Co kupić? Nowego HW30S czy używaną Dianę 75?
Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 12
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Co kupić? Nowego HW30S czy używaną Dianę 75?
Mam dylemat.
Celuje w jakąś wiatrówkę sprężynową w kwocie do 1600zł.
Z nowych wybór niemal oczywisty - HW30. Wyjdzie nawet taniej.
Wolałbym HW50, bo trochę mocniejsza i większa, ale obecne ceny HW50, to jakiś kosmos - prawie tyle samo co HW95
W tej cenie mogę kupić Dianę 75 w stanie powiedzmy, przyzwoitym, po wymianie uszczelnień i sprężyn.
No i zgłupiałem, bo jedno i drugie mi się podoba, chociaż w obydwu przypadkach trochę mało mocy, na 50 metrów nie postrzelam.
HW30 prościutkie w budowie, w razie czego ogarnę ją sobie, ale nie ukrywam, że wolałbym nie musieć od razu wszystkiego rozbierać.
Diana 75 skomplikowana w budowie - nie ma mowy o samodzielnej rozbiórce w razie "W", ale na szczęście są od tych karabinków fachowcy.
Traktując taki zakup, jako małą inwestycję - nie wiem, pewnie Diana lepiej rokuje.
Ogólnie rzecz biorąc będę strzelał nie za wiele, ale Turków, Chińczyków i czego tam jeszcze, mam dość.
Ratunku
Celuje w jakąś wiatrówkę sprężynową w kwocie do 1600zł.
Z nowych wybór niemal oczywisty - HW30. Wyjdzie nawet taniej.
Wolałbym HW50, bo trochę mocniejsza i większa, ale obecne ceny HW50, to jakiś kosmos - prawie tyle samo co HW95
W tej cenie mogę kupić Dianę 75 w stanie powiedzmy, przyzwoitym, po wymianie uszczelnień i sprężyn.
No i zgłupiałem, bo jedno i drugie mi się podoba, chociaż w obydwu przypadkach trochę mało mocy, na 50 metrów nie postrzelam.
HW30 prościutkie w budowie, w razie czego ogarnę ją sobie, ale nie ukrywam, że wolałbym nie musieć od razu wszystkiego rozbierać.
Diana 75 skomplikowana w budowie - nie ma mowy o samodzielnej rozbiórce w razie "W", ale na szczęście są od tych karabinków fachowcy.
Traktując taki zakup, jako małą inwestycję - nie wiem, pewnie Diana lepiej rokuje.
Ogólnie rzecz biorąc będę strzelał nie za wiele, ale Turków, Chińczyków i czego tam jeszcze, mam dość.
Ratunku
- Jezzman
- Reactions:
- Tematy: 6
Re: Co kupić? Nowego HW30S czy używaną Dianę 75?
Tą są skrajnie różne karabinki.
HW30 to kompaktowy lekki karabinek klasycznej budowy, przeznaczony głównie dla młodszych strzelców i kobiet (łatwo się naciąga).
Diana 75 to kompletne przeciwieństwo. W porównaniu z "hawajką" to wielka i ciężka krowa.
Mają też różne przyrządy celownicze. W HW klasyczna mucha i szczerbinka, w Dianie diopter.
Ogólnie oba karabinki bardzo fajne, wytrzymałe.
Sam sobie musisz odpowiedzieć, czego oczekujesz, czego potrzebujesz.
HW30 to kompaktowy lekki karabinek klasycznej budowy, przeznaczony głównie dla młodszych strzelców i kobiet (łatwo się naciąga).
Diana 75 to kompletne przeciwieństwo. W porównaniu z "hawajką" to wielka i ciężka krowa.
Mają też różne przyrządy celownicze. W HW klasyczna mucha i szczerbinka, w Dianie diopter.
Ogólnie oba karabinki bardzo fajne, wytrzymałe.
Sam sobie musisz odpowiedzieć, czego oczekujesz, czego potrzebujesz.
Człowiek nieskalany treningiem. Żadnej konkurencji się nie boję
Chińskie Leupoldy Team
Małopolski Klub Strzelectwa Terenowego Dragon LOK
Chińskie Leupoldy Team
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Jak Jezzman napisał, to są skrajnie różne karabinki. Mam Dianę 75 i mam też HW95 (więc mogę porównać do HW30). W efekcie z HW95 prawie w ogóle nie strzelam. Po prostu cykl strzału diany, jej kompletna bezodrzutowość to coś co trzeba poczuć na własnej skórze, a potem się w tym zakochać
Ale faktem jest również, że jest to karabinek matchowy, do strzelania raczej z 10 metrów (pewnie dalej też się da), ale strzelanie z niego do puszek nie przystoi. To tak jak jazda harleyem, spokojnie, dostojnie, a nie ścigaczem
Ja bym wziął jednak dianę, pomimo skomplikowanego serwisu.
