Jaki pistolet wiatrówkowy - celny, trwały i niezawodny
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
- Ultra3000
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 33
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Jaki pistolet wiatrówkowy - celny, trwały i niezawodny
Chcesz wymagający pistolet pneumatyczny, który weryfikuje umiejętności strzeleckie to kup HW45.
Z pustego to i Salomon nie strzeli...
- lokomocja23
- Reactions:
- Tematy: 4
Napiszę tak:
Jak przygotowywałem się do egzaminu na pozwolenie na broń, to żeby sobie wyrobić odpowiednie nawyki, tudzież potrenować strzelanie, za namową bardziej doświadczonych kolegów kupiłem PEŁNE REPLIKI dwóch pistoletów.
1. Glock 17 generacji 4 z systemem Blow Back (firmy Umarex) , .... replika 1:1 , czyli waga + konstrukcja (pół metal- pół plastik) niemal identyczna jak prawdziwy pistolet, tyle że to oczywiście wiatrówka na CO2.
2. CZ SP-01 Shadow z systemem Blow Back (firmy ASG) .. i ... też replika 1:1 , czyli waga + konstrukcja (full metal) niemal identyczna jak prawdziwy pistolet, tyle że to oczywiście wiatrówka na CO2.
Pierwszy pistolet, czyli w/w Glock ... kupiłem w zasadzie TYLKO do nauki chwytu, pracy na spuście, rozkładania i składania ... bo ... 99% zdających policyjny (WPA) egzamin na kolekcjonerkę zdaje właśnie na Glocku.
Ten pistolet, czyli ta replika strzelał BEZNADZIEJNIE , czyli ani razu nie trafiałem w ogóle w tarczę TS-2 z odległości 15 metrów, bo taka właśnie odległość jest przy egzaminach.
Po prostu kulki latały radośnie wszędzie, tylko nie w tarczę, ale .... OK ... kupiłem go nie do treningu strzeleckiego, a do w/w zadań.
Natomiast drugi pistolet, czyli CZ SP-01 Shadow kupiłem stricte do treningu strzeleckiego i tu sprawował się BARDZO DOBRZE, czyli jak strzelałem zgodnie ze sztuką, to z odległości 15 metrów nie wychodziłem z czarnego pola tarczy TS-2 ... oczywiście po dłuższym treningu.
Jeśli zatem chcesz kupić replikę, bo też masz zamiar zrobić pozwolenie na prawdziwą broń, to polecam w/w zestaw.
Tanio nie jest, ale ... moim zdaniem warto, bo za ZNACZNIE MNIEJSZE pieniądze niż na prawdziwych strzelnicach przygotujesz się do egzaminu.
Jeśli natomiast chcesz sobie tylko radośnie postrzelać , to w zasadzie obojętnie co kupisz .... byle Ci się podobało.
===============
Ja kupując w/w zestaw ... (przypomnę, za namową bardziej doświadczonych kolegów) i przygotowując się do egzaminu, zaoszczędziłem naprawdę sporo kasy, czegoś się nauczyłem, a pistolety (te repliki) i tak ze mną zostały.
Oczywiście przygotowując się do egzaminu strzelałem również z prawdziwej broni, ale ... te dwie repliki naprawdę sporo mi pomogły.
Egzamin zdałem za pierwszym podejściem.
-- CZ 75 SP-01 Shadow
-- Mossberg 590A1
-- AK WBP Rogów 7.62
-- Walther PDP Full Size 4,5" PRO
-- Mossberg 590A1
-- AK WBP Rogów 7.62
-- Walther PDP Full Size 4,5" PRO
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Dziękuję bardzo za odpowiedzi z dodatkowymi informacjami i propozycje.
Zaproponowany Tokyo Marui jest chyba na kulki BB i prędkość wylotowa to 79 m/s.
CP88 faktycznie trochę za drogi. CP99 jest w różnych cenach, ale te tańsze mają prędkość wylotową 90 m/s i są na amunicję BB.
Jest ona chyba mniej celna.
