WPA Szczecin

Forum poświęcone wszelkim tematom związanym z bronią posiadaną na pozwolenie kolekcjonerskie

Moderator: Moderatorzy WBP

filippezus
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 3
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

WPA Szczecin

Post autor: filippezus »

Cześć.

Mam pytanie, czy ktoś ostatnio zdawał kolekcję w WPA w Szczecinie ?
Ja jestem przed egzaminem i miałbym parę pytań.

Pozdrawiam.
Chini_fox
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 4
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: WPA Szczecin

Post autor: Chini_fox »

Zdawałem, bardzo fajni policjanci, egzamin bardzo łatwy.
filippezus
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Czy mógłbyś powiedzieć:
- zdawałeś na boczny zapłon ?
- z czego strzelałeś ?
- co rozbierałeś ?
- czy można z czegoś zrezygnować tuż przed egzaminem ?

Mam dylemat, na razie złożyłem kolekcję na centralny zapłon, trochę się boje bocznego, bo mało z niego strzelałem.

Dziękuję.
Filip.
filippezus
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

No to jesteśmy z żoną PO egzaminie. Zdane.

Krótka relacja:
- cała zabawa zaczęła się w kwietniu, od filmiku Leśnego Dziadka na Youtube,
- pierwsza wizyta na strzelnicy w Pucicach z żoną.
- wciągnęło nas,
- zapisujemy się do Trzech Twierdz u Leśnego (po 300 wpisowe + 300 za rok)
- dostajemy materiały do nauki teorii
- wizyty w Pucicach (pozdrawiam instruktora, jak mi pomalował palca markerem w formie nauczki to od tego czasu nie trzymam go na spuście :-D )
- wizyty w Delve (również pozdrawiam chłopaków, dużo dobrych rad, kolega, który uczył żonę słowami "spust powoli...powoli...powoli" :-D )
- dzięki wizycie u dzikarz.pl dowiaduję się o Batalionie w Chociwlu (dziękujemy Krzysiek)
- od tego czasu prawie co tydzień parę godzin spędzamy jadąc do Chociwla, strzelając i wracając. Wspaniali ludzie w Batalionie, Darek, Agnieszka, Rafał i kupa innych ludzi, dzięki którym zdaliśmy. Dziękujemy za wszystko.
- papiery na egzamin składamy 24 czerwca.
- regularnie co miesiąc dostajemy informację od WPA, że jeszcze nie teraz bo....(zawalenia robotą, sezon urlopowy). Tak mija czerwiec, lipiec, sierpień , wrzesień.
- telefon z WPA 10 października - czy chcemy za dwa tygodnie zdawać. Chcemy.

23.10.2024
- godzina 8:30 na WPA, zaczynamy od testów. Tutaj bez problemów.
- godzina 9:30 zaczynamy rozkładanie broni. Zarówno ja jak i żona dostajemy glocka 17 do rozebrania. Sprawdzenie magazynku (był zbijak) strzał kontrolny, rozkładanie. Pytania o elementy broni - a co to jest (sprężyna z żerdzią), a to, a tamto. Następnie AKMS. Tutaj trochę się spociłem, bo nie miałem wcześniej AK ze składaną kolbą i trochę się napociłem żeby ją rozłożyć. Pytanie o przełącznik rodzaju ognia. Nastepnie Mosberg, jak działa, jak rozładować pocisk z magazynka. Potem pytania z rodzaju jaki jest kaliber AK, czy 39mm to długość łuski czy całego pocisku? Czym jest wartość 12 w pociskach do gładkiej lufy. Co jest większe 12GA czy 16 ?
- godzina 11:00 strzelnica STS (ładna, czysta, tylko dojazd przez las i dziury ogromne, ale może to przez nawigację, tak nas prowadziła. Może jest jakaś lepsza droga)
Na pierwszy ogień idzie 9mm. Jest ok. Ja 46, żona 42 punkty.
Potem boczny pistolet (trafił się CZ Kadet) 36 (ja) 39 żona. Wcześniej strzelaliśmy głownie z Margolina.
Potem strzelba, tutaj nie da się nie trafić. Oboje 3 na 3 w celu.
Potem karabinek bocznego. Ja 47/50, żona 5x wewnętrzna 10. (!!!)
Ostatni był AKMS. Ja poczułem się za pewnie, 8 na 10 we francuzie. Żona 10/10.
Koniec ufff. Podpisujemy protokół, bez uwag.

Panowie policjanci - tutaj należy powiedzieć jasno: pełny profesjonalizm, mili, uczynni, sami strzelają, nie robią niepotrzebnego ciśnienia, oby takich więcej. Naprawdę porządni ludzie. Ogólnie WPA Szczecin - polecam :-D

Teraz czekamy na papiery i jak to ktoś mądry powiedział: "co tu kupić i czemu tak drogo" :-D
Awatar użytkownika
rawla
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: rawla »

filippezus pisze: 25 października 2024, 11:12
- zapisujemy się do Trzech Twierdz u Leśnego (po 300 wpisowe + 300 za rok)
Witam Kolegę z Towarzystwa - też jestem u Leśnego Dziadka. Również zdawałem egzamin przed WPA Szczecin. Doświadczenia i wrażenia takie same, z tym że ja zdawałem w maju 2023. Potwierdzam doświadczenia Kolegi - bardzo pozytywne.
Twierdzą nam będzie każdy próg.
BartJan
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 0

Post autor: BartJan »

Witam kolegów, nie chcę zakładać nowego tematu gdyż mam tylko jedno pytanie.

Czy ktoś kto składał do WPA w Szczecinie dokumenty do pozwolenia sportowego jest w stanie mi powiedzieć w jakiej formie przesyłał im licencję i patent? Wysłałem oczywiście papierową kopię ale z tego co wiem, potrzebna jest wersja elektroniczna, w związku z tym przesłałem również maila z załącznikami, natomiast z jakiegoś powodu dostaję z Gmaila informacje zwrotną, że mój mail nie został w całości dostarczony. Jak było u was?
Szaret
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: Szaret »

Cześć, Bardzińska chciała ode mnie same wydruki, nawet jak ludzie przynosili na płytach, to zwracali (sam byłem tego świadkiem :-D ). Na niebieskim widziałem wpisy, że niektórzy wysyłali przez E-PUAP i podobno to przechodziło.
Awatar użytkownika
HANS13
Reactions:
Tematy: 5
Kontakt:

Post autor: HANS13 »

BartJan pisze: 17 grudnia 2024, 19:32 przesłałem również maila z załącznikami, natomiast z jakiegoś powodu dostaję z Gmaila informacje zwrotną, że mój mail nie został w całości dostarczony. Jak było u was?
Nie wysyłaj zwykłym emilem :-D Tylko epuap tam się podpisujesz i to ma wartość dokumentu. Wszystkie załączniki wrzucam podczas formułowania pisma.
BartJan
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: BartJan »

A więc nie wytrzymałem i dziś do nich zadzwoniłem, jednak mój mail dotarł. Ogólnie wszystko git i sprawa się toczy, a po rozmowie wywnioskowałem, że właściwie to chyba wystarczyłoby im tylko papier, jak mówi kolega wyżej ;)
Ho_Chi_Minh
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: Ho_Chi_Minh »

Czy ktoś się orientuje, jakiego rodzaju modele broni palnej występują na egzaminach WPA Szczecin? Z tego, co się doczytałem, to Glock, AKMS i Mossberg. Czy są jeszcze inne modele?
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Kolekcjonerzy”