Reximex Daystar

Tematy dotyczące wiatrówek

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Awatar użytkownika
Yurko
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 34
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: Reximex Daystar

Post autor: Yurko »

Obrazek
https://srut.pl/pl/45-mm/2119-srut-diab ... 0-szt.html (19,99 zł)

Ja tego śrutu nie polecam. Ten obecny lata u mnie wyraźnie gorzej niż Apolo czy Olympia. Wiem, że kiedyś był całkiem dobry bo jeden starszy (strzeleckim stażem nie kalendarzowo) kolega, który mi zhandlował kulochwyt dołożył mi w gratisie kilka opakowań KTK. W tym nie tylko zwykły ale też płaski i spiczasty. I byłem ze strzelania tym śrutem bardzo zadowolony. Później gdy się skończył, kupiłem "taki sam" i już się zawiodłem... :-/
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
Awatar użytkownika
Isie
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: Isie »

Yurko
Na razie mam zapas śrutu około 12 paczek :)
...ostatnie strzelanie Crosman domeded 1cm nad środkiem tarczy +12 C, niż 3 dni wcześniej +2C. Tym samym śrutem, ale różnica temperatur 10 stopni.
Temperatura i takie zmiany?, a może wiatr pchał od spodu :D
AA S400F + VALIANT THEMYS II 10X32
"Z czasem wszystko nawala, nawet męki Tantala" :-D
Debnianin
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Debnianin »

Wyniki w reximex deystar 4.5 mam podobne , u Ciebie są nieco lepsze. . Sprężynę zbijaka mam poluzowaną na max . Teraz mając chronometr będę ingerował w oryginalny zawór bo przy 250 barach jest 15 J na śrucie 0.547 jsb. Po dokręceniu sprężyny zbijaka mam 16 J . delikatny szlif zaworka i będzie 16.5 J .
Awatar użytkownika
Isie
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: Isie »

Debnianin pisze: 28 marca 2023, 22:26 Wyniki w reximex deystar 4.5 mam podobne , u Ciebie są nieco lepsze. . Sprężynę zbijaka mam poluzowaną na max . Teraz mając chronometr będę ingerował w oryginalny zawór bo przy 250 barach jest 15 J na śrucie 0.547 jsb. Po dokręceniu sprężyny zbijaka mam 16 J . delikatny szlif zaworka i będzie 16.5 J .

Fajnie jak umiesz coś pokopać przy karabinku, ja wczoraj przestawiłem lupkę i nie umiem dojść do ładu.
Chyba wrócę do poprzedniego ustawienia.
zastanawiam się czy jest sens zakładania regulatora ciśnienia?
AA S400F + VALIANT THEMYS II 10X32
"Z czasem wszystko nawala, nawet męki Tantala" :-D
pezet79
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 2
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: pezet79 »

Witam, koledzy od Daystarów z upływem czasu jakie macie odczucia co do karabinka, jest do ogarnięcia czy żałujecie zakupu?
W święta wyciągnąłem z szafy starą Slavie 631, 12 lat nie strzelałem, kupiona z 20 może 18 lat temu, bez żadnych pieszczot od razu do strzelania i z 20m na worku piasku mieszczę się w denku po śrucie, snajper raczej ze mnie słaby, ale naciąganie sprężyny już nie dla mnie, szukam jakiegoś pcp. Naoglądałem się filmów o Reximeksach, wybór właśnie Daystar, później Kral Jumbo, ale sporo złych komentarzy, to Reximex Accura. I znowu czytam, że Reximeksów się nie kupuje i w ogóle żadnych tureckich koszmarków. Co teraz kupilibyście?
Daystar to ok 1800zł, warto dopłacić np do BSA Buccaneera 4,5 mm jest za ok 2400zł, albo w promocji jest Walther Rotex RM8 4,5mm za 2200zł. Co doradzicie tak do powiedzmy 2000-2500. Strzelanie dla siebie 25-50m. Nie powiem na żywo nie widziałem ale zdjęciach ten Daystar jest ładny, a przy Slavi wszystko będzie ładne.
kewalsPL
Reactions:

Post autor: kewalsPL »

Daj slavcie dobrze poprawić to na 70m ogarniesz pudełko od śrutu. To nie jest żart...................
Sandacz
Reactions:

Post autor: Sandacz »

Jak chcesz strzelać celnie to nie kombinuj ze śrutami. Weź exact diabolo i strzelaj. Jak nie będzie celnie to zacznij gmerać przy lufie, zbijaku, zaworze... Reximex Daystar to taki tochę inny KRAL. Turasy ostatnio robią w zaworze strzałowym otwór niecałe 2mm i stąd mała energia nawet przy max otwartej przepustnicy. Sprężyna jak od koparki wali zbijakiem po iglicy zaworu a luftu leci niewiele. Stąd brak górki. Fakt, ze trzeba trochę pogmerać ale po dopieszczenie strzelanie do kapsli na 50m nie powinno stanowić problemu.
Jak ktoś chce mniej grzebać to proponuję Artemis M16. Bardzo składny, lekki i celny karabinek. Za 1600 zł karabinek z regulatorem to naprawdę niewiele.
Ostatnio zmieniony 07 sierpnia 2024, 19:18 przez Sandacz, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Marysh
Reactions:

