Strzelectwo w portalu samorządowym.

Moderatorzy: Dariusz DC, Navigare, montrala, Jka

GunMeat
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Strzelectwo w portalu samorządowym.

Post autor: GunMeat »

Arystokraci tak mają.
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 102

Post autor: bezduszny »

wiktor12 pisze: 21 listopada 2024, 22:28 "Nie podoba mi się to, że obok mistrzyni Europy, Polski - wybitnego zawodnika - staje ktoś, kto właśnie kupił wczoraj pistolet i on jest takim samym strzelcem sportowym - tłumaczy Krzysztof Rymski"
Dzielenie ludzi na lepszych i gorszych?
Nie.
Po prostu pokazanie patologii obecnego systemu.
Ja nie czuję się sportowcem choć formalnie nim jestem ... ale jestem dlatego, że to najprostsza droga do uzyskania pozwolenia na broń i możliwości jej zakupi w wymiernej ilości egzemplarzy.
Listen very carefully. I shall say this only once.
Michelle Dubois - ’Allo ’Allo!
Awatar użytkownika
kulfon
Reactions:
Tematy: 7

Post autor: kulfon »

@bezduszny za takie podejście powinni ci cofnąć pozwolenie sportowe. Tutaj są sami sportowcy. To tak samo jak z łamaniem przepisów ruchu drogowego. Nie powinno być miejsca dla takich oszustów udaeajacych sportowców. Powinni ci obligatoryjnie cofnąć pozwolenie. Powinieneś przechodzić badania co pół roku. W dodatku zrobiłeś samopodpierdolenie. Czekam.na reakcje służb. Już nawet mam popcorn
9x19 9x18 7.62x39 8x57 7.62x25 45acp 223rem
Awatar użytkownika
Gregski
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: Gregski »

bezduszny pisze: 01 stycznia 2025, 18:37 Ja nie czuję się sportowcem choć formalnie nim jestem ... ale jestem dlatego, że to najprostsza droga do uzyskania pozwolenia na broń i możliwości jej zakupi w wymiernej ilości egzemplarzy.
To tak jak ja i wielu z nas.
Po prostu nikt nie przewidział kategorii "Strzelectwo Rekreacyjne". Dlatego jest taka sytuacja. Istnieje ogromna grupa ludzi która lubi broń i lubi sobie postrzelać a nie ma innej drogi by realizować swoje hobby.
Oczywiście staram się doskonalić umiejętności i wiedzę ale sportowych ambicji nie mam. Ba! mam nawet kwity sędziego strzelectwa sportowego ale to tylko po to by pomagać w klubie przy organizacji zawodów, które są bardziej spotkaniem towarzyskim niż rywalizacją sportową.
wiktor12 pisze: 21 listopada 2024, 22:28 "Nie podoba mi się to, że obok mistrzyni Europy, Polski - wybitnego zawodnika - staje ktoś, kto właśnie kupił wczoraj pistolet i on jest takim samym strzelcem sportowym - tłumaczy Krzysztof Rymski"
No to pretensje proszę wysyłać pod adres PZSS-u. Niech pomyśli o nowej kategorii: "Strzelectwo Rekreacyjne". I wtedy "wybitny zawodnik" nie będzie musiał stać w jednym rzędzie z "kimś kto właśnie kupił wczoraj pistole".
Tak jak Lewandowski nie musi stawać w jednym rzędzie z podtatusiałymi panami "haratającymi w gałę" dla przyjemności w wolnym czasie
Tu będzie jakaś głęboka sentencja, tylko w tej chwili nie mam czasu poszukać czegoś odpowiedniego.
Awatar użytkownika
TZ
Ekspert Wiatrówki
Ekspert Wiatrówki
Reactions:
Tematy: 168
Grupa: Ekspert Wiatrówki

Post autor: TZ »

@kulfon, nie abym bezdusznego bronił, bo pewnie sam potrafi, ale wrzuć na luz. To co napisał jest często prawdą. Nie ma u nas zbyt wielu olimpijczyków, choć ja osobiście, kiedy już sporta zrobiłem, to i staram się chodzić na każde zawody, które mi klub zorganizuje a jest tego sporo w ciągu roku. Czy ja jestem z tego tytułu "prawdziwym" sportowcem? Wątpię, bo gdzieś tam za zawodami w Polskę nie ruszę, nie chce mi się.
Na zawodach grudniowych, na których ja już nawet nie musiałem się stawiać, bo już uprzednio miałem wyrobione minima przychodzili ludkowie, którzy na czas wywalali 10+3 z krótkiej bez patrzenia w wynik z długiej i centralnego + dwie pompki i do domu śmiejąc się od ucha do ucha, że uff głupotę odwalili i mają na rok spokój. Czy zabierałbym za to pozwolenia? - absolutnie nie. Ważna przyczyna się liczy np. udokumentowane członkostwo w organizacji o charakterze ... itd a nie udokumentowane umiłowanie do sportu.
Dlatego też luzik proponuję. Myślisz, że każdy z kolekcjonerskim jest zapalonym hobbystą takim, jak np. zbieracz znaczków wsadzający swoje polizańce do klasera? To i tamto to tylko droga do zdobycia pozwolenia, jaką nam ustawodawca w swojej wspaniałości umożliwił.
Pozdr,
TZ
PFTA/WKFT więcej wiatru, trochę nitro
WojciechG
Reactions:

