Uniwersalne buty taktyczne
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
rudnis
- Nowy użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Uniwersalne buty taktyczne
Szukam w miarę uniwersalnych butów "taktycznych", przede wszystkim na strzelnicę, ale też i w niewsyokie góry.
Nie będą używane na codzień i np. do prowadzenia auta
Najważniejszy jest komfort, jakość wykonania i wytrzymałość.
Budżet - nie chciałbym wydać więcej niż 1000 zł
Biorę pod uwagę poniższe modele:
1. AKU Selvatica Tactical Mid GTX
2. AKU Pilgrim TSC GTX
3. Lowa Zephyr GTX MK2
4. Salomon XA Forces Mid GTX
5. Salomon Quest Forces 4D GTX
6. 5.11 A/T 6 Non-Zip
A może macie sprawdzone jakieś inne modele warte rozważenia?
Nie będą używane na codzień i np. do prowadzenia auta
Najważniejszy jest komfort, jakość wykonania i wytrzymałość.
Budżet - nie chciałbym wydać więcej niż 1000 zł
Biorę pod uwagę poniższe modele:
1. AKU Selvatica Tactical Mid GTX
2. AKU Pilgrim TSC GTX
3. Lowa Zephyr GTX MK2
4. Salomon XA Forces Mid GTX
5. Salomon Quest Forces 4D GTX
6. 5.11 A/T 6 Non-Zip
A może macie sprawdzone jakieś inne modele warte rozważenia?
- biper
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 26
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Uniwersalne buty taktyczne
Haix Athletic 2.0 GTX - ja mam te średnie, do kostki, ale są też wysokie i półbuty.
Mam je już kilka lat.
Początkowo kupione na wyjazdy w góry (zaliczyły Bieszczady, ok. Zakopanego i Beskidy/ok. Szczyrku) i na strzelnicę.
W tym sezonie chodzę w nich praktycznie codziennie (w tym jazda autem) od jesieni, przez praktycznie całą obecną zimę (poza kilkoma spacerami przy mrozach ok. -15st.C). Cały czas wyglądają jak w dniu zakupu.
A dodam tylko, że kupiłem je z przeceny, jako tzw. II kategorię - moje kosztowały <400zł.
Nowe, z pełną gwarancją kosztują mocno poniżej 1k. Jest też wersja bez GTX, jeszcze tańsza.
Mam je już kilka lat.
Początkowo kupione na wyjazdy w góry (zaliczyły Bieszczady, ok. Zakopanego i Beskidy/ok. Szczyrku) i na strzelnicę.
W tym sezonie chodzę w nich praktycznie codziennie (w tym jazda autem) od jesieni, przez praktycznie całą obecną zimę (poza kilkoma spacerami przy mrozach ok. -15st.C). Cały czas wyglądają jak w dniu zakupu.
A dodam tylko, że kupiłem je z przeceny, jako tzw. II kategorię - moje kosztowały <400zł.
Nowe, z pełną gwarancją kosztują mocno poniżej 1k. Jest też wersja bez GTX, jeszcze tańsza.
SKS Ardea || Pomorskie Stowarzyszenie Strzelecko-Kolekcjonerskie "DO BRONI"
-
RomeoOptics

- Reactions:
- Tematy: 1
Z tej listy jeśli ma być uniwersalnie, to brałbym Lowa Zephyr GTX MK2. But sprawdzony w wojsku i u cywili, bardzo wygodny już od pierwszego założenia, nie wymaga ‘rozchodzenia’. Dobrze trzyma kostkę, ma solidną podeszwę, a przy tym nie jest betonowy – nada się i na strzelnicę, i na lekki teren w górach. Wersja GTX daje radę w deszczu i chłodzie.
Nie są może tak pancerne jak Salomony Quest Forces, ale za to lżejsze i bardziej komfortowe na dłuższą metę. Do 1000 zł spokojnie się zmieścisz i będziesz miał buty na lata. Osobiście używam LOWA Zephyr i jestem bardzo zadowolony, miałem Salomony ale w nich tylko mi się stopy obcierały i grzały. Polecam LOWA.
Nie są może tak pancerne jak Salomony Quest Forces, ale za to lżejsze i bardziej komfortowe na dłuższą metę. Do 1000 zł spokojnie się zmieścisz i będziesz miał buty na lata. Osobiście używam LOWA Zephyr i jestem bardzo zadowolony, miałem Salomony ale w nich tylko mi się stopy obcierały i grzały. Polecam LOWA.
-
wujo1

