Air Benchrest 25m - internetowa liga 2025
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
-
Opiekacz
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Re: Air Benchrest 25m - internetowa liga 2025
@tommylee
Dzięki za polecenie, bardzo fajna propozycja ten Sentinel. Będę się za nim rozglądał w przyszłym roku, może uda mi się dorwać używaną w dobrej cenie albo na jakiejś przecenie nowy egzemplarz.
@Yurko
Na pewno by trochę przeszkadzała ta długość podczas ładowania, ale mam wrażenie, że była by to kwestia przyzwyczajenia : ).
@jarni8 @tommylee
Otóż to, dla mnie jako początkującego z karabinkiem sprężynowym nadal największą przeszkodą jest brak powtarzalnego chwytu co oczywiście staram się niwelować trenując ułożenie do strzału.
No i niestety to „trenowanie” jest przy moim budżecie trochę kosztowne w przypadku JSB, chodź do tej pory strzelałem tylko z niego, spisując sobie dane matryce które wypadały najlepiej i przy okazji kupując co jakiś czas coś tańszego aby sprawdzić czy przypadkiem nie podejdzie mojej wiatrówce i w dodatku będzie to w miarę powtarzalny śrut do tarczy na te minimum 25m. Kupiłem ostatnio kilkanaście rodzajów tego Rifle, wszystko siało strasznie testując na 42m, jedynie ten RTX wypadł znakomicie na tle reszty. Porównując moje tarcze za październik (RTX) z tymi za wrzesień (JSB) to strzeliłem taki sam wynik (z przewagą 2X dla JSB ale zrzucę to na sporo cieplejszą pogodę we wrześniu i brak sztywniejących palców z zimna : ) ). Więc tu się nie zgodzę, że ten RTX jest dla mnie przeszkodą na moim obecnym poziomie umiejętności. Być może dla dobrego strzelca (a na pcp to raczej bez dwóch zdań) różnica była kolosalna na korzyść JSB.
Postrzelam z niego jeszcze trochę, mam jeszcze dwie puszki : RTX Medium 4.52 ale z innej matrycy oraz jeszcze nie testowany RTX Heavy 4.52. Zobaczymy co czas i wyniki na tarczach mi pokażą. Najwyżej, niczym syn marnotrawny wrócę do JSB : ).
Dzięki za polecenie, bardzo fajna propozycja ten Sentinel. Będę się za nim rozglądał w przyszłym roku, może uda mi się dorwać używaną w dobrej cenie albo na jakiejś przecenie nowy egzemplarz.
@Yurko
Na pewno by trochę przeszkadzała ta długość podczas ładowania, ale mam wrażenie, że była by to kwestia przyzwyczajenia : ).
@jarni8 @tommylee
Otóż to, dla mnie jako początkującego z karabinkiem sprężynowym nadal największą przeszkodą jest brak powtarzalnego chwytu co oczywiście staram się niwelować trenując ułożenie do strzału.
No i niestety to „trenowanie” jest przy moim budżecie trochę kosztowne w przypadku JSB, chodź do tej pory strzelałem tylko z niego, spisując sobie dane matryce które wypadały najlepiej i przy okazji kupując co jakiś czas coś tańszego aby sprawdzić czy przypadkiem nie podejdzie mojej wiatrówce i w dodatku będzie to w miarę powtarzalny śrut do tarczy na te minimum 25m. Kupiłem ostatnio kilkanaście rodzajów tego Rifle, wszystko siało strasznie testując na 42m, jedynie ten RTX wypadł znakomicie na tle reszty. Porównując moje tarcze za październik (RTX) z tymi za wrzesień (JSB) to strzeliłem taki sam wynik (z przewagą 2X dla JSB ale zrzucę to na sporo cieplejszą pogodę we wrześniu i brak sztywniejących palców z zimna : ) ). Więc tu się nie zgodzę, że ten RTX jest dla mnie przeszkodą na moim obecnym poziomie umiejętności. Być może dla dobrego strzelca (a na pcp to raczej bez dwóch zdań) różnica była kolosalna na korzyść JSB.
Postrzelam z niego jeszcze trochę, mam jeszcze dwie puszki : RTX Medium 4.52 ale z innej matrycy oraz jeszcze nie testowany RTX Heavy 4.52. Zobaczymy co czas i wyniki na tarczach mi pokażą. Najwyżej, niczym syn marnotrawny wrócę do JSB : ).
- jarni8
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 40
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Aaa nawet teraz
Zazdroszczę bycia na etapie, gdzie większym problemem jest cena śrutu niż możliwości jego wystrzelania :D
Ja tam uważam, że przy cenie 55zł puszka JSB to ciągle super tania zabawa. 11 groszy za śrucinę jedynie. W przypadku sprężyny na swoim ogródku - brak kosztów dodatkowych. A jak lata celnie to nie ma co kombinować. Policz ile złotych straciłeś na testach wynalazków po 30 zł. Oczywiście, jeśli ciągle sie uczysz chwytu etc, to w sumie masz rację i lepszy śrut niewiele zmieni, bo wąskim gardłem będzie strzelec, szczególnie w sprężynowym karabinku.
Gdybyś chciał się "poważniej" pobawić w BR, to prędzej czy później skończysz z PCP. W obecnych czasach jest już dużo prościej i taniej niż kiedyś. Wystarczy LGM w konwersji na pcp @16J, Sentinel X oraz Exact Short. W zasadzie z takim zestawem można bez kompleków jechać na zawody, albo w ogródku powtarzalnie łoić 248-250 jak nie ma wiatru. A koszt takiego pakietu to tylko/aż ~6k. Wiadomo jest jeszcze trochę odsprzętu typu butla/poduszka/bipod itd :D Oczywiście nie namawiam, a jedynie głośno myślę! Z pewnością zabawa pcpem w realiach BR da więcej frajdy :D
PS. Z jakiego rejonu PL jestes?
Waltheyr LG400 Competition + Falcon Endura S10i+ 1-10x24 | Sightron SII Target 36x42 BRD
Małopolski Klub Strzelecki Dragon LOK
- tommylee
- Administrator

