To zależy jaki będzie wymagany zakres badań. Jakoś od zawsze piloci (zawodowi jak i prywatni) mają okresowe badania lekarskie i nikt nie ma z tym problemu. Badania obejmują dużo więcej niż pytanie lekarza "jak tam?" i są dużo częściej (zawodowi muszą robić co roku, powyżej 60tki co 6 miesięcy), jednocześnie placówki robiące takie badania można policzyć na palcach dwóch rąk przy kilkunastu tysiącach ważnych licencji.ktosiktaki_36 pisze: ↑12 sierpnia 2025, 23:45Czy bym badał strzelców co 5 lat? Robiąc badania co 5 lat od wielu lat, myślę że to nic nie zmieni. Dlaczego? Bo znając nasze realia będzie się to sprowadzać do wizyty u lekarza prostego pytania "i jak tam?" Na końcu wydanie zgody i tyle....
Rozporządzenie ministra - badania lekarskie
Moderatorzy: Jka, Dariusz DC, Navigare, montrala
- frik
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 3
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Rozporządzenie ministra - badania lekarskie
Quidquid latine dictum sit, videtur sapiens.
- ktosiktaki_36

- Reactions:
- Tematy: 4
No z tym że brak lekarzy to się nie zgodzę. Ilu mamy strzelców a ilu kierowców zawodowych? Zawsze jak umawiałem się na badania to maks jeden, dwa dni czekania. To ten sam system praktycznie. Dużo lekarzy którzy robią uprawnienia dla kierowców robi też badania pod pozwolenia. Badanie psychotechniczne musi być przeprowadzone od a do z. Nikt za ciebie nie wypełni książki czy nie udzieli odpowiedzi zawartych w formularzach. Natomiast badanie lekarskie to kpina :D. Ostatnio jak byłem to Pani doktor kazała mi czytać tablice po kolei jednym i drugim okiem a ona w tym czasie kwit wypisywała. Ostatnio oglądałem wypowiedź Królika na ten temat i się z chłopem zgadzam. Te wypadki które się zdążyły to nie kwestia słabego wzroku czy coś w tym guście tylko głupie tłumaczenie "pomyliłem z dzikiem". Wszyscy wiemy dlaczego takie tłumaczenie. Co do badań psychologicznych? Nie wiem czy w ciągu kilku minut rozmowy plus rozwiązanie kilku testów psycholog będzie w stanie stwierdzić czy bezpiecznym jest dać ci broń czy nie. Co do jednego się zgadzam na tym wszystkim zyskają jedynie lekarze, oni z reguły są na ryczałcie więc państwo nie bardzo będzie miało z tego dodatkowy zysk. Generalnie jest sporo grup w tym kraju, które uwiera dostęp do broni dla obywatela. Za każdym razem kiedy słyszę że ktoś ma jakieś pomysły dotyczące ubojki to się zastanawiam co tym razem będą chcieli nam utrącić.
Moje drugie hobby, trochę pociąć, trochę pospawać, trochę okablować, zaprogramować i można jeździć https://www.youtube.com/@piotrmiazek4559
- Zyzio2klamki

