Witam serdecznie,
jestem tu zupełnie nowy i pomyślałem, że do Was się zwrócę z pytaniem. Otóż poszukuję drewnianego chwytu do mojego Walther'a CP-2 w rozmiarze S. Moją bolączką są małe dłonie i generalnie mam problem z dopasowaniem broni. Kiedy go zakupiłem miał rozmiar L, ale sprzedający był na tyle uprzejmy, że wymienił mi go na uniwersalny z regulacją (chyba od CP-3). Generalnie pasuje i wszystko gra, ale wciąż wydaje się nieco za duży i dłoń nie do końca dobrze siedzi. Dochodzi jeszcze kwestia wycięcia pod spustem na regulację, co się wżyna w palec, ale to ewentualnie można by zaklajstrować. Niemniej jednak, jeśli ktoś ma, lub zna kogoś kto ma na zbyciu taką część do tego zabytkowego pistoletu, to chętnie nabędę drogą kupna. No chyba, że ktoś jakimś cudem na plik do druku 3D ale w to wątpię.
Będę dźwięczny za informację.
Walther CP-2 uchwyt
Moderatorzy: Moderatorzy wiatrówkowi, Moderator match
-
Michu87
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
- dr_Evil
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 12
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Walther CP-2 uchwyt
Gdzie konkretnie rękojeść nie pasuje?
Możesz:
- nakleić na półkę podkładkę korkową/filcową albo obie naraz.
- wymieszaj trochę masy papierowej z klejem magic (nie za dużo kleju) i uzupełnij miejsca, gdzie ręka odstaje (naklejasz małą ilość i mocno dociskasz, tak jak chwytasz pistolet)*
Tutaj manuel, jak co wpływa...
https://www.pistol-shooting.com/grip-modifications.php
- jeśli nie przewidujesz czekania, aż pojawi się rozmiar S na jakimś portalu ogłoszeniowym, to skontaktuj się z Wojciechem Multonem (grips.pl)- może dorobić od podstaw i pod Twoją rękę.
*wygląda brzydko, ale daje się usuwać i poprawiać bez nieodwracalnych zmian rękojeści, gdyby poprawki jednak pogorszyły...
Możesz:
- nakleić na półkę podkładkę korkową/filcową albo obie naraz.
- wymieszaj trochę masy papierowej z klejem magic (nie za dużo kleju) i uzupełnij miejsca, gdzie ręka odstaje (naklejasz małą ilość i mocno dociskasz, tak jak chwytasz pistolet)*
Tutaj manuel, jak co wpływa...
https://www.pistol-shooting.com/grip-modifications.php
- jeśli nie przewidujesz czekania, aż pojawi się rozmiar S na jakimś portalu ogłoszeniowym, to skontaktuj się z Wojciechem Multonem (grips.pl)- może dorobić od podstaw i pod Twoją rękę.
*wygląda brzydko, ale daje się usuwać i poprawiać bez nieodwracalnych zmian rękojeści, gdyby poprawki jednak pogorszyły...
Ostatnio zmieniony 26 października 2025, 20:49 przez dr_Evil, łącznie zmieniany 1 raz.
- variag

- Reactions:
- Tematy: 198
CP-2 ma dwa chwyty.
CP-2 i CP02 Match i nie są one wymienne.
Musisz więc określić czego dokładnie szukasz.
CP-2 i CP02 Match i nie są one wymienne.
Musisz więc określić czego dokładnie szukasz.
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy
nie pozwala nam się cieszyć tym co posiadamy.
-
Michu87
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Słyszałem i widziałem techniki dopasowywania rękojeści, jednakże problemem jest to, że po ułożeniu dłoni na rękojeści, palec wskazujący nie sięga poprawnie do spustu. Obecnie mój palec jest w położeniu, gdzie dotykam języka spustowego koniuszkiem jak na obrazku poniżej po prawej.

Kiedy poprawiam ułożenie palca to spodnia część dłoni odstaje od uchwytu a cała dłoń przestaje być w linii z pistoletem.
Znam stronę grips.pl, patrzyłem też na uchwyty Rink Formgriffe, ale wydawanie 70-80% wartości pistoletu na sam uchwyt jest poza moimi możliwościami finansowymi. Widzę, że pozostaje mi poradzić sobie samemu. Pomierzę obecny chwyt, i dopasuję projekt, który wykonywałem chociażby do Gamo Compact, kiedy zaczynałem przygodę ze strzelectwem. Tamten projekt całkiem dobrze siedział mi w łapie
Powinno się udać do czasu aż znajdę pasujący chwyt. Wolę drewno od plastiku.
dr_Evil, dzięki za pokazanie tej strony Pistol Shooting. Dokładnie ją przejrzę, bo może ja czegoś nie rozumiem i źle interpretuję znaki
Tak czy inaczej, dzięki wszystkim za pomoc.

Kiedy poprawiam ułożenie palca to spodnia część dłoni odstaje od uchwytu a cała dłoń przestaje być w linii z pistoletem.
Znam stronę grips.pl, patrzyłem też na uchwyty Rink Formgriffe, ale wydawanie 70-80% wartości pistoletu na sam uchwyt jest poza moimi możliwościami finansowymi. Widzę, że pozostaje mi poradzić sobie samemu. Pomierzę obecny chwyt, i dopasuję projekt, który wykonywałem chociażby do Gamo Compact, kiedy zaczynałem przygodę ze strzelectwem. Tamten projekt całkiem dobrze siedział mi w łapie
Powinno się udać do czasu aż znajdę pasujący chwyt. Wolę drewno od plastiku.
dr_Evil, dzięki za pokazanie tej strony Pistol Shooting. Dokładnie ją przejrzę, bo może ja czegoś nie rozumiem i źle interpretuję znaki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- variag

- Reactions:
- Tematy: 198
Najlepiej było by porównać kilka różnych chwytów i wybrać taki który najbardziej na tę chwilę ci odpowiada. Porównać ze swoim co trzeba i o ile z niego usunąć. Zapewne nie obejdzie się wtedy bez użycia tarników, dremla i papieru ściernego. Dopiero wtedy dopasujesz chwyt pod swoją rękę.
Zbyt często pragnienie tego czego nie mamy