Odwieczny problem - co kupić? - Podsumowanie.

Co kupić ? Co do czego i z czym....

Moderatorzy: Jka, Moderatorzy wiatrówkowi

Gmorpi
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 5
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Odwieczny problem - co kupić? - Podsumowanie.

Post autor: Gmorpi »

przenoszę post do testów sprzętu, bo tu raczej ogólna dyskusja - tasiemiec
Awatar użytkownika
Leon83
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: Leon83 »

TZ pisze: 17 sierpnia 2025, 16:46 To ja też napiszę zupełnie neutralnie

Proponuję kolego, abyś zaczął oceniać sprzęty a nie mądrość, czy nie mądrość innych ludzi. Za mało mnie znasz i wątpię, abyś coś sensownego o mnie wiedział. A jak cię oczy pieką od tego "experta" napisz do władz forum. Mam to w d .... i coraz większe z wiekiem zapotrzebowanie na święty spokój.
Napisałem już jasno, kto chce przeczyta mnie, innych i pomyśli, zastanowi się a inny odwrotnie. Wolna wola, jeden się wypowie na nie, drugi na tak a i tak trzeci zdecyduje.
Trabanta i Wartburga też nie miałem a mam prawo coś o tych samochodach sądzić a na koniec jeździć tym, czym chcę.
Tym samym zakończyliśmy wzajemne poznawanie się w swoich rolach. Nadal jeszcze neutralnie.
Pozdr,
TZ

Ego na pewno mam mniejsze. I mi niczego nie proponuj bo tak jak ja Ciebie kolego nie znam tak Ty nie znasz mnie więc wykorzystaj swoje zapotrzebowanie na święty spokój, wtedy nieświadoma niekompetencja nie będzie kłuła w oczy. Tyle, nic więcej nie dodam.
EPIC TWO 300 Vortex Viper 2-10x32
rokasa58
Reactions:
Tematy: 35

Post autor: rokasa58 »

... Wykasowane.
ONE SHOOT ONE MOMMENT NO MISS
LG 300 Weaver Tactical, HW95L SD SWFA, Diana 6M
Awatar użytkownika
TZ
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 178
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: TZ »

Leon83 pisze: 17 sierpnia 2025, 17:34 Ego na pewno mam mniejsze. I mi niczego nie proponuj bo tak jak ja Ciebie kolego nie znam tak Ty nie znasz mnie więc wykorzystaj swoje zapotrzebowanie na święty spokój, wtedy nieświadoma niekompetencja nie będzie kłuła w oczy. Tyle, nic więcej nie dodam.
Oj spało się się na szkoleniach w corpo :wink: Nieświadoma niekompetencja to jest na samym, samym początku, powiedzieć u leszcza, to mało powiedzieć. Dawno mnie ktoś tak nie zbeształ :-/
Aby zakopać ten toporek, jakim wymachujesz pragnę ci tylko zwrócić uwagę a nawet podkreślić, że w żadnym miejscu moich postów, jakie wymieniamy między sobą nie nazwałem cię niemądrym, czy mało mądrym a inaczej mówiąc głupim a już na pewno nie próbowałem cie nazwać niekompetentnym. Zwróć uwagę, że ad persona z mojej strony nie było nawet najmniejszego zadęcia w twoim kierunku. Ja mam do ciebie szacunek, rozumiem twoje argumenty, nie rozumiem tylko emocji, ciśnienia i tej napastliwości. Tak się kulturalni ludzie nie zachowują w stosunku do siebie. Doprawdy raz jeszcze ci podpowiadam jeśli istotnie oczy cię kłują - powiadom Aministratora forum, zgłoś te moje posty. Istnieje też złoty przycisk "ignoruj". Sam się zastanawiam, czy go nie wcisnąć, ale jeszcze czekam, może wyciągniesz rękę a nie dołożysz do pieca ?
A na koniec nie myl proszę czyjegoś ego z szacunkiem tego kogoś do samego siebie i jego życiowego doświadczenia. To znowu jest personalny atak i zupełnie niepotrzebny.
Pozdr,
TZ
Wiatr & Nitro
Awatar użytkownika
czemar
Moderator
Moderator
Reactions:
Tematy: 31
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi

Post autor: czemar »

Panowie proponuję wrócić do meritum .
Dalszy ciąg różnic nie koniecznie na plus dla Diany .
Niestety krótsza lufa ma dość nieporadnie zrobioną koronę i ubytki oksydy .
Nie odsyłałem bo kupiłem tylko dla części i pod kolejny projekt , Artemis nie miał takich baboli, zobaczymy jak będzie z Razorgunem bo też dotrze za jakiś czas , choć po ostatniej wtopie z pcp pod tą nazwą na zbyt wiele nie liczę.
M.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
0.177 -0.22 .......
KASHUBIAN
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: KASHUBIAN »

wichura pisze: 17 sierpnia 2025, 01:39 Temat "WBP" śledzę okazjonalnie, nie wiem czy kolega rzeczywiście w "nitro siedzi". Zauważyłem zaś jedną "manierę", że jak ktoś "podpiera" się palną (nitro), znaczy się "zna się na rzeczy". I tu moje powątpiewania co do zakładania tematu w strzeladłach wiatrowych, przez userów którzy (ponoć nitro), dopytują jak z bele czego wiatrowego szczelać celnie, i bardzo energetycznie w ramach treningu :052:
Co do cen strzeladeł wiatrowych i ammo, myślę że wiatrowe są droższe. Tanie .22lr jest sporo tańsze od dobrych slugów, dobra wiatrówka jest droższa od zbliżonej celnością palnej.
Mieć pozwolenie i parę pukawek nie znaczy,ze jest to moja pasja i bede siedział przy tym godzinami. A napewno nie chce byc netowym expertem i mądrzyć sie na forum czy snuc teorie kto kim jest i co zamierza. Porostu stac mnie na to,zachciało mi sie i tyle.
Dołączyłem jakiś czas temu do klubu pneumatyków i cos muszę kupic. Spełniam sie tu bardziej w wolontariacie i organizacji imprez dla dzieci i początkujących niż jako strzelec. I to tyle.
rokasa58
Reactions:

