Co kupić? Nowego HW30S czy używaną Dianę 75?

Co kupić ? Co do czego i z czym....

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

Kedorlaomer
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 12
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Co kupić? Nowego HW30S czy używaną Dianę 75?

Post autor: Kedorlaomer »

Mam dylemat.
Celuje w jakąś wiatrówkę sprężynową w kwocie do 1600zł.
Z nowych wybór niemal oczywisty - HW30. Wyjdzie nawet taniej.
Wolałbym HW50, bo trochę mocniejsza i większa, ale obecne ceny HW50, to jakiś kosmos - prawie tyle samo co HW95 :shock:
W tej cenie mogę kupić Dianę 75 w stanie powiedzmy, przyzwoitym, po wymianie uszczelnień i sprężyn.
No i zgłupiałem, bo jedno i drugie mi się podoba, chociaż w obydwu przypadkach trochę mało mocy, na 50 metrów nie postrzelam.
HW30 prościutkie w budowie, w razie czego ogarnę ją sobie, ale nie ukrywam, że wolałbym nie musieć od razu wszystkiego rozbierać.
Diana 75 skomplikowana w budowie - nie ma mowy o samodzielnej rozbiórce w razie "W", ale na szczęście są od tych karabinków fachowcy.
Traktując taki zakup, jako małą inwestycję - nie wiem, pewnie Diana lepiej rokuje.
Ogólnie rzecz biorąc będę strzelał nie za wiele, ale Turków, Chińczyków i czego tam jeszcze, mam dość.
Ratunku :roll:
Awatar użytkownika
Jezzman
Reactions:
Tematy: 6

Re: Co kupić? Nowego HW30S czy używaną Dianę 75?

Post autor: Jezzman »

Tą są skrajnie różne karabinki.
HW30 to kompaktowy lekki karabinek klasycznej budowy, przeznaczony głównie dla młodszych strzelców i kobiet (łatwo się naciąga).
Diana 75 to kompletne przeciwieństwo. W porównaniu z "hawajką" to wielka i ciężka krowa.
Mają też różne przyrządy celownicze. W HW klasyczna mucha i szczerbinka, w Dianie diopter.
Ogólnie oba karabinki bardzo fajne, wytrzymałe.
Sam sobie musisz odpowiedzieć, czego oczekujesz, czego potrzebujesz.
Człowiek nieskalany treningiem. Żadnej konkurencji się nie boję ;laughing:
Chińskie Leupoldy Team :502:
Małopolski Klub Strzelectwa Terenowego Dragon LOK
Yakub
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Tematy: 1
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Yakub »

Jak Jezzman napisał, to są skrajnie różne karabinki. Mam Dianę 75 i mam też HW95 (więc mogę porównać do HW30). W efekcie z HW95 prawie w ogóle nie strzelam. Po prostu cykl strzału diany, jej kompletna bezodrzutowość to coś co trzeba poczuć na własnej skórze, a potem się w tym zakochać ;)
Ale faktem jest również, że jest to karabinek matchowy, do strzelania raczej z 10 metrów (pewnie dalej też się da), ale strzelanie z niego do puszek nie przystoi. To tak jak jazda harleyem, spokojnie, dostojnie, a nie ścigaczem ;)
Ja bym wziął jednak dianę, pomimo skomplikowanego serwisu.
realone
Reactions:
Tematy: 5

Post autor: realone »

Kup oba.
AA PROSPORT + DOT
STEYR CHALLENGE HFT + LEUPOLD EFR
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 314
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: Senio »

Kedorlaomer pisze: 01 października 2024, 18:25 Ogólnie rzecz biorąc będę strzelał nie za wiele, ale Turków, Chińczyków i czego tam jeszcze, mam dość.
Ratunku :roll:
Porównujesz nieporównywalne :). Jedyna wspólna ich cecha to że strzelają śrutem.

HW30 z 9-10J to czysta rekreacja. Lekki karabinek do wszechstronnej zabawy. Z wolnej ręki nie połamie Cię po godzinie, i korzonki też nie złapią :)

Diana 75 to bezodrzutowa maczówka tak samo jak FWB300S. Karabin około 5kg wagi. Energia na poziomie około 8J. Do rekreacji trzeba do niej zrobić spiner kz 8 mm bo inaczej to nuda. Jak jej nie przeszkadzasz to "dziura w dziurę".
Ekspert-z-pasja
Reactions:
Tematy: 2

Post autor: Ekspert-z-pasja »

Hej,

Zamówiłem bezpośrednio z Niemiec HW50 S. Wyszło 1330 zł z dostawą do domu. Co prawda przez pomyłkę wysłano mi ze światłowodami ale dogadaliśmy się i oddali 25 EUR więc w sumie wyszło 1220 zł.
Fakt sprężyna exportowa 7,5J ale narazie na niej się uczę strzelać na działce i jest ok, lekko się naciąga.
Poniżej link do wątku w którym się natknąłem na tą ofertę i również z niej skorzystałem.

Sklep airweapon.de
viewtopic.php?t=203358
Awatar użytkownika
adnikauto
Reactions:
Tematy: 220

Post autor: adnikauto »

Ech tam... HW 50 to ni pies nie wydra...

Trzeba bylo zaczac na spokojnie od HW 30, zalozyc Vorteka 10- 11J i cieszyc sie...

