Moja historia związana z "klasycznym" Rolling Blockiem. Poniżej moje wypociny odnośnie "przygotowania" amunicji.
Jakby ktoś mógł coś doradzić również w kwestii przygotowywania amunicji zasilanej czarnym prochem (będę miał do dyspozycji Złoty Stok 2FG oraz 1,5FG) - bardzo prosiłbym o pomoc.
Do tej pory elaborowałem tylko 9x19, 9x23, 38 special, 32acp, 45acp, 308win i 6,5x55SE (dla Szweda z 1900 roku

Do tej pory palców ani głowy mi nie urwało i chciałbym aby tak pozostało. Dlatego wolę się dopytać bardziej doświadczonych elaborantów co i jak

Od zawsze podobały mi się karabiny systemu Rolling Block.
No i tak się złożyło, że do miesiąca wpadnie w moje ręce egzemplarz wyprodukowany w Kopenhadze w roku 1875.
a konkretniej model 1867/96, Kaliber 11,7x51R (11.4x51R) lufa jest praktycznie w idealnym stanie.
Tutaj dość spore źródło informacji o tym karabinie:
https://www.militaryrifles.com/danish/remington
Ogólnie z informacji jakie do tej pory zdobyłem spróbuję zacząć od spróbowania skróconych łusek od 45-70 govt jak się to nie uda, to zrobię odlew komory nabojowej i zobaczymy jaki to naprawdę jest kaliber

Wielu ludzi na wszelakich forach - proponuje, żeby tutaj robić naważki w okolicach tych dla 45-70 govt w wersji najsłabszej (Trapdoor, ciśnienie max 18000 PSI ).
Czy ktoś z forumowiczów elaborował może taką "słabą" amunicję 45-70 i może się podzielić jakimiś wskazówkami w tym temacie? Jakie pociski stosować? Czy jestem skazany na własnoręcznie odlewanie pocisków? (z informacji znalezionych na forach zagranicznych taka kulolejka powinna być ok https://parabellum.pl/lee-pojedyncza-fo ... 05-hb.html)
No i najważniejsze pytanie - jaki proch byłby tutaj najlepszy?
[Update 1]
Nastał ten dzień, Rolling Block jest w moich łapkach :D
Tutaj foty;
https://ibb.co/album/YFvv5x
Odnośnie atrapy naboju przygotowałem coś takiego:

Ogólnie wchodzi do komory i jest git:

Tutaj filmik z boroskopu - pokazujący jak daleko sięga pocisk:
A tutaj filmik pokazujący załadowanie/rozładowanie naboju
[youtube][/youtube]
Miałem nadzieję, że Brownells/Parabellum dzisiaj wyślą Cerrosafe (jest w nadaniu) ale niestety się nie udało, więc prawdopodobnie dopiero w piątek/poniedziałek będę robił odlew komory.
[Update 2]
Po tym jak usłyszałem drakońskie ceny za zmniejszenie kryzy w tych 120 sztukach na tokarce, bez żadnej gwarancji, że wszystkie będą idealnie 14,82mm.
Wpadłem na pomysł.

Na chwilę obecną
Na 25 sztuk - zepsułem jedną, a pozostałe są w zakresie 14,78-14,83

Łuska w tym rozmiarze mieści się w komorze, ale nie będę kombinował - skrócę je do jakichś 51,00-51,50mm i będzie chyba ok

Po 125 sztukach oto statystyki:

112 łusek z wymiarem kryzy 14,76-14,83mm
7 łusek z wymiarem 14,68-14,73mm
6 łusek co wybitnie poszły "nie tak" - od 14,40 - 14,50mm (będą idealne na robienie "atrap"

No i jest odlew komory tu zdjęcia album:
https://ibb.co/album/dm71bf

Gwint w lufie zaczyna się około 63mm od kryzy.
Średnica początku gwintu .462
Filmik z youtube dodam później bo się coś nie dodaje.
[youtube][/youtube]
[Update 3]
Skontaktowałem się też z Czechem który posiada takiego Duńczyka.
On za to strzela tylko z bezdymnego

No to na próbę coś takiego powstało.Explosia Lovex D060 is very good powder for historical rifles, but bloody expensive now.
I use cast bullets LEE 459-405-HB, so weight is around 400 grains, I think the same as you.
My load of Lovex D060 for DK rolling-block rifle is 28 grains. The performance of that is similar to original military cartridge to this rifle. If you want to spare you shoulder or your wallet, you can use 26 or 24 grains of D060 powder.
This rifle was developed for black-powder cartridge m.1867, but later officially use with smokeless cartridge m.1896. Black-powder if fine, but after shooting cleaning and cleaning and cleaning...
OAL is not so sensitive here, I use different cases lengths from 44 to 53 mm so different OAL, but still same load.
Note: you have to little cut the rim of 45-70 case, or to extend rim space in the rifle with reamer. (if the rifle is without this modification).

PIerwszy raz w życiu smarowałem pociski (smar SPG) - dużo roboty z tym było, ale dla 10 sztuk bez tragedii

Tutaj poszczególne naważki z Gordona. Wszystkie parametry zgodne z rzeczywistością.
22gr Lovexa D060

23gr Lovexa D060

24gr Lovexa D060

25gr Lovexa D060

26gr Lovexa D060

Tej nie zrobiłem ale dopiero niby przy tej znika komunikat o "niskiej prędkości spalania"

Kolega z Czech ładuje tylko 28 gr. W Usa ładują Lovexa D060 (accurate 5744) w naważkach rozpoczynających się od 24 grainów. (ale u nich widziałem głównie długie "karabiny" z długą lufą, mój karabinek z lufą (60cm) wydaje mi się, że powinien również działać przy odrobinę niższych wartościach.
Postaram się we wtorek pożyczyć chrono, a potem pewnie dopiero za tydzień będę mógł pojechać na strzelnicę i to sprawdzić. (z racji na wiek karabinu, ów test zostanie przeprowadzony "klasycznie" ze sznurka

Pozdrawiam Mateusz Kurowski