Myślę tak jak Kacper, pogoń za króliczkiem. Strzelasz 50groszy, zaczyna być nudne, chcesz 20. Potem te 20 na większym dystansie. Oczywiście zgadzam się w pełni z tym, że kogoś może zadowolić trafienie puszki z 15m. Ale jak zacznie trochę więcej strzelać, to i pewnie zacznie podnosić poprzeczkę...
paganax rhone pcp
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
- wichura
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 5
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Re: paganax rhone pcp
.177, .22, .25, .30, 35, .44
-
- Reactions:
- Tematy: 3
Na 50m główkę zapałki 10 razy na 10 strzałów to już nie zrobiszKacper_Potocki pisze: ↑03 lipca 2024, 13:42 Odpowiem za siebie. U mnie to była pogoń za króliczkiem. Jak miałem jakieś tam skupienie, to chciałem mieć lepsze i jak je osiągnąłem, to chciałem mieć jeszcze lepsze. No i zajęło mi 2 lata, aż stwierdziłem, że lepszego na 25m nie da się mieć. To znaczy jeszcze by można próbować, ale to już jest właściwie pogoń za czymś, co wcale może się nie udać, bo nie ma pewności czy znajdę coś celniejszego. Po dwóch latach odpuściłem i zostaję przy tym co mam. Na 25m jak trafiasz główkę zapałki 10 razy na 10 strzałów, to znaczy, że masz dobry sprzęt.
Teraz to samo chcę zrobić z drugim karabinkiem, czyli gonić króliczka, ale już na 50m. Dopiero zaczynam go gonić. Z jednej strony mam już trochę doświadczenia i powinno się udać szybciej go złapać, z drugiej odległość 50m to już nie przelewki dla wiatrówki w limicie 17J.
Wracając do tematu Paganax Rhone H to ja mam dobre doświadczenia z kebabami. AM Puncher, KRAL PUNCHER Maxi W Silent, PAGANAX RHONE jak REXIMEX Daystar to miałem. Ostatnio właśnie PAGANAX RHONE w 4,5. Wszystkie były celne tzn na 50m kapsle fruwały. Trochę ciasny czok i nowy nie miała uszczelnionego manometru. Regulacja energii to lipa. Tak zrobiona by nic nie regulować a max było 13J. Dało się poprawić i na 25m pineski obrywały raz za razem. Na 4,5 do rekreacji to dla mnie za ciężki, choć i tak lżejszy jak poprzednie modele, i cieszy teraz kogoś innego.
- Kacper_Potocki
- Reactions:
- Tematy: 40
- Kontakt:
Zdaję sobie sprawę, że tego nie zrobię. Ale mój cel, to grosz, czyli około 15mm średnicy. Tyle wystarczy i to będzie ultra celny karabinek, jeśli będzie powtarzalna takiej wielkości grupa, a nie raz na kilka grup.
Beeman_P17 | Walther LG200 10x24 | Zoraki_HP-01 Ultra | Walther LG300 10-40x50
-
- Reactions:
- Tematy: 3
Jeden grosz da się zrobić choć co jakiś czas miałem odskoki. Nie doszedłem z jakiego powodu ale tak miałem, że np 5 strzałów prawie jedna dziura a następny strzał cm obok. Na 50m dało się przeżyć. Sprzedałem i nie doszedłem z jakiego powodu. Nie było w tym żadnej regularności a śrut nie pognieciony i strzelane z wkładki. Gdybym strzelał do puszek to bym nie zauważył. Wiatrówkę sprzedałem i kupiec mega zadowolony.
Trochę w tych nowych dziwi mnie bardzo ciasny czok ale może tak ma być?
Trochę w tych nowych dziwi mnie bardzo ciasny czok ale może tak ma być?
- Kacper_Potocki
- Reactions:
- Tematy: 40
- Kontakt:
Do niedawna myślałem, że tych odskoków się nie pozbędę, a jednak się udało. Nie na 50m, bo to mnie dopiero czeka, ale na 25m pozbyłem się ich całkowicie. Spasowała matryca numer 19 Exacta, która odskoków nie robi. Każda inna robiła Oczywiście koledzy też testowali tę matrycę w swoich karabinkach i u jednym lata super, ale u innych średnio.
