HW95,co by tu jeszcze poprawić?

Warsztat wiatrówkowy

Moderator: Moderatorzy wiatrówkowi

bruno_Hof
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 15
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

HW95,co by tu jeszcze poprawić?

Post autor: bruno_Hof »

Zdarzyło się Wam kiedyś,że strzelamy,strzelamy i nagle nie trafiamy :-D Mi to się trafiło wczoraj. Taki trening na 41m przy paliku.
Szło dobrze /czyli trafiane w czarne/ i nagle rozrzut. Na karabinku jest SS z Dampą,więc luneta odpada. Karabinek zaczął dziwnie pracować,czuć taki ociężały strzał i skręt w osi podłużnej.
IMG_20240924_101331.jpg
Po rozebraniu,okazało się,że dobrze spasowany ślizg ma "cieżko" na początkowej drodze,tak z 6cm. Przy luźnym ślizgu, nic by się nie działo,tylko jaki sens jest montować luźny ślizg?.
System przeszlifowałem papierem 3M/inny ,taki kupiony w sklepie z gumowcami ;laughing:,nie dawał rady/- 120/320/500.
IMG_20240924_101226.jpg
A jak to robię,to na rurkę np 12mm naklejam kawałek pianki z klejem i później dobieram do średnicy papier,tak na ciasno.
IMG_20240924_090338.jpg
I jeszcze pokażę fajny patent,jaki ma ten karabinek. Jest do demontowalny bolec z e- klipem, nie trzeba rozkręcać kostki. Tak naprawdę e-klip jest zbędny,sam bolec wystarczy.
IMG_20240924_124054.jpg
Całość zajęła mi dwie godziny pracy,tylko zerwał się wiatr i nici z testu. :-D ,ale pracuje fajnie i energia podskoczyła trochę :one:
A jeszcze dopiszę,że dobrze jest złamać krawędzie na wszystkich otworach zamka,cholernie to tnie uszczelkę podczas montażu /widać,to dopiero pod lupą/.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
HW95K, Typhoon FT.
Awatar użytkownika
wichura
Reactions:
Tematy: 5

Re: HW95,co by tu jeszcze poprawić?

Post autor: wichura »

A ponoć "sprężyny" są takie proste, powtarzalne i bezawaryjne :033:. W PCP od razu wiadomo by było gdzie szukać przyczyny: albo jakiś jeden z kilku oringów, albo reg, albo śrut, albo strzelec, albo wiatr. A w springu dopiero jest zagwozdka :wink:
.177, .22, .25, .30, .44
bruno_Hof
Reactions:

wichura pisze: 24 września 2024, 21:00 A ponoć "sprężyny" są takie proste, powtarzalne i bezawaryjne :033:.
To zależy co się chce osiągnąć, strzelając z nich :-D Lubię grzebać w nich i jeszcze jak bym miał tokarkę,to dopiero bym wydziwiał ;laughing:
Na początku przygody ze strzelaniem miałem Hatsana Edge,tak kopał,że nie pomógł mu nawet zestaw od Dębowego.
Jak go sprzedawałem,to gość oddał kilka strzałów i stwierdził : "zaybisty" :one:
HW95K, Typhoon FT.
bruno_Hof
Reactions:

Tak to teraz strzela :-D
IMG_20240925_205326.jpg
Przepraszam,że post pod postem,ale musiałem się pochwalić :-D
HW95K, Typhoon FT.
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:
Tematy: 314
Grupa: Moderatorzy globalni

Post autor: Senio »

bruno_Hof pisze: 25 września 2024, 07:56 Lubię grzebać w nich i jeszcze jak bym miał tokarkę,to dopiero bym wydziwiał ;laughing:
Może nie jest to mistrzostwo świata ale milion razy lepsza od chińskiego mini lathe. Cena tez śmieszna. Wiesz ile radochy z samej takiej maszynki i jej dopieszczania ?. Do tego wytoczy w zasadzie wszystkie drobne detale bez stresu.

https://www.olx.pl/d/oferta/tokarka-do- ... 1OmxC.html

bruno_Hof
Reactions:

Senio pisze: 26 września 2024, 00:54

Może nie jest to mistrzostwo świata ale milion razy lepsza od chińskiego mini lathe.
Dzięki.Załatwione.
HW95K, Typhoon FT.
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

Co znaczy załatwione ? Kupiłeś ją ?
bruno_Hof
Reactions:

