Jaka drukarka 3d?

Ciekawe i mniej ciekawe dyskusje, które nie pasują do żadnego innego działu.

Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP

Awatar użytkownika
Hoplofob
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 16
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Jaka drukarka 3d?

Post autor: Hoplofob »

muczacz pisze: 09 kwietnia 2025, 11:55jak masz gumowy budżet...
Dzieciom się Twoja propozycja spodobała, sprzedam nerkę, zwiększę budżet :516:
Nie obawiam się idiotów głoszących oczywiste prorosyjskie bzdury, boję się tych, którzy pracują dla kacapów ukrywając swoje prorosyjskie poglądy
Józef Piłsudski
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 314
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: Senio »

Jezzman pisze: 12 kwietnia 2025, 14:20 Ja tam do projektów używam Fusiona 360.
Każdy sposób projektowania jest dobry o ile jest skuteczny i komuś odpowiada. Fusiona wielu używa i chwali, ale na nim świat się nie kończy. Ja preferuję akurat oprogramowanie offline.
Jezzman pisze: 12 kwietnia 2025, 14:20 Jako slicera do Bambusa A1 Mini używam ichniejszego Bambu Studio i sprawdza się znakomicie.
Zainstalowałem już wcześniej Bambu Studio i wydaje się całkiem OK.
Jezzman pisze: 12 kwietnia 2025, 14:20 Trochę rzeczy już podrukowałem, zarówno w dziedzinie strzeleckiej jak i poza nią.
Takie detale do karabinków to jednak preferuję metal i frezarkę CNC. Plastikowe to niech Chińczycy sobie robią. Ja jestem starej daty i innej szkoły mechanicznej, więc nie ma co ze mną o tym polemizować.

Ale np. potrzebuję indywidualne wymiarowo scotty a, że ogarnąłem to wszystko dość dobrze w Designspark Mechanical narysowałem i kolega mi wydrukował. Dzisiaj może to odbiorę. I takie zastosowania jak najbardziej uważam za OK.

1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jezzman
Reactions:
Tematy: 8
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Jezzman »

Też bym preferował frezarkę, ale jednak przy mieszkaniu w bloku i dość ograniczonej ilości miejsca w mieszkaniu, łatwiej mi jest postawić drukarkę 3d :)
Przy ważniejszych elementach to wiadomo, że lepiej iść w metal, ale jakieś proste akcesoria, jak ósemka (która nie trzyma lufy) czy jakieś uchwyty na śruty, to druk 3d jest w zupełności wystarczający.
Człowiek nieskalany treningiem ;laughing:
Wszystko na "D": Daystate Tsar, Daystate Mk4 Grand Prix, Daystate Huntsman Revere Safari, Diana 75 :512:
Małopolski Klub Strzelectwa Terenowego Dragon LOK
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 314
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: Senio »

W bloku nawet o tym nie myśl. Ja nie widzę oczami wyobraźni frezarki cnc w bloku. Wymiarowo i wagowo taką pod kolorowe choćby nie można użyć pająka. Chińskie pająki się nie nadają nawet do alu. A już coś bardziej solidnego na stalowej ramie, na podpartych wałkach czy szynach, sztywnego etc. to waga idzie w minimum 100kg w zależności od pola roboczego. Ale i to by jeszcze przeskoczył i zatargał do domu. Najgorszy jest wszechobecny syf. Drukarka jest maszyna czystą. Frezarka to producent takiego syfu, że mała głowa. Ja mam obudowaną z 4 stron, a i tak w koło pełno urobku. Z frezów lecą małe wiórki i to wszystko fruwa gdzie chce i tak. Więc w mieszkaniu ja tego nie widzę zupełnie. A jak dodać do tego jakieś chłodzenie mgłą, dochodzi wilgoć, kompresor czyli hałas, i generalnie to się nie nadaje w duecie z mieszkaniem w domu. Choć znam takich co mają w mieszkaniu w bloku tokarki po 300kg i się da ;laughing: . No ale to zależy czy to jeszcze mieszkanie czy już nie.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pozatematyczny”