Ale faktem jest również, że jest to karabinek matchowy, do strzelania raczej z 10 metrów (pewnie dalej też się da), ale strzelanie z niego do puszek nie przystoi. To tak jak jazda harleyem, spokojnie, dostojnie, a nie ścigaczem
Ja bym wziął jednak dianę, pomimo skomplikowanego serwisu.
-
- Reactions:
- Tematy: 5
Kup oba.
AA PROSPORT + DOT
STEYR CHALLENGE HFT + LEUPOLD EFR
STEYR CHALLENGE HFT + LEUPOLD EFR
- Senio
- Moderator globalny
- Reactions:
- Tematy: 314
- Grupa: Moderatorzy globalni
Porównujesz nieporównywalne . Jedyna wspólna ich cecha to że strzelają śrutem.Kedorlaomer pisze: ↑01 października 2024, 18:25 Ogólnie rzecz biorąc będę strzelał nie za wiele, ale Turków, Chińczyków i czego tam jeszcze, mam dość.
Ratunku
HW30 z 9-10J to czysta rekreacja. Lekki karabinek do wszechstronnej zabawy. Z wolnej ręki nie połamie Cię po godzinie, i korzonki też nie złapią
Diana 75 to bezodrzutowa maczówka tak samo jak FWB300S. Karabin około 5kg wagi. Energia na poziomie około 8J. Do rekreacji trzeba do niej zrobić spiner kz 8 mm bo inaczej to nuda. Jak jej nie przeszkadzasz to "dziura w dziurę".
4.5 .44 .45 www.airgunservice.pl
-
- Reactions:
- Tematy: 2
Hej,
Zamówiłem bezpośrednio z Niemiec HW50 S. Wyszło 1330 zł z dostawą do domu. Co prawda przez pomyłkę wysłano mi ze światłowodami ale dogadaliśmy się i oddali 25 EUR więc w sumie wyszło 1220 zł.
Fakt sprężyna exportowa 7,5J ale narazie na niej się uczę strzelać na działce i jest ok, lekko się naciąga.
Poniżej link do wątku w którym się natknąłem na tą ofertę i również z niej skorzystałem.
Sklep airweapon.de
viewtopic.php?t=203358
Zamówiłem bezpośrednio z Niemiec HW50 S. Wyszło 1330 zł z dostawą do domu. Co prawda przez pomyłkę wysłano mi ze światłowodami ale dogadaliśmy się i oddali 25 EUR więc w sumie wyszło 1220 zł.
Fakt sprężyna exportowa 7,5J ale narazie na niej się uczę strzelać na działce i jest ok, lekko się naciąga.
Poniżej link do wątku w którym się natknąłem na tą ofertę i również z niej skorzystałem.
Sklep airweapon.de
viewtopic.php?t=203358
- adnikauto
- Reactions:
- Tematy: 220
Ech tam... HW 50 to ni pies nie wydra...
Trzeba bylo zaczac na spokojnie od HW 30, zalozyc Vorteka 10- 11J i cieszyc sie...
... karabinkiem mogacym z powodzeniem konkurowac z PCP do 25 metrow.
Ale... kazdy musi sam poszukac zlotego srodka i przejsc wlasna droge nawet pod gorke...
Trzeba bylo zaczac na spokojnie od HW 30, zalozyc Vorteka 10- 11J i cieszyc sie...
... karabinkiem mogacym z powodzeniem konkurowac z PCP do 25 metrow.
Ale... kazdy musi sam poszukac zlotego srodka i przejsc wlasna droge nawet pod gorke...
Guns have two enemies politicians and rust. Not sure, which is worst...
-
- Reactions:
Szukaj w tej cenie Waltera LGv special i będziesz zadowolony mega.
- Yurko
- Reactions:
- Tematy: 34
"Nie ma nic bardziej praktycznego niż dobra teoria" Ludwig Eduard Boltzmann (1844–1906)
-
- Reactions:
Hw 30 za małe jest, a co za problem strzelać w HW 50S na niemieckiej sprężynie 7,5J zachowuje się podobnie jak HW 30. Więc dokładnie każdy niech sam wybiera. Ja strzelam typowo rekreacyjnie i to rzadziej niż bym niestety chciał.
-
- Reactions:
Pytanie zasadnicze. Czy jesteś bardzo początkującym strzelcem, czy już przynajmniej trochę zaawansowanym? Pytam dlatego, że wywodzę się od podstaw ze strzelectwa matchowego i wypracowanie dobrych nawyków strzeleckich to podstawa. Mam na myśli cały cykl strzału - postawa, oddech, celowanie, praca na spuście, wytrzymanie po strzale... etc. W odpowiedzi na moje w/w pytanie wskażę jednak na Dianę 75, gdyż jest to sprzęt na którym nauczysz się i osiągniesz pewien poziom. Diana pomimo skomplikowanej budowy technicznej jest bardzo wdzięcznym sprzętem. Faktem jest, że 50 m dla Diany to trochę dużo(karabin z założenia nie miał mieć mocy obalającej gdyż został opracowany do dystansu olimpijskiego 10 m) . Serwisując Diany 75 osiągam energię rzędu 9-11 J i przy Vo ~190-200 m/s nadal świetnie się spisuje. I na tych karabinach ludziska radzą sobie na dystansach do 30 m z lunetą. Porównywanie HW i Diany 75 - tak jak wcześniej wskazali koledzy - jest to próba porównania wartości nieporównywalnych, to są dwa różne światy. Spróbuj znaleźć kogoś w pobliżu kto ma te dwa sprzęty, jeżeli pozwoli to się umów, pomacaj sprzęty, strzel, dokonaj analizy, prześpij się z myślami. Jeżeli wybierzesz Diane 75, to śmiem twierdzić, że później może przyjść pora na FWB 300S i Anschutz 380
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Po Dianie nikt nie kupi FWB300 Wtedy to już tylko PCP zostają.