Senio pisze: 26 września 2024, 10:35 Co znaczy załatwione ? Kupiłeś ją ?
Wysłałem sprzedającemu sms z wiadomością,że biorę, kilka razy dzwoniłem,do tej pory nie odpowiedział.Logował się ostatnio 6 września.To bardzo blisko mnie,więc myślałem,że sprawę załatwię błyskawicznie a tu na razie cisza :-/
HW95K, Typhoon FT.
Awatar użytkownika
M
Reactions:
Tematy: 1

Post autor: M »

https://airghandi.de/en/weihrauch-hw-95 ... 4-version/

Będzie nowy :-D

Można jeszcze dorobić cięższą osadkę i pokombinować z dociążnikiem tłoka (wyjąć ten metalowy i założyć lżejszy z tworzywa, jak to robi TbT.) i
długością sprężyny.
https://taskforcereaper.weebly.com/roge ... rders.html
,,Then the Dutch came and gave my people firewater,and we drank until the heaven and earth seemed to meet.
Then they gave away their land." -James Fenimore Cooper.
ZenonK
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: ZenonK »

Ach kiedyż wykujem strudzeni oracze lemiesze z pałaszy skrwawionych – chciałoby się zacytować.

Kiedyś: czechosłowacka Slavia leżąca w wilgotnej szopie czy jakiejś tam stodole i śruty robione na domorosłej sztancy (znaczy matrycy) z pozyskanej blachy ołowianej. Pół dnia strzelania i nuda, bo wszystko było w czarnym (znaczy w tarczach rysowanych na gazetach). Wspominam z rozrezwnieniem.

Dzisiaj:
dostępne niemieckie i angielskie doskonałości strzelectwa pneumatycznego, śruty kalibrowane do jednego mikrometra, dodatkowo segregowane wagowo przez użytkowników, dodatkowo smarowane dedykowanymi i specjalnymi odczynnikami, spusty regulowane, wymienne inserty w muszkach, celowniki true glo, lunety, mocowania, tarcze na każdą okazję i pierdyliard innych spraw. Ale nie, nie da się – trza mieć tokarkę lub co najmniej usługę przeglądu zerowego i poprawek u polskiego machera, który poprawia zachodnią fabrykę aby w ogóle strzelać.

Będzie ban, czy refleksja?
Awatar użytkownika
Senio
Moderator globalny
Moderator globalny
Reactions:

@bruno_Hof

Trafisz go. On to wyprzedaje wg. mnie po dziadku albo ojcu. On o tym pojęcia nie ma. Sam pewnie w korpo zapierdziela na 2 zmiany jak większość i telefony zakazane.

@ZenonK

Odpowiem dyplomatycznie. Kasa nie gra roli jak pasja swawoli. Jeśli chłop lubi grzebać to, to grzebanie daje mu więcej frajdy niż samo strzelanie. Coś o tym wiem. Natomiast nie każdy chce zostać dzisiaj Youtuberem. To tylko chłopcy w rurkach ze smartfonem w łapie zapytani statystycznie najwięcej takich odpowiedzi udzielają. Stare dinozaury mają inne zainteresowania niż klepanie idiotycznych filmów w necie. Myślę że przekaz zrozumiały.
Awatar użytkownika
wichura
Reactions:
Tematy: 5

Post autor: wichura »

ZenonK pisze: 26 września 2024, 15:04 Ach kiedyż wykujem strudzeni oracze lemiesze z pałaszy skrwawionych – chciałoby się zacytować.

Kiedyś: czechosłowacka Slavia leżąca w wilgotnej szopie czy jakiejś tam stodole i śruty robione na domorosłej sztancy (znaczy matrycy) z pozyskanej blachy ołowianej. Pół dnia strzelania i nuda, bo wszystko było w czarnym (znaczy w tarczach rysowanych na gazetach). Wspominam z rozrezwnieniem.

Dzisiaj:
dostępne niemieckie i angielskie doskonałości strzelectwa pneumatycznego, śruty kalibrowane do jednego mikrometra, dodatkowo segregowane wagowo przez użytkowników, dodatkowo smarowane dedykowanymi i specjalnymi odczynnikami, spusty regulowane, wymienne inserty w muszkach, celowniki true glo, lunety, mocowania, tarcze na każdą okazję i pierdyliard innych spraw. Ale nie, nie da się – trza mieć tokarkę lub co najmniej usługę przeglądu zerowego i poprawek u polskiego machera, który poprawia zachodnią fabrykę aby w ogóle strzelać.

