Browning HP - jak określić wiek?
Moderator: Moderatorzy WBP
-
- Zarejestrowany użytkownik
- Reactions:
- Tematy: 0
- Grupa: Zarejestrowani użytkownicy
Browning HP - jak określić wiek?
Poszukuję informacji na temat wszelkich znaków odbioru, numeracji itp pozwalających na określenie wieku i pochodzenia egzemplarzy w/w pistoletu. Szukałem po necie ale albo jestem zbyt tępy, albo najzwyczajniej trudno coś na ten temat znaleźć.
FNmaniak: FN1900, FN 1905, FN1906, FN 1910/22, HP 35, FN M150, FN Model 1912(?) Short .
-
- Reactions:
Może to coś pomoże, są tam ciekawe linki.
http://www.handgunsandammunition.com/ge ... marks.html
Na stronie Mec. Turczyna jest skan artykułu L.Erenfeichta.
W którejś z książek Jacka Woframa, chyba "Broń piechoty Wehrmachtu" było kilka ciekawych informacji o HP.
http://www.handgunsandammunition.com/ge ... marks.html
Na stronie Mec. Turczyna jest skan artykułu L.Erenfeichta.
W którejś z książek Jacka Woframa, chyba "Broń piechoty Wehrmachtu" było kilka ciekawych informacji o HP.
-
- Reactions:
-
- Reactions:
- Tematy: 64
Re: Browning HP - jak określić wiek?
Odgrzeję nieco kotleta.
Na jeszcze ten lub przyszły rok z AMW ma wyjść coś 50+ (jak dobrze pamiętam) Browningów HP w 9 mm PARA.
Jednakże mam co do nich pewną zagwozdkę - wszystkie mają początek numeru rozpoczynający się od 245NM----- co wg tej strony:
https://www.browning.com/support/date-y ... GHqBfYIB0s
wskazuje nam wersję 9 mm PARA i rok produkcji 1990 jednakże na wykazie mają one rocznik 1986.
Oczywiście jakiegoś błędu nie można wykluczyć w wykazie, ale przy tak nie dość dużej partii broni wątpię w to nieco, ale też nie siedzę na tyle w BHP aby wiedzieć czy jest na nich dodatkowo wybity rok produkcji, a rozbieżność czterech lat jest dość spora.
Na jeszcze ten lub przyszły rok z AMW ma wyjść coś 50+ (jak dobrze pamiętam) Browningów HP w 9 mm PARA.
Jednakże mam co do nich pewną zagwozdkę - wszystkie mają początek numeru rozpoczynający się od 245NM----- co wg tej strony:
https://www.browning.com/support/date-y ... GHqBfYIB0s
wskazuje nam wersję 9 mm PARA i rok produkcji 1990 jednakże na wykazie mają one rocznik 1986.
Oczywiście jakiegoś błędu nie można wykluczyć w wykazie, ale przy tak nie dość dużej partii broni wątpię w to nieco, ale też nie siedzę na tyle w BHP aby wiedzieć czy jest na nich dodatkowo wybity rok produkcji, a rozbieżność czterech lat jest dość spora.
-
- Reactions:
O ile mi wiadomo na BHP nie ma daty produkcji, poza właśnie kodem numeru seryjnego. To musi być jakiś błąd w wykazie.
Owszem FEG (który w latach 70. zakupił dokumentację produkcyjną Hi Powera od FN, ale ze względów politycznych do przekazania praw licencyjnych nie doszło) robił "podrabiane" HP z oznaczeniami FN dla objętych embargiem Iraku i Izraela, ale te miały standardowe numery seryjne ich komercyjnych HP (prefixy B****** i L*****).
Owszem FEG (który w latach 70. zakupił dokumentację produkcyjną Hi Powera od FN, ale ze względów politycznych do przekazania praw licencyjnych nie doszło) robił "podrabiane" HP z oznaczeniami FN dla objętych embargiem Iraku i Izraela, ale te miały standardowe numery seryjne ich komercyjnych HP (prefixy B****** i L*****).
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
-
- Reactions:
Doczekamy się Browningów HP z "PL AMW" na zamku/szkielecie? O rany...
