Karabiny FSR. Husqvarna m/96 i Carl Gustaf 63.
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
PaPaj
- Zarejestrowany użytkownik

- Reactions:
- Tematy: 12
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Karabiny FSR. Husqvarna m/96 i Carl Gustaf 63.
Potrzeba więcej szczegółowych zdjęć - głównie systemu. Osada jest raczej dorabiana - mogą pod nią kryć się jakieś bicia. Elementy całości wskazują na przeznaczenie myśliwskie.
-
pavulion

- Reactions:
- Tematy: 2
Oto cały system. Występują inne numery na lufie i zamku. Poza tym dziwne że jest zarejestrowana jako Okant. Dlatego proszę o wypowiedź znawców tematu. Może nawet uda się przybliżyć rok produkcji?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
BISKUPKING61

- Reactions:
- Tematy: 124
Najnowszy w rodzinie moich "SZWEDÓW":

zakrywki na przyrządy celownicze są oryginalne, choć sądziłem, że to:

jest wydumka. Jednak nie

zakrywki na przyrządy celownicze są oryginalne, choć sądziłem, że to:

jest wydumka. Jednak nie
Nie wiedziałem, że tak wiele kalibrów jest 
- Pawel1888

- Reactions:
- Tematy: 68
-
BISKUPKING61

- Reactions:
- Tematy: 124
Tak, 100m. Chodziło o sprawdzenie działania. Diopter trzeba było skręcić max w dół i poprawić na lewo (co widać po zalepkach).
Poza tym, jak się strzela bez rąk, to trzeba zastosować pewne usprawnienia. Tu strzelałem z luźno leżącego na improwizowanym podparciu bez trzymania i bez specjalnego spustu. Tak więc uważam, że Carol ma potencjał.
A poza tym jest "slyczny"!
Poza tym, jak się strzela bez rąk, to trzeba zastosować pewne usprawnienia. Tu strzelałem z luźno leżącego na improwizowanym podparciu bez trzymania i bez specjalnego spustu. Tak więc uważam, że Carol ma potencjał.
A poza tym jest "slyczny"!
Nie wiedziałem, że tak wiele kalibrów jest 
-
Szaret

- Reactions:
Wreszcie jestem

Karolek doczekał się nowej lufy firmy Lothar Walther, o której pisałem jakiś czas temu (profil CG63, 740mm, 6,5X55- uwaga lufa w swoim ostatnim odcinku jest nieco grubsza i może dotykać okucia). Poprawiony został także bedding łoża (wklejony aluminiowy bloczek, który uniósł system i poprawił usztywnienie)- przy tej okazji zrozumiałem, czemu są obecne CG63 z doklejoną wstawką z drewna.
Oryginalne łoże CG63 jest zbyt giętkie i wymaga usztywnienia, zwłaszcza w okolicach magazynka. CG80 doczekało się zdecydowanie masywniejszego łoża nie bez powodu

Po tych modyfikacjach czekałem tylko na okazję do wyjazdu na strzelnicę z 300m osią, których w okolicy jest jak na lekarstwo. Jedna jest położona niedaleko mnie, tylko dostęp do niej jest utrudniony. Los czasami potrafi się jednak uśmiechnąć i dosyć niespodziewanie dostałem propozycję od kolegi z innego klubu do dołączenia do jego treningu na tym obiekcie. Spakowałem się szybko, tylko popełniłem jeden, acz zasadniczy błąd- zabrałem za mało amunicji
Amunicja:
1) Do przetarcia lufy- PPU 139gr
2) LAPUA SCENAR -L 136gr
3) SAKO Racehead 140gr

Przed wymianą lufy najlepiej latała właśnie Lapua w 136gr, tylko potrafiła mnie irytować blokowaniem się w magazynku. SAKO jest dla mnie nowością, nie spotkałem ich amunicji tarczowej w 6.5X55. Wykorzystuje pocisk SIERRY Matchking 140gr, dzięki czemu jest też krótsza. Nie zacinała się, zamek domykał się bez oporu, jaki potrafiła stawiać np. PPU.
Zerowanie na 100 metrach: strzelałem seriami po 3 lub 4 strzały ze względu na niepełną paczkę amunicji SAKO, czego cholernie żałowałem :/
Warunki: Temp. 15°C, wiatr od czoła, ok. 8m/s, 1003kPA, przelotna mżawka
100m:
Lapua SCENAR 136gr:

