Łuk bloczkowy
Moderatorzy: Moderatorzy WBP, Moderatorzy wiatrówkowi, Moderatorzy CP
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 1
- Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy
Łuk bloczkowy
Cześć wszystkim, to mój pierwszy wpis na forum ale przekopałem kilka stron na google i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Mianowicie chciałbym zacząć swoją przygodę z łucznictwem i w tym celu zakupić pierwszy w życiu łuk bloczkowy. Może są tutaj osoby zajmujące się łucznictwem w ramach sportowych bądź rekreacyjnych i znają temat, jaki najlepiej wybrać łuk na początek? Osobiście myślałem nad kupnem łuku bloczkowego Man Kung Basilisk. Wiadomo to dopiero początki ale też nie chce kupować byle czego, tylko już kupić chociaż trochę bardziej konkretnego.
Liczę że są na forum miłośnicy lub znawcy tematu i podzielą się opinią, dzięki!
Mianowicie chciałbym zacząć swoją przygodę z łucznictwem i w tym celu zakupić pierwszy w życiu łuk bloczkowy. Może są tutaj osoby zajmujące się łucznictwem w ramach sportowych bądź rekreacyjnych i znają temat, jaki najlepiej wybrać łuk na początek? Osobiście myślałem nad kupnem łuku bloczkowego Man Kung Basilisk. Wiadomo to dopiero początki ale też nie chce kupować byle czego, tylko już kupić chociaż trochę bardziej konkretnego.
Liczę że są na forum miłośnicy lub znawcy tematu i podzielą się opinią, dzięki!
- muczacz
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 11
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
- Precess
- Reactions:
- Tematy: 33
Re: Łuk bloczkowy
Tamto forum wygląda na umarłe.
Jest dział "broń neurobalistyczna" na forum zielonym, czyli airgun - hunting.pl. Jednym z polecanych, który nb. również mam, jest Bear Legend XR.
Jest dział "broń neurobalistyczna" na forum zielonym, czyli airgun - hunting.pl. Jednym z polecanych, który nb. również mam, jest Bear Legend XR.
- muczacz
- Reactions:
- Tematy: 11
- Dexter
- Reactions:
- Tematy: 8
Tylko pytanie czy łuk myśliwski czy łuk tarczowy. Wymagania i parametry wobec nich są skrajnie różne i wzajemnie się wykluczające (głównie ATA ale nie tylko). W myśliwskim łuku małe ATA to zaleta, w tarczowym przeciwnie.
-
- Reactions:
- Tematy: 16
Skąd jesteś?
Jeśli Wielkopolska (mieszkam 25km od Poznania S11) to zapraszam na pogawędkę. Nie jestem żadnym specjalistą, ale mam kilka łuków i może coś podpowiem.
Będziesz mógł spróbować u mnie zarówno bloczka w konfiguracji myśliwskiej oraz tarczowej, klasyka, longbow'a i "dziecięcego", z którego wbrew pozorom dobrze się strzela także "dorosłym".
Generalnie absolutnie bloczek nie "mocniejszy" jak to piszą na All... niż 60 - a i to na początek dużo. Choćby z tego powodu, że jest to ograniczenie do udziału w zawodach sportowych. "Mocniejsze" łuki wymagają większej siły w napinaniu, co jest przeciwnością w stosunku do precyzji celowania, ale jednocześnie wymagają cięższych strzał, co nijak się nie przekłada na wyniki tarczowe. Chyba, że planujesz polowania na słonie i nosorożce.
Sam dobór strzał, ich spinu i materiału (alu, carbon, inne), długości, ciężaru grotu, to jeszcze większe rozprawy doktorskie niż te, które się odbywają na tym forum w tematach o doborze śrutów do wiatrówek.
Wspomniane wcześniej forum łucznicze "zdechło" wg mnie z dwóch powodów:
- Szef tegoż forum był w sumie mało nim zainteresowany,
- był swego czasu jeden użytkownik, teoretycznie doktor medycyny, ale jakiś zwichrowany psychicznie, który każdy temat potrafił rozpierdzielić i siać zamęt. Administracja nie reagowała. Z tego powodu ja wykasowałem wszystkie swoje posty z tegoż forum i już tam nie zaglądam.
A.
Jeśli Wielkopolska (mieszkam 25km od Poznania S11) to zapraszam na pogawędkę. Nie jestem żadnym specjalistą, ale mam kilka łuków i może coś podpowiem.
Będziesz mógł spróbować u mnie zarówno bloczka w konfiguracji myśliwskiej oraz tarczowej, klasyka, longbow'a i "dziecięcego", z którego wbrew pozorom dobrze się strzela także "dorosłym".
Generalnie absolutnie bloczek nie "mocniejszy" jak to piszą na All... niż 60 - a i to na początek dużo. Choćby z tego powodu, że jest to ograniczenie do udziału w zawodach sportowych. "Mocniejsze" łuki wymagają większej siły w napinaniu, co jest przeciwnością w stosunku do precyzji celowania, ale jednocześnie wymagają cięższych strzał, co nijak się nie przekłada na wyniki tarczowe. Chyba, że planujesz polowania na słonie i nosorożce.
