że to 700zł kosztuje :/
- Zyzio2klamki

- Reactions:
- Tematy: 4
Ile sztuk zamierzasz kupić? Jak masz w planach wiecej niż 1 to kup od razu.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10