Anonimus pisze: ↑02 października 2025, 06:28
@krzychu22lr:
najlepiej będzie jak zapytasz we własnym klubie i nam tutaj napiszesz.
Musiałbym napisać list do zarządu, bo mail/telefon prowadzi do biura/dyżurki, a tam takich informacji nikt nie podaje. Będę szczery - nie mam chęci na wysyłanie takiej korespondencji, bo jak napisałem wcześniej - żywię nadzieję, że mój klub co roku wysyła "wykaz" do WPA, zgodnie z treścią UoBiA. To co ten "wykaz" zawiera, czy jego treść ma jakikolwiek sens, i czy w WPA ktoś to naprawdę czyta (czy tylko odkłada do archiwum tuż obok kolekcji trzech łusek z każdej broni) ani mnie ziębi, ani grzeje.
Historia pokazuje, że z zadawania pytań o wypełnianie bezsensownych nakazów UoBiA rodzą się takie potworki jak "Czarna Lista".
dane pozyskał w zwykłej rozmowie z Tobą lub nawet nie jesteś świadomy, że sam takie informacje podałeś.
W "zwykłej rozmowie" to dyżurny już 10 lat temu się dziwił, że nie mam jeszcze swojej broni, a co do bycia świadomym podawanych informacji - należę do osób, które wiedzą co podpisują. Mówimy o klubie, w którym jest ponad 800 członków - gdyby takie informacje miały być zbierane w formie "rozmowy z prezesem przed zawodami", to efektem byłby chaos i zwykła konfabulacja (nowego prezesa to chyba jeszcze na oczy nie widziałem).
Do wielu widzę też, że nadal nie dociera to, że ten przepjs to archaizm z okresu uznaniowości wydawania pozwoleń i zapis "z własnej broni" dotyczył właśnie tych szczęśliwców co to dostali pozwolenie na 1 - 3 sztuki broni (tak przed nowelizacją z 2011 roku tak było)
Obawiam się, że to musi być archaizm z czasów dużo starszych niż przed nowelizacją 2011, bo wtedy też nie widziałem w statutach warszawskich klubów obowiązku podawania informacji o posiadaniu pozwolenia na broń (a przed nowelizacją już klubu szukałem).
Adam Adam pisze: ↑02 października 2025, 16:49
A tak przy okazji to ktoś wie, jaka jest sankcja dla klubu za to, że nie podał tej informacji do WPA?
Dobre pytanie, UoBiA zdaje się nie zawierać żadnych sankcji w tej materii.
Adam Adam pisze: ↑02 października 2025, 16:49
A tak przy okazji to ktoś wie, jaka jest sankcja dla klubu za to, że nie podał tej informacji do WPA?
Chyba żadna..
bo nieoficjalnie wiem, że z tych podlegających pod WPA Lublin nie każdy mały klub coś takiego robi.
Z drugiej strony, gdyby WPA zależało na aktualnej bazie posiadających licencję/parent, to oficjalnie może wystąpić do PZSS... pewnie jest na to jakiś tryb.
Dostają aktualne dane w odpowiedniej formie i w kilka godzin mają weryfikację tego co mają u siebie i tego co ma PZSS.
Kto wie, czy KSIP nie będzie spięty z PZSS .. albo już nie jest.
Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
Gdyby cos kombinowali, to była by "akcja" w całym kraju i każde WPA musiało by to robić.
Tak jest ?
Jak nie jest..
to jest to jakaś dziwna inicjatywa samych poszczególnych WPA, które chcą coś osiągnąć takim "przypominaniem".
Kto wie, może właśnie też i taką dyskusję jak prowadzimy ?
Jeżeli cegła upadła Ci na nogę a nie znasz polskiego... to tak na prawdę nie masz co powiedzieć.
duber pisze: ↑03 października 2025, 08:38
Na walnym zgromadzeniu pzss gadali ze wszystkie dane będą w mobywatelu.
