Zawsze nowe autko cieszy
Dacia Duster - Po 7 latach użytkowania
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
- Doody
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 19
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Dacia Duster - Po 7 latach użytkowania
Wygląda spoko
Zawsze nowe autko cieszy
Zawsze nowe autko cieszy
Pozdrawiam Darek
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Delta Stryker 5-50x56, Mossberg Maverick 88/20", AR15 Mossberg MMR PRO 18"
HK SFP9L, Sabatti Tactical Evo 6,5 Creedmoor + Delta Stryker 5-50x56, Mossberg Maverick 88/20", AR15 Mossberg MMR PRO 18"
-
MaciekSz

- Reactions:
- Tematy: 165
Nie jestem fanem downsizingu, ale 1.0 Tce od Dacii/Renault jest w trasie mniej męczące niż wolnossące 1.6 tego samego producenta, tak samo zresztą jak wolnossące rzędowe czwórki od Toyoty, o których Senio był łaskaw wspomnieć na początku tego wątku. Po prostu - brak momentu i za wysokie obroty przy prędkościach autostradowych, czyli hałas.
Maciek
.62 i .69
.62 i .69
- ravkill

- Reactions:
- Tematy: 137
Kurcze, wczoraj widziałem bigstera na ulicy, pierwszy raz na żywca, i szczerze powiedziawszy, miałem nadzieją że będzie bardziej "Big"...Muszę w wolnej chwili podjechać do salonu, i obmacać. Rozumiem, że "cennikowiec", bo nie sądzę, że coś dało się urwać w tej marce, i jeszcze w nowym modelu. Z tym, że przy zakupie 4x4, ponoć już można Jetoura ubogiego wyrwać.... w cenie niewiele większej, od bigstera...
pod drzewem, dzis to wszystko zacznie się....
-
MaciekSz

- Reactions:
Bigster wciąż nie jest przestronnym samochodem. Przymierzałem się.
Maciek
.62 i .69
.62 i .69
- adnikauto

- Reactions:
- Tematy: 228
Ale jajca, Kacper na zdjeciu od tylu to zerzniety Subaru Forester wersja amerykanska.
Zreszta obecnie to nie dojdziesz kto od kogo zrzyna.
Jakby Dacia dala w tym aucie silnik benzyna 2.0 lub 2.5 l
to w tej cenie byloby super
auto!
I przyczepe moglby pociagnac, czy lodke bez problemu, zabraliby klientow VW, a tak jest to co jest: buda fajna ale silnika brakuje....
Takie moje subiektywne zdanie....
Zreszta obecnie to nie dojdziesz kto od kogo zrzyna.
Jakby Dacia dala w tym aucie silnik benzyna 2.0 lub 2.5 l
to w tej cenie byloby super
I przyczepe moglby pociagnac, czy lodke bez problemu, zabraliby klientow VW, a tak jest to co jest: buda fajna ale silnika brakuje....
Takie moje subiektywne zdanie....
Guns have two enemies politicians and rust.
Not sure, which is worst...
-
Darek

- Reactions:
- Tematy: 14
Ja się ostatnio na autostradzie naciąłem
Przede mną dość dziarsko pomyka biała buda , patrzę po światłach i kształcie Volvo jak nic. Dochodzę gościa a tu Dacia Logan
Przede mną dość dziarsko pomyka biała buda , patrzę po światłach i kształcie Volvo jak nic. Dochodzę gościa a tu Dacia Logan
- Kacper_Potocki
- Zasłużony dla forum

- Reactions:
- Tematy: 44
- Kontakt:
Zrobiłem Bigsterem na razie około 800km, ale już pierwsze spostrzeżenia mam. W wolnej chwili napiszę. Ma sporo wad i sporo zalet 
Weihrauch HW40 | Diana 75 + Zulus 5-20x | Walther LG400 + Sentinel 10-40x40
- bezduszny

- Reactions:
- Tematy: 112
Przyczepę do 750kg by łapać się na kategorię B pociągnie.
Do dużych przyczep.. to już duże auta albo pikapy.
Z porównaniu do aut amerykańskich... to nikt "nie ma silników"
Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
-
MaciekSz

- Reactions:
Nie mogą dać 2.5, bo by się w limitach emisji Mumii E. nie pomieścili.
Ale 230 Nm na przyczepkę towarową lub mały kemping wystarczy. W końcu ludzie Polonezami ciągali. Większym problemem jest moim zdaniem mała masa samochodu.
Maciek
.62 i .69
.62 i .69
- Kacper_Potocki
- Zasłużony dla forum

- Reactions:
- Kontakt:
Pogadałem na forum Dacii i wiadomo, dlaczego do hybryd dają 0W16. Chodzi o to, że silniki w hybrydach żyją włąsnym życiem. Np. od samego początku uruchomienia silnika hybrydy aby się doładować wprowadzają silnik na wysokie obroty, nawet jak kierowca jedzie wolno. Wtedy ten mało lepki olej jest potrzebny, np. odpala silnik, jedzie 20 km/h, ale baterie się łądują pełnym gwizdkiem i silnik pracuje 3,5 tysiąca obrotów, choć jeszcze jest dość zimny. Ciekawe 
- Kacper_Potocki
- Zasłużony dla forum