- Jezzman
- Reactions:
Ogólnie to moje doświadczenia z Dianą 75 są takie, że komu nie dam sobie strzelić z mojego egzemplarza to jego reakcja wygląda mniej więcej tak jak na gifie poniżej
Polecam z całego serca każdemu ten sprzęt
Polecam z całego serca każdemu ten sprzęt
Chińskie Leupoldy Team
Chińskie Leupoldy Team
-
- Reactions:
- Tematy: 12
Panowie, generalnie jeśli chodzi o moje doświadczenie strzeleckie, to strzelam tak od 10 roku życia.
Przez wiele lat to był Iż 38 mojego Tatki, który działa do dziś.
Następnie przez dość długi czas strzelałem z Crosmana 220W, czyli amerykańskiej wersji 2100 w drewnie i z metalowym zamkiem.
Polubiłem bardzo pompki i to na tyle, że gdzieś tam z tyłu głowy, przewija się myśl o kupnie Benjamina 397 w mosiądzu.
Potem były pistolety różne, typu Diana 5G, Łucznik wz.70, Crosman 2240, Crosman 1377.
Ostatnim moim nabytkiem był HW35, ale bardzo stary. Samodzielnie go odremontowałem, dokonałem paru modyfikacji - ogólnie bardzo mi podpasował ten sprzęt mimo sporej masy i jakby nie do końca adekwatnych osiągów, patent z blokadą lufy bardzo mi się spodobał.
Niestety sprzedałem go kumplowi, bo mu się tak spodobał, że się uparł, żeby mu odsprzedać...no i sprzedałem HW35 z 62' roku.
I tak sobie myślę, że taki HW35 standard z nowego wypustu, byłby też super opcją, tylko trochę drogi jest dla mnie. Niemniej dłubanie przy HW35 mam w jednym palcu.
Na zawodach żadnych nie byłem, postawy strzeleckie znam i w miarę umiem się ustawić. Aha i jeszcze miałem okazję postrzelać z Haenela 312, nawet mi się podobało.
PCP odpada. Co prawda bawiłem się tylko Dianą Stormrider, ale to jest dla mnie...nudne, po prostu zbyt łatwe.
Lubię poczuć lekki kopniak i odrzut przy strzale, lubię wyzwania.
Przez wiele lat to był Iż 38 mojego Tatki, który działa do dziś.
Następnie przez dość długi czas strzelałem z Crosmana 220W, czyli amerykańskiej wersji 2100 w drewnie i z metalowym zamkiem.
Polubiłem bardzo pompki i to na tyle, że gdzieś tam z tyłu głowy, przewija się myśl o kupnie Benjamina 397 w mosiądzu.
Potem były pistolety różne, typu Diana 5G, Łucznik wz.70, Crosman 2240, Crosman 1377.
Ostatnim moim nabytkiem był HW35, ale bardzo stary. Samodzielnie go odremontowałem, dokonałem paru modyfikacji - ogólnie bardzo mi podpasował ten sprzęt mimo sporej masy i jakby nie do końca adekwatnych osiągów, patent z blokadą lufy bardzo mi się spodobał.
Niestety sprzedałem go kumplowi, bo mu się tak spodobał, że się uparł, żeby mu odsprzedać...no i sprzedałem HW35 z 62' roku.
I tak sobie myślę, że taki HW35 standard z nowego wypustu, byłby też super opcją, tylko trochę drogi jest dla mnie. Niemniej dłubanie przy HW35 mam w jednym palcu.
Na zawodach żadnych nie byłem, postawy strzeleckie znam i w miarę umiem się ustawić. Aha i jeszcze miałem okazję postrzelać z Haenela 312, nawet mi się podobało.
PCP odpada. Co prawda bawiłem się tylko Dianą Stormrider, ale to jest dla mnie...nudne, po prostu zbyt łatwe.
Lubię poczuć lekki kopniak i odrzut przy strzale, lubię wyzwania.
- Jezzman
- Reactions:
Jeżeli pcp odpada, bo lubisz poczuć lekki kopniak, to Diana 75 w takim razie też odpada, bo ona strzela jak pcp i nie czuć tam w ogóle strzału.
Chińskie Leupoldy Team
Chińskie Leupoldy Team