Post autor: Marysh »

Zgadzam się z M16. Kolega niedawno kupił M16 wprost od Specbesta, to znaczy nową i już z poprawkami, i ciągle jest w szoku, szczęśliwy i zadowolony. Troche mnie wk***ia, bo bije mnie na głowę a to ja go namówiłem do wiatrówek i uczyłem strzelać. :-D
andropow
Reactions:

Post autor: andropow »

Ostatnio dla znajomego zamówiłem Reximexa Lyre, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła jakością wykonania,
w Daystara bym szedł tylko z reglem, bez regla - Lyra - większy kartusz, mniejsze ciśnienie.
Różne takie od 4,5mm do 12/76
jano203
Reactions:

Post autor: jano203 »

Jako że jest to mój pierwszy wpis na tym forum witam serdecznie wszystkich użytkowników! :516:
Cóż, stałem się i ja posiadaczem Daystara i ...chyba to był błąd... A dlaczego? Po kolei zatem..
Najpierw przekopałem internet, obejrzałem dużo filmików i klamka zapadła....Postanowiłem kupić Turka, po co przepłacać , heh...
Kupiłem nowy karabinek, w kalibrze 4,5 (bez reg.) i oczywiście w limicie-w dość znanym sklepie którego właściciel umieszcza sporo filmów na YT...
Karabinek w komplecie z lunetą Vortex 4-12x40. Do tego montaż 2 częściowy. Postawiłem lupkę wg prawideł, przeczytana instrukcja :wink: Napełniam kartusz do 230 bar( heh... dopiero po 2 tyg od zakupu ale o tym później) i jedziemy z tym koksem... Stół, worek z piaskiem ,tarcza na 25m. Na pierwszy ogień JSB 4,5 Exact, zerowanie lunety. Trafiam mniej więcej w okrąg 4cm. No jest niby fajnie ale... trochę słabawo z precyzją. Po wystrzeleniu paru magazynków magazynków zmiana śrutu na 4,51, później na 4,52 bez zmian co do skupienia- czasem przestrzeliny się grupują ale za chwilę niekontrolowany odskok w przeciwną stronę :evil: Dodam że ciśnienie w kartuszu utrzymywane ciągle na 200-230 bar.
No cóż... czyszczenie lufy po lekturze internetu, zakup kolejnych śrutów tym razem HN Barracuda i jeszcze paru innych.
Dalej to samo z tym że na niektórych jest lepiej(JSB akurat 4,52) a na innych potrafi siać okrąg 8 cm na dystansie 25m.
Zniechęcony odstawiłem to na 4 miesiące a teraz wróciłem do drążenia tematu. Oczywiście nic się nie poprawiło po kolejnym strzelaniu a ja zastanawiałem się czy reklamować karabinek czy nie... Zacząłem więc przeglądać fora i natrafiłem na temat z ósemką, zbyt twardym oringiem mocującym pływającą lufę itd. Postanowiłem więc sprawdzić jak to jest u mnie. Kluczyk w garść i odkręcam robaczki. Łapię ostrożnie za 8 i próbuję zdjąć-idzie ale jakoś ciężko mimo że wcześniej lufę posmarowałem co by nie porysować i gładko zsunąć.. W końcu ósemka zeszła i ... powietrze ze mnie też :shock: Lufa zamiast biec równolegle do kartusza (mniemam że tak powinno być) na samym końcu silnie go napiera!!! Można ją odsunąć do włożenia ósemki ale ewidentnie się wtedy ugina... Albo może prostuje ;laughing: Nie wiem czy to otwór w bloku systemu jest nieosiowo wykonany czy lufa krzywa. No i teraz mam zagwozdkę co z tym robić?
Do sprzedawcy nie mam ochoty dzwonić bo toczyłem z nim już dyskusję na temat wadliwej przetoczki którą mi wcisnął do zestawu. Facet zachowuje się jakby zawsze miał rację a poza tym jest niesłowny. Po długiej wymianie dialogów( tydzień), wysłanych zdjęciach i filmach przez WApp zgodził się na odesłanie przetoczki. Przyznał że wadliwa, kazał kupić sobie na A...o inną-bo nie ma na sklepie :shock: i dodał że kasę zwróci. Od 26 kwietnia zwraca... :-/
Dlatego wolałbym odesłać karabinek do jakiegoś autoryzowanego serwisu, tylko czy taki w Polsce istnieje? Paragon oczywiście mam.
No i cóż podsumowując na tę chwilę to żałuję zakupu; a pisał ktoś wcześniej że Turków się nie kupuje...
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł chętnie wysłucham; kolega już mi powiedział-drewno se zostaw a resztę do huty ;laughing: ....
Awatar użytkownika
mirek123
Reactions:
Tematy: 19

Post autor: mirek123 »

Rozumiem że gwarancja jest.
Odeslij dziadostwo i tyle.i I napisz który to sprzedawca od tych filmików na youtubie ( podejrzewam że wiem )
HW98+Hämmerli 450+TX200MK3
Awatar użytkownika
wichura
Reactions:
Tematy: 5

Post autor: wichura »

Ale jaki powód odesłania na gwarancji? Nie robi ,,grosza,, na 25m? A gdzie napisano że musi. Że po zdjęciu ósemki lufa jest ,,oklapnięta,,? Po to producent montuje ósemkę żeby lufa nie oklapła :052: .
Nie ma za bardzo do czego się czepić w ramach gwarancji :(.
Kolegi post można tylko potraktować jako przestrogę, że turecka jakość obróbki jest poza wszelkimi standardami. Jest całkowicie losowa.
.177, .22, .25, .30, .44
Awatar użytkownika
Yurko
Reactions:
Tematy: 34

Post autor: Yurko »

Zapytam, bo może coś mi umknęło, ale odnosicie osiowość lufy do rury kartusza. A skąd wiadomo, że kartusz jest osiowy? Jeśli lufa nie jest krzywa, to za jej osiowe zamontowanie w bloku zależy tylko od dokładności wykonania jednego otworu. Za to rura kartusza ma aż erzy takie miejsca gdzie coś mogło by zostać źle wykonane, a do tego w zawór strzałowy na którym to wszystko wisi, z jednej strony wali zbijak a z drugiej z boku może napierać osada (jeśli z jej montażem jest coś nie w porządku) Zaznaczyłem kluczowe miejsca na tym obrazku wyciętym ze schematu wiatrówki Daystar. Zielone strzałki dla lufy. Czerwone dla kartusza. Czy trzeba coś więcej opisywać?

Obrazek

PS. A czasami za takie "sianie" śrutem odpowiada takie głupstwo jak źle wykonane urządzenie wylotowe (na obrazku element 5 i 6) :wink:
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
bruno_Hof
Reactions:
Tematy: 15

Post autor: bruno_Hof »

jano203 pisze: 01 października 2024, 21:08
Lufa zamiast biec równolegle do kartusza (mniemam że tak powinno być) na samym końcu silnie go napiera!!! Można ją odsunąć do włożenia ósemki ale ewidentnie się wtedy ugina... Albo może prostuje ;laughing: Nie wiem czy to otwór w bloku systemu jest nieosiowo wykonany czy lufa krzywa.
Bananlufa też może być celna,jak jest dobrze wykonana,będzie biła w punkt :-D Ósemka,to albo jest na stałe skręcona z lufą,albo robi za atrapę ;laughing:
W swoim Typhoonie mam wykonaną 8 skręconą na sztywno z lufą /żadnych oringów/ i bez obaw,kartusz ma 5mm ścianę ;laughing:
Screenshot_2024-10-02-07-59-16-167_com.google.android.apps.messaging.jpg
Yurko pisze: 02 października 2024, 02:10

PS. A czasami za takie "sianie" śrutem odpowiada takie głupstwo jak źle wykonane urządzenie wylotowe (na obrazku element 5 i 6) :wink:
I tego bym się trzymał :one:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
HW95K, Typhoon FT.
jano203
Reactions:

Post autor: jano203 »

mirek123 pisze: 01 października 2024, 21:16 Rozumiem że gwarancja jest.
Odeslij dziadostwo i tyle.i I napisz który to sprzedawca od tych filmików na youtubie ( podejrzewam że wiem )
Dziękuję za zainteresowanie tematem; co do sprzedawcy nie wiem czy mogę tak bezpośrednio...Nie chciałbym popaść w tarapaty za antyreklamę. A filmików ma dużo na YT...
Któryś z kolegów pisze że lufa opada pod własnym ciężarem... Hmm, wydaje mi się że gdyby tak miało być to lekko zbliżyłaby się do kartusza a tu naciska z taką siłą że włożony pomiędzy lufę a kartusz papier toaletowy(akurat taki miałem pod ręką- nie chcę oksydy zniszczyć) rozrywa się przy próbie wyjęcia.. Oczywiście mogłaby to być przyczyna złego ustawienia kartusza ale... zamiast ósemki włożyłem zapałkę o grubości ósemki w tym miejscu. Położony z góry na lufę liniał 30 cm pokazuje ugięcie lufy na środku tego odcinka. Chyba że lufa jest zbieżysta w stronę wylotu a nie jest cylindrem-tego szczerze mówiąc nie sprawdziłem jeszcze. Niedawno wróciłem z pracy więc niebawem polecę po suwmiarkę. Postaram się też dodać fotki.
P.S Dziękuję za schemat złożeniowy -dużo więcej widać niż na tym z pudełka!
Najchętniej odesłałbym jak pisałem ale na jakiś centralny serwis...
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wiatrówki”