Post autor: WojciechG »

Sportowiec nie znaczy zawodnik, można uprawiać sport bez brania udziału w zawodach. Wielu (pletwo)nurków tak robi, albo narciarzy czy nawet biegaczy. Tak wiec tego, no - zawodnictwo nie jest wyznacznikiem sportowca.
To jest czyste chamstwo tak wywyższać jednego sportowca względem drugiego. I co z tego że pan X czy Y nie jest olimpijczykiem, czy nie bierze udziału w zawodach, czy też nie ma czasu lub ochoty by przesiadywać na strzelnicy, pan X czy Y też jest sportowcem i ma prawo być traktowany jako taki.
Nie można też zapomnieć za czyją kasę pani olimpijka trenuje i zawodniczy. Sponsorzy? A oni mają pieniądze z ...? No właśnie z tych pogardzanych maluczkich X czy Y co to za ciężko zarobione pieniądze płacą składki, opłaty czy też przepłacają w sklepie by sponsora było stać na sponsoring.
Bydło nie prezes
Awatar użytkownika
bezduszny
Reactions:
Tematy: 102

Post autor: bezduszny »

Z drugiej strony taki kamyczek do pana trenera...
że ci "inni sportowcy" pośrednio też wpływają na finanse PZSS, które mają wpływ na finanse tych "prawdziwych sportowców".
Listen very carefully. I shall say this only once.
Michelle Dubois - ’Allo ’Allo!
Awatar użytkownika
teku
Reactions:
Tematy: 12

Post autor: teku »

Rozumiem, że Pan Prezes chciałby mieć samych Mistrzów Europy w swoim klubie. Ok, tylko pytanie do niego w jaki sposób pozyskuje kandydatów/kandydatki na przyszłych mistrzów i ile klub przeznacza na to pieniędzy?
Jaki budżet w klubie Pana Prezesa jest na:
- pozyskanie,
- szkolenie,
- utrzymanie,
- wyjazdy i szkolenia,
- ile 'działaczy sportowych' oraz innych zbędnych kosztów przypada na 1 zawodnika który jedzie na mistrzostwa?
na koniec proszę o informację:
- skąd w klubie biorą się na to pieniądze?
- dlaczego komercyjne strzelnice są tak oblężone a ludzie zaczynają omijać LOK'i szeroki łukiem?
.177, .22, .223, 7.62×25, 7.62x39, 7,62×51, 7,62x63, .32ACP, 9x18, 9x19, .44, 12/70, i.... była statyka jest IPSC :)
Awatar użytkownika
kulfon
Reactions:
Tematy: 7

Post autor: kulfon »

@TZ zmojej strony to oczywiste jaja w tym wątku. Ale kolega bezduszny jest oczywistym hoplofobem co można wywnioskować z innych jego wpisów co do myśliwych czy praw jazdy więc z mojej strony pstryczek taki. Co do strzelectwa to oczywiście cel posiadania jak i uznaniowość jest do du**. Sam jestem sportowcem tylko z nazwy
9x19 9x18 7.62x39 8x57 7.62x25 45acp 223rem
GunMeat
Reactions:

Idąc dalej:
"Prawdziwy" kolekcjoner tylko podziwia swoją kolekcję albo pokazuje znajomym!
( ewentualnie może się wymieniać z innymi kolekcjonerami - patrz kolekcjonerzy znaczków )

Zatem:
Kolekcjonerzy nie powinni mieć możliwości używania swojej broni na strzelnicy, ani kupowania amunicji !

:033: :090: :gun2:
WojciechG
Reactions:

:one: Ależ jak najbardziej!!! Filateliści przecież ze znaczków nie strzelają :052:
GunMeat
Reactions:

Zapomniałem dodać, że prawdziwy kolekcjoner nie wyjmuje broni z pudełka, bo by straciła na wartości.

:one:
WojciechG
Reactions:

:one: I szafa vacuum obowiązkowa :568:
:052:
Awatar użytkownika
rawla
Reactions:
Tematy: 6

Post autor: rawla »

WojciechG pisze: 02 stycznia 2025, 11:32
Nie można też zapomnieć za czyją kasę pani olimpijka trenuje i zawodniczy. Sponsorzy? A oni mają pieniądze z ...? No właśnie z tych pogardzanych maluczkich X czy Y co to za ciężko zarobione pieniądze płacą składki, opłaty czy też przepłacają w sklepie by sponsora było stać na sponsoring.
O tym, jak bardzo przepłacają, faktycznie sponsorując olimpijczyków, wskazałem przy okazji innego tematu. Jedni zrozumieli sens mojej wypowiedzi inni... cóż rzucili mi się do gardła, a potem sami pokazali/obliczyli jak bardzo sponsorują.
Twierdzą nam będzie każdy próg.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Legislacja o broni”