Diana airbug 4,5mm co2

Wiatrówki chińskie i inny sprzęt na tym poziomie

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
Wydra
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 8
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Diana airbug 4,5mm co2

Post autor: Wydra »

Dzięki za obszerną informację.
Mam wrażenie, że jest to identyczna szczerbinka jak w Snowpeak SP500, której nijak nie da się precyzyjnie wyregulować prawo-lewo.
Przyjdą takie czasy, że ludzie będą szaleni i gdy zobaczą kogoś przy zdrowych zmysłach, powstaną przeciw niemu mówiąc: Jesteś szalony, bo nie jesteś do nas podobny.
Marko1968
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Marko1968 »

Tak, racja, to jest ta sama szczerbinka.

Ale tak patrząc rozsądnie, czy w pistolecie tej klasy napędzanym CO2 naprawdę potrzebna jest lepsza? Pytanie jest otwarte, bez ukrytej tezy.

Jeśli byłaby dostępna jakaś kompatybilna o lepszej konstrukcji i relatywnej cenie - czemu nie.
Starman
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: Starman »

Co w takim razie kupić - Kandar/Artemis CP1-M, czy Diana Airbug? Czy CP1-M ma lepszą szczerbinkę? Zakładam, że większość części, oringów etc. będzie wymienna.

Na pierwszy rzut oka Diana ma lepszy chwyt i dwustopniowy spust. Potencjalnie gorszą szczerbinkę i mniejszą dostępność części zamiennych.
Awatar użytkownika
Yurko
Reactions:
Tematy: 33

Post autor: Yurko »

Moim zdanie szczerbinki w tych pistoletach się nie różnią.

Natomiast co do gripów, mam porównanie z wersjami pcp. Onix Reload - który jest praktycznie identyczny z Artemisem PP800:

Obrazek

i Dianą Bandit:

Obrazek

Nie we wszystkich Artemis-ach rękojeści są tak niedopasowane, ale bywa z nimi różnie. Jeśli się dostanie taką, w której trudno sięgnąć palcem do spustu, wtedy się trzeba zastanowić, czy taki pistolet zwrócić, czy strugać sobie to nieporęczne drewno pod siebie. Dopasowany grip Diany był od razu w sam raz. Oczywiście jest też sprawa różnicy w cenie, ale moim zdaniem, jeśli ta różnica nie przekracza 100zł to się opłaca.

Poza tym Diana ma chyba jeszcze taki drobiazg - prosty ale użyteczny pokrowiec (może być mniejszy jeśli nie ma w nim miejsca na tłumik):

Obrazek
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
Starman
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: Starman »

Wielkie dzięki za sugestie. Który spust Ci bardziej przypadł do gustu?
Awatar użytkownika
Yurko
Reactions:

Nie pamiętam, bym zauważył jakieś rzeczywiste różnice w konstrukcji spustu. Ale ten w Dianie działał jakoś lepiej. Tyle że był problem ze śrubką regulacyjną, którą trzeba było zabezpieczyć, bo się powoli ale ustawicznie wykręcała. Nie pamiętam jak było z tą regulacją w Onix-ie i czy w ogóle była tam jakaś śrubka. Mam wrażęnie, że była w odpowiednim miejscu nienagwintowana dziurka, ale może coś mi się pomyliło. Onix-a kupiłem 4 lata temu i po niecałym chyba roku sprzedałem, więc może mi się coś pomieszało. Dianę miałem 2 lata temu i strzelało mi się z niej dużo lepiej. Co najważniejsze od razu się z niej dało trafiać w tarczę. W tym poprzednim pistolecie poza różnymi drobiazgami, był problem w luzem w obsadzeniu lufy.
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
WiaterWLufie
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: WiaterWLufie »

Mam ten pistolet - nalot ok 1100 szt (1000 szt HN Sport Glatt, 100szt to "coś" co było pod ręką).
*Celny pistolet - jestem początkujacym strzelcem ale dzisiaj na 5 strzałów udało się wpakować 4 w 10 (jednorącz, 10m). Myślę że jest ok na początek nauki strzelania tarczowego (już mnie zachęcali do wywalenia 4-5k na wiatrówkę XD).
*Szczerbine się źle reguluje na boki - odkręcasz 2 śrubki i ją ustawiasz. Teraz musisz dokręcić śrubki i dokręcając jedną ściąga ona szczerbine w swoją stronę (rozregulowując ją). W pionie natomiast bajka. Awaryjnie da się paznokciem ale trzeba uzyć trochę siły. Mam wrażenie że przy wyciągnietej na maksa ręce szczerbina jest za małą na tą muszkę - nie wpada światło z boków.
*Rączka dźwgini przeładowania - jest odkręcana i potrafi się po kilkunastu strzałach poluzować - trzeba ją dokręcić.
*Pistolet jest ciężki
*Strzelając na sucho czuć uderzenie które potrafi zbić pistolet z linii - wymusza to dosyć dziwny chwyt (przynajmniej u mnie).

Spust i bezpiecznik opiszę jutro bo to wymaga większego posta.
Awatar użytkownika
Syn_Miroslawa
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Post autor: Syn_Miroslawa »

Wie ktoś może jak wymienić uszczelkę od naboju co2 w tej dianie?
WiaterWLufie
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Uszczelke od naboju? O ile mi wiadomo nie ma czegos takiego. Chyba ze chodzi o jakas uszczelke przy igle przebijajacej naboj
Awatar użytkownika
Yurko
Reactions:

Ważne, że wiadomo o co chodzi. Tu nazywają to "uszczelką pod kapsułę":

https://serwiswiatrowy.pl/pl/p/-Uszczel ... 2-CO2-/464
Obrazek
WiaterWLufie
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Przedwczoraj rozkęcalem tą Diankę i nie było takiej uszczelki. Ani przy igle (teraz sprawdziłem) od strony kapsuły, ani nie przypominam sobie go po drugiej stronie. Podoba uszczelka jest po obydwu stronach transferportu.
Awatar użytkownika
W.I.T 44
Reactions:
Tematy: 14

Post autor: W.I.T 44 »

Cześć,
Po dociazeniu lufy przez dodanie osemki adaptera I tlumika strzela się idealnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
HFT 500, HW 97
Awatar użytkownika
Yurko
Reactions:

Nie masz tam czegoś takiego ?:

Obrazek

To zdjęcie to z Diany Chaser - tylko kolor uszczelki inny... :wink:
WiaterWLufie
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:

Nie skojarzylem tam zielonego koloru, ale juz wiem o ktora uszczelke chodzi.
Mnie zastanawia jak pozbyc sie tego mocnego uderzenia podczas oddawania strzalu. Mysle ze ten bijnik trzeba odchudzic/kupic lzejszy. Ewentualnie oslabic sprezyne.
Swoja droga - nie da sie dokrecic sruby ktora przechodzi z tylu wiatrowki (przez rure z mechanizmem za wystepem spustu, zaslepke i czesc gdzie porusza sie dzwignia przeladowania). Musi ona byc luzna co na pewno ma negatywny wplyw na celnosc. Jak sie ja przykreci za mocno to bijnik sie klinuje i nie da sie oddac strzalu
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „"Najlepsze, najszybsze, najtańsze"”