Discovery ED GENII 5-40X56

Wszystko o strzelaniu na dalsze dystanse. Współczesna broń palna, czarnoprochowa i wiatrówki.

Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP

Awatar użytkownika
muczacz
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 21
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Discovery ED GENII 5-40X56

Post autor: muczacz »

nie , u mnie w osadzie archangel jest oryginalna regulowana kostka do podparcia lufy , na razie strzelałem z "luźnej lufy" jak pojadę znowu postrzelać to spróbuję podeprzeć i zobaczymy jak to wyjdzie
Bób , Honor , Dziczyzna
denaturatt
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: denaturatt »

@Aligathor75 jak Ci się spisuje ta lunetka? Pytam głównie o jakość obrazu na dużym powiękSzeniu ale daj znać jak calościowo oceniasz
aligathor75
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: aligathor75 »

Super , jestem bardzo zadowolony z zakupu ... przy powiększeniu maksymalnym czyli X40 strzelane i obraz jak najbadziej jest ok . W końcu discovery sprowadza szkła i montuje od japońskiego Nikona .
denaturatt
Reactions:
Tematy: 4

Post autor: denaturatt »

więc zakupiłem. Co do wykonania - plus, mam jednak problem z montażem i stąd pytanie -czy podwyższenie szyny picatinny tak zwanym riserem i dopiero na nim mocowanie montażu z lunetą to jakaś herezja? będzie trzymać "0"? czy poza dodatkową masą wpłynie na skupienie?
Pytam gdyż dołączony montaż jest za niski i nie mieści się dzwon lunety na ar 15 flat top i mam do wyboru odsyłać albo wstawiać owe podwyższenie. Zakup innego montażu odpada
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 114

Post autor: bezduszny »

denaturatt pisze: 14 czerwca 2025, 18:55 Zakup innego montażu odpada
Kup inny montaż... i nie kombinuj
najlepiej na Aliexpress

Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
Awatar użytkownika
GCze
Reactions:
Tematy: 17

Post autor: GCze »

Skusiłem się na XED ale mam z nią jeden problem, ma dość spory luz na wieżach. Po prostu nakładka jest luźno spasowana z wielowypustem i można ją obracać prawie o jeden klik, bez kliku. Co prawda można mocno dokręcić nakrętkę i potrafi to częściowo zamaskować problem ale jednak trochę lipa jak na flagowy produkt ;-) Mam jeszcze drugą lunetę Discovery 5-15 i tam luzu nie ma. Czy ktoś miał podobny problem z tym modelem?
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Zgłoś to na gwarancji.
Na pewno nie powinno tego być w żadnej lunecie.

Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
Awatar użytkownika
zbi.air
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: zbi.air »

Mam xed i kreci precyzyjnie bez luzow
Urok china / choc nie tylko/ powtarzalnosci jakosci w seryjnej produkcji i kontroli jakoscji /cho liczba pieczatek na formularzu kontroli jakosci wskazywaloby ze dokladnie sprawdzaja/
Wracaj z reklamacja. Z tego slyszalem wszelkie problemy rozwiazuja uprzejmie i sprawnie
Awatar użytkownika
GCze
Reactions:

Wcześniej miałem lunetę ED 2-25x56 i miała podobny luz, oddałem ją i kupiłem Vortex Venom. Ostatnio kupiłem ED 5-15x50 i nie miała luzu. Mam wrażenie, że ten luz występuje najczęściej w lunetach Discovery, które mają czarną nakrętkę, którą można odkręcać bez klucza/monety.
Jak mocno dokręcę nakrętkę to luz jest maskowany ale to żadne rozwiązanie bo to alu nakrętka z alu gwintem i zaraz się poluzuje. Te karteczki z niby quality check to raczej ściema, pewnie drukowane z automatu ;)
Awatar użytkownika
GCze
Reactions:

Czy miał ktoś z was może możliwość porównania ED GENII 5-40X56 do XED? Czy istnieje jakaś istotna różnica w jakości szkieł między tymi modelami? Rozważam wymianę XED na ED GENII 5-40X56 bo ten model nie ma tego irytującego luzu, a Discovery jak na razie nie zaproponowało żadnego sensownego rozwiązanie problemu.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Popraw mnie jeśli się mylę..
Ten luz to nie jest cecha tego modelu a tylko Twojego egzemplarza. Nie ma możliwości zamiany na inny egzemplarz XED ale bez wady ?

Awatar użytkownika
GCze
Reactions:

To jest najprawdopodobniej wada całej linii tych wieżyczek (z nakrętką do ręcznego dokręcenia).
Inne egzemplarze XED w sklepie też ją mają i dopiero po mocnym dokręceniu nakrętki luz się kasuje. Spoko, tylko ta nakrętka ma aluminiową śrubę, która jest częścią odlewu i jakoś nie wróżę jej długiego życia przy takim traktowaniu.
W dodatku tam faktycznie musi być jakiś "quality control" bo nakładka została spasowana z uwzględnieniem tego luzu, jeśli pod wielowypust podłożę kilka warstw folii aluminiowej, to luz się kasuje, za to nakładka jest krzywo, bo jest zamocowana tak, że opiera się po dokręceniu nakrętki dokładnie w miejscach indeksów o wielowypust, folia aluminiowa tworzy równy dystans i jest wtedy krzywo.
Wcześniej w innym sklepie zamawiałem inną lunetę z serii ED z tym samym systemem wieżyczek i luz był identyczny, wtedy też chciałem wymienić i inne egzemplarze miały ten sam luz, ostatecznie skończyło się wtedy na Vortex Venom.
Nawet bym to olał i po prostu dokręcił, boję się jednak sytuacji, że jak gwint się wyrobi, to dowiem się, że moja wina i trzeba było nie kręcić tak :090:
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Lipa.
Wypada zwrócić, wziąć kasę i kupić coś innego.

Awatar użytkownika
GCze
Reactions:

Niestety w tej cenie to chyba za bardzo nie ma wyboru.
Dzisiaj pojechałem sobie na strzelnicę na 300m porównać XED do Vortex Venom. Przy dobrym świetlne nie było dużej różnicy ale już po 17 rozegrała się magia. Przy tym samym powiększeniu w XED przestrzeliny 22lr na białym były doskonale widoczne z 300m, w Venomie było widać tylko czarne pole tarczy jako rozmazaną plamę. Byłem w szoku, że różnica może być aż tak gigantyczna, myślałem, że luneta się zepsuła :shock:
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:

Venom to jednak luneta z dolnej półki Vortex'a, więc jakiegoś zaskoczenia nie ma...

W okolicy 3k można na OLX kupić Arken EP-5 gen 2
Nówki z prywatnego importu z USA. To niezłe szkło... dobrze wykonane i niską aberracją chromatyczną.
Mam taką.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Daleki dystans - Long Range”