WPA Gdańsk czas oczekiwania

Moderator: Moderatorzy WBP

Texzn.
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 4
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

WPA Gdańsk czas oczekiwania

Post autor: Texzn. »

Witam,
czy wie ktoś ile mniej więcej wynosi na dzień dzisiejszy czas oczekiwania na decyzję oraz po otrzymaniu decyzji na promesy w Gdańsku?
Dodatkowo czy ktoś orientuje się co do sposobu korespondencji z WPA? Podobno od 1 stycznia mocno weszły e-Doręczenia, stąd pytanie czy WPA nadal będzie wysyłać pisma w tradycyjny sposób - na papierze?
Dziękuję za odpowiedzi!
Marcin_Ma
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: WPA Gdańsk czas oczekiwania

Post autor: Marcin_Ma »

Cześć, mój wniosek poszedł pocztą tradycyjną. Dotarł 1 grudnia. Około 10 dostałem pismo na dwie strony, że mam uzasadnić do czego mi 6 szt broni sportowej. Pismo było datowane na 4 grudnia, więc trzeba przyznać, że szybko zaczęli działać. Żeby było szybciej, odpowiedź wysłałem przez ePUAP, ale coś źle podpisałem i zadzwonili, żebym wysłał zwykłą pocztą. To było jakoś 12 grudnia .W tym samym czasie był dzielnicowy. Od tamtej pory cisza. Ale chyba coś się ruszy, bo wczoraj śniło mi się, że
dostałem decyzję pozytywną, a w kopercie oprócz tego były promesy, o które jeszcze nie wnioskowałem 😄
Marcin_Ma
Reactions:

Cześć, mój wniosek poszedł pocztą tradycyjną. Dotarł 1 grudnia. Około 10 dostałem pismo na dwie strony, że mam uzasadnić do czego mi 6 szt broni sportowej. Pismo było datowane na 4 grudnia, więc trzeba przyznać, że szybko zaczęli działać. Żeby było szybciej, odpowiedź wysłałem przez ePUAP, ale coś źle podpisałem i zadzwonili, żebym wysłał zwykłą pocztą. To było jakoś 12 grudnia .W tym samym czasie był dzielnicowy. Od tamtej pory cisza. Ale chyba coś się ruszy, bo wczoraj śniło mi się, że
dostałem decyzję pozytywną, a w kopercie oprócz tego były promesy, o które jeszcze nie wnioskowałem 😄
Awatar użytkownika
kndnowak
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: kndnowak »

Kolego,

Gehenna z naszym Gdańskim WPA jest pięknie opisana na sąsiedzkim forum

https://forum.celpal.net/t/zlozenie-wn ... pa/904/388

W skrócie - mnie od złożenia osobiście 2.maja do odebrania decyzji osobiście zajęło 120 dni.

Promesy - dwa tygodnie, ale mieli druki 😉

Wydanie legitymacji z wpisanymi wszystkim zakupionymi jednostkami broni - 8 tygodni.
Strzelam bo lubię
Texzn.
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: Texzn. »

No nie brzmi to najlepiej…
Kiedy ja składałem wniosek akurat do środka wchodził jakiś policjant i się go spytałem ile się teraz czeka? I rzuciłem hasło: 3 miesiące? A on na to tylko tyle: nie, krócej.
Teoretycznie dobra wiadomość, ale sam nie wiem co o tym myśleć, zwłaszcza czytając fora…
Awatar użytkownika
kndnowak
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: kndnowak »

Ponoć PWPW nie daje rady z drukowaniem „promes”. W WPA Kraków czas dostawy nowej partii druków to 5-6 maja.

Kolega z Gdańska czeka u nas na promesy już ponad dwa tygodnie.

Normalnie - XXI wiek…..
Strzelam bo lubię
Marcin_Ma
Reactions:

W skrócie - mnie od złożenia osobiście 2.maja do odebrania decyzji osobiście zajęło 120 dni.

Zastanawiam się co można robić z tymi kwitami przez tyle czasu.

W moim przypadku, jak pisałem, poszło bardzo szybko, bo już po trzech dniach wysłali mi pismo z prośbą o uzupełnienie. Dzielnicowy ogarnięty w niespełna dwa tygodnie. I co dalej? Ktoś to po prostu odłożył na biurko na miesiąc? Wróci do tego za kolejny miesiąc albo za dwa? Nie pali mi się, bo i tak na razie nie planuję zakupow, ale tak z czystej ciekawości zadaję sobie pytanie o co w tym chodzi.
robson_
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: robson_ »

Nie wiem jak to teraz wygląda (pewnie tak samo) ale WPA Gdańsk nie wyrabiało ze względu na to że mieli "dużo roboty" i "mało ludzi". Więc pomijając kwestie PWPW które drukuje promesy, od kilku lat WPA po prostu nie wyrabia ze względu na zasoby ludzkie. Do tego teraz już się przeprowadzili z Matarni na Długą Groblę ale nie wiem czy coś się polepszyło w kwestii warunków pracy i ich wydajności.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prawo i broń - WBP”