ASG CZ P-09 faktycznie jest interesujący, prędkość wylotowa 150 m/s. Wprawdzie 700 g, ale pomyślę nad tym.
Artemis LP400 PCA trzeba ładować przed każdym strzałem, to kiepskie rozwiązanie.
HW45 i Glock 17 trochę za drogi.
ASG CZ SP-01 Shadow GNB i CZ 75 SP-01 Shadow faktycznie nie jest drogi, ale on jest na kulki.
Zaproponowany Tokyo Marui jest chyba na kulki BB i prędkość wylotowa to 79 m/s.
CP88 faktycznie trochę za drogi. CP99 jest w różnych cenach, ale te tańsze mają prędkość wylotową 90 m/s i są na amunicję BB.
Jest ona chyba mniej celna.
ASG CZ P-09 faktycznie jest interesujący, prędkość wylotowa 150 m/s. Wprawdzie 700 g, ale pomyślę nad tym.
Artemis LP400 PCA trzeba ładować przed każdym strzałem, to kiepskie rozwiązanie.
HW45 i Glock 17 trochę za drogi.
ASG CZ SP-01 Shadow GNB i CZ 75 SP-01 Shadow faktycznie nie jest drogi, ale on jest na kulki.
- Yurko
- Reactions:
- Tematy: 36
Rozbawił mnie ten Artemis LP400. Ja też polecam LP400 ale raczej takiego (Walther-a) :

- szkoda, że nie mój...
Ale poważnie, to zdecyduj się co Cię bardziej bawi. Celne strzelanie, czy cała ta otoczka wizualna i "organoleptyczna". Czyli jak się takie coś nosi, wyciąga z kabury itd. To są dwie różne rzeczy i trzeba się albo zdecydować na jedną z nich, albo szukać dwóch zupełnie różnych sprzętów. Jak chodzi o na prawdę celne strzelanie z wiatrówki, to nawet nie myśl o tym że znajdziesz jakiś leciutki pistolet. Typowe wyczynowe sprzęty (np. takie jak na zdjęciu)mają blisko kilograma. Oczywiście, to zupełnie inna cena, ale to sprzęt dla ludzi, którzy nie szukają kompromisów.
Tak, czy inaczej - jeśli kupisz jakąś replikę czy nawet jakieś podobne do "broni" nie licz na więcej niż trafianie do puszek z 10m. Inaczej prędzej lub później się zawiedziesz.
Jeśli jednak chcesz się nauczyć celnego strzelania, a takiego pistoletu jak z obrazka strzela się celniej niż z normalnego palnego, to o replikach zapomnij. No i licz się z tym, że trzeba będzie też potrenować trochę mięśnie...

- szkoda, że nie mój...

Ale poważnie, to zdecyduj się co Cię bardziej bawi. Celne strzelanie, czy cała ta otoczka wizualna i "organoleptyczna". Czyli jak się takie coś nosi, wyciąga z kabury itd. To są dwie różne rzeczy i trzeba się albo zdecydować na jedną z nich, albo szukać dwóch zupełnie różnych sprzętów. Jak chodzi o na prawdę celne strzelanie z wiatrówki, to nawet nie myśl o tym że znajdziesz jakiś leciutki pistolet. Typowe wyczynowe sprzęty (np. takie jak na zdjęciu)mają blisko kilograma. Oczywiście, to zupełnie inna cena, ale to sprzęt dla ludzi, którzy nie szukają kompromisów.
Tak, czy inaczej - jeśli kupisz jakąś replikę czy nawet jakieś podobne do "broni" nie licz na więcej niż trafianie do puszek z 10m. Inaczej prędzej lub później się zawiedziesz.
Jeśli jednak chcesz się nauczyć celnego strzelania, a takiego pistoletu jak z obrazka strzela się celniej niż z normalnego palnego, to o replikach zapomnij. No i licz się z tym, że trzeba będzie też potrenować trochę mięśnie...

"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
- ElWrobel
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
Z takich względnie tanich, celnych, trwałych i niezawodnych to mogę Ci polecić trzy, Beeman P17, Crosman 2240, Diana Airbug i Diana Chaser w zestawie z lufą karabinową i kolbą.
