Karabinki AK w LWP/WP - wyposażenie - elementy składowe kolekcji.
Moderator: Moderatorzy WBP
-
struk
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Re: Karabinki AK w LWP/WP - wyposażenie - elementy składowe kolekcji.
Nie no na zdjęciach które gościu wrzucał na Facebooku (tam to znalazłem) to ładnie wyglądały w zielonej farbie i w ogóle, jedyne co to głowica jest rozdzielona na 2 części gość mówi że to w miejscu fabrycznego łączenia żeby było zgodne z ustawą czy coś ale spróbuje to może jakimś silikonem skleić.
(gość radzi coby głowice zrobić tak że w środku jest sprężyna łącząca obie półkule wtedy niby dalej będzie zgodne z ustawą bo jest w dwóch częściach i nie nadaje się do użytku a wygląda jak całość ale nie mam pomysłu )
W każdym razie do 2 dni się przekonam co i jak (teraz tylko resztę pozostałe typy jako DEKO dorwać)
(gość radzi coby głowice zrobić tak że w środku jest sprężyna łącząca obie półkule wtedy niby dalej będzie zgodne z ustawą bo jest w dwóch częściach i nie nadaje się do użytku a wygląda jak całość ale nie mam pomysłu )
W każdym razie do 2 dni się przekonam co i jak (teraz tylko resztę pozostałe typy jako DEKO dorwać)
-
rokada
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Oto zdjęcia takiego unikatowego AKM-a, który - na skutek połaczenia tego, że dla AMW każdy kałasz to taki sam złom, z tym, że nie każdy podmiot koncesjonowany potrafi odróżnić perłę od kamyka - skończył jako obiekt treningowy dla spawacza, zamiast cieszyć jakiegoś kolekcjonera (nie wspominając o bezpowrotnej utracie kawałka historii).
-
rokada

- Reactions:
-
rokada

- Reactions:
Zdjęć sprzed pocięcia oczywiście nie ma, bo pocięli go przecież w Polsce, przed wyeksportowaniem za kałużę. Ale nie spodziewałbym się, że komora jest od innego egzemplarza. AFAIK oni je roczłonkowują i demolują pojedynczo, a potem ładują wszystkie uzyskane elementy do jednej paczki. Zdaje się, że kiedyś na YT widziałem film z tej "rusznikarskiej rzeźni".
-
struk
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Paczka odebrana
Wygląda to super, był jeszcze taki jakiś bakelitowy koreczek (korek transportowy-tak określił go sprzedawca) ale niestety przy rozpakowywaniu wleciał mi pod szafe

Ogólnie tak farba ma ubytki, na części elementów są ślady po ogniu/sadzy, gwint łączący pusty "aktywator" wraz z podstawą głowicy ma uszkodzenia jakby po ?zabiciu punktakiem?(na podstawie głowicy w tym miejscu jest ślad taki mały wgniotek głęboki) i nie dokręca sie jakoś super mega (na szybko poprawiłem dremelem i wkręca się ale jeszcze ciut trza będzie poprawić)
Gość o wszystkim powyżej mnie informował więc zero zaskoczenia, jedyna niespodzianka to to że w paczce był jeszcze klucz do skręcania, wszystko zabezpieczone folią bąbelkową, jakąś pianką i kawałkami kartonu.
Wygląda to super, był jeszcze taki jakiś bakelitowy koreczek (korek transportowy-tak określił go sprzedawca) ale niestety przy rozpakowywaniu wleciał mi pod szafe

Ogólnie tak farba ma ubytki, na części elementów są ślady po ogniu/sadzy, gwint łączący pusty "aktywator" wraz z podstawą głowicy ma uszkodzenia jakby po ?zabiciu punktakiem?(na podstawie głowicy w tym miejscu jest ślad taki mały wgniotek głęboki) i nie dokręca sie jakoś super mega (na szybko poprawiłem dremelem i wkręca się ale jeszcze ciut trza będzie poprawić)
Gość o wszystkim powyżej mnie informował więc zero zaskoczenia, jedyna niespodzianka to to że w paczce był jeszcze klucz do skręcania, wszystko zabezpieczone folią bąbelkową, jakąś pianką i kawałkami kartonu.
-
rokada

