Nie uznany kurs instruktora strzelania
Moderator: Moderatorzy WBP
- duber
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 51
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Nie uznany kurs instruktora strzelania
Spytaj tych z pzss dlaczego
308, 7.62x39, 223, 22lr, 9x19, 9x18, 12/70, 357, 38
- variag

- Reactions:
- Tematy: 198
Podstawą w Polsce są akty prawne, ustawy i rozporządzenia do nich - a nie prawo "powielaczowe".

Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
-
krzychu22lr

- Reactions:
- Tematy: 4
Moja jest jeszcze bordowa, podpisana przez Ministerstwo Sportu i Turystyki. Kiedyś była to jedyna legitymacja "instruktora strzelectwa" (dokładniej bodaj "instruktora sportu ze specjalizacją strzelectwo"), która dawała podstawę do uzyskania pozwolenia do celów szkoleniowych.
Jeśli dziś takie uprawnienie jest "bee" bo nie wydał go PZSS, czy to znaczy, że WPA będą teraz masowo odbierać stare pozwolenia szkoleniowe, ze względu na ustanie ważnej przyczyny wydania pozwolenia? Czy przenikliwa myśl mundurowych urzędników nie sięga aż tak daleko?
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
- duber

- Reactions:
Po przeczytaniu tego tematu kto wie 
-
nzpetter

- Reactions:
- Tematy: 16
Przeczytaj sobie wyrok NSA II GSK 1823/21.filippezus pisze: ↑01 grudnia 2025, 10:22 Wykonałem telefon na WPA i tam dowiedziałem się, że problem dotyczy "negatywnej opini PZSS dot. kursu"
Zdziwiony zapytałem co PZSS ma do mojej skromnej osoby, skoro nigdy sportowcem nie byłem (i nie planuje).
Odpowiedź była następująca - że oni tak mają.
I teraz pytanie - jak to dalej ugryźć ? Co powinienem dalej zrobić ?
-----------------------------------------
9x19 | 5.56x45 /.223 | 12GA | 7.62x39 | .30-06
LOK RSO

9x19 | 5.56x45 /.223 | 12GA | 7.62x39 | .30-06
LOK RSO

-
oskpoz

- Reactions:
- Tematy: 0
Skracając wspomniany wyrok - NSA uznał, że kursy instruktora inne niż organizowane przez PZSS się nie liczą:
„Co więcej, posiadania uprawnień do prowadzenia szkoleń o charakterze strzeleckim nie dowodzi również fakt legitymowania się przez stronę zaświadczeniem Ośrodka Szkoleniowego A. w W. z dnia 15 grudnia 2019 r. o ukończeniu kursu instruktora strzelectwa sportowego i bojowego w wymiarze 60 godzin. Zaświadczenie to nie jest wystarczające dla przyjęcia, że strona rzeczywiście legitymuje się uprawnieniami, o których jest mowa w art. 10 ust. 3 pkt 7 ustawy o amunicji, których posiadanie stanowi warunek konieczny wydania pozwolenia na broń w celach szkoleniowych.”
Oczywiście nie zgadzam się z tym twierdzeniem, ponieważ nie została wskazana podstawa prawna tego stwierdzenia. Nie istnieje przepis który mówi kto może być organizatorem kursów "instruktora strzelectwa" (nie mylić z "instruktora sportu strzeleckiego"), więc arbitralne odrzucanie uprawnień z powodu że nie ma na uprawnieniu pieczątki PZSS jest wg. mnie chore.
Paradoksalnie deregulacja zawodu instruktora spowodowała jeszcze większy burdel w pozwoleniach szkoleniowych...
„Co więcej, posiadania uprawnień do prowadzenia szkoleń o charakterze strzeleckim nie dowodzi również fakt legitymowania się przez stronę zaświadczeniem Ośrodka Szkoleniowego A. w W. z dnia 15 grudnia 2019 r. o ukończeniu kursu instruktora strzelectwa sportowego i bojowego w wymiarze 60 godzin. Zaświadczenie to nie jest wystarczające dla przyjęcia, że strona rzeczywiście legitymuje się uprawnieniami, o których jest mowa w art. 10 ust. 3 pkt 7 ustawy o amunicji, których posiadanie stanowi warunek konieczny wydania pozwolenia na broń w celach szkoleniowych.”
Oczywiście nie zgadzam się z tym twierdzeniem, ponieważ nie została wskazana podstawa prawna tego stwierdzenia. Nie istnieje przepis który mówi kto może być organizatorem kursów "instruktora strzelectwa" (nie mylić z "instruktora sportu strzeleckiego"), więc arbitralne odrzucanie uprawnień z powodu że nie ma na uprawnieniu pieczątki PZSS jest wg. mnie chore.
Paradoksalnie deregulacja zawodu instruktora spowodowała jeszcze większy burdel w pozwoleniach szkoleniowych...