Mam wszystkie cztery i wszystkie są godne polecenia. Jeżeli chcesz walić do tarcz przede wszystkim to albo Beeman albo Airbug. Jeżeli chcesz walić do puszek, do tarcz i do wszystkiego innego 2240 i Chaser. Beeman ma taką zaletę że jest pompowany, nie wymaga CO2 ani pompki. Jakbym miał wybrać jedną z nich wziąłbym Chasera, chociaż w formie pistoletowej bez żadnych modyfikacji pozostałe dwie opcje są znacznie lepsze.
Mam też tego przytaczanego przez Ciebie DX17 którego kupiłem bo wszystkie kulkowe wiatrówki wróciły do sklepów, strzelanie z niego to bardziej jak rozwiązywanie zadań z trygonometrii niż faktycznie strzelanie. Nie jest mi znany żaden model który by ważył mniej niż 800g, z wyjątkiem tego DXa. Mimo wszystko jest on całkiem pocieszny, ale to bardziej cykadło na 4-5 metrów do garażu w ramach oderwania od zajeć.
Kolega od Tokyo Marui dobrze prawi, natomiast jeżeli musi być replika i musi być wiatrówka to jedyne dwie godne które mogę polecić to Sig Sauer M17 i Dan Wesson 715 z dowolnej długości lufą bo nie ma ona większego znaczenia. Całkiem celne, ale musisz pamiętać że z każdym CO2 musisz robić przerwy pomiędzy strzałami, pistolety z czterotaktami nie zachęcają do szybkiego walenia w przeciwieństwie do semi : D
Tym niemniej zachęcam do porzucenia ciągot replikowych i kupienie sobie jednej z wymienionych przeze mnie na początku.
Mam wszystkie cztery i wszystkie są godne polecenia. Jeżeli chcesz walić do tarcz przede wszystkim to albo Beeman albo Airbug. Jeżeli chcesz walić do puszek, do tarcz i do wszystkiego innego 2240 i Chaser. Beeman ma taką zaletę że jest pompowany, nie wymaga CO2 ani pompki. Jakbym miał wybrać jedną z nich wziąłbym Chasera, chociaż w formie pistoletowej bez żadnych modyfikacji pozostałe dwie opcje są znacznie lepsze.
Mam też tego przytaczanego przez Ciebie DX17 którego kupiłem bo wszystkie kulkowe wiatrówki wróciły do sklepów, strzelanie z niego to bardziej jak rozwiązywanie zadań z trygonometrii niż faktycznie strzelanie. Nie jest mi znany żaden model który by ważył mniej niż 800g, z wyjątkiem tego DXa. Mimo wszystko jest on całkiem pocieszny, ale to bardziej cykadło na 4-5 metrów do garażu w ramach oderwania od zajeć.
Kolega od Tokyo Marui dobrze prawi, natomiast jeżeli musi być replika i musi być wiatrówka to jedyne dwie godne które mogę polecić to Sig Sauer M17 i Dan Wesson 715 z dowolnej długości lufą bo nie ma ona większego znaczenia. Całkiem celne, ale musisz pamiętać że z każdym CO2 musisz robić przerwy pomiędzy strzałami, pistolety z czterotaktami nie zachęcają do szybkiego walenia w przeciwieństwie do semi : D
Tym niemniej zachęcam do porzucenia ciągot replikowych i kupienie sobie jednej z wymienionych przeze mnie na początku.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Chciałbym wypośrodkować wybór między celnością a wyglądem.
Z tych ostatnich przedstawionych, to najbardziej by pasował Beeman P17, ale w nim przed każdym strzałem trzeba podnosić zamek.
Z pozostałych propozycji i wskazówek wybrałem na razie trzy:
ASG CZ P-09
Gamo P-27 Dual
Walther PPQ
Który z nich jest najlepszy jeżeli chodzi o wykonanie, jakość?
Z tych ostatnich przedstawionych, to najbardziej by pasował Beeman P17, ale w nim przed każdym strzałem trzeba podnosić zamek.
