Scorpio STV 7,62x39 czy to dobra amunicja do AK

Forum poświęcone wszelkim tematom związanym z bronią posiadaną na pozwolenie kolekcjonerskie

Moderator: Moderatorzy WBP

alex321
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 2
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Scorpio STV 7,62x39 czy to dobra amunicja do AK

Post autor: alex321 »

Cześć wszystkim. Poniżej zdjęcie przeciętego pocisku z naboju Scorpio 7,62x39 STV. Co o tym sądzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Enfield Artillery .58, Remington .44, Remington .36
Awatar użytkownika
Bergarowicz
Reactions:
Tematy: 2

Re: Scorpio STV 7,62x39 czy to dobra amunicja do AK

Post autor: Bergarowicz »

stv bardzo celna lecz korozyjna amunicja do ak, jest to żywcem przepakowana konserwa , po co szukasz atencji?
AKGN
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: AKGN »

A ja powiem coś innego zupełnie. Zakupiłem SCORPIO CIP bo skusiła mnie cena. Partia z 2025 roku, pociski o stalowym płaszczu, amunicja nie powtarzalna. Szybciej zużyje lufę i przez ten fakt nie kupię jej już. Czy korozyjna? Nie wiem w sklepie powiedzieli, że nie bo ma certyfikat CIP, może kłamali a może nie a ja, że się nie znam więc łyknąłem jak pelikan i szczęśliwy odleciałem. Miałem też ze sobą ołowianą S&B. Dużo celniejsza ale i droższa, za to oszczędzi lufę a na tym mi zależy. Natomiast jak bym miał zwykłego Jacka z WBP przeznaczonego do katowania to pewnie bym kupował najtańszą i się nie przejmował.
rokada
Reactions:

Post autor: rokada »

AKGN pisze: 09 czerwca 2025, 14:11 Dużo celniejsza ale i droższa, za to oszczędzi lufę a na tym mi zależy. Natomiast jak bym miał zwykłego Jacka z WBP przeznaczonego do katowania to pewnie bym kupował najtańszą i się nie przejmował.
Innymi słowy, stara prawda "jak się ma drogą broń, to się nie kupuje najtańszej amunicji". Nielzależnie od tego, jak dużo się strzela (bo jak się strzela mało, to koszt amunicji - nawet tej droższej - jest i tak mały).
AKGN
Reactions:

Dokładnie tak.
Awatar użytkownika
Patent122
Reactions:
Tematy: 7

Post autor: Patent122 »

AKGN pisze: 09 czerwca 2025, 14:11 pociski o stalowym płaszczu, amunicja nie powtarzalna. Szybciej zużyje lufę i przez ten fakt nie kupię jej już.
Żeby to chociaż się jeszcze przekładało jakoś na penetrację ale jak strzelaliśmy do stalowej płyty to najtańsza .223 zrobiła głębszą dziurę od tej pseudo "przeciwpancernej" z AK. Brak penetratora, tylko ora szybciej lufę i jest większe ryzyko rykoszetu.
"DB I Radical strzela powtarzalnie w okolicach 0,6 MOA z dobranej amunicji,zwykła 55gr 1,5 MOA na 100m jeśli tego nie potrafisz i strzelałeś z tych wszystkich karabinków które wymieniasz to zacznij się czegoś uczyć,może zapisz się na jakiś kurs"
AKGN
Reactions:

Niestety taka jej specyfika. Sam uczęszczam na strzelnicę krytą, strzelnica ma swoje lata już. Strzela się już tylko z broni krótkiej. Ale właściciel powiedział, że kiedyś strzelali i z akm tam i da radę dalej, bo tak była budowana l. Za to z 5.56 już zrobisz dziury.
rokada
Reactions:

Post autor: rokada »

Każda strzelnica w budynku będzie miała naturalne ograniczenie - energię pocisku, do której odbierania został zaprojektowany i wybudowany kulochwyt.
Na strzelnicach otwartych zwykle kulochwytem jest duży wał ziemi, i tam problem ograniczenia energii praktycznie nie istnieje, bo każda broń, zaliczana do strzeleckiej, załapie się na limit.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Kolekcjonerzy”