- Reactions:
- Kontakt:
Przejechałem Bigsterem już 1000km i uważam, że Duster jest lepszym autem. Duster nie ma tyle miejsca w środku, nie ma tyle miejsca w bagażniku, ma mniejszy prześwit, nie ma tyle bajerów, a jednak... Duster jest autem dobrze wymyślonym, wszystko tam pasuje, człowiek w nim czuje się dobrze. Bigster natomiast to powiększony Duster z dodatkowymi bajkerami. Ale to co w Dusterze grało, bo było dobrze poskłądane, to w Bigsterze nie jest dobracowane, a przez większą przestrzeń wręcz zaczyna razić materiał. W Dusterze nie razi tak bardzo, bo wszystko jest blisko, jest porządnie uciaśnione, a w Bigsterze rozciągnięte, być może przez to traci sztywność. W Dusterze nic nie zgrzyta, skrzypi, w Bigsterze od samego początku lubi coś skrzypnąć, strzelić, bo to wszystko jest z tych samym materiałów, ale dłuższe i ciut szersze i wyższe, przez co straciło sztywność.
Dusterem się przyjemniej jedzie, ale to Bigster będzie wyborem na te wakacje, bo jest wygodniejszy. Dzieciaki zachwycone, bo z tyłu mają jak książęta. Żona zachwycona, bo Duster był wyładowany po dach, a Bigster bez problemu będzie można oglądać przez tylną szybę. No i jest kilka bajerów w Bigsterze, których w Dusterze nie da się zamontować/zamówić.
Podsumowując:
Duster, lepsze auto do jeżdżenia na co dzień
Bigster, lepszy na dłuższe podróże
PS. Bigster ma o wiele wygodniejsze zawieszenie, nie wiem jak oni to zrobili, ale po dziurach on płynie. Duster twardszy i lubi stuknąć zawieszeniem w miejscach gdzie Bigster w ogóle ich nie zauważa.
PS2. Ten sam silnik, ta sama skrzynia, ale Bigster ma spalanie wyższe o około 0,5 litra.
Dusterem się przyjemniej jedzie, ale to Bigster będzie wyborem na te wakacje, bo jest wygodniejszy. Dzieciaki zachwycone, bo z tyłu mają jak książęta. Żona zachwycona, bo Duster był wyładowany po dach, a Bigster bez problemu będzie można oglądać przez tylną szybę. No i jest kilka bajerów w Bigsterze, których w Dusterze nie da się zamontować/zamówić.
Podsumowując:
Duster, lepsze auto do jeżdżenia na co dzień
Bigster, lepszy na dłuższe podróże
PS. Bigster ma o wiele wygodniejsze zawieszenie, nie wiem jak oni to zrobili, ale po dziurach on płynie. Duster twardszy i lubi stuknąć zawieszeniem w miejscach gdzie Bigster w ogóle ich nie zauważa.
PS2. Ten sam silnik, ta sama skrzynia, ale Bigster ma spalanie wyższe o około 0,5 litra.
- bezduszny

- Reactions:
Mam dwie hybrydy w domu (w tym jedna pracuje na oleju 0/16)... i nie potwierdzam tego.Kacper_Potocki pisze: ↑21 maja 2025, 10:36 Wtedy ten mało lepki olej jest potrzebny, np. odpala silnik, jedzie 20 km/h, ale baterie się łądują pełnym gwizdkiem i silnik pracuje 3,5 tysiąca obrotów, choć jeszcze jest dość zimny. Ciekawe![]()
Oba silniki pracują normalnie.
Blisko osiem miliardów ludzi na świecie, a Ty pozwolisz jednej zrujnować swój dobry humor ?!
- Kacper_Potocki
- Zasłużony dla forum

- Reactions:
- Kontakt:
Może tak jest w Dacii, znajomy napisał na forum Dacii, że tak jego hybryda pracuje. No nic, moja miękka wspomaga tylko na niskich obrotach, tak między 1600 a 1900.
- bezduszny

- Reactions:
Tylko jedna uwaga.
Toyota/Lexus budowały całe auto... podłoga, napędy, skrzynia biegów, silnik (wolnossący z cyklem Millera/Atkinsona) pod napęd hybrydowy... i to działa.
Jest wydajne i mało palą.
Reszta ten napęd "sztukuje" i wychodzą potem różne kwiatki.
Jednym się takie sztukowanie bardziej udaje a innym bardzo słabo.
Toyota/Lexus budowały całe auto... podłoga, napędy, skrzynia biegów, silnik (wolnossący z cyklem Millera/Atkinsona) pod napęd hybrydowy... i to działa.
Jest wydajne i mało palą.
Reszta ten napęd "sztukuje" i wychodzą potem różne kwiatki.
Jednym się takie sztukowanie bardziej udaje a innym bardzo słabo.