Z pozostałych propozycji i wskazówek wybrałem na razie trzy:
ASG CZ P-09
Gamo P-27 Dual
Walther PPQ
Który z nich jest najlepszy jeżeli chodzi o wykonanie, jakość?
- Januszpelle
- Reactions:
- Tematy: 15
Przez 5 lat nie możesz "wypośrodkować" swoich założeń i kupić najtańszej wiatrówki.
Tu jest tego dowód, do czego ona ma być. : - viewtopic.php?p=1961669#p1961669
"Waga 500 gr = Tak. Waga 600 gr = Nie."
Z ciekawości zważyłem swój pistolet = 1080 gr = i jest super.
Było dobre HW 100, teraz będzie FTP 900.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:

Przecież te 5 lat temu, to o inny rodzaj pistoletu chodziło.
Czytanie ze zrozumieniem to wartościowa cecha.
- Leon83
- Reactions:
https://kolba.pl/product/46664,pistolet ... co2-czarny
Tym możesz potrenować.
Tym możesz potrenować.
AGT Uragan 3 March 1-10x24 iMML
- slepe_oko
- Reactions:
- Tematy: 8
- Kontakt:
Wrsz ze spadkiem co2 spada prędkość i jest problem z transportem kul.

- Leon83
- Reactions:
Tak. W szczególności będzie to odczuwalne na 10m gdzie po 2 magach i tak trzeba wymienić magazynek…. Kule się lasują w transporcie?
AGT Uragan 3 March 1-10x24 iMML
- wichura
- Reactions:
- Tematy: 6
Ale wymagania ciągle jak by takie same. Mocny, celny, tani i podobny do prawdziwej "klamki"

Dostałeś kolego masę informacji, co do czego się nadaje. Ten do treningu, tamten do puszek, inny do tarczy, a jeszcze inny nie nadaje się do niczego. A Ty cały czas szukasz czegoś co nie istnieje. Pogódź się z tym, albo zdecyduj w końcu do czego ten pistolet ma służyć.
.177, .22, .25, .30, 35, .44
- ElWrobel
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
Czeba wolno szczelać, chodzi o temperaturę. No chyba że mówimy o tym krytycznym punkcie gdzie nawet 4.5 wytacza się z lufy.
- Sac
- Reactions:
- Tematy: 3
Mialem broń palną CZ Shadow 2. Tam masz odczucie wyciągania klamki z kabury. Ciężka, full metal, załadowana grubo ponad 1 kg waży a tarcze tym tłukłem bez zmęczenia. Więc nie wiem o co rozmowa między 400, a 600 gram. Barki masz skontuzjowane to zrozumiem.
Wiatrówki to wiatrówki. To inna liga. Prowadziłem lombard 4 lata. Przewinęło mi się przez ręce pełno tych zabawek za 200-400 zł, co to na kapsułe CO² strzelają kulkami 6mm. Zawsze oddawałem kilka strzałów w kartony, aby sprawdzić co kupuję. Ani to celne (miałem kilka metrów do dyspozycji, a siały jak chciały), ani to wygodne kupować te kapsułki co na upale i na chłodzie dają inne prędkości. Ale wyglądało jak broń palna... W czymś co ma wielkość pistoletu centralnego zapłonu nie zmieści się systemu naciągu wiatrówki. Musi to być duuże gabarytowo. Pomijam PCP bo to inna sprawa, a nie moja bajka. Kupiłem używanego Zoraki HP-01. Niby miał 3000 strzałów przebiegu. Ja dowaliłem mu wg zużycia puszek ponad 3500 strzałów. Przez te rzekome 6500 strzałów RAZ miał awarie, jakaś zapadka w spuście pękła co była z gównolitu. Udało mi się za 25 zł bodaj kupić metalową. Sam wymieniłem i lata nadal, trzyma ciśnienie, na 10m super celne, na dalsze dystanse nie narzekam. A i kolimator posadziłem, a i można napompować więcej niż raz i kolegom pokazać jak na 50 metrów puszki dziurawić. Leży w łapie świetnie mimo sporych gabarytów, ma regulowaną dolną półkę. Do spustu to masz ze 3 śruby regulacyjne, można ustawić wedle każdego widzimisie. Język można ustawić bliżej, dalej, na boki, na wprost. Jaka zabawka za 400 zł ma w ogóle regulację czegokolwiek? Można nim trenować strzały na sucho bez śrutu, bo to PCA a nie sprężyna. Wystarczy dorzucić parę stówek i co jakis czas tu na forum lata używka w dziale "sprzedam".