Sam dobór strzał, ich spinu i materiału (alu, carbon, inne), długości, ciężaru grotu, to jeszcze większe rozprawy doktorskie niż te, które się odbywają na tym forum w tematach o doborze śrutów do wiatrówek.
Wspomniane wcześniej forum łucznicze "zdechło" wg mnie z dwóch powodów:
- Szef tegoż forum był w sumie mało nim zainteresowany,
- był swego czasu jeden użytkownik, teoretycznie doktor medycyny, ale jakiś zwichrowany psychicznie, który każdy temat potrafił rozpierdzielić i siać zamęt. Administracja nie reagowała. Z tego powodu ja wykasowałem wszystkie swoje posty z tegoż forum i już tam nie zaglądam.
A.
Historia: Grupa Strzelecka Dziki Zachód, PSST ORZEŁ, WSST STRZELEC. Aktualnie: bezpartyjny.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
Niestety nie mam możliwości odwiedzić Wielkopolski bo jestem z samego południa kraju, ale dzięki za zaproszenie
Tamto forum znalazłem wcześniej ale jak zobaczyłem ostatnie wpisy z 2023 to uznałem że już nieaktywny.
Ale chodzi mi głównie o łuk tarczowy, głównie do rekreacji i własnego użytku, czyli mówisz że max 60? Znacie może jakieś modele warte polecenia albo takie które posiadacie i są warte uwagi?
Tamto forum znalazłem wcześniej ale jak zobaczyłem ostatnie wpisy z 2023 to uznałem że już nieaktywny.
Ale chodzi mi głównie o łuk tarczowy, głównie do rekreacji i własnego użytku, czyli mówisz że max 60? Znacie może jakieś modele warte polecenia albo takie które posiadacie i są warte uwagi?
- Dexter
- Reactions:
Ale południe kraju w której części? W Krakowie znam jeden klub który się tym zajmuje i tam na pewno znalazłbyś ludzi którzy by Ci doradzili, pokazali co i jak. W innych miastach na południu to Ci nie doradzę bo nie siedzę w łucznictwie ale no... lepiej poszukać jakiegoś forum/klubu/grupy łuczniczej niż pytać na forum strzeleckim/wędkarskim/paralotniarskim o łuk.
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
- Dexter
- Reactions:
-
- Reactions:
- Tematy: 16
Na samym południu kraju masz dwa sklepy w Jaworzu, w których ja robiłem zamówienia:
- Sklep łuczniczy, ul. Nad Rudawką, prowadzi Dawid
- Centrum łucznicze, ul. Bielska 73, prowadzi Lucjan Socha
Robiłem też zakupy w Warszawie w łuksport, prowadzi Adam Pazdyka.
Osobiście doradzałbym kupić od nich łuk nawet używany, komisowy, ale lepszej firmy. W żadnym wypadku nie jakiś badziew z Decathlonu. Poza tym w doborze powinien doradzić ktoś co ma pojęcie o łucznictwie, gdyż np. sama tzw. długość łuku decyduje o prawidłowej postawie. W tych sklepach dobiorą też odpowiednie strzały do parametrów łuku oraz inne potrzebne akcesoria.
Tutaj masz wykaz klubów. Warto podjechać, pogadać: https://archery.pl/kluby1/
Historia: Grupa Strzelecka Dziki Zachód, PSST ORZEŁ, WSST STRZELEC. Aktualnie: bezpartyjny.
-
- Reactions:
Czy przypadkiem przygodę z łucznictwem nie jest lepiej zacząć używając klasycznego łuku?
Piotr
-
- Nowy użytkownik
- Reactions:
kombatant pisze: ↑23 września 2024, 23:17Na samym południu kraju masz dwa sklepy w Jaworzu, w których ja robiłem zamówienia:
- Sklep łuczniczy, ul. Nad Rudawką, prowadzi Dawid
- Centrum łucznicze, ul. Bielska 73, prowadzi Lucjan Socha
Robiłem też zakupy w Warszawie w łuksport, prowadzi Adam Pazdyka.
Osobiście doradzałbym kupić od nich łuk nawet używany, komisowy, ale lepszej firmy. W żadnym wypadku nie jakiś badziew z Decathlonu. Poza tym w doborze powinien doradzić ktoś co ma pojęcie o łucznictwie, gdyż np. sama tzw. długość łuku decyduje o prawidłowej postawie. W tych sklepach dobiorą też odpowiednie strzały do parametrów łuku oraz inne potrzebne akcesoria.
Tutaj masz wykaz klubów. Warto podjechać, pogadać: https://archery.pl/kluby1/
Dzięki wielkie kolego, na pewno podjadę w wolnym czasie i sprawdzę