Wydanie pozwolenia na broń a warunkowe umorzenie

Ogólne sprawy organizacyjne i techniczne dotyczące Naszego forum

Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP

niepodamnazwy
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Wydanie pozwolenia na broń a warunkowe umorzenie

Post autor: niepodamnazwy »

Witam,
Około 4 lata temu miałem sprawę w sądzie za saletre i te tematy (Art 171 KK [Wytwarzanie lub obrót substancjami niebezpiecznymi] były to znikome ilości i generalnie składniki pozyskałem legalnie z allegro. Dodatkowo ja kompletnie nie byłem świadomy, że coś takiego jest nie zgodne z prawem. Po czym rok później puka policja. Nie skończyło sie to zatrzymaniem. Kilka miesięcy później sprawa w sądzie no i skończyło się warunkowym umorzeniem. W tym momencie w KRK nie figuruje, czyli jestem osobą niekaraną. Przestępstwo wydaje mi się, że było nieumyślne(?) no bo w innym wypadku sąd nie umorzył by warunkowo sprawy jeśli z tego paragrafu jest od 6 miesiecy do 8 lat.

No i teraz pytanie, czy WPA będzie robić problem z uzyskaniem pozwolenia na broń palną do celów sportowych?
wujo1
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 8
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Wydanie pozwolenia na broń a warunkowe umorzenie

Post autor: wujo1 »

Z ciekawości zapytam: dostaniesz kilkanaście opinii anonimowych postaci z internetu. Bazujących na znikomym skrawku informacji przekazanym przez Ciebie. Część napisze tak, część inaczej, część będzie powątpiewać, ale zmotywuje Cię do składania papierów. Zastanawiam się: czy swoje dalsze kroki w.kierubku pozwolenia chcesz oprzeć o takie opinie?

Nie mamy zielonego pojęcia tak samo jak Ty. Z tą różnicą, że nic nas nie kosztuje napisanie "składaj, jesteś niekarany, a jakby był problem, to idź do Papieża i walcz o swoje prawa". Albo opinii "Masz przesrane, jesteś przestępcą, skoro nawet rzekomo nie wiesz jakie przestępstwo popełniłeś, to nie powinieneś mieć dostępu do broni".

Moja rada: idź do specjalizującego się w tych tematach prawnika, adwokata najlepiej. Niech Ci podpowie co i jak robić. Zapłacisz 200zl za wizytę, ale bwdz8esz miał opinię fachowca, a nie anonimowych (być może nastolatków).
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 107

Post autor: bezduszny »

niepodamnazwy pisze: 02 czerwca 2025, 07:25 No i teraz pytanie, czy WPA będzie robić problem z uzyskaniem pozwolenia na broń palną do celów sportowych?
WPA nie patrzy na to czy świadomie czy nie.. i jak było. O tym zadecydował już sąd i tam miałeś okazję przedstawić swoje stanowisko.
W zasadzie nie powinieneś mieć problemu bo nie ma Ciebie w KRK ale... jak widniejesz w ich "specjalnych bazach" to mogą nie dać.

Składaj kwity i czekaj na decyzję administracyjną bo nic innego nie wymyślisz.
- Co to ma być ? Facet z damską torebką ? Nie chcemy tutaj deprawacji ..
- Chłopaki, ale ja ją wyrwałem staruszce za rogiem !
- A, to przepraszamy. Uszanownako kolego.
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Tematy: 15

Post autor: teku »

Warunkowe umorzenie? I co pisało dalej?
.177, .22, .223, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
Bolo1
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: Bolo1 »

Art.  66. [Warunkowe umorzenie postępowania. Przesłanki stosowania]
§  1.  Sąd może warunkowo umorzyć postępowanie karne, jeżeli wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne, okoliczności jego popełnienia nie budzą wątpliwości, a postawa sprawcy niekaranego za przestępstwo umyślne, jego właściwości i warunki osobiste oraz dotychczasowy sposób życia uzasadniają przypuszczenie, że pomimo umorzenia postępowania będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni przestępstwa.

Czyli jesteś winny tylko sąd umorzył postepowanie, i drugie kupowałeś świadomie.
anonimowe
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: anonimowe »

no tak, ale ... w KRK nie widnieje, więc teoretycznie spełnia wymóg niekaralności...

niestety w bazie policji KSIP widnieją wpisy i WPA może np. wysłać na dodatkowe badania do psychologa
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Sprawy Organizacyjne i techniczne”