Pistolet do treningu obsługi.

Wiatrówki chińskie i inny sprzęt na tym poziomie

Moderatorzy: Jka, Moderatorzy wiatrówkowi

trovao
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Pistolet do treningu obsługi.

Post autor: trovao »

Witajcie.
Rozglądam się za pistoletem która będzie najwierniejszym jak to tylko możliwe odzwierciedleniem swojego ostrego odpowiednika pod względem obsługi, działaniem zamka, manipulatorów itp. Dodatkowym atutem była by jej w miarę celność...
Jaki model/producent? Wizualnie najbardziej pasuje mi Glock17 lub CZP09.
Macie jakieś propozycje? Budżet najlepiej do 1k.
Awatar użytkownika
Precess
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 48
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Pistolet do treningu obsługi.

Post autor: Precess »

Napisz coś więcej o tym, co chcesz osiągnąć. Repliki będą się zawsze różnić, mniej lub więcej, ale jednak różnić od oryginałów. Przerobiłem ich kilka tuzinów, a teraz mam też kilka "oryginałów", więc jakąś tam opinię wyrobiłem sobie.

"W miarę celne", to dobre oczekiwanie. Wiatrówki typowo tarczowe zapewnią lepsze skupienie niż repliki. Co nie znaczy, że wszystkie repliki są tragiczne. Ale - idąc dalej - im bardzie replika podobna do oryginału w tzw. manualu, tym trudniej o przyzwoitą tarczową celność. Coś za coś.

Czy zamierzasz posiadać tylko replikę, czy też z pomocą repliki przygotować się do strzelania z palnej? Tak zupełnie i bez problemów z dnia na dzień przejść z jednego na drugie się nie da. Ale pewne aspekty można podciągnąć. Np. praca na spuście, zgrywanie przyrządów i ich utrzymanie na celu - to akurat ćwiczyłem na replice zanim kupiłem sprzęt docelowy. Nie musi być 1:1. Ja akurat bawiłem się na ciężkiej, metalowej replice Siga P226 X-Five Open na kulki bb, a nie mam palnego oryginału. Ale przeważnie nie strzelałem z kulek, tylko używałem go na sucho. Jego spust w DA jest ze dwa razy dłuższy i bardziej gumowy od Glocka :-D

Ale jeśli chcesz mieć pom prostu coś, co fajnie wygląda, ma podobną obsługę itp., a nie zamierzasz strzelać z palnej, to kup co Ci się podoba, np. repliki Umarex na diabolo z magazynkiem wianuszkowym - w miarę celne, ładne, ciężkie, ale bez blowback i magazynka w chwycie. Albo ASG z blowbakiem i magiem "jak w palnej" - celne na strzelanie "dynamiczne" i dające dużo frajdy.
trovao
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Temat pneumata żarzył się we mnie od kilku lat, aż w końcu zrobiłem krok w przód, no może dwa... Niebawem rozpocznę treningi w KS gdzie są 2 strzelnice pneumatyczna i ostra. Dokąd zaprowadzi mnie ta droga na tą chwile ciężko powiedzieć, choć się domyślam :)

Główne założenia chęci kupna pneumatyka to praca z bronią, która ma pozwolić mi "pobawić się" w domowym zaciszu. A także trochę zabawy "za darmo" na torach do tarcz. Zapisałem się z ojcem, wiec jakaś nutka rywalizacji w strzelaniu do "dziesiątek" będzie. Stąd napisałem że poza walorami edukacyjnymi pracy z bronią chciał bym aby cos trafiała. Zdaję sobie sprawę że powtarzalność czy celność to nie kategoria olimpijskich pistoletów, no ale...

Wg. mojego research numerem jeden na chwile obcą jest CZ P-09 GBB od ASG (z tym magiem wianuszkowym 2x8). Mam do tego modelu również sentyment gdyż jest to jedyny model pistoletu z którego kiedyś strzelałem na ostro. Zrobił na mnie pozytywne wrażenie ("taki ciężki, męski"). Wizualnie tez bardzo mi się podoba.
ptuk
Reactions:
Tematy: 30

Post autor: ptuk »

Tyle można wystrzelać z repliki kal 6mm. 10 strzałów z 10m. W tle tarcza Mini IPSC. Niegdyś byłem mocno zainteresowany dynamiką, ale jakoś inne cele życiowe zweryfikowały priorytety. Niemniej trzy lata strzelania Action Air wryły w pamięć mięśniową trzymanie palucha wzdłuż szkieletu i "świadomość końca lufy", żeby ją zawsze w kierunku kulochwytu kierować w trakcie zmian magazynka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
STEYR LG110, HW100T, FX DRS, HW40
Airgun PRS
Awatar użytkownika
Precess
Reactions:
Tematy: 48

Post autor: Precess »

Skoro masz już kandydata, to chyba tylko szukasz potwierdzenia, że to dobry wybór.

Kupuj, postrzelaj, wyrobisz własną opinię. Jeśli Cię wciągnie, to niemal na pewno kupisz jeszcze niejeden pistolet i karabin. Potem może patent, licencja i pozwolenie.
trovao
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Precess pisze: 26 września 2025, 12:47 Skoro masz już kandydata, to chyba tylko szukasz potwierdzenia, że to dobry wybór.
A dobry? ;)
Precess pisze: 26 września 2025, 12:47 Kupuj, postrzelaj, wyrobisz własną opinię. Jeśli Cię wciągnie, to niemal na pewno kupisz jeszcze niejeden pistolet i karabin. Potem może patent, licencja i pozwolenie.
Tego się trochę obawiam haha
KacperO
Reactions:

Post autor: KacperO »

ptuk pisze: 26 września 2025, 12:17 Niemniej trzy lata strzelania Action Air wryły w pamięć mięśniową trzymanie palucha wzdłuż szkieletu i "świadomość końca lufy", żeby ją zawsze w kierunku kulochwytu kierować w trakcie zmian magazynka.
Dlaczego? W AA nie można kierować lufy nad kulochwyt?
ptuk
Reactions:

Bardziej miałem na myśli pilnowanie kątów bezpieczeństwa, ale laik mógłby nie zrozumieć terminów.