- Reactions:
- Tematy: 13
Chętnie podepnę się do wątku i podpytam: co takiego "taktycznego" jest w butach na strzelnicę, że trzeba na nie wydać 1000 zł? Jakie cechy je różnią od dobrych butów terenowych, np. Salomona, Alpiny, Mereli, Simondów czy innych - za połowę tej kwoty (w outlecie/na wyprzedaży)? Pytam poważnie, bo nigdy nie macałem butów taktycznych.
- muczacz

- Reactions:
- Tematy: 28
chodzą same i trafiają do celuwujo1 pisze: ↑26 sierpnia 2025, 11:06 Chętnie podepnę się do wątku i podpytam: co takiego "taktycznego" jest w butach na strzelnicę, że trzeba na nie wydać 1000 zł? Jakie cechy je różnią od dobrych butów terenowych, np. Salomona, Alpiny, Mereli, Simondów czy innych - za połowę tej kwoty (w outlecie/na wyprzedaży)? Pytam poważnie, bo nigdy nie macałem butów taktycznych.
Bób , Honor , Dziczyzna
pozdrawiam Boguś
pozdrawiam Boguś
-
wkg

- Reactions:
- Tematy: 10
AKU mogę polecić z czystym sumieniem. Najlepiej z Goretexem. Schodzilem Alpy, Tatry, lażę po mieście, wytrzymaly 10 lat, kupilem nowe a stare całe. W skarpetach merino zrobilem na strzala trase Warszawa-Livigno i stopa w pelnym komforcie.
Top to Meindl ale przy tej samej numeracji są o ćwierć numeru mniejsze. Mam takie do sprzedania skora + Goretex nowe z metkami w rozmiarze 9.
Na strzelnicę jeżeli bierzesz udzial w mistrzostwach pzss na poziomie wojewodzkim nie mogą zakrywac kostki, w klubowych nikt nie patrzy. Takie pod kostki to imho w gory nie bardzo.
Tyle, że i AKU i Meindl to buty nie na szeroką stopę. Na szerszą robi Scarpa. Mi nie pasuje. Ale i tak musisz mierzyć.
Salomony leżą jak ulał ale szybko się mi rozpadały.
- Doody

- Reactions:
- Tematy: 20
Bo buty do chodzenia po górach kosztują 700 zł, a takie same taktyczne albo do "polowań" kosztują 1500 
Pozdrawiam Darek
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Delta Stryker 5-50x56, Mossberg Maverick 88/20", AR15 Mossberg MMR PRO 18"
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Delta Stryker 5-50x56, Mossberg Maverick 88/20", AR15 Mossberg MMR PRO 18"
-
wkg

- Reactions:
- Tematy: 10
Sprobuj kupic pompę zenzową z nalepką "Marine"
A to taka jak do kabiny prysznicowej.
-
mieszko1vp

- Reactions:
- Tematy: 6
buty taktyczne są to buty do lansu.nie mylić z lasem.
I najważniejsze Panowie-buty w teren zalesiony kupujemy takie,żeby nogawkę wpuścić do buta.Życie to nie film o Afganistanie
I najważniejsze Panowie-buty w teren zalesiony kupujemy takie,żeby nogawkę wpuścić do buta.Życie to nie film o Afganistanie
-
Dariusz DC
- Moderator

- Reactions:
- Tematy: 38
- Grupa: Moderatorzy WBP
- Kontakt:
Ja kupiłem w sumie niedrogie Ecco za kostkę, służą za taktyczne, do chodzenia po górach, w terenie i w lecie i w zimie, wygodne, trwałe i kosztowały kilka stówek
DC jeszcze nie 9
- slepe_oko

- Reactions:
- Tematy: 8
- Kontakt:
- muczacz

- Reactions:
- Tematy: 28
-
WojciechG

- Reactions:
- Doody

- Reactions:
- Tematy: 20
Różowe są do dynamiki 
Pozdrawiam Darek
-
Krzysiek1987

- Reactions:
Pod budżet do 1000 zł: Zephyr MK2 (często promo), XA Forces (bywa na przecenach) i niektóre AKU (Pilgrim/Selvatica) da się upolować. Gdybym miał brać jedną parę do wszystkiego, brałbym Zephyr MK2 bez GTX (albo GTX, jeśli częściej deszcz/jesień); jeśli chcesz więcej stabilności w górach – AKU Pilgrim TSC GTX.