-
- Reactions:
- Prince i Bowie
- Reactions:
- Tematy: 3
Ten wykaz który linkujesz dotyczy pistoletów produkowanych przez Browning Arms.
Być może (prawie na pewno) te były wyprodukowane w FN.
Swoją drogą, ciekawe dla kogo?
Swoją drogą, ciekawe dla kogo?
-
- Reactions:
-
- Reactions:
Nie było dwóch odrębnych linii produkcyjnych dla pistoletów sprzedawanych pod marką "Browning" (te trafiały głównie do USA) i marką "FN" (te sprzedawane były głównie w Europie, oraz tak markowano kontrakty wojskowe). Metodyka numerowania broni była wspólna, np. brytyjskie pistolety L9A1 z lat 60. miały numery z serii T wprowadzonej w roku 1964*.Prince i Bowie pisze: ↑05 września 2024, 11:07 Ten wykaz który linkujesz dotyczy pistoletów produkowanych przez Browning Arms.
Jedyne czego tabelka na stronie Browninga nie tłumaczy to dodatkowe kody produktu dla "wojskowych" HP**: 215 (w latach 1977-1998) i 511 (od 1999). Z tym, że nie wszystkie HP w służbie wojskowej/policyjnej musiały mieć nadany "wojskowy" kod.
W tym przypadku jest raczej oczywiste, że mamy do czynienia z "komercyjnym" HP - świadczy o tym kod 245. Rok produkcji 1990 pasuje też do scenariusza zakupu tej broni dla GROM - przy czym w tamtym czasie była to jednostka podległa MSW. Być może data "1986" to jakaś pomyłka związana z wcześniejszymi zakupami węgierskich kopii FN HP dla innych oddziałów MSW.
*Należy tu zauważyć, że w ramach remontów Brytyjczycy nabijali na pistoletach L9A1 nowe numery w formacie BLxxAyyyy, gdzie xx to rok produkcji, a yyyy to numer porządkowy (nieco różniący się od oryginalnego numeru: przykład dla rocznika 1967 i rocznika 1978).
**OK, tabelka jeszcze nie tłumaczy numerów dla HP wyprodukowanych przed rokiem 1954, ale FN nie stosowało wtedy spójnej numeracji dla całości produkcji tego pistoletu (w czego efekcie te same numery seryjne mogą się powtarzać dla różnych pistoletów wyprodukowanych w różnych latach dla różnych klientów - o dacie produkcji będą świadczyć znaki probiercze i znane lata realizacji danego kontraktu).
Szpieg ze Stumilowego Lasu.
-
- Reactions:
@krzychu22lr:
pewnie jest to błąd w wykazie, ale niestety nie mam dostępu do broni, aby fizycznie móc to sprawdzić.
Jednakże zastanawia mnie czy przypadkiem broń nie została zakupiona od "zaprzyjaźnionej" formacji czy armii i roku 1990 doszło do remontu fabrycznego, gdzie nadano nowe oznaczenie rocznika i kalibru wraz ze starym numerem seryjnym - stąd w dokumentach byłby rocznik 1986 jako pierwotny, że nikt pewnie nie ogarnął wtedy iż kod literowy to nie tyle co seria, ale rocznik - oczywiście teoria naciągana, ale brać pod uwagę można również takie rozwiązanie.
Jestem tylko ciekaw czy wypłyną one na rynek u nas.
pewnie jest to błąd w wykazie, ale niestety nie mam dostępu do broni, aby fizycznie móc to sprawdzić.
Jednakże zastanawia mnie czy przypadkiem broń nie została zakupiona od "zaprzyjaźnionej" formacji czy armii i roku 1990 doszło do remontu fabrycznego, gdzie nadano nowe oznaczenie rocznika i kalibru wraz ze starym numerem seryjnym - stąd w dokumentach byłby rocznik 1986 jako pierwotny, że nikt pewnie nie ogarnął wtedy iż kod literowy to nie tyle co seria, ale rocznik - oczywiście teoria naciągana, ale brać pod uwagę można również takie rozwiązanie.
Jestem tylko ciekaw czy wypłyną one na rynek u nas.