-
Bolo1

- Reactions:
- Tematy: 1
I taki kurs trwał, w moim przypadku, coś ponad 6 miesiecy i był zakończony egzaminem. Oprócz ustnego był także pisemny.krzychu22lr pisze: ↑01 grudnia 2025, 21:39Moja jest jeszcze bordowa, podpisana przez Ministerstwo Sportu i Turystyki. Kiedyś była to jedyna legitymacja "instruktora strzelectwa" (dokładniej bodaj "instruktora sportu ze specjalizacją strzelectwo"), która dawała podstawę do uzyskania pozwolenia do celów szkoleniowych.
Jeśli dziś takie uprawnienie jest "bee" bo nie wydał go PZSS, czy to znaczy, że WPA będą teraz masowo odbierać stare pozwolenia szkoleniowe, ze względu na ustanie ważnej przyczyny wydania pozwolenia? Czy przenikliwa myśl mundurowych urzędników nie sięga aż tak daleko?
-
Jacerb

- Reactions:
- Tematy: 6
Niestety jak we wszystkich sporach sądowych ważna jest interpretacja przepisów i utarta linia orzecznictwa wynikająca z poprzednich wyroków, duchu prawa, intencji ustawodawcy czy choć zwyczajów itp. W tym przypadku mimo, że literalnie nie wynika to z przepisów, a może nawet jest z nimi sprzeczne to utarła się linia orzecznictwa, że musi to być kurs PZSS. Nikomu nie udało się uzyskać innego wyroku a nawet jeżeli, to w Polsce nie stosowane jest prawo precedensu, więc jeden wyrok (poza NSA czy Sądem Najwyższym) nie ma wpływu na inne. Aby uzuskać inny wyrok odbiegający od dotychczasowej lini orzecznictwa najprawdopodobniej musiałoby to się otrzeć o trybunały unijne, które musiałyby to w ogóle rozpatrzyć i do tego wydać wyrok sprzeczny z wyrokami w Polsce.
Być może (raczej na pewno) masz rację, że z prawa nie wynika, że to musi być kurs PZSS. Ale większi i silniejsi mówią co innego więc albo się z tym pogodzisz albo czeka Cię walka z wiatrakami. Pogodzenie się, że do sądu idziesz po wyrok a nie po sprawiedliwość pomaga.
Być może (raczej na pewno) masz rację, że z prawa nie wynika, że to musi być kurs PZSS. Ale większi i silniejsi mówią co innego więc albo się z tym pogodzisz albo czeka Cię walka z wiatrakami. Pogodzenie się, że do sądu idziesz po wyrok a nie po sprawiedliwość pomaga.
-
krzychu22lr

- Reactions:
A jest tam coś na temat co NSA uznaje za "wystarczające dla przyjęcia, że strona" et cetera, et cetera, i czemu akurat PZSS? Czy sobie tak, z czterech liter, go wytrzasnęli bo to jedyna instytucja, która im się kojarzy ze strzelectwem?
Jakbym cierpiał na nadmiar gotówki, to już teraz bym dla jaj zakładał działalność instruktorską i wnosił o pozwolenie szkoleniowe z moją starą legitymacją. Ciekaw jestem co by na taki dokument WPA powiedziało.
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 12
-
Jacerb

- Reactions:
- Tematy: 6
Ja też zachęcam do działania w realu. Podziel się koniecznie wynikami, być możesz otworzysz drzwi dla innych.
-
krzychu22lr

- Reactions:
Koledzy zasponsorują, skoro prowadzenie działalności gospodarczej "dla jaj", bez faktycznych planów na zarobek, oraz sądzenie się z Policją przed NSA jest takie tanie? 
-
Defensor

- Reactions:
- Tematy: 2
- Kontakt:
[/quote]
Moja jest jeszcze bordowa, podpisana przez Ministerstwo Sportu i Turystyki. Kiedyś była to jedyna legitymacja "instruktora strzelectwa" (dokładniej bodaj "instruktora sportu ze specjalizacją strzelectwo"), która dawała podstawę do uzyskania pozwolenia do celów szkoleniowych.
[/quote]
Mam taką samą. Jest uznawana, zarówno w WPA jak i PZSS (np. do pozwolenia szkoleniowego albo do licencji PZSS instruktorskiej).
[/quote]
Mam taką samą. Jest uznawana, zarówno w WPA jak i PZSS (np. do pozwolenia szkoleniowego albo do licencji PZSS instruktorskiej).
Stowarzyszenie Sportów Obronnych Defensor.
Tworzymy silnych ludzi na trudne czasy...
Tworzymy silnych ludzi na trudne czasy...
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 12
Tak. Ile potrzebujesz?krzychu22lr pisze: ↑03 grudnia 2025, 17:20 Koledzy zasponsorują, skoro prowadzenie działalności gospodarczej "dla jaj", bez faktycznych planów na zarobek, oraz sądzenie się z Policją przed NSA jest takie tanie?![]()
- duber

- Reactions:
A ile kosztuje zus co miesiąc ?