- Reactions:
Podglądnięte w sieci:
1. Już ponad 4300 ankiet (https://logowanie.sejm.gov.pl/login.jsp ... l/callback) wypełnionych przez tych którym rozwój strzelectwa leży w sercu - fajna akcja i warta uwagi,
2. Ciekawy komentarz z innego forum:
"Gadalem z dosyc ogarnieta psycholog. Mowi, ze powtarzanie testow psychologicznych nie ma generalnie sensu, gdyz:
- testy te badaja osobowosc, a osobowosc jest pewna cecha stala czlowieka
- osobowosc moze lekko ulec zmianie po przejsciu terapii dlugoterminowej, wtedy ponowny test moglby pokazac inne wyniki
- psychopata (i inni) nie przejda testu, nie da im sie oszukac testu
- test wylapuje klamcow, symulatow, etc.
Oczywiscie nie ma rzeczy niemozliwych, natomiast generalnie po jakiego walka ktos chcialby robic te testy cyklicznie to ona nie ma zielonego pojecia (a zna sie na rzeczy).
Wiec w skrocie - ta banda debili/osłow pewnie nawet nie konsultowała tego projektu z zadnym lekarzem/psychiatra/psychologiem/specjalista - po prostu wydali z siebie takiego politycznego brain-farta, bo BROOŃ panie."
3. Policzone na szybko: koszt badań to 500-900 zł, zależy od regionu i ośrodka. Ale, ok niech będzie tylko 500 zł, posiadaczy broni jest ok 370 000.
500 zł x 370 000 = okrągłe 185 mln zł. W rozbiciu na 5 lat, daje 37 mln/rok dla ośrodków badań. Budżet nie aż taki wielki w porównaniu do Badań Klinicznych (tu kwota rzędu 30 mln/badanie nie robi wrażenia), jednak łakomy kąsek dla lekarzy.
4. Całość świetnie podsumowana w materiale Frag Out'a na youtube.
1. Już ponad 4300 ankiet (https://logowanie.sejm.gov.pl/login.jsp ... l/callback) wypełnionych przez tych którym rozwój strzelectwa leży w sercu - fajna akcja i warta uwagi,
2. Ciekawy komentarz z innego forum:
"Gadalem z dosyc ogarnieta psycholog. Mowi, ze powtarzanie testow psychologicznych nie ma generalnie sensu, gdyz:
- testy te badaja osobowosc, a osobowosc jest pewna cecha stala czlowieka
- osobowosc moze lekko ulec zmianie po przejsciu terapii dlugoterminowej, wtedy ponowny test moglby pokazac inne wyniki
- psychopata (i inni) nie przejda testu, nie da im sie oszukac testu
- test wylapuje klamcow, symulatow, etc.
Oczywiscie nie ma rzeczy niemozliwych, natomiast generalnie po jakiego walka ktos chcialby robic te testy cyklicznie to ona nie ma zielonego pojecia (a zna sie na rzeczy).
Wiec w skrocie - ta banda debili/osłow pewnie nawet nie konsultowała tego projektu z zadnym lekarzem/psychiatra/psychologiem/specjalista - po prostu wydali z siebie takiego politycznego brain-farta, bo BROOŃ panie."
3. Policzone na szybko: koszt badań to 500-900 zł, zależy od regionu i ośrodka. Ale, ok niech będzie tylko 500 zł, posiadaczy broni jest ok 370 000.
500 zł x 370 000 = okrągłe 185 mln zł. W rozbiciu na 5 lat, daje 37 mln/rok dla ośrodków badań. Budżet nie aż taki wielki w porównaniu do Badań Klinicznych (tu kwota rzędu 30 mln/badanie nie robi wrażenia), jednak łakomy kąsek dla lekarzy.
4. Całość świetnie podsumowana w materiale Frag Out'a na youtube.
Spór powstaje tylko dzięki pysze,
a mądrość jest przy tych, co przyjmują radę.
Ks. Przysłów 13:10
-
nzpetter

- Reactions:
- Tematy: 17
Ja tylko powiem że jak ktoś ma sport i kolekcję to będzie mógł badania ominąć po prostu rezygnując ze sportu.
W ten sposób mniej osób z licencjami zawodniczymi = mniej klubów = mniej wpływów do PZ$$.
W ten sposób mniej osób z licencjami zawodniczymi = mniej klubów = mniej wpływów do PZ$$.
-----------------------------------------
9x19 | 5.56x45 /.223 | 12GA | 7.62x39 | .30-06
LOK RSO

9x19 | 5.56x45 /.223 | 12GA | 7.62x39 | .30-06
LOK RSO

-
RaveMarc

- Reactions:
Ten kałach jest na sport, spokojnie, jest bezpieczny, przebadany. No, drugi mój kałach już nie, bo na kolekcję.
- Mumin_

