Zakup butli do PCP
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 3
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Zakup butli do PCP
Panowie - przymierzam sie do zakupu butli z azotem żeby uzupelniac gaz w moim PCP. Obecnie mam pompke, ale ani to wygodne i czasochlonne.
Po przeczytaniu opinii na forum - widze ze najlepiej kupic butle z azotem - tylko jaka najlepiej? Moj cartridge ma 200bar max.
6l - do 300 bar azot bedzie ok, czy jednak lepiej szukac jakas do 200bar? Rozumiem ze im wieksza (8l, 12l) tym na dluzej mi wystarczy.
Po przeczytaniu opinii na forum - widze ze najlepiej kupic butle z azotem - tylko jaka najlepiej? Moj cartridge ma 200bar max.
6l - do 300 bar azot bedzie ok, czy jednak lepiej szukac jakas do 200bar? Rozumiem ze im wieksza (8l, 12l) tym na dluzej mi wystarczy.
- sp5it
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 2
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: Zakup butli do PCP
300bar, powietrze. Czysty azot nie potrzebny.
Ostatnio zmieniony 09 stycznia 2025, 14:14 przez sp5it, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witja
- Reactions:
- Tematy: 12
Z doświadczenia wiem, że najlepiej mi się strzela z mieszanki azotu i tlenu . W proporcjach tak mniej wiecej 21% tlenu , reszta azot.
S 400
X2 merlyn - do sprzedania
remik '44
X2 merlyn - do sprzedania
remik '44
-
- Reactions:
- Tematy: 11
Ja do tego dodaję jeszcze 1% tajnego składnika.
Niestety na świecie jest wielu, dla których myślenie okazało się doświadczeniem przykrym a czasami i groźnym.
Utajonych głupców.
Utajonych głupców.
- Yurko
- Reactions:
- Tematy: 33
Nie pamiętam, by na tym forum ktoś szczególnie zalecał używanie czystego azotu...
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
-
- Reactions:
- Tematy: 17
Jeśli azot nie spowalnia PCP w zimie,to jestem za Koszty nieważne
HW95K,HW90, Typhoon FT.
- Yurko
- Reactions:
- Tematy: 33
Żeby było śmieszniej, ktoś wymyślił, by w wiatrówkach na CO2 używać podtlenku azotu! Ale to chyba spowalnia i to bez względu na portę roku. Za to można strzelać z uśmiechem na ustach...
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
-
- Reactions:
- Tematy: 25
Azot właściwości pędne ma bardzo podobne jak powietrze -brak tych 21% tlenu na właściwości termodynamiczne będzie minimalny. I tlen i azot mają cząsteczki dwuatomowe o podobnych właściwościach fizycznynych -więc czy 78% azotu czy 100% to "jeden pies"
Za to chemicznie różnica spora -tlen ma właściwości korozyjne a azot jest obojętny chemicznie . Powietrze pod wysokim ciśnieniem to i tlen pod wysokim -więc korozyjność może być spora.... W powietrzu potencjalnie może zapalić się smar czy olej -jeśli coś gdzieś brudne -w czystym azocie nie. I azot techniczny w przeciwieństwie do powietrza jest fabrycznie idealnie suchy.
Wady azotu -wyższa cena, butle mają tylko 200bar -więc ilość skutecznych nabić kartusza jest mała i typowe przetoczki nie pasują.
Zakładałem wątek, kombinowałem -w końcu znalazłem przejściówkę chyba "nurkową" z gwintu butli azotowej na typowy gwint "powietrzny" do przetłoczki.
. W moim przypadku powietrze -musiałbym kupić albo pompkę i spływać potem albo butlę i kombinować jej nabijanie...
-a azot -po prostu mam -używam zawodowo -więc jeśli sobie z nowej butli 200bar nabije kartusz to praktycznie mam za darmochę i bez zbędnej fatygi. Strzelałem (czysto rekreacyjnie) z użyciem azotu jako pędnika.
tylko w PCP -absolutnie nie można azotu używać w wiatrówkach na CO2 -wiatrówki CO2 -nie są przystosowane do takich (wysokich) ciśnień i
Za to chemicznie różnica spora -tlen ma właściwości korozyjne a azot jest obojętny chemicznie . Powietrze pod wysokim ciśnieniem to i tlen pod wysokim -więc korozyjność może być spora.... W powietrzu potencjalnie może zapalić się smar czy olej -jeśli coś gdzieś brudne -w czystym azocie nie. I azot techniczny w przeciwieństwie do powietrza jest fabrycznie idealnie suchy.
Wady azotu -wyższa cena, butle mają tylko 200bar -więc ilość skutecznych nabić kartusza jest mała i typowe przetoczki nie pasują.
Zakładałem wątek, kombinowałem -w końcu znalazłem przejściówkę chyba "nurkową" z gwintu butli azotowej na typowy gwint "powietrzny" do przetłoczki.
. W moim przypadku powietrze -musiałbym kupić albo pompkę i spływać potem albo butlę i kombinować jej nabijanie...
-a azot -po prostu mam -używam zawodowo -więc jeśli sobie z nowej butli 200bar nabije kartusz to praktycznie mam za darmochę i bez zbędnej fatygi. Strzelałem (czysto rekreacyjnie) z użyciem azotu jako pędnika.
tylko w PCP -absolutnie nie można azotu używać w wiatrówkach na CO2 -wiatrówki CO2 -nie są przystosowane do takich (wysokich) ciśnień i
-
- Reactions:
Napisałem trochę żartobliwie,ale dużo strzelam obecnie na dworze i zauważyłem spadek prędkości o 10-15 m/s po półgodzinnej sesji.