Ale generalnie tak, jeśli na zawodach było zastrzeżenie co do kątów bezpieczeństwa do góry, bo był jakiś niski wał, to skierowanie lufy powyżej wału mogłoby skutkować DQ.

Generalnie patrzono bardzo na bezpieczeństwo, stosowano te zasady i kary jak dla broni palnej. Brano pod uwagę, że strzelec się podszkoli i będzie chciał startować w "dorosłych" zawodach, więc pilnowano, żeby nabrać właściwych nawyków.

A początkującemu dosyć łatwo zebrać dyskwalifikację - ktoś raz na torze że startem odwróconym tyłem do tarcz, zapomniał, że "Load and Make Ready" (wprowadzamy magazynek, przeładowujemy i zabezpieczamy, a potem wkładamy do kabury) robimy frontem do kulochwytu, a dopiero potem ustawiamy się do pozycji startowej. No i kolega chciał wykonać komendę będąc skierowanym w stronę czekających zawodników. Po tym, sędzia powiedział STOP i można już było tylko jechać do domu.

Ja też raz miałem przygodę z DQ, na torze wymagającym otwarcie jakichś drzwiczek. Zrobiłem "sweeping" czyli pomachałem sobie osią lufy jako niewidocznym laserem po ręce otwierającej drzwiczki. Sędzia wydał komendę STOP, UNLOAD, SHOW CLEAR. A potem HAMMER DOWN, HOLSTER. Dyskwalifikację, dał, a potem dziękuję do widzenia.
Airgun PRS
trovao
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

CZ P-09 na diabolo zakupiony.
Pierwsze wrażenia strzeleckie bardzo pozytywne. Wybrałem opcje na śrut diabolo z racji że celniejsze ponoć kosztem blokowania/możliwości rozłożenia zamka. Większa celność - mniejszy realizm. Czy dobrze? Sam nie wiem, mam mieszane odczucia co do tej decyzji.

Na chwilę obecną jest jedno duże "ale". Ten decocker z dodatkowym guziczkiem jest tragiczny. Napisałem maila do producenta czy idzie go wymienić na inny model którego tego guziczka nie posiada lub na "safety switch". Nie spodziewam się raczej odpowiedzi. Domyślam się również że nie da się tak łatwo wymienić blokady/decockera jak w palnej wersji.
Ktoś już może przerabiał podobny temat? W internetach niestety bardzo mało info.

Obrazek
Skowron
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: Skowron »

I ja podłączę się do tematu. Od niedawna mam pistolet CZ SP-01 z Blowback od ASG i zastanawiam się czy jest uszkodzony czy zwyczajnie niecelny z natury? Na 10m kulki wylądowały na powierzchni 20x20cm. To chyba trochę za duży rozrzut nawet jak na replikę.
HW50S+Discovery Optics HD 2-12x24, HW40, Diana mod 25, CZ200S Hunter 4.5mm, CZ 75B Kadet, CZ SP-01 Shadow, ASG SP-01 Shadow Blowback 4.5mm
ptuk
Reactions:

Te repliki takie są niestety.
Airgun PRS
Awatar użytkownika
Doody
Reactions:
Tematy: 20

Post autor: Doody »

Ja nam Berettę FS92 z Umarexa z wianuszlowym magazynkiem. Nie ma bajeru przeładowania ale jest celniejszy od replik na kulki BB.
Pozdrawiam Darek
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Delta Stryker 5-50x56, Mossberg Maverick 88/20", AR15 Mossberg MMR PRO 18"
Skowron
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: Skowron »

Poszperałem trochę w internecie na temat tego SP-01 i okazało się że jak na replikę powinien być dosyć celny bo ma Hop-Up jak w pistoletach ASG. Producent wiatrówki potwierdził to i zasugerował żebym podregulował hopkę. Niestety nic to nie dało więc napisałem do sklepu a tam zaproponowali mi serwis ale po otrzymaniu przesyłki bez słowa oddali gotówkę. Nie wiem czy zaryzykuję zakup drugiego takiego chociaż pod względem wykonania był świetny.
HW50S+Discovery Optics HD 2-12x24, HW40, Diana mod 25, CZ200S Hunter 4.5mm, CZ 75B Kadet, CZ SP-01 Shadow, ASG SP-01 Shadow Blowback 4.5mm
ptuk
Reactions:

Hop-Up pracuje na sucho - gumka musi czysta, a kulki również bez smarowania (czy BBsy są powleczone olejem? - Nie pamietam). Jeśli jest ubrudzone olejem silikonowym to gumka nie podkręci kulki - musi zadziałać siła tarcia.
Airgun PRS
Awatar użytkownika
divedasko1959
Reactions:
Tematy: 5

Post autor: divedasko1959 »

Regulowanie Hop Up ma dopiero ses powyzej 10m. Hopup musi byc suchy, bez silikonu, cz tez innych smarow. Pistolet, karabinek musi "zaliczyc" circa 50 strzalow, aby Hop Up sie dotarl.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „"Najlepsze, najszybsze, najtańsze"”