PM 63 Rak

Moderator: Moderatorzy WBP

Awatar użytkownika
bren
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 0
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Re: PM 63 Rak

Post autor: bren »

Nie 150, ale 500, przecież to gadżet typowo kolekcjonerski. Ze zbyciem wszystkich 500 może być problem, bo to na odrębną promesę, a i ślepaki 9mm Makarowa praktycznie nie do dostania.
LARPAK
Reactions:
Tematy: 64

Post autor: LARPAK »

Ktoś to kupi pewnie w pakiecie z inną bronią i oby tylko nie zezłomował, a puścił na rynek.
LARPAK
Reactions:

Nie ma na wykazie niestety roczników produkcji tych luf, ale seria numerowa jest "LOS" i bodajże poza jednym przypadkiem numer pięcio cyfrowy.
rokada
Reactions:

Post autor: rokada »

bren pisze: 04 września 2024, 09:45 Nie 150, ale 500, przecież to gadżet typowo kolekcjonerski. Ze zbyciem wszystkich 500 może być problem, bo to na odrębną promesę, a i ślepaki 9mm Makarowa praktycznie nie do dostania.
Za pół tysia plus promesę? Nie biorę. Chyba że załatwią to inaczej: na jedną promesę niewykastrowany peem z lufą do ślepaków, na drugą sama lufa do ostrej - wtedy mogę rozważyć. Oczywiście jeśli będzie to broń w doskonałym stanie, z wczesnej produkcji, jeszcze z wolframowym opóźniaczem, lufą bez pokrycia, pierwszą wersją zwalniacza magazynka, pierwszą wersją pazura wyciągu etc. Nie musi być rocznik 66, może być 67 :)
Awatar użytkownika
duber
Reactions:
Tematy: 46

Post autor: duber »

A jak jest z rocznikiem 69 bo taki mam?
308,223,22lr,9x19,9x18,12/70,
LARPAK
Reactions:

Wątpię, że komuś się będzie chciało robić zestawy bo to mało opłacalne.
Ewentualnie zrobienie zestawu do już posiadanej broni, ale to nowe oznaczenia na tej lufie i papierologia co oznacza wzrost ceny.
rokada
Reactions:

duber pisze: 05 września 2024, 05:56 A jak jest z rocznikiem 69 bo taki mam?
O co konkretnie pytasz? Jeśli o rzadkość, to jest to pospolity rocznik, było przynajmniej parę tysiecy sztuk w serii AM.
Pisałem o 66, bo wtedy była seria próbna, i o 67, bo to był początek produkcji seryjnej (początek serii AM, nie więcej niż 500-600 sztuk).
Awatar użytkownika
duber
Reactions:

Chciałem wiedzieć czy 69 rocznik to jakiś rarytas 😉
rokada
Reactions:

Moim zdaniem nie. Ale diabeł tkwi w szczegółach - m.in. tych, o których pisałem wcześniej.
Szanse na wolframowy opóźniacz są raczej żadne, bo ponoć fabryka zaczęła wypuszczać stalowe już w 1968 - ale możesz to sprawdzić, przy okazji zobaczysz, czy nie ma tam napchanego jakiegoś syfu (jeśli będziesz coś wycierał, to pamiętaj o nasmarowaniu). Lufę pewnie masz już oksydowaną z zewnątrz, sprężyna powrotna i jej żerdż są pewnie dwoma osobnymi elementami, a dźwignia opóźniacza ma ograniczenie ruchu w przód?
LARPAK
Reactions:

Zastanawia mnie jedno czy z tymi lufami będzie niejako jak z PBS-1 z AMW, gdzie wyszło ich ponad 500 sztuk jak dobrze pamiętam i na rynku w sumie się pojawiła jakaś mała partia, ale przy cenie dość zaporowej bo 2000 zł i to chyba jakieś dwa lata po przetargu.

Pytanie czy tutaj znajdzie się jakiś janusz biznesu co to kupi, wrzuci na magazyn i jak znajdzie to będzie chciał pchnąć to jako rarytas kolekcjonerski.