Na 100m układa się powtarzalnie między 0.8-1.0 MOA, wyjątkowo czasami lepiej.
SAKO Racehead 140gr:

Powtarzalne, ładne sub-MOA w granicach 0.6-0.8 MOA.
300m:
Lapua SCENAR 136gr:

Okolice 1 MOA.
SAKO Racehead 140gr:

Rewelka jak dla mnie. 0.6-0.8 MOA.
W Applied Ballistics, po wbiciu danych Matchkinga, Stability Factor wynosi 2.04, zaś dla SCENARa- 1.76 dla tej konkretnej lufy. Ma to swoje odzwierciedlenie na tarczy.

Lufa po wymianie zdecydowanie bardziej woli Matchkingi niż długaśne SCENARY, zamówiłem już mały zapasik amunicji od SAKO
Jak zbiorę dostateczną ilość łusek, to jak radzi Syberius zabiorę się za elaborkę Matchkingów. Karabin jest dużo bardziej wymagający w mojej opinii, wybacza mniej błędów niż moja Tikka, ale uczy pokory i systematyczności. No i wygląda obłędnie w mojej opinii Spust Timneya też robi robotę. Pora więcej strzelać i kupić chronograf

Jakiś czas temu, natrafiłem na ebayu na katalog CG63 i zainspirowałem się nim przy tworzeniu napisu na bace:

Pół godziny pracy w Photoshopie i gotowe- jak macie ochotę, to korzystajcie

Karolek doczekał się nowej lufy firmy Lothar Walther, o której pisałem jakiś czas temu (profil CG63, 740mm, 6,5X55- uwaga lufa w swoim ostatnim odcinku jest nieco grubsza i może dotykać okucia). Poprawiony został także bedding łoża (wklejony aluminiowy bloczek, który uniósł system i poprawił usztywnienie)- przy tej okazji zrozumiałem, czemu są obecne CG63 z doklejoną wstawką z drewna.
Oryginalne łoże CG63 jest zbyt giętkie i wymaga usztywnienia, zwłaszcza w okolicach magazynka. CG80 doczekało się zdecydowanie masywniejszego łoża nie bez powodu

Po tych modyfikacjach czekałem tylko na okazję do wyjazdu na strzelnicę z 300m osią, których w okolicy jest jak na lekarstwo. Jedna jest położona niedaleko mnie, tylko dostęp do niej jest utrudniony. Los czasami potrafi się jednak uśmiechnąć i dosyć niespodziewanie dostałem propozycję od kolegi z innego klubu do dołączenia do jego treningu na tym obiekcie. Spakowałem się szybko, tylko popełniłem jeden, acz zasadniczy błąd- zabrałem za mało amunicji
Amunicja:
1) Do przetarcia lufy- PPU 139gr
2) LAPUA SCENAR -L 136gr
3) SAKO Racehead 140gr

Przed wymianą lufy najlepiej latała właśnie Lapua w 136gr, tylko potrafiła mnie irytować blokowaniem się w magazynku. SAKO jest dla mnie nowością, nie spotkałem ich amunicji tarczowej w 6.5X55. Wykorzystuje pocisk SIERRY Matchking 140gr, dzięki czemu jest też krótsza. Nie zacinała się, zamek domykał się bez oporu, jaki potrafiła stawiać np. PPU.
Zerowanie na 100 metrach: strzelałem seriami po 3 lub 4 strzały ze względu na niepełną paczkę amunicji SAKO, czego cholernie żałowałem :/
Warunki: Temp. 15°C, wiatr od czoła, ok. 8m/s, 1003kPA, przelotna mżawka
100m:
Lapua SCENAR 136gr:

Na 100m układa się powtarzalnie między 0.8-1.0 MOA, wyjątkowo czasami lepiej.
SAKO Racehead 140gr:

Powtarzalne, ładne sub-MOA w granicach 0.6-0.8 MOA.
300m:
Lapua SCENAR 136gr:

Okolice 1 MOA.
SAKO Racehead 140gr:

Rewelka jak dla mnie. 0.6-0.8 MOA.
W Applied Ballistics, po wbiciu danych Matchkinga, Stability Factor wynosi 2.04, zaś dla SCENARa- 1.76 dla tej konkretnej lufy. Ma to swoje odzwierciedlenie na tarczy.