czemar pisze: 17 sierpnia 2025, 19:31 Panowie proponuję wrócić do meritum .
Dalszy ciąg różnic nie koniecznie na plus dla Diany .
Niestety krótsza lufa ma dość nieporadnie zrobioną koronę i ubytki oksydy .
A co tej koronie dolega? Pistolet za kilkaset złotych,to czego się spodziewać :)
Mój Weihrauch HW75 za 2230 PLN też miał kiepsko wykończoną lufę z przodu jak i u wylotu. Widać takie czasy ;laughing:
Tutaj widać jak źle zrobili port.
IMG_20230917_112952.jpg
KASHUBIAN
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Michaus pisze: 17 sierpnia 2025, 09:39 @Wichura warto zatem, byś przeczytał początek jego pierwszy wpis w tym temacie, to zrozumiesz, co my tu próbujemy wyklarować.
Sam przyglądając się ogółowi jego Twórczości doszedłem do wniosku, że jesteśmy robieni w balona.
Gość najpierw zadał pytanie, a potem dołączył do pomagających i zaczął sam sobie doradzać. ;laughing:
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=65296
Albo troll, albo nabija posty, żeby dostać się do Kupię-Sprzedam.
Także chyba wystarczy już bicia piany.
A tego wpisu w ogole nie zrozumiałem??? O mnie chodzi?
Awatar użytkownika
czemar
Moderator
Moderator
Reactions:
Tematy: 31
Grupa: Moderatorzy wiatrówkowi

Post autor: czemar »

Niestety czasy są jakie są.
Nawet najlepsi gracze muszą się ścigać z chińskim oddechem na plecach , to jest tylko kwestią czasu kiedy pojawi się chińskie pca takie bardziej ambitne pokroju Hw .
Oczywiście jest osobną kwestią czy rynek tego oczekuje i czy znajdzie się grupa docelowa , której coraz mniej odpowiadają ceny Hw ( np Hw40 :roll: )
Tak czy inaczej ja zawsze kupując coś taniego biorę poprawkę na relację cena/jakość. I jeśli mam tego świadomość to po prostu pewne rzeczy przyjmuję za dopuszczalne o ile nie są to granice bezpieczeństwa lub coś co powoduje , że musiał bym głęboko ingerować w konstrukcję.
Z tego powodu odesłałem PCP które miało ewidentnie problem z lufą i regiem oraz gniazdem ładowania .
A ta krótsza lufa była po prostu skatowana na wyjściu i nadawała się tylko do ponownego obrobienia w uchwycie tokarki .
M.
0.177 -0.22 .......
rokasa58
Reactions:

czemar pisze: 17 sierpnia 2025, 20:15 Niestety czasy są jakie są.
Nawet najlepsi gracze muszą się ścigać z chińskim oddechem na plecach , to jest tylko kwestią czasu kiedy pojawi się chińskie pca takie bardziej ambitne pokroju Hw .
Mnie Weihrauch nie oczarował. Wcześniej miałem stare FWB 100,kupione dużo taniej i to było to, na co warto wydać pieniądze. Weihrauch po usunięciu fabrycznych smarów z lufy dmuchnął 90 m/s i dopiero po kilkudziesięciu strzałach z łaski pokazał 115m/s ;laughing:.
A co ja się nakombinowałem,żeby tą lufę jakoś poprawić,bo te cienkie śrubki od niej tak zakleili,że lepiej tego nie ruszać :-/
IMG_20230920_100236.jpg
KASHUBIAN
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

A moze jednak sprężynę? Postrzelałem u kolegi. I wypadła bdb. Nie męczy naciąganie. Koszt niższy.

https://superwiatrowki.pl/wiatrowka-wei ... -p-83.html

Do tego jest lunetka z 750 zybli. Ładnie ciągnie powyzej 50m. Spodobała mi sie.

Chciałem z lenistwa jeszcze takie cos :

https://www.balistas.pl/karabinek-pneum ... -m50-4-5mm

Ale kombinacje z butlą. Potem jej napełnianie. Chyba odpuszczę. Nie jestem tez tak wielkim funem strzelania.
KASHUBIAN
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

No to mam i ja😁
Skowron
Reactions:

Post autor: Skowron »

I ja podłączę się pod tego tasiemca.
Szukam karabinka celnego i niezawodnego. Na początek z otwartymi przyrządami celowniczymi potem poszukam jakiejś lunety. PCP mnie nie interesuje. Miałem kiedyś CZ200S i mimo że karabinek był świetny całą zabawę psuło targanie butli i innych szpargałów więc go sprzedałem. Po przeczytaniu sporej części tego tematy w zasadzie znalazłem odpowiedź na swoje pytanie i wyborem oczywistym wydał się HW50. Na papierze spełnia wszystkie wymogi i prawie mieści się w przeznaczonym budżecie no ale zawsze jest jakieś "ale". Może warto dozbierać parę zł i pomyśleć o HW57? Jakoś niewiele jest informacji na temat tej wiatrówki. Jak HW50 i HW57 wypadają pod względem celności w porównaniu z CZ200?
HW40, Diana mod 25, CZ200S Hunter 4.5mm, CZ 75B Kadet, CZ SP-01 Shadow, ASG SP-01 Shadow Blowback 4.5mm
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Piaskownica czyli pierwsze pytania...”