Sandacz: Wszystko przede mną z zabawą na 50m
Sandacz: Wszystko przede mną z zabawą na 50m
Beeman_P17 | Walther LG200 10x24 | Zoraki_HP-01 Ultra | Walther LG300 10-40x50
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Witam wszystkich. Rozebrałem Vardara i przekładałem dźwignię przeładowania na lewą stronę, dla mnie bardziej wygodnie. Bebechy to nic innego jak Rhone przerobiony w układ bul-pup. Jeszcze nie zainstalowałem lunety,,jak pozwoli mi czas i go skompletuje to podzielę się wynikami.Na tą chwilę jestem zajęty restauracją klasyka Haenel 303-8 sport . Miłego wypoczynku
-
- Reactions:
- Tematy: 2
Ja mam mieszane uczucia co do Paganaxa. Kolega kupił nowego Paganaxa Segura a ja w tamtym czasie kupiłem używanego Bsa Buccaneer 4,5mm. Kolegi Paganax wersja nic nie poprawiania sklepowa mój Bsa używka i ja przynajmniej jeszcze wtedy nic nie miałem poprawiane. Ale do brzegu różnica była taka że ja ze swojego waliłem cały czas w wiszące bombiczki po co2 ustawione na 34m a kolega z Paganaxa cały czas próbował ale nie mógł trafić. Okazało się że jego Paganax jak miał pełny kartusz i ustawione zero to przez 10 strzałów jeszcze szło w coś trafić a później zero uciekało. Nie mogliśmy znalesc przyczyny, były zmiany lunet, montaży itp. I wkoncu poszło na reklamację i był zwrot kasy. Im bardziej pusty był kartusz tym bardziej karabinek strzelał na lewo.
Miałem BSA Buccaneer i teraz mam AA S510 i nie zamierzam dotykać Turków bo będę miał na pewno pecha.
Miałem BSA Buccaneer i teraz mam AA S510 i nie zamierzam dotykać Turków bo będę miał na pewno pecha.
AA S510, ZORAKI HP ULTRA, BEEMAN P-17
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Powitać koleżanki i kolegów. Jestem posiadaczem Paganaxa Vardara i muszę się zgodzić z powyższymi spostrzeżeniami co do tureckiej manufaktury. Wykonanie elementów metalowych jest jeszcze zadowalające lecz wymagało mojej ingerencji. Po rozłożeniu okazało się że jest suchy jak pieprz,,lufa była żle osadzona,,igliica nie podawała śrutu na odpowiednią głębokość i nie w pełni uszczelniała portu..Osada do poprawek i dżwignię przeładowania na lewą stronę przełożyłem ponieważ tak jest dla mnie wygodniej . Dzisiaj sobie zgrałem lunetę i zostałem mile zaskoczony wynikami,,magazynek14 szt na 20 m.zmieściłem w jednym groszu..Jednym słowem trafiła mi się dobrą lufa ,a to podstawa. Pozdrawiam wszystkich
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- wichura
- Reactions:
- Tematy: 5
To nie jest tak że wszystko co tureckie to be. Turecka "dobra" wiatrówka jest w tej chwili dużo większą loterią niz chińska. A kiedy kilka lat temu zaczynałem czytać fora i opinie, było dokładnie na odwrót. Ale jak trafisz na dobrego turczyna, to wymita . Ziomal zamówilł tylko iglicę w SW, w lufie poprawił wlot i wylot, przepolerował przewód, i jest punktak
.177, .22, .25, .30, 35, .44
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Witam.
Jakiś czas temu kupiłem wiatrówkę Paganax rhone h.
Wymagała trochę pracy i poprawek ale na dzień dzisiejszy jest już dużo lepiej.
Przede wszystkim wymieniłem wszystkie o-ringi w lufie i zaworku HP. Następnie zablokowałem śrubę sprężyny zbijaka bo się odkręcała po kilka strzałach.
Wzorowałem się na tym filmie:
Najlepsze skupienie na śrucie JSB 4,52 extract express.
Teraz tylko wyzerować optykę i będzie bardzo pozytywnie.
Jakiś czas temu kupiłem wiatrówkę Paganax rhone h.
Wymagała trochę pracy i poprawek ale na dzień dzisiejszy jest już dużo lepiej.
Przede wszystkim wymieniłem wszystkie o-ringi w lufie i zaworku HP. Następnie zablokowałem śrubę sprężyny zbijaka bo się odkręcała po kilka strzałach.
Wzorowałem się na tym filmie:
Najlepsze skupienie na śrucie JSB 4,52 extract express.
Teraz tylko wyzerować optykę i będzie bardzo pozytywnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Reactions:
- Tematy: 18
Bardzo dużo pojawiło się tego na rynku wtórnym na popularnym portalu - ale nie chce tego reklamować.
Niektórzy dopiero co pytali co kupić a tu bardzo szybko trafiają na sprzedaż. Klikając w użytkownika na danej grupie wyświetlają się jego wcześniejsze posty na tej grupie. Z tego co widzę loteria i to chyba większa niż przy artemisie.
Niektórzy dopiero co pytali co kupić a tu bardzo szybko trafiają na sprzedaż. Klikając w użytkownika na danej grupie wyświetlają się jego wcześniejsze posty na tej grupie. Z tego co widzę loteria i to chyba większa niż przy artemisie.