Lufa po wymianie zdecydowanie bardziej woli Matchkingi niż długaśne SCENARY, zamówiłem już mały zapasik amunicji od SAKO

Jakiś czas temu, natrafiłem na ebayu na katalog CG63 i zainspirowałem się nim przy tworzeniu napisu na bace:

Pół godziny pracy w Photoshopie i gotowe- jak macie ochotę, to korzystajcie

Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2025, 16:17 przez Szaret, łącznie zmieniany 1 raz.
- PMB

- Reactions:
- Tematy: 48
Sorki ale jak Kolega liczy to skupienie?
Według opisu tutaj ma być 1,052 MOA na 300m :

o ile mnie pamięć nie myli to 1 MOA na 300 m to 8,73 cm.
Jeżeli jedna kratka na tarczy Kolegi ma rozmiar 1 cala - 2,54 to między przestrzeliną 1 a 5 zgrubnie wychodzi jakieś 4,5 cala - tj. 11,43 cm - czyli co najmniej 1,3 MOA. Jeżeli kratka to 1 MOA na 100m ( 2,91 cm ) to odległość 1-5 to 13 cm i w efekcie 1,5 MOA na 300m.
Jakie ma Kolega ustawienia w kalkulatorze skupienia?
Według opisu tutaj ma być 1,052 MOA na 300m :

o ile mnie pamięć nie myli to 1 MOA na 300 m to 8,73 cm.
Jeżeli jedna kratka na tarczy Kolegi ma rozmiar 1 cala - 2,54 to między przestrzeliną 1 a 5 zgrubnie wychodzi jakieś 4,5 cala - tj. 11,43 cm - czyli co najmniej 1,3 MOA. Jeżeli kratka to 1 MOA na 100m ( 2,91 cm ) to odległość 1-5 to 13 cm i w efekcie 1,5 MOA na 300m.
Jakie ma Kolega ustawienia w kalkulatorze skupienia?
Весло с ПСО-1
中国85式7.62毫米半自动狙击步枪
中国85式7.62毫米半自动狙击步枪
- zbiho

- Reactions:
- Tematy: 12
W lewym górnym rogu tarczy widać zszywkę, standard to 11,3mm. Trzeba zmierzyć kratkę i będzie wiadomo gdzie leży prawda.
Albo rybki i akwarium.
-
Szaret

- Reactions:
Kratka ma 1 cal, taki też wynik podałem w BallisticX do kalibracji i na tej podstawie program wyliczył taki wynik
Dalej są to okolice 1 MOA, plus/minus.
Z kolei na następnej tarczy miałem 2cm jako odnośnik i tak podałem w appce:

Nowa lufa nie potrafi się polubić ze SCENARami 136, muszę sprawdzić 139.
Z kolei na następnej tarczy miałem 2cm jako odnośnik i tak podałem w appce:

Nowa lufa nie potrafi się polubić ze SCENARami 136, muszę sprawdzić 139.
- PMB

- Reactions:
Na tej tarczy o którą pytałem odległość między przestrzeliną 1 a 5 ( zielona linia - może kolega fizycznie zmierzyć linijką ile wynosi, czy tarcza się nie zachowała ? ) to co najmniej 4 kratki ( te pół można sobie darować, choć pewnie jakiś skrawek ponad 4 jest ) tymczasem w danych wyliczenia jest podane 3,614 cala - tutaj jak się wydaje coś się rozjechało.
Dopytuję o ustawienia bowiem może to u mnie coś źle wpisuję.
Porównanie grupy Kolegi i mojej - 100 metrów, 4 strzały.

Kolegi 0,691 MOA - moja 0,71 MOA
wizualnie moja wydaje się trochę ciaśniejsza ( każda mysz swój ogon chwali
) a według wyliczeń jednak jest gorsza.
Dopytuję o ustawienia bowiem może to u mnie coś źle wpisuję.
Porównanie grupy Kolegi i mojej - 100 metrów, 4 strzały.