- Reactions:
- Tematy: 180
- Grupa: Administratorzy
To HW jest naprawdę świetnym karabinkiem.
Myślę, ze jest celniejsze od Twoich umiejętności.
Większe powiększenie pokaże ci jak drży ci wszystko podczas celowania i to może poprawić Twoje wyniki.
Pozdrawiam Tomek :-)
Steyr 100 + NF competition 15-55*52 FCR-1 | Leupold Mark4 4.5-14*40 TMR
http://forum-bron.pl/app.php/rules
- sinmix

- Reactions:
- Tematy: 11
Juz dawalem linka, ten rok sobie trzeba odpuscic ale przyszły jak liga ma dalej smigac to warto rozwazyc ten moj serwis - sam liczy rankingi robi wszystko w 1 miejscu i bardzo proste w obsłudze: https://airbenchrest.pl/ilab/
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
rokasa58

- Reactions:
- Tematy: 32
sinmix pisze: ↑03 listopada 2025, 17:46 Juz dawalem linka, ten rok sobie trzeba odpuscic ale przyszły jak liga ma dalej smigac to warto rozwazyc ten moj serwis - sam liczy rankingi robi wszystko w 1 miejscu i bardzo proste w obsłudze: https://airbenchrest.pl/ilab/
Pozdrawiam.
ONE SHOOT ONE MOMMENT NO MISS
LG 300
LG 300
-
rokasa58

- Reactions:
Bardzo długo strzelam ze "sprężyn" i byłbym ostrożny jeśli chodzi o takie lunety i ich montaż na "sprężynach". Bo później może się okazać,że coś idzie nie tak i nie będziesz wiedział co jest tego przyczyną. Na 25m mi wystarcza od 8 lat SWFA i tej marki jestem pewny na sprężynie,jak nie trafiam,to wiem,że to albo ja albo poluzowały się śruby.
LG 300
LG 300
- tommylee
- Administrator

- Reactions:
- Tematy: 180
- Grupa: Administratorzy
Albo duży Leupold EFR 
Wtedy to byłby zestaw idealny do wszystkiego
Wtedy to byłby zestaw idealny do wszystkiego
Pozdrawiam Tomek :-)
-
Opiekacz
- Nowy użytkownik

