kowal.1 pisze: ↑28 września 2024, 20:15
Brak opłaty za egzamin to odrzucenie wniosku.
...
Szanowny kolego @kowal 1. Przy składaniu wniosku wymagana jest tylko opłata za wydanie decyzji. Opłata za egzamin jest wymagana po wezwaniu na egzamin.
Szanowny kolego Dropsety. Sugeruję nie robić obciachu i zwiększyć zasobność kolekcji z 4 do 20, no..., przynajmniej do 15 egzemplarzy. Jak składałem wniosek o pozwolenie do celów kolekcjonerskich to składałem o 10 szt. Nawet Policjant z WPA podczas rozmowy telefonicznej zasugerował zwiększenie do 20 sztuk, twierdząc, że kolekcja 10 egzemplarzy to brzmi przynajmniej niepoważnie. Policjant ten miał rację. Nawet nie zauważyłem jak szybko moja kolekcja przekroczyła 10 egzemplarzy. Teraz mam 20 i będę rozszerzał, bo chcę mieć jeszcze kilka ciekawych egzemplarzy.
variag pisze: ↑28 września 2024, 21:03
Licencja PZSS do pozwolenia na broń sportową do celów kolekcjonerskich nie jest potrzebna. Tylko patent strzelecki.
Do wydania pozwolenia na broń sportową do celów kolekcjonerskich potrzebna jest ważna przyczyna posiadania takiej broni - na przykład członkostwo w stowarzyszeniu kolekcjonerskim.
Natomiast zwolnienie z egzaminu w zakresie broni sportowej następuje na podstawie posiadania jednocześnie patentu i licencji. UoBiA art. 16 ust. 2 jest sformułowany jasno:
Od egzaminu, o którym mowa w ust. 1, zwolnieni są [...] członkowie Polskiego Związku Strzelectwa Sportowego posiadający licencję zezwalającą na uprawianie strzelectwa sportowego – w zakresie broni sportowej, jeżeli zdali taki egzamin na podstawie odrębnych przepisów.
VIS pisze: ↑28 września 2024, 23:40
A od kiedy opłata za egzamin jest zwracana.
Może wyraziłem się niedostatecznie jasno, spróbuję to naprawić.
Jeśli wniosek o wydanie pozwolenia zostałby odrzucony bez wzywania wnioskującego na egzamin, a opłata za przeprowadzenie egzaminu zostałaby już wcześniej wniesiona przez wnioskującego, to taka opłana musiałby być zwrócona.
Przeczytałem jeszcze raz Twoją wypowiedź. I to nie ty masz problem z wypowiedzią, tylko to ja pobieżnie przeczytałem Twojego posta.
Ty napisałeś o odrzuceniu wniosku a nie o niezdanym egzaminie. Ja zrozumiałem "zwrot opłaty za niezaliczony egzamin".
VIS pisze: ↑29 września 2024, 23:43
Przeczytałem jeszcze raz Twoją wypowiedź. I to nie ty masz problem z wypowiedzią, tylko to ja pobieżnie przeczytałem Twojego posta.
Dzięki, ale to nie zmienia faktu, że nie wyraziłem się całkiem jasno.
Negatywne rozpatrzenie wniosku może nastąpić z wielu powodów: niewystępowania ważnego powodu posiadania broni, braku dostarczenia odpowiednich dokumentów (badania, potwierdzenie opłaty itp), występowania przesłanek negatywnych (KRK etc), niepodejścia do egzaminu, niezdania egzaminu itd. Ja miałem na myśli negatywne rozpatrzenie wniosku bez wezwania wnioskującego na egzamin, i powinienem był to wyraźnie napisać.
kowal.1 pisze: ↑28 września 2024, 20:15
Brak opłaty za egzamin to odrzucenie wniosku.
...
Szanowny kolego @kowal 1. Przy składaniu wniosku wymagana jest tylko opłata za wydanie decyzji. Opłata za egzamin jest wymagana po wezwaniu na egzamin.
Szanowny kolego Dropsety. Sugeruję nie robić obciachu i zwiększyć zasobność kolekcji z 4 do 20, no..., przynajmniej do 15 egzemplarzy. Jak składałem wniosek o pozwolenie do celów kolekcjonerskich to składałem o 10 szt. Nawet Policjant z WPA podczas rozmowy telefonicznej zasugerował zwiększenie do 20 sztuk, twierdząc, że kolekcja 10 egzemplarzy to brzmi przynajmniej niepoważnie. Policjant ten miał rację. Nawet nie zauważyłem jak szybko moja kolekcja przekroczyła 10 egzemplarzy. Teraz mam 20 i będę rozszerzał, bo chcę mieć jeszcze kilka ciekawych egzemplarzy.
Nie wiem dokładnie to się wypowiem
WPA Opole (przynajmniej jeśli chodzi o sport i kolekcję sportową) daje max 6 + 6 i nie przeskoczysz. Jak byłem jakiś czas temu rejestrować broń zakupioną za ostatnią promesę kolekcjonerską to zapytałem grzecznie o ile sztuk można wnioskować (tak realnie, żeby nie robili pod górkę przy rozszerzaniu). W odpowiedzi usłyszałem: no tak ze dwie Kurtyna
Sprawa załatwiona, dzisiaj dostałem list z terminem egzaminu. Najpierw wysłali list z negatywna informacja chyba tylko po to żeby podnieść mi ciśnienie.
Napisali sportowo-kolekcjonerskie bo wnioskowałem o boczny zapłon ale nie ma to wpływu na stan rzeczy. Jak wszystko pójdzie dobrze otrzymam pozwolenie kolekcjonerskie.
Ostatnio zmieniony 30 września 2024, 16:56 przez Dropsety, łącznie zmieniany 1 raz.
VIS pisze: ↑29 września 2024, 23:43
Ty napisałeś o odrzuceniu wniosku a nie o niezdanym egzaminie. Ja zrozumiałem "zwrot opłaty za niezaliczony egzamin".
Witajcie,
mój pierwszy post na tym Forum, i tak ni przypiął-ni-wypiął, przypomniało mi się wakacyjne zdarzenie....rano wstawszy w przepięknych okolicznościach przyrody...wschód słońca nad polem namiotowym...poranna mgła tocząca się leniwie nad skrzącą się tafflą jeziora...patrzę na pobliski budynek zaspanymi oczętami...i czytam...SANKTUARIUM. WTF!?!?!
SANITARIATY
Pzdr
GRADD
Ural-2, FN150, ISSC .22, AR-15 M4 .22, TAURUS G3 Para Powyższy post został utworzony wyłącznie ze zrecyklingowanych literek najwyższej jakości, poddanych procesowi starannej selekcji przed ponownym użyciem.