Będzie ban, czy refleksja?
A może jednak z perspektywy czasu inaczej to wygląda? Z tej czeszki trafiałeś tylko w gazetę, a nie w najmniejszą trzcionkę? No wiesz z wiekiem pewne wspomnienia umykają, inne sie uwypuklają :roll:
Następna sprawa to jakość popularnych wiatrówek. Kiedyś Slavia była jedną z niewielu dostępnych, jakość wykonania była OK. Teraz wiatrówek jak psów, wszystko robione żeby taniej, więc i produkt z "pudełka" wymaga poprawek (przeglądu zerowego). Choćby wspomnieć o ostatnim wypuście "Slavii", czyli Perunie. Jak to sie ma do 630 czy 631?
I na koniec... Mam kilka wiatrówek, nie grzebię w nich bo kupiłem używane, już "porobione", ale gdybym miał tylko miejsce na tokarkę, chętnie bym kupił, nie prosił bym się o poprawienie tego co ponoć nie poprawialne 8-).
.177, .22, .25, .30, .44
bruno_Hof
Reactions:

ZenonK pisze: 26 września 2024, 15:04 Ale nie, nie da się – trza mieć tokarkę lub co najmniej usługę przeglądu zerowego i poprawek u polskiego machera, który poprawia zachodnią fabrykę aby w ogóle strzelać.
Odpowiem fotkami :-D
Tłok w wiatrówce sprężynowej /TX200/-przydało by się to poprawić,bo się zatrze.
IMG_20221227_091828.jpg
Korek fabryczny FX ,wykonany byle jak. Zastąpiony tym mosiężnym.
IMG_20240909_163753~2.jpg
Dołożyłem jeszcze blokadę ;)
IMG_20240909_175246~2.jpg
Napęd FX. Kapelusz metalowy,dobrze jest zastąpić Delrinem lub POM-em
IMG_20240715_144503.jpg
Zaworek w reduktorach,można rozwiercić i wykonać nowy.
IMG_20240815_170115~2.jpg
Mógł bym tak wymieniać do wieczora ;laughing: Jak masz kasę,to nie jest problem,wysyłasz do naprawy lub kupujesz nowy sprzęcik. Ja za dużo kasy nie mam,ale za to lubię mieć dobrze zrobione karabinki,dlatego potrzebna mi tokarka :516:
HW95K, Typhoon FT.
ZenonK
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: ZenonK »

Senio pisze: 26 września 2024, 15:11 @ZenonK
Odpowiem dyplomatycznie. Kasa nie gra roli jak pasja swawoli. Jeśli chłop lubi grzebać to, to grzebanie daje mu więcej frajdy niż samo strzelanie. Coś o tym wiem. Natomiast nie każdy chce zostać dzisiaj Youtuberem. To tylko chłopcy w rurkach ze smartfonem w łapie zapytani statystycznie najwięcej takich odpowiedzi udzielają. Stare dinozaury mają inne zainteresowania niż klepanie idiotycznych filmów w necie. Myślę że przekaz zrozumiały.
Chciałbym to wziąć do siebie, ale nie pasują mi te rurki i publikowane filmy w necie. Co do reszty, to jest tak - kto obywatelowi zabroni? Volenti non fit iniuria. Pełna zgoda. Co zaś do starości - stare dzwony mówią, że tam gdzie kończy się logika, tam zaczyna się wojsko, a tam gdzie zaczyna się geszeft, tam kończy się pasja i kończy się logika. Myślę że przekaz zrozumiały.
ben_sage
Reactions:
Tematy: 18

Post autor: ben_sage »

M pisze: 26 września 2024, 13:50 https://airghandi.de/en/weihrauch-hw-95 ... 4-version/

Będzie nowy :-D

Wydaje mi się ,że ten zabieg podniesie cenę a mamy już hw98. Mogli by po prostu zrobić 95 pod optykę i zwyczajnie podnieść bakę bez takich wycinek. Do otwartych lepsze 85s. Aktualnie ta 95 luxus jest mega ładna , mam nadzieję , że z niej nie zrezygnują to może se kupię za jakiś czas. Miałem już 90/85/2x97k i 95 i jednak to 95 dała mi najwięcej radości ze strzelania rekreacyjnego, najcelniejsze 97k ,ale jego przewaga nie jest wielka do 50m . Amerykanie też sobie bardzo chwalą i u nich jest top.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Warsztat - Wiatrówki”