PS. Można kupić z krótką lufą.
Wiatrówki to wiatrówki. To inna liga. Prowadziłem lombard 4 lata. Przewinęło mi się przez ręce pełno tych zabawek za 200-400 zł, co to na kapsułe CO² strzelają kulkami 6mm. Zawsze oddawałem kilka strzałów w kartony, aby sprawdzić co kupuję. Ani to celne (miałem kilka metrów do dyspozycji, a siały jak chciały), ani to wygodne kupować te kapsułki co na upale i na chłodzie dają inne prędkości. Ale wyglądało jak broń palna... W czymś co ma wielkość pistoletu centralnego zapłonu nie zmieści się systemu naciągu wiatrówki. Musi to być duuże gabarytowo. Pomijam PCP bo to inna sprawa, a nie moja bajka. Kupiłem używanego Zoraki HP-01. Niby miał 3000 strzałów przebiegu. Ja dowaliłem mu wg zużycia puszek ponad 3500 strzałów. Przez te rzekome 6500 strzałów RAZ miał awarie, jakaś zapadka w spuście pękła co była z gównolitu. Udało mi się za 25 zł bodaj kupić metalową. Sam wymieniłem i lata nadal, trzyma ciśnienie, na 10m super celne, na dalsze dystanse nie narzekam. A i kolimator posadziłem, a i można napompować więcej niż raz i kolegom pokazać jak na 50 metrów puszki dziurawić. Leży w łapie świetnie mimo sporych gabarytów, ma regulowaną dolną półkę. Do spustu to masz ze 3 śruby regulacyjne, można ustawić wedle każdego widzimisie. Język można ustawić bliżej, dalej, na boki, na wprost. Jaka zabawka za 400 zł ma w ogóle regulację czegokolwiek? Można nim trenować strzały na sucho bez śrutu, bo to PCA a nie sprężyna. Wystarczy dorzucić parę stówek i co jakis czas tu na forum lata używka w dziale "sprzedam".
PS. Można kupić z krótką lufą.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Diana 56 TH + Element Optics Helix 4-16x44 FFP MRAD
Diana 75 HV (1982)
Weihrauch HW80 SLK
Zoraki HP-01 Ultra
Diana 75 HV (1982)
Weihrauch HW80 SLK
Zoraki HP-01 Ultra
-
- Reactions:
- Tematy: 16
Śrut w postaci kulek jest obecnie praktycznie niedostępny na rynku, więc pozostaje Ci kupować wymieniony. Co do pistoletu pneumatycznego, żeby był celny, wątpię w dostępność czegoś w tak niskiej cenie. Na start jakiś HW-40. Może będzie mniej zawodny od konkurencji w coraz rzadszej ofercie PCA.Theofilos pisze: ↑05 lipca 2025, 11:37 Witajcie
Jakie (mark/model) pistolety wiatrówkowe sugerujecie kupić za cenę do około 400 zł, aby były celne, trwałe, niezawodne.
Chodzi o strzelanie do celu w odległości 10,15 albo 20 m.
Z tego co przeczytałem, to śrut Diabolo jest bardziej celny, tylko nie wiem czy wtedy cena pistoletu nie będzie wyższa.
PCP są droższe. Na klasyczną sprężynę chyba nie ma się co łasić a te na CO2 może jakiś LOV jest coś wart. Beeman można spróbować, ale to kto inny polecał.
Wielu chwaliło czeski LOV. Jest taki LOV-21 w sklepie Wojoczek z Czeskiego Cieszyna - link do oferty z opisem w nawiasie [https://www.wojoczek.com/pl/wiatrowka-p ... l--4-5-mm/].