Pozdrawiam

|
Licznik GeigeraModeratorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
Licznik GeigeraOd kilku lat interesuje się tematyką Czarnobyla ( od jakieś 5 klasy podstawówki) a co za tym idzie promieniowaniem jonizującym. Szukam jakiegoś licznika trochę do zabawy( jeżdżę sporo po różnych kopalniach kruszywa i chcę po sprawdzać poziom promieniowania na nich) trochę w razie W. Nie znalazłem na naszym forum żadnego podobnego tematu u nas.
Pozdrawiam ![]() CZ 75 SP-01 Shadow 9x19, Mosin wz. 1891/30, Uskon AS16, Kbk AKM "Jack" 7.62x39
Re: Licznik GeigeraLiczników Geigera czy dozymetrów (choć duża część dozymetrów to liczniki Geigera) jest sporo na rynku. Myślałem że ktoś ma jakieś doświadczenia i nakierował na jakieś sensowne urządzenie.
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19, Mosin wz. 1891/30, Uskon AS16, Kbk AKM "Jack" 7.62x39
Re: Licznik GeigeraUżywam w pracy Graetz GammaTwin. Działa. Inne też działają, cóż mogę doradzić? Wygoda interfejsu jest mało znacząca bo włączasz, używasz, wyłączasz.
W razie potrzeby kontaktu: 790578409 lub FB https://www.facebook.com/Dexterkrak/
Re: Licznik GeigeraJa używam monitor skażeń radioaktywnych ECO-C.
Monitor wskazuje dane pomiarowe w trzech odrębnych jednostkach: * Bq/cm2, skażenie powierzchni radioaktywnymi izotopami alfa * cps, skażenie radioaktywnymi izotopami beta * µSv/h, przestrzenny równoważnik mocy dawki promieniowania X i gamma. Ale do amatorskiego zastosowania raczej za drogi. .22 lr,.32 s&w long, 7,62x25, 9x18 makarov, 9x19, 7,62x54R, .308win, 7,62x39, 12/70, 16/70, 7,62x39, 5,56x45
Re: Licznik GeigeraMyślałem nad Terra-P. Widziałem na różnych filmikach na YT.
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19, Mosin wz. 1891/30, Uskon AS16, Kbk AKM "Jack" 7.62x39
Re: Licznik GeigeraCześć!
Prywatnie mam Soeks 112 , Terry fajne ale ceny już mocno europejskie….. Miałem styczność z Soeks Ecovision F4 i Quantum. Oraz z białoruskimi Anrii Sosna. Co do Soeksa 112 , fajny dozymetr do zestawu ewakuacyjnego ale niestety na baterie LR 44. Kiedy pracuje , pochłania baterie w zastraszającym tempie. Dlatego warto mieć większy zapas jak posiadasz 112. Posiadacz czarnego prochu i nitro
![]() Pozdrawiam ~Bart www.przygotowanipolska.pl , ostatnie żyjące forum polskich tzw „preppersów”.
Re: Licznik GeigeraCześć
Koledzy z forum (Link w opisie) , przerabiali chińskie wynalazki pokroju KB-660 …… Jeżeli masz możliwość kalibracji sprzętu, ponieważ owe wynalazki bardzo lubią przekłamywać wyniki, nie ma problemu. Ale jak nie masz dostępu do aparatury kalibrującej jest klops. A niestety na aparaturze pomiarowej takiej jak dozymetr , jak już kupujesz nie warto oszczędzać. Bo z reguły jest jednorazowy zakup na rodzinę, który będzie ci służył do końca życia. Posiadacz czarnego prochu i nitro
![]() Pozdrawiam ~Bart www.przygotowanipolska.pl , ostatnie żyjące forum polskich tzw „preppersów”. |
|