Celownik - kupiony w komplecie z wiatrówką Remington-Summit 4,5 mm i podobno wyzerowany - do tej pory sprawował się w miarę poprawnie. Strzelałem głównie na ok. 20m rzadko korygowałem krzyż. Sprzęt ma wprawdzie koło 12 lat, ale nie wystrzelono z niego więcej jak pół pudełka śrutu. Nie uświadamiam sobie faktu upadku z dużej wysokości itp. Wiatrówka ma nadal sporą energię (przebija płytę osb 18 mm), a skupienie nawet na 30 m mieści się w kółku o średnicy 3-4 cm. Ostatnio (po dłuższej przerwie w strzelaniu) zachciało mi się sprawdzić (ustawić na nowo) celownik na: 10m, 20m i 30m. Na 10m skupienie było trochę poniżej celu; na 20m było wokół celu ale na 30m zauważalnie powyżej celu 4-5 cm. W związku z tym zacząłem stopniowo kręcić pokrętłem wysokości w kierunku "UP". Jakby nie dawało to żadnego rezultatu, przestrzeliny nadal ponad celem lub nawet przesuwały się wyżej.
Czy ogólna "zasada" ustawiania celownika: pocisk pod celem - pokrętło w kierunku przeciwnym do strzałki UP; pocisk ponad celem - pokrętło w kierunku strzałki UP obowiązuje także w tym celowniku, czy może jest odwrotnie? Oczywiście próbowałem korygować o kilka klików zarówno w kierunku UP jak i przeciwnie. Właściwie nie dawało to efektu, chyba że przekręcałem pokrętło o 1,5 - 2 obroty, co skutkowało wyjściem przestrzelin poza tarczę raz górę, raz w dół... Obecnie na 30m przestrzeliny "ustabilizowały się" 4- 5 cm nad celem, a 2-3 kliki - zarówno w lewo, jak i w prawo - niczego nie zmieniają? Czyżby celownik dokonał żywota?
pozdr.
ustawianie celownika Center_Point 3-9/40
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 7
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
-
- Reactions:
- Tematy: 1
Re: ustawianie celownika Center_Point 3-9/40
Co do dokonania przez lunetę żywota to nie wiem ale jeżeli chodzi o regulację to ;
Przestrzelina powyżej miejsca celowania wymaga regulacji w dół czyli przeciwnie do strzałki up
Janusz
Przestrzelina powyżej miejsca celowania wymaga regulacji w dół czyli przeciwnie do strzałki up
Janusz
- Plocz12
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Z tego co opisujesz, to wygląda na to, że coś niedobrego dzieje się z Twoim celownikiem, zwłaszcza że kręcenie wieżyczką wysokości nie przynosi spodziewanych efektów, a nawet duże przekręcenia powodują chaotyczne zmiany. Zasada "UP to góra" powinna raczej obowiązywać, więc możliwe, że mechanizm regulacji w celowniku po prostu się zepsuł po tylu latach, nawet jeśli mało strzelałeś. Może warto rozważyć wymianę celownika na nowy, żeby znów cieszyć się celnym strzelaniem.
- Bizon81
- Reactions:
- Tematy: 3
Myślisz sposób regulacji. Może w jakiś starych lunetach to obowiązywało to o czym piszesz.
Standardowo pokrętło UP podnosi punkt celowania. DOWN obniża.
Czyli jak przestrzeliny masz pod celem to UP. Nad celem, to kręcisz w kierunku DOWN.
Standardowo pokrętło UP podnosi punkt celowania. DOWN obniża.
Czyli jak przestrzeliny masz pod celem to UP. Nad celem, to kręcisz w kierunku DOWN.
HW 97K + Vector Optics Veyron 4-16x44 FFP
HW 97K + Element Optics Helix 4-16x44
Im trudniejsza jest walka, tym większe będzie zwyciestwo!
HW 97K + Element Optics Helix 4-16x44
Im trudniejsza jest walka, tym większe będzie zwyciestwo!