Regulacja szczerbinki bawole rogi

Moderator: Moderatorzy CP

benyofireland
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 4
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Regulacja szczerbinki bawole rogi

Post autor: benyofireland »

Czołem.
Niedawno zakupiłem karabin ze szczerbinką typu bawole rogi. Proszę o poradę jak mam ją ustawić? Tzn. chodzi mi o ząbki - pierwszy na jaką odległość i kolejno. Mój karabin to Tryon Standard .50 i 1:48.
Zbigniew Rybka
Reactions:
Tematy: 24
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Regulacja szczerbinki bawole rogi

Post autor: Zbigniew Rybka »

Niestety (i na szczęście!) w broni CP trzeba przejść trudną dla niektórych drogę samodzielnego dochodzenia do znajomości pewnych rzeczy: naważki i rodzaju prochu, grubości i średnicy flejtucha, składu i konsystencji smaru, kalibru kuli lub pocisku, doboru kapiszonów, poznania parametrów ustawienia celownika i jeszcze parunastu czynników, napotkanych po drodze do perfekcji :-). Gwarantowana satysfakcja do kwadratu w przypadku ogarnięcia wszystkich składników celnego strzelania. Broń czarnoprochowa (współczesna częściowo również) nie ma precyzyjnych zaleceń co do wymienionych parametrów, zależy to od takich czynników jak temperatura i wilgotność powietrza, głębokość gwintu w lufie czy głębokość komory prochowej, średnica otworu kominka i jego długość itp, itd. Dzięki temu ta zabawa nigdy się nie nudzi!!! A odrobinę poważniej - broń CP była robiona jednostkowo w kuźniach i małych manufakturach w ograniczonej ilości egzemplarzy, często bez precyzyjnych maszyn i rysunków technicznych, stąd brak powtarzalności parametrów pomiędzy poszczególnymi wyrobami. I tak zostało do dzisiaj mimo produkcji "fabrycznej" (np. ręczne prostowanie luf wykonanych z wielometrowej długości odkuwek/surówek). A co do Twojego pytania - chyba nie znajdzie się odważny, który na nie odpowie nie strzelając z Twojej broni. A to możesz zrobić sam...
W. Moore .36 Bondini/L. Renzo, C. Moore Pedersoli .46 skałka, Colt Army 1860 Pietta, Mortimer .36 Bondini/L. Renzo, Alamo Rifle Pedersoli .50 skałka, Walther CPM 1, FWB C60.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rusznikarnia - CP”