Ciekawe jeszcze czy AMW potraktuje te lufy zgodnie z UoBiA czyli jako broń i naniesie grawerkę "PL AMW" czy jako części zamienne koncesjonowane to pchnie lub jakiś złom koncesjonowany.
Awatar użytkownika
Doody
Reactions:
Tematy: 5

Post autor: Doody »

duber pisze: 05 września 2024, 05:56 A jak jest z rocznikiem 69 bo taki mam?
Witam rówieśnika :piwo:
Pozdrawiam Darek
Awatar użytkownika
bren
Reactions:

Post autor: bren »

LARPAK pisze: 04 września 2024, 15:16 Nie ma na wykazie niestety roczników produkcji tych luf, ale seria numerowa jest "LOS" i bodajże poza jednym przypadkiem numer pięcio cyfrowy.
1września 1978r. złożono wnioski patentowe na „wymienną lufę umożliwiajacą strzelanie amunicją ślepą z pistoletu maszynowego wz. 1963”. Patent nr 118943 wydano 15 czerwca 1983r. Natomiast wzór użytkowy nr W. 55363 na „ćwiczebno-bojowy nabój nabój” jak w opisie nazwano nazwano ślepy kalibru 9mm wydano 24 marca 1976r. Ale naboje produkowano już wcześniej - znane mi najwcześniejsze sygnatury bić na denkach łusek pochodzą z l. 1975, 1977 i 1978.
Jomaha
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik
Reactions:
Grupa: Nowo zarejestrowani użytkownicy

Post autor: Jomaha »

Cześć,
Czy są jakieś sprawdzone sposoby na chowajaca sie kolbę w Raczku? Rusznikarz zeszlifowal mi troszkę blokadę kolby i miało pomoc, ale niestety nadal problem występuje. Pokazał mi jak to rozebrać więc mogę coś sam pokombiniwac, ale dopiero uczę się konstrukcji więc może ktoś coś podpowie? Kilka razy już wyciagalem te blokadę i próbowałem jakichś różnych ułożeń.
Kolba chowa się tylko po strzale lub gwałtownym odciągnięciu zamka i jednoczesnym dociskaniu kolby do ciała. Jak ja rozłożę i próbuje tylko naciskać na nią, nawet z większą siła to się nie chowa, w taki sposob też sprawdzałem przy zakupie dlatego ta wada mi umknęła:(

Dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
duber
Reactions:

rokada pisze: 05 września 2024, 13:40 Moim zdaniem nie. Ale diabeł tkwi w szczegółach - m.in. tych, o których pisałem wcześniej.
Szanse na wolframowy opóźniacz są raczej żadne, bo ponoć fabryka zaczęła wypuszczać stalowe już w 1968 - ale możesz to sprawdzić, przy okazji zobaczysz, czy nie ma tam napchanego jakiegoś syfu (jeśli będziesz coś wycierał, to pamiętaj o nasmarowaniu). Lufę pewnie masz już oksydowaną z zewnątrz, sprężyna powrotna i jej żerdż są pewnie dwoma osobnymi elementami, a dźwignia opóźniacza ma ograniczenie ruchu w przód?
Cały w smarze ....
Obrazek

Tu kliknąć ⤵⤵

Obrazek
rokada
Reactions:

Lufa oksydowana. Oprócz tego numeru, naniesionego elektropisem, masz jeszcze jakiś numer na niej? Powinieneś mieć serię i numer wygrawerowane na komorze, w miejscu widzocznym przez okno wyrzutowe (z zamkiem w przednim położeniu).
Sprężyna powrotna i żerdź też w późnej wersji, oddzielne.
Dźwignia opóźniacza ma ograniczenie ruchu w przód, więc też jest w późnej wersji.
W sumie wszystko tak, jak można było się spodziewać. Nie pokazałeś opóźniacza, ale zdecydowanie spodziewam się stalowego. Pazur wyciągu też zapewne jest w późnej wersji.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Broń i amunicja - WBP”