Kolegi 0,691 MOA - moja 0,71 MOA
wizualnie moja wydaje się trochę ciaśniejsza ( każda mysz swój ogon chwali
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2025, 13:26 przez PMB, łącznie zmieniany 1 raz.
Весло с ПСО-1
中国85式7.62毫米半自动狙击步枪
中国85式7.62毫米半自动狙击步枪
-
Szaret

- Reactions:
PMB, tarcza gnije na śmietniku strzelnicy, także nie pomierzę jej
Przykro mi, że czas świąt musisz spędzać na mierzeniu i weryfikowaniu wyników innych podanych przez program dla leniwców, jak ja
Następnym razem postaram się zawsze mieć linijkę jako odnośnik, coby nie niepokoić innych. Mam nadzieję, że teraz jesteś ukontentowany
- PMB

- Reactions:
Może sobie Kolega darować zabierani linijki - nie mam zamiaru więcej dyskutować z kimś kto sam w Świąteczny czas zamieszcza swoje wiekopomne wyniki a na pytanie o metodologie ich pomiarów ( zwłaszcza gdy widać że 4 kratki to jednak więcej niż 3,6 ) wielce się obraża i robi jakieś przytyki do tego kto się czym zajmuje w Święta. Żegnam
Весло с ПСО-1
中国85式7.62毫米半自动狙击步枪
中国85式7.62毫米半自动狙击步枪
-
Szaret

- Reactions:
Ja nic o wiekopomnych wynikach nie pisałem- to już Twoje docinki
Nawet nie mam zamiaru, bo daleko mi do setek lepszych ode mnie i potrafiących lepiej wykorzystać możliwości tego karabinu niż ja. Odpowiedziałem, jak chciałeś nt metodologii. Przypomnę, że to Ty focha strzelasz i się żegnasz.
Ok, szanuję.
Tylko nie trzaskaj drzwiami
Ok, szanuję.
Tylko nie trzaskaj drzwiami
-
dominebrunet

- Reactions:
- Tematy: 0
Panocki, na prawdę musicie? Święta są.
Z resztą fajny wątek powstał. Nie psujmy.
Myślę że koledze PMB nie zgadzało się skupienie w innym programie do pomiaru przestrzelin.
Mnie wyszło na przykładzie tej tarczy gdzie zaznaczył zieloną linia dwie przestrzeliny że tam jest skupienie 1,29moa.
Ale czy to znaczy że kolega Szaret chciał kogoś oszukać? Mógł się przecież pomylić przy wpisywaniu danych do programu.
A zakładając że tam jest skupienie 1,29moa, to i tak uważam że jest dobre

Z resztą fajny wątek powstał. Nie psujmy.
Myślę że koledze PMB nie zgadzało się skupienie w innym programie do pomiaru przestrzelin.
Mnie wyszło na przykładzie tej tarczy gdzie zaznaczył zieloną linia dwie przestrzeliny że tam jest skupienie 1,29moa.
Ale czy to znaczy że kolega Szaret chciał kogoś oszukać? Mógł się przecież pomylić przy wpisywaniu danych do programu.
A zakładając że tam jest skupienie 1,29moa, to i tak uważam że jest dobre

-
Pegasus

- Reactions:
- Tematy: 1
Stało się. Napaliłem się i kupiłem CG m/96 na Egun. Po odebraniu i szybkim zweryfikowaniu lufy boroskopem okazało się, że jest w złym stanie. Od połowy lufy do końca ledwo widoczny gwint. Jeszcze nie strzelałem z tej broni ale nie oczekuję dobrych wyników na tarczy.
Teraz, co byście mi doradzili zrobić? Sprzedawać czy szukać lufy na wymianę? Czy jest szansa na dostanie nowej lufy gdziekolwiek? Szwecja? Na Polarms widziałem, że mają nowe do m/38.
Teraz, co byście mi doradzili zrobić? Sprzedawać czy szukać lufy na wymianę? Czy jest szansa na dostanie nowej lufy gdziekolwiek? Szwecja? Na Polarms widziałem, że mają nowe do m/38.