- Reactions:
Moim zdaniem tak właśnie było fabrycznie w tych rocznikach.
Wczesne ramiona celownika w AKM-ach miały naniesioną literę "P" i od spodu wyfrezowany "rowek": Późniejsze miały literę "S" i nie miały rowka:
Pewnie te części były wymienione.
Do pewnego momentu numer był nanoszony starannie i głęboko, a potem zaczął być nanoszony mniej starannie i płyciej (patrz powyższe zdjęcia). Ale nadal nie był to elektropis. Sądzę, że numery, naniesione elektropisem, zostały wykonane w jakimś wojskowym warsztacie naprawczo-remontowym, a nie w fabryce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
rokada

- Reactions:
Czy na tych ładownicach zachowały się jakieś stemple? Nie mam pojęcia, czy ładownice były produkowane przez cały czas w jednym zakładzie, czy w kilku. Poza tym być może kształt tych elementów zmieniał się wraz z upływem czasu. Stemple mogłby rzucić trochę światła na te zagadnienia.
-
rokada

- Reactions:
O ile pamiętam, na frezowanych było zawsze i spójnie "S", a na tłoczonych w pierwszych latach produkcji "P", a potem "S".
Może było tak, że jak z ZSRR przyszła dokumentacja do AKM-ów, to oczywiście miała opisane ramię celownika z literą "П", więc przetłumaczono to automatycznie na "P" i tak zostało zatwierdzone do produkcji, a potem ktoś pewnie oprzytomniał, zauważył niespójność z AK i przewalczył przywrócenie spójności.
-
krzychu22lr

- Reactions:
- Tematy: 4
Też pomyślałem, że te z "P" mogły pochodzić z ZSRR/innego kraju, ale jak patrzę na krój cyfr to jednak te "P" wyglądają tak jak te z polskich AK (mimo zmiany oznaczenia nastawy "bojowej"). Chyba, że doszło do sytuacji w której celowniki przychodziły z ZSRR bez oznaczeń, i tylko grawerowano je w Polsce (a te późniejsze z "S" i odmiennym krojem - zwróćcie uwagę szczególnie na "4" - już całkowicie produkowano u nas).
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
-
rokada

- Reactions:
Pewnie należy spytać Jacka, on powinien znać odpowiedź na to pytanie.
-
krzychu22lr

- Reactions:
Rzeczywiście - ta z '67 ma "4" "otwarte" jak późniejsze egzemplarze.
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
-
Mecenas

- Reactions:
Jest też opcja, że zarówno broń jak i oporządzenie z nietypowymi oznaczeniami lub bez to pozostały w kraju sprzęt, który miał służyć wprowadzaniu przodującego ustroju gdzieś daleko.
-
rokada

- Reactions:
Mom zdaniem to niewłaściwa opcja, prznajmniej w odniesieniu do karabinków. W tych latach ledwo zaczęliśmy produkcję AKM-ów na własne potrzeby i raczej nie było mowy o eksporcie.
-
Marik1234

- Reactions:
- Tematy: 2
Tak swoją droga to ile kosztował karabinek AKM w latach 60tych?
Szczęśliwy posiadacz bliźniaków - mały "gruby" Jacek (762) oraz długi "chudy" Jacek (223)
-
Mecenas

- Reactions:
Moim zdaniem to niewłaściwa opcja, prznajmniej w odniesieniu do karabinków. W tych latach ledwo zaczęliśmy produkcję AKM-ów na własne potrzeby i raczej nie było mowy o eksporcie.
Wiesz, myślę że decyzję o zakupie licencji (która nie była z pewnością tania, towarzysze nie stosowali promocji) podejmowano na poziomie co najmniej KERM a prędzej Biura Politycznego. I na pewno jednym z kryteriów były możliwości eksportu. Może by warto pomyśleć czy interesująca literka nie ma odpowiednika znaczeniowego w językach: angielskim, francuskim, hiszpańskim, portugalskim. (zresztą w herbie Mozambiku jest właśnie AKM, przyjrzyjcie się, ma "łychę" na lufie.)
Wiesz, myślę że decyzję o zakupie licencji (która nie była z pewnością tania, towarzysze nie stosowali promocji) podejmowano na poziomie co najmniej KERM a prędzej Biura Politycznego. I na pewno jednym z kryteriów były możliwości eksportu. Może by warto pomyśleć czy interesująca literka nie ma odpowiednika znaczeniowego w językach: angielskim, francuskim, hiszpańskim, portugalskim. (zresztą w herbie Mozambiku jest właśnie AKM, przyjrzyjcie się, ma "łychę" na lufie.)