Walther CPM-1 regulacja spustu

Podforum poświęcone pneumatycznemu strzelectwu matchowemu.

Moderatorzy: Moderatorzy wiatrówkowi, Moderator match

Chrabol
Reactions:
Tematy: 3
Grupa: Zarejestrowani użytkownicy

Walther CPM-1 regulacja spustu

Post autor: Chrabol »

Drodzy, mam pytanie o regulację spustu w Waltherze CPM-1. Nie do końca rozumiem w instrukcji różnicę pomiędzy śrubką B, a śrubką D.

1. Czy dobrze rozumiem, że śruba D reguluje siłę potrzebną do pokonania pierwszego oporu, a śruba B siłę potrzebną do oddania strzału? 2. 2. Czy dobrze myślę, że "wagę" spustu regulujemy śrubą B?
3. Do czego służy śruba F?
4. W jakiej kolejności regulować ustawienia?

Nie piszcie proszę, żeby nie ruszać, bo już ruszyłem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dexter
Zarejestrowany użytkownik
Reactions:
Tematy: 8

Re: Walther CPM-1 regulacja spustu

Post autor: Dexter »

1 i 2. Śrubą D regulujesz ciężar pierwszego oporu, śrubą B regulujesz ile dochodzi na drugim oporze. Siła potrzebna do oddania strzału to jakby suma D i B. Jak nie ruszysz B ale "zmniejszysz" na D to sumarycznie opór spustu w momencie oddania strzału spadnie.

3. Tą śrubą regulujesz długość drugiej drogi, drogi na drugim oporze, na drugim stopniu czy jak to zwał.

4. W takiej jak Ci pasuje aby osiągnąć efekt jaki chcesz osiągnąć. Kiedy rozumie się jak działa ten spust (no a jest prosty i masz rysunek który wszystko wyjaśnia w sumie) to kolejność nie ma wielkiego znaczenia.

Nie pamiętam czy w CPM1 jest dostęp do regulacji spustu "z flakami na wierzchu" jak w LP400 i 500. To strasznie ułatwia życie :D bo mozna na bieżąco sobie obserwować współpracę części podczas kręcenia śrubkami.

Piszę, żebyś ruszał. Ruszaj i się nauczysz, to tylko 3 ruchome części a nie fizyka kwantowa :).

EDIT
No teraz się zorientowałem, że w sumie napisałem to samo co jest napisane na skanie z instrukcji który wkleiłeś. Tak więc wystarczy przeczytać, tam jest po prostu napisane dokładnie to samo.
Chrabol
Reactions:
Tematy: 3

Post autor: Chrabol »

Dzięki, ta instrukcja jednak nie była dla mnie czytelna, bo niemieckiego nie znam, tylko angielski, a "force" i "power" to jakby to samo. Z pomocą butelki zawieszonej na spuście wyregulowałem teraz tak, żeby było nieco ponad 500 g, długość ustawiłem tak, żeby by wyczuwalny pierwszy opór, ale drugi opór możliwie najmniejszy i najkrótszy. Na sucho wypada super, dzisiaj sprawdzę na strzelnicy.

Po zdjęciu uchwytu nie widzę możliwości zajrzenia do spustu bez jego rozłożenia. Wolę tego nie robić na razie.
Awatar użytkownika
Dexter
Reactions:
Tematy: 8

Post autor: Dexter »

Przecież na tym skanie jest zarówno niemiecka wersja jak i angielska... Force to siła. Power to moc.

Tak, druga droga ma być krótka. Znaczy niby co kto lubi ale generalnie druga droga na minimum (tak z resztą mówi ta instrukcja którą wkleiłeś) a pierwsza wedle uznania.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Match”