- Reactions:
Za porządnym PCP na pewno się kiedyś zacznę rozglądać ale to jest raczej pieśń przyszłości. „Nauczę” się najpierw strzelać karabinkiem sprężynowym : ).jarni8 pisze: ↑03 listopada 2025, 14:31 Gdybyś chciał się "poważniej" pobawić w BR, to prędzej czy później skończysz z PCP. W obecnych czasach jest już dużo prościej i taniej niż kiedyś. Wystarczy LGM w konwersji na pcp @16J, Sentinel X oraz Exact Short. W zasadzie z takim zestawem można bez kompleków jechać na zawody, albo w ogródku powtarzalnie łoić 248-250 jak nie ma wiatru. A koszt takiego pakietu to tylko/aż ~6k. Wiadomo jest jeszcze trochę odsprzętu typu butla/poduszka/bipod itd :D Oczywiście nie namawiam, a jedynie głośno myślę! Z pewnością zabawa pcpem w realiach BR da więcej frajdy :D
PS. Z jakiego rejonu PL jestes?
Małopolska.
Jestem tego w pełni świadomy. Ale to dobrze, bo mam dzięki temu spory zapas na szlifowanie umiejętności zanim wyrównają się z celnością karabinka : ).
Już na x12 w obecnym Hawke krzyż mi tańczy w rytm pulsu co staram się właśnie wykorzystać aby wykonywać strzał między uderzeniami, przypomina mi to też kiedy zapomnę rozluźnić mięśnie bo w sytuacji napiętych ww. drżenie jest nieporównywalnie większe.
Zanim kupiłem karabinek i lunetę to zgodnie z zaleceniami przeczytałem wszystkie możliwe tematy z których wiedzę powinienem przyswoić przed zakupem, tak więc jestem świadomy ryzyka montażu „tańszych” lunet na wiatrówkach sprężynowych, które mają charakterystykę odrzutu (całkiem inną niż broń zwykła) działającą dosyć destruktywnie na optykę o słabszej konstrukcji ale końcem końców i tak wszystko sprowadza się do budżetu który można przeznaczyć na swoje hobby, a że mój jest ciasno ograniczony, to pozostaje mi jedynie szukanie najlepszej możliwej opcji z niskiej półki i mieć nadzieję, że trafiłem dobry egzemplarz, a jeśli nie to zawsze pozostaje gwarancja.rokasa58 pisze: ↑03 listopada 2025, 18:09 Bardzo długo strzelam ze "sprężyn" i byłbym ostrożny jeśli chodzi o takie lunety i ich montaż na "sprężynach". Bo później może się okazać,że coś idzie nie tak i nie będziesz wiedział co jest tego przyczyną. Na 25m mi wystarcza od 8 lat SWFA i tej marki jestem pewny na sprężynie,jak nie trafiam,to wiem,że to albo ja albo poluzowały się śruby.Ta lub mały Leupold 3-9x33.
Jak wyżej, budżet ogranicza ; )
————————
Nie chciał bym testować cierpliwości kolegi jarni8 bo zgodnie z fragmentem jego posta ze strony 4 w temacie Ligi 25m:
trochę się rozwlekliśmy w temacie porad dla mnie, za co serdecznie wszystkim dziękuję : ). No chyba, że to wszystko mieści się w kategorii dyskusji w temacie moich tarcz ; ).Zachowajmy jakiś porządek i niech te wątki ligowe to będą miejsca do wstawiania ligowych tarcz oraz dyskusji w ich temacie.
- jarni8

- Reactions:
- Tematy: 40
Myślę, że ciągle poruszamy się w granicach dyskusji o tarczach 
Na sprężynie nie nauczysz się nic przydatnego do BR. Mając PCP na bipodzie i poduszce technika strzału praktycznie nie ma znaczenia, bo to bezodrzutowy karabinek i nie ma co zrobić źle. Moja żona mając pierwszy raz w rękach PCP wsadziła od razu 5 Xów pod rząd na tarczy - bez wiatru. Po prostu naciskasz spust i tyle. Dobry wynik w BR obecnie to celność zestawu system-lufa-śrut oraz czytanie wiatru. Jak nie wieje, to tylko wciskasz spust i liczysz komplety. Jak wieje to zaczyna sie zabawa.
Na sprężynie nie nauczysz się nic przydatnego do BR. Mając PCP na bipodzie i poduszce technika strzału praktycznie nie ma znaczenia, bo to bezodrzutowy karabinek i nie ma co zrobić źle. Moja żona mając pierwszy raz w rękach PCP wsadziła od razu 5 Xów pod rząd na tarczy - bez wiatru. Po prostu naciskasz spust i tyle. Dobry wynik w BR obecnie to celność zestawu system-lufa-śrut oraz czytanie wiatru. Jak nie wieje, to tylko wciskasz spust i liczysz komplety. Jak wieje to zaczyna sie zabawa.
Waltheyr LG400 Competition + Falcon Endura S10i+ 1-10x24 | Sightron SII Target 36x42 BRD
-
Opiekacz
- Nowy użytkownik

- Reactions:
Do pełnoprawnego BR z PCP oczywiście, że nie
Nadal gorąco liczę na to, że pojawią się też inni uczestnicy ze sprężynami i może utworzy się dzięki temu w przyszłości dodatkowa kategoria.
A na pcp też kiedyś przyjdzie czas : )
-
rokasa58

- Reactions:
Twoje tarczki są super. Jak wieje,to mam gorsze ze swojego LG300Opiekacz pisze: ↑07 listopada 2025, 20:33
Do pełnoprawnego BR z PCP oczywiście, że nie. Na ten moment mój udział w lidze to po prostu fajny sposób na interakcję z tutejszą społecznością i łączenie tego z trochę ambitniejszym dziurawieniem papieru niż robienie tego tylko dla siebie samego żeby sobie odłożyć na stos, dodatkowo jakiś tam delikatny impuls rywalizacji też jest mimo, że nie mam prawa z wami stawać w szranki : ).
LG 300
LG 300
-
rokasa58

- Reactions:
Listopad
247/8x
241/7x
Razem 488/15x
247/8x
241/7x
Razem 488/15x
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
LG 300
LG 300