Rozumiem, że "wszystkie" oznacza "wszystkie związane z PZSS"? Czyli patent, licencja zawodnicza/sędziowska/trenerska itp?
Bo raczej nie miał na myśli pozwoleń na broń, bo to nie jest przecież sprawa PZSS.
Na walnym zgromadzeniu pzss gadali ze wszystkie dane będą w mobywatelu.
Rozumiem, że "wszystkie" oznacza "wszystkie związane z PZSS"? Czyli patent, licencja zawodnicza/sędziowska/trenerska itp?
Bo raczej nie miał na myśli pozwoleń na broń, bo to nie jest przecież sprawa PZSS.
duber pisze: ↑03 października 2025, 09:14
Patent, prowadzący, sędzia, instruktor i licencje
Czyli te dokumenty/uprawnienia, które wydaje i którymi zarządza PZSS. Co oznacza...
Może dlatego coś kombinują
...że WPA nie ma nic do tego i nie musi "kombinować".
Jak znam życie i realia dużej, mocno hierarchicznej ogranizacji, pewnie po prostu komuś w okolicach KGP przy porannym myciu zębów nagle pojawiła się w glowie myśl "A co, jeśli wiele osob, którym wydaliśmy przez te lata pozwolenie do celów sportowych, nie powinno już go mieć? Trzeba to koniecznie sprawdzić, żeby nie było przypału, jak ktoś z tecj [censored] cywilbandy, na posiadanie przez którą broni niestety musimy się zgadzać, wywinie jakiś numer.". Temat zaistniał na cyklicznej odprawie, poszedł w dół okólnik i się dzieje.
To, że wiemy o dwóch województwach, nie znaczy, że w innych tego nie ma. Treść jest ta sama (sens pisma).
Może to po prostu oznaczać, że Zarządy WZSS w pozostałych województwach nie puściły tego pisma do klubów, albo same kluby nie wywołują zamieszania i nie informują swoich członków o tym piśmie. Co mnie jako strzelca sportowego obchodzi, że WPA ma jakieś żądania do klubu?.
Nie.
Napisałem do kolegi z WPA Lublin... i powiedział, że oni tego nie robią.
Wydaje mi się, że gdyby KGP chciała takie dane to wystąpiła by oficjalnie do PZSS a nie po przez WPA do samych klubów.
Kluby nie dysponują takimi danymi jak ma PZSS.
Adam Adam pisze: ↑03 października 2025, 12:42
Może to po prostu oznaczać, że Zarządy WZSS w pozostałych województwach nie puściły tego pisma do klubów
To pismo, o którym wspominał Dariusz DC, szło od razu do klubów (bo też UoBiA nadaje obowiązek informowania na kluby właśnie).
bezduszny pisze: ↑03 października 2025, 12:45
Wydaje mi się, że gdyby KGP chciała takie dane to wystąpiła by oficjalnie do PZSS a nie po przez WPA do samych klubów.
Kluby nie dysponują takimi danymi jak ma PZSS.
W kwestii informacji nt. "kto z członków ma własną broń", obawiam się, że PZSS/WZSS mają jeszcze mniejszą wiedzę niż same kluby.
krzychu22lr pisze: ↑03 października 2025, 19:04
W kwestii informacji nt. "kto z członków ma własną broń", obawiam się, że PZSS/WZSS mają jeszcze mniejszą wiedzę niż same kluby.
Nawet na pewno.... bo ich to figę obchodzi.
Za to WPA wie doskonale co kto ma w szafie i gdzie ta szafa stoi...
Dokładnie. Nie wyobrażam sobie kiedy ten przepis w ogóle miał sens - on może działać tylko w sytuacji, w której WPA najpierw dają do klubów informację, którzy ich członkowie dostali pozwolenie na broń. Co chyba nigdy nie miało miejsca. Kolejna bzdura UoBiA, która prowadzi do produkcji zbędnej makulatury.