- Reactions:
- Tematy: 14
Paru(nasto)minutowa wizyta prywatna u specjalisty to 200-300zł. 500 za parę godzin to dla nich strata.Zyzio2klamki pisze: ↑01 października 2025, 10:30 niech będzie tylko 500 zł, [...] łakomy kąsek dla lekarzy.
My od lat już gawędzimy o Maryni i to nawet - szczerze mówiąc - nie o całej
Слава Україні!
Слава Україні!
- Zyzio2klamki

- Reactions:
Psycholog specjalista nie bawi się w takie testy. Z drugiej strony czyż psycholog specjalista, to faktycznie specjalista? Wątpię.
Wątpię też, że przy tam masowym zapotrzebowaniu będą bawić się w wielogodzinne testy, raczej kolejny test to będzie skrót i zamykał sie w 20 minutach.
Wątpię też, że przy tam masowym zapotrzebowaniu będą bawić się w wielogodzinne testy, raczej kolejny test to będzie skrót i zamykał sie w 20 minutach.
- Zyzio2klamki

- Reactions:
Ku uwadze tych, którzy chcą zemścić się na myśliwych rękami lekarzy psychologów - broń obosieczna która i Was może "uwalić":
https://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Rosenhana
https://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Rosenhana
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 120
Nie tylko psychologów ale i okulistów.
Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz "proszę"...
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
- Zyzio2klamki

- Reactions:
A ortopedów już nie? Co będzie jak ktoś ma problemy z kręgosłupem lub stawami i krzywo strzeli bo mu stawy nie blokują?
A gastrologów już nie? Co będzie jak ktoś ma problemy z czkawką? I czknie przy strzale?
O urologach nie wspomnę, bo to chyba jasne.
A gastrologów już nie? Co będzie jak ktoś ma problemy z czkawką? I czknie przy strzale?
O urologach nie wspomnę, bo to chyba jasne.
-
usmoł

- Reactions:
- Tematy: 5
bezduszny szczególnie okulistów i to w pełnym zakresie, co miesiąc. I to szczególnie dla takich jak ten który zabił i okaleczył dzieci pod Wejherowem, czyli kierowców aut osobowych ... zaraz, ty też jeździsz osobówką ...
śmierć jednostki to tragedia, tysiąca to statystyka
- bezduszny

- Reactions:
A mogę go bronić statystką jak w przypadku myśliwych ?
Kiedy Bóg powiedział "Niech stanie się światłość", Chuck Norris dodał "Powiedz "proszę"...
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
- Zyzio2klamki

- Reactions:
Jakie badania są na pomylenie pedału hamulca z gazem? Też okulista czy raczej wirusolog? Alebowiem strasznie to pomylenie się szerzy wśród kierowców. Całkiem jak pomylenie człowieka z brakiem człowieka na pasach. To chyba musi być jakiś wirus?
- bezduszny

- Reactions:
Powtórzę...
Czy również mogę bronić takich lub podobnych zdarzeń statystyką jak w przypadku myśliwych ?

Dla tych mniej ogarniętych...
Tak, to jest szydera.
Czy również mogę bronić takich lub podobnych zdarzeń statystyką jak w przypadku myśliwych ?
Dla tych mniej ogarniętych...
Tak, to jest szydera.
Księgą Rodzaju (Rdz 1,3)
- Zyzio2klamki

- Reactions:
Proszę bardzo - obroń statystyką, czekam na wynik, pośmiejemy się razem.
Z mojej strony to nie szydera tylko zaproszenie do rzeczowej dyskusji. Podaj statystykę i pokaż mi jak bardzo się mylę.
Jeśli masz rację z pokora wypiję szklaneczkę Łąckiej śliwowicy jeżeli Ty się mylisz z radością wypiję szklaneczkę Łąckiej Śliwowicy.
Z mojej strony to nie szydera tylko zaproszenie do rzeczowej dyskusji. Podaj statystykę i pokaż mi jak bardzo się mylę.
Jeśli masz rację z pokora wypiję szklaneczkę Łąckiej śliwowicy jeżeli Ty się mylisz z radością wypiję szklaneczkę Łąckiej Śliwowicy.