Jest to trochę stresujące,bo nagle się okazuje,że wszystko robisz dobrze a nie trafiasz
Stąd moje pytanie do Ciebie,jak zachowuje się azot w takich warunkach. Znalazłem posty w Airgun Nation o stosowaniu azotu w PCP,tylko nic nie piszą na temat zimna.
HW95K,HW90, Typhoon FT.
-
- Reactions:
- Tematy: 25
azot tak jak i powietrze mało traci ciśnienia ze spadkiem temperatury
Po=Ps x To/Ts obecne ciśnienie = stare ciśnienie x temperatura obecna podzielone na temperatura stara.
temperatury w stopniach Kelwina !!! czyli do temperatur w * Celsjusza dodajesz 273 (dokładniej 273,15)
przykład przy 20*C (np w domu) nabiłeś kartusz na 200 bar. zima i mamy -20*C
200 x (-20+273) / (20+273) = 200 x 253/293= 200 x 0,86 = 172 bary -czyli zimą z pierwotnych 200bar nabitych w domu masz na dworze 172 bary do dyspozycji -troszkę mniej strzałów niż by było z pełnego kartusza -bo jakby przestał być całkiem pełny.
A wpływ na spadek prędkości po strzelaniu przez pół godziny -z każdym strzałem ubywa Ci powietrza w kartuszu -i pewnie po pół godziny już jest na tyle mało powietrza -że regulator lub zawór strzałowy nie są w stanie skompensować spadku ciśnienia. Fizyki nie przeskoczysz.
Natomiast jeśli masz butlę 300bar -lub machasz pompką -to nabij sobie już na strzelnicy te nominalne np 200bar do wiatrówki -i będzie normalna ilość strzałów. warunek -kartusz po nabijaniu nie jest gorący. Bo kartusz się rozgrzewa jak go nabijasz -i potem w miarę stygnięcie ciśnienie spada. więc nabić -wystudzić -dobić i masz prawdziwe tyle ile nabiłeś.
Czyli -względem powietrza w strzelaniu azot zmieni bardzo niewiele. Natomiast może mieć korzystny wpływ na brak korozję i mniejsze starzenie elementów gumowych (uszczelek). A reszta to kwestia kosztów i dostępności co w danym miejscu łatwiej -wymienić azot czy nabicie butli powietrzem. z typowej butli 8litrów kartusz 200cm3 nabijesz 4x mając ostatnim razem 180bar w kartuszu lub 6x mając 170bar. Reszta w butli -przepada bo zbyt małe ciśnienie... więc do wymiany oddajesz butlę 90% jeszcze pełną. Ma sens jeśli tą resztę wykrzystasz np w warsztacie...
Po=Ps x To/Ts obecne ciśnienie = stare ciśnienie x temperatura obecna podzielone na temperatura stara.
temperatury w stopniach Kelwina !!! czyli do temperatur w * Celsjusza dodajesz 273 (dokładniej 273,15)
przykład przy 20*C (np w domu) nabiłeś kartusz na 200 bar. zima i mamy -20*C
200 x (-20+273) / (20+273) = 200 x 253/293= 200 x 0,86 = 172 bary -czyli zimą z pierwotnych 200bar nabitych w domu masz na dworze 172 bary do dyspozycji -troszkę mniej strzałów niż by było z pełnego kartusza -bo jakby przestał być całkiem pełny.
A wpływ na spadek prędkości po strzelaniu przez pół godziny -z każdym strzałem ubywa Ci powietrza w kartuszu -i pewnie po pół godziny już jest na tyle mało powietrza -że regulator lub zawór strzałowy nie są w stanie skompensować spadku ciśnienia. Fizyki nie przeskoczysz.
Natomiast jeśli masz butlę 300bar -lub machasz pompką -to nabij sobie już na strzelnicy te nominalne np 200bar do wiatrówki -i będzie normalna ilość strzałów. warunek -kartusz po nabijaniu nie jest gorący. Bo kartusz się rozgrzewa jak go nabijasz -i potem w miarę stygnięcie ciśnienie spada. więc nabić -wystudzić -dobić i masz prawdziwe tyle ile nabiłeś.
Czyli -względem powietrza w strzelaniu azot zmieni bardzo niewiele. Natomiast może mieć korzystny wpływ na brak korozję i mniejsze starzenie elementów gumowych (uszczelek). A reszta to kwestia kosztów i dostępności co w danym miejscu łatwiej -wymienić azot czy nabicie butli powietrzem. z typowej butli 8litrów kartusz 200cm3 nabijesz 4x mając ostatnim razem 180bar w kartuszu lub 6x mając 170bar. Reszta w butli -przepada bo zbyt małe ciśnienie... więc do wymiany oddajesz butlę 90% jeszcze pełną. Ma sens jeśli tą resztę wykrzystasz np w warsztacie...
-
- Reactions:
To chyba tak nie działa. Powietrza mam na tyle,że po powrocie do garażu,gdzie mam + 5 ,wystarczy 5 minut i jest 5m/s więcej.latacz pisze: ↑10 stycznia 2025, 11:55
Sądzę,że powietrze podczas strzału /strzałów/ się rozpręża i na tyle wychłodzi system,że gdzieś jest strata. Zbijak i sprężyna pracują na suchym wolframie,jedynie zawór strzałowy ma trochę silikonu,ba ma oring. Reduktor raczej wykluczam.
HW95K,HW90, Typhoon FT.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 3
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Dzieki - kupilem ostatecznie 10l - cisnienie 300. Jest na tyle lekka ze spokojnie mozna wozic do nabicia co jakis czas. Azot na razie odpuszczam ale wydaje mi sie ze dla broni jest on bezpieczniejszy tak jak to pisal @latacz