Obrazek
Obrazek

... karabinkiem mogacym z powodzeniem konkurowac z PCP do 25 metrow.

Ale... kazdy musi sam poszukac zlotego srodka :) :one: i przejsc wlasna droge nawet pod gorke... :027:
Guns have two enemies politicians and rust. :502: Not sure, which is worst...
mały
Reactions:

Post autor: mały »

Szukaj w tej cenie Waltera LGv special i będziesz zadowolony mega.
Awatar użytkownika
Yurko
Reactions:
Tematy: 34

Post autor: Yurko »

"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
Ekspert-z-pasja
Reactions:

Post autor: Ekspert-z-pasja »

Hw 30 za małe jest, a co za problem strzelać w HW 50S na niemieckiej sprężynie 7,5J zachowuje się podobnie jak HW 30. Więc dokładnie każdy niech sam wybiera. Ja strzelam typowo rekreacyjnie i to rzadziej niż bym niestety chciał.
EUROGUN
Reactions:

Post autor: EUROGUN »

Pytanie zasadnicze. Czy jesteś bardzo początkującym strzelcem, czy już przynajmniej trochę zaawansowanym? Pytam dlatego, że wywodzę się od podstaw ze strzelectwa matchowego i wypracowanie dobrych nawyków strzeleckich to podstawa. Mam na myśli cały cykl strzału - postawa, oddech, celowanie, praca na spuście, wytrzymanie po strzale... etc. W odpowiedzi na moje w/w pytanie wskażę jednak na Dianę 75, gdyż jest to sprzęt na którym nauczysz się i osiągniesz pewien poziom. Diana pomimo skomplikowanej budowy technicznej jest bardzo wdzięcznym sprzętem. Faktem jest, że 50 m dla Diany to trochę dużo(karabin z założenia nie miał mieć mocy obalającej gdyż został opracowany do dystansu olimpijskiego 10 m) . Serwisując Diany 75 osiągam energię rzędu 9-11 J i przy Vo ~190-200 m/s nadal świetnie się spisuje. I na tych karabinach ludziska radzą sobie na dystansach do 30 m z lunetą. Porównywanie HW i Diany 75 - tak jak wcześniej wskazali koledzy - jest to próba porównania wartości nieporównywalnych, to są dwa różne światy. Spróbuj znaleźć kogoś w pobliżu kto ma te dwa sprzęty, jeżeli pozwoli to się umów, pomacaj sprzęty, strzel, dokonaj analizy, prześpij się z myślami. Jeżeli wybierzesz Diane 75, to śmiem twierdzić, że później może przyjść pora na FWB 300S i Anschutz 380
Yakub
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Yakub »

Po Dianie nikt nie kupi FWB300 ;) Wtedy to już tylko PCP zostają.
Awatar użytkownika
Jezzman
Reactions:

Ogólnie to moje doświadczenia z Dianą 75 są takie, że komu nie dam sobie strzelić z mojego egzemplarza to jego reakcja wygląda mniej więcej tak jak na gifie poniżej ;laughing:

Obrazek

Polecam z całego serca każdemu ten sprzęt :)
Kedorlaomer
Reactions:
Tematy: 12

Post autor: Kedorlaomer »

Panowie, generalnie jeśli chodzi o moje doświadczenie strzeleckie, to strzelam tak od 10 roku życia.
Przez wiele lat to był Iż 38 mojego Tatki, który działa do dziś.
Następnie przez dość długi czas strzelałem z Crosmana 220W, czyli amerykańskiej wersji 2100 w drewnie i z metalowym zamkiem.
Polubiłem bardzo pompki i to na tyle, że gdzieś tam z tyłu głowy, przewija się myśl o kupnie Benjamina 397 w mosiądzu.

Potem były pistolety różne, typu Diana 5G, Łucznik wz.70, Crosman 2240, Crosman 1377.

Ostatnim moim nabytkiem był HW35, ale bardzo stary. Samodzielnie go odremontowałem, dokonałem paru modyfikacji - ogólnie bardzo mi podpasował ten sprzęt mimo sporej masy i jakby nie do końca adekwatnych osiągów, patent z blokadą lufy bardzo mi się spodobał.
Niestety sprzedałem go kumplowi, bo mu się tak spodobał, że się uparł, żeby mu odsprzedać...no i sprzedałem HW35 z 62' roku.
I tak sobie myślę, że taki HW35 standard z nowego wypustu, byłby też super opcją, tylko trochę drogi jest dla mnie. Niemniej dłubanie przy HW35 mam w jednym palcu.
Na zawodach żadnych nie byłem, postawy strzeleckie znam i w miarę umiem się ustawić. Aha i jeszcze miałem okazję postrzelać z Haenela 312, nawet mi się podobało.
PCP odpada. Co prawda bawiłem się tylko Dianą Stormrider, ale to jest dla mnie...nudne, po prostu zbyt łatwe.
Lubię poczuć lekki kopniak i odrzut przy strzale, lubię wyzwania.
Awatar użytkownika
Jezzman
Reactions:

Jeżeli pcp odpada, bo lubisz poczuć lekki kopniak, to Diana 75 w takim razie też odpada, bo ona strzela jak pcp i nie czuć tam w ogóle strzału